Dezbaterea cu privire la salariile mari ale functionarilor publici fata de cele din mediul privat se pune in termeni gresiti, considera cercetatorul Dani Sandu. Acesta explica intr-o postare pe pagina sa de Facebook ca atunci cand facem aceasta comparatie trei detalii trebuie avute in vedere.
"Nu mai pot cu discutiile astea despre de ce salariile bugetarilor sunt mai mari decat cele din privat. E o prostie colosala, factual, sociologic, politic, din o gramada de puncte de vedere. De data asta, am vazut mareata analiza din Dilema Veche. Intamplator, a unui economist pe care il respect in general.
Deci, pe rand.
1. Greseala factuala: Nu e adevarat ca "Romania este unul dintre putinele state europene in care, in medie, salariile din sectorul public sint mai mari decit cele din mediul privat". Nici nu e de discutat aici. Chiar si un google search ar fi lamurit pe oricine, dar na ca dau direct cu citat din Slawinska (2020): "Most of the studies focused on developed economies are fairly unanimous and indicate that there is a positive wage premium paid to public sector workers, see e.g. Ehrenberg and Schwarz (1987), Bender (1998), Gregory and Borland (1999), Christofides and Michael (2013), de Castro et al. (2013)".
Aici nici nu stiu ce sa spun mai mult, e atat de evidenta situatia ca mi se pare aproape neverosimil cum oameni cu nume, prenume, functie politica, uneori chiar post de profesor universitar, au tupeul sa spuna astfel de baliverne ridicole. Nu doar ca in... mai mult
Vineri, 12 Februarie 2021, ora 17:54
Ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, a declarat, luni, la finalul Consiliului National al Confederatiei Nationale a Sindicatelor Libere din Romania (CNSLR) Fratia, ca angajatorii din mediul privat au recunoscut ca nu au fost probleme cu transferul contributiilor de la angajator la angajat, incepand cu 1 ianuarie 2018.
"Ma bucur sa constat ca reprezentantii din mediul privat au recunoscut, astazi, ca nu a fost o problema cu transferul contributiilor, in sensul sa scada netul angajatilor, asa cum se spunea, sa scada salariile la doua milioane de angajati si tot felul de aberatii de felul acesta.
Am avut discutii cu cei din mediul privat si m-am bucurat sa constat ca ne dau dreptate, in sensul ca nu au scazut neturile la angajati, ca au ramas ca si anul trecut sau au fost cresteri oarecare", a spus luni Olguta Vasilescu.
Ministrul Muncii nu a precizat ce angajatori si cand au facut aceste declaratii.
Avand in vedere ca toate declaratiile din mediul de afaceri consemnate pana atunci (de la investitori mari romani si straini, IMM-uri etc) erau critice cu masura trecerii contributiilor, considerata fara sens si generatoare de probleme cu angajatii si birocratie, am incercat sa aflam care erau acei reprezentanti multumiti din mediul privat.
Ce am aflat este ca la intalnirea CNSLR Fratia, nu a participat niciun reprezentant al angajatorilor din mediul privat.
Nu a participat niciun reprezentant al angajatorilor din mediul privat, doar angajati, a declarat, pentru... mai mult
Miercuri, 28 Februarie 2018, ora 10:11
Un bucurestean are nevoie de 114 salarii medii pe economie pentru cumpararea unui apartament cu doua camere de 50 metri patrati utili.
"Indicele de accesibilitate a achizitionarii unei locuinte noi in Bucuresti a ajuns la un nou minim istoric, fiind necesare 114 salarii medii pe economie (sub 9,5 ani) pentru cumpararea unui apartament nou cu doua camere in Capitala (50 metri patrati utili), fata de 119 salarii medii (aproximativ 10 ani) in ianuarie 2016 si 395 de salarii medii (aproape 33 de ani) in ianuarie 2008", se arata intr-un comunicat al dezvoltatorului imobiliar Coldwell Banker Romania, remis luni.
Indicele de accesibilitate a achizitionarii unei locuinte noi este calculat in functie de salariul mediu pe economie, preturile medii pe metru patrat si cursul de schimb leu - euro.
Potrivit comunicatului, aproximativ 12.000 de locuinte noi se afla in dezvoltare in acest moment in Bucuresti si imprejurimi, si ar putea fi livrate in acest an.
"Cea mai mare parte a acestora, 59,5% sau 7.200 de unitati, sunt incadrate pe segmentul mass market, in crestere cu aproximativ sase procente comparativ cu anul anterior. Ponderea segmentului middle market va continua sa fie ridicata si in 2017, pe fondul dezvoltarii a tot mai multe proiecte rezidentiale in zonele semicentrale si in apropierea unor centre de afaceri (Barbu Vacarescu - Floreasca si Politehnica - Grozavesti), 4.500 de unitati, sau 37% din oferta, urmand a fi finalizate in acest an in Bucuresti si... mai mult
Luni, 10 Aprilie 2017, ora 17:04
Bucurestiul, Ilfovul si Sibiul ocupa primele trei locuri in topul judetelor cu cele mai mari salarii medii, top in care a fost inclusa si Capitala.
Statisticile arata ca in Bucuresti salariul mediu net este de 2.540 de lei, adica aproximativ 570 de euro, acesta fiind singurul caz in care indicatorul depaseste 500 de euro, informeaza ProTV.
Conform INS, cele mai mici salarii se inregistreaza in judetul Harghita - aproape jumatate din cat se castiga in Capitala.
Analistii spun ca bucurestenii sunt favorizati de prezenta companiilor multinationale si a bancilor, domeniu in care se inregistreaza cele mai mari castiguri.
Medic in Romania: Salariile marite fara a pune punct coruptiei si risipei, pansament nou peste cangrena Interviu
Primele trei clasate sunt urmate in top de judetele Cluj si Timis, ...citeste mai departe despre "Care sunt judetele in care se castiga cel mai bine" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 21 August 2015, ora 21:39
Cel mai recent studiu al expertilor FMI arata ca fenomenul de stagnare economica este cauzat in parte de nivelul scazut al veniturilor minime si medii la nivel global.
Prapastia din ce in ce mai adanca dintre bogatii lumii si saraci este o piedica in calea cresterii economice, sustin reprezentantii Fondului.
Raportul intocmit de cinci economisti ai FMI respinge din start teoria beneficiilor rezultate din acumularea veniturilor in mainile unei minoritati. In schimb, expertii Fondului recomanda guvernelor sa creasca veniturile pentru 20% din populatia cea mai saraca a fiecarei tari, relateaza ziarul The Guardian.
Factori de inegalitate
Studiul celor cinci economisti ai Fondului Monetar International acopera economiile avansate, emergente si in curs de dezvoltare.
In raport se arata ca progresul tehnologic, slaba reprezentare sindicala, globalizarea si fiscalitatea au favorizat clasa bogatilor crescand gradul de inegalitate sociala pana la nivelul de "cea mai mare provocarea a timpurilor noastre".
Raportul FMI demonstreaza ca modul de distribuire a veniturilor in cadrul unei societati poate afecta evolutia economica a acesteia.
"In cazul in care veniturile repartizate celor 20% din exponentii de top ai ierarhiei sociale cresc, se inregistreaza o descrestere pe termen mediu a PIB-ului, ceea ce sugereaza ca beneficiile nu se distribuie gradual in societate.
Prin contrast, o crestere a veniturilor pentru 20% din cei aflati la baza societatii este asociata... mai mult
Marti, 16 Iunie 2015, ora 11:08
1Printre cele mai ravnite locuri de munca din Romania se numara posturile din industria auto si din domeniul IT. Acestea sunt cateva dintre sectoarele unde s-au inregistrat cresteri salariale de pana la 8%.
Salariile in mediu privat au crescut cu 5,1%, sub estimarile analistilor care prognozau 6%. Cele mai mari cresteri salariale au fost inregistrate in industria auto, 8%, se arata intr-un raport PwC Romania.
"Aceasta valoare se apropie de estimarile de la inceputul anului atunci cand companiile planificau o crestere salariala medie de 6%. Totusi, cresterea salariala efectiva a fost usor mai scazuta ceea ce reflecta prudenta angajatorilor in privinta cresterii costurilor salariale intr-o perioada de incertitudine economica avand in vedere recesiunea din zona euro", a declarat Peter de Ruiter, Liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania.
Majorari salariale peste medie s-au mai inregistrat pe langa industria auto (8%) si in sectorul IT, cel farmaceutic si cel de servicii externalizate.
De cealalta parte, sectorul bancar, cel de retail si turismul au inregistrat cresteri salariale sub media nationala.
Se observa o scadere considerabila la nivelul cresterilor salariale in sectorul industrial, de la 7,2% in 2011 la 4,7% anul acesta. Aceasta scadere poate fi pusa pe seama declinului productiei industriale la care se adauga cresterea costurilor cu forta de munca dupa cresterea salariului minim brut pe tara in 2011.
Bonusurile cele... mai mult
Marti, 25 Septembrie 2012, ora 14:26
Cresterile de salarii realizate in mediul privat in 2009-2011 au fost la nivelul ratei inflatiei, astfel ca in aceasta perioada, nu au existat majorari reale ale remuneratiilor, fata de perioada 2006-2008 cand au urcat cu 5-10 puncte peste rata inflatiei, potrivit unui studiu al PwC.
"In perioada de crestere economica 2006-2008, majorarile salariale efectiv realizate au fost mai mari decat se prevedea la inceputul anului sau cu un an in urma si cu 5-10 procente peste rata inflatiei. In 2009-2011, nu avem cresteri de salarii reale, in majoritatea cazurilor acestea au crescut cel mult cu nivelul inflatiei", a declarat, marti, la prezentarea studiului Paywell 2011, Nicoleta Dumitru, senior consultant al companiei de consultanta si audit PwC.
Astfel, in 2010, companiile au crescut efectiv salariile cu 4,3% desi planificarile vizau majorari de 6,4%, iar bugetarea prevedea salarii mai mari cu 10,2% fata de 2009. In 2009-2010, majorarile efectiv realizate au fost sub nivelul inflatiei, care s-a situat la 8%. Pentru 2011, lucrurile se mai echilibreaza, potrivit datelor PwC, avand in vedere ca salariile au crescut cu 5,1%, iar rata inflatiei ajunge la 4,6%.
Studiul PwC remarca, totodata, o majorare a diferentelor dintre cresterile de salarii programate intr-un anumit moment si nivelul efectiv implementat, in situatia in care, in conditii de crestere economica, companiile cresteau salariile mai mult decat prognozau sau bugetau initial.
In acelasi timp, evolutiile salariale au... mai mult
Marti, 25 Octombrie 2011, ora 14:48
Acum, cand bancile au devenit ceva mai receptive la nevoile persoanelor care vor sa contracteze un credit, este bine sa va faceti un calcul inainte, pentru a nu intra in situatia in care deveniti supraindatorati. Sunt foarte multi cei care au accesat un credit fara sa faca anumite calcule, in prealabil, si, mai mult, mizand pe un viitor optimist, atat legat de locul de munca, dar si de remuneratia lunara primita.
Astfel, va trebui sa puneti in balanta banii castigati versus cheltuielile lunare, pentru a va face idee de rata la care va incadrati.
Pentru acest exemplu, vom lua o familie de doua persoane, cu doua salarii medii nete pe economie, care stau in locuinta personala si vor un credit pentru diferite reamenajari in casa.
Acest lucru presupune ca banii care intra in casa in fiecare luna ajung sa insumeze putin peste 2.900 de lei.
Pe celalalt taler vom pune cheltuielile casei. Aici vom avea intretinerea, abonamente la telefoane mobile, la Internet, la TV si RATB.
In plus, avem facturile la curent, gaze, economiile depuse lunar la banca, plus banii pentru imbracaminte si cheltuielile neprevazute care apar aproape in fiecare luna.
Citeste mai mult pe Ziare.com mai mult
Marti, 28 Iunie 2011, ora 15:04
Daca incasarile bugetare continua sa creasca asa cum au facut-o in ultimul timp, bugetarii ar putea sa-si recupereze banii taiati din salarii in 2010. Decizia ar putea fi luata de Guvern la sfarsitul anului, a anuntat ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, potrivit Mediafax. "Depinde de incasari, perspectiva este buna. Daca va continua si in urmatoarele trimestre, este posibil sa recuperam si cealalta parte din taierea de anul trecut", a spus Ialomitianu intrebat daca exista premize pentru majorari salariale in acest an.
Rugat sa precizeze cand ar putea avea loc o astfel de majorare salariala, Ialomitianu a spus ca cel mai probabil in luna decembrie ar fi posibila o revenire a salariilor la nivelul dinainte de iulie 2010, dar a reafirmat ca numai in functie de evolutia incasarilor.
Anul trecut, Guvernul a decis reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 25%, masura aplicata din luna iulie.
In ianuarie 2011, salariile de baza ale bugetarilor au crescut cu 15%, dar raportat la nivelul din luna octombrie 2010, si nu din luna iunie.
Astfel, salariile sunt mai mici cu 13,75% fata de luna iunie 2010, cand au fost reduse de Guvern. mai mult
Vineri, 25 Martie 2011, ora 11:12