Dupa ce li s-au majorat in mod sensibil salariile, medicii si asistentele din sistemul de stat asista debusolati la adoptarea in serie a unor masuri fiscale ce reduc treptat toate cresterile.
OUG 114 si transformarea normei de hrana in drept salarial a provocat in acest ianuarie pierderi de venituri care se ridica si la peste 1.000 de lei lunar.
Mecanismul prin care sunt diminuate veniturile personalului medical
Pe fluturasii de salarizare ai unei asistente care lucreaza la SJ Tulcea, Sectia ATI, se observa, la aceeasi norma de munca, scaderea veniturilor cu 765 de lei.
Ceea ce li s-a acordat in plus prin Legea 153/2017 privind salarizarea unitara li se ia treptat prin simple modificari ale Codului Fiscal si transferarea de la o categorie la alta a cheltuielilor.
Ce s-a intamplat in cazul veniturilor medicilor se incadreaza la "schimbarea de folosofie" a salarizarii:
1. Indemnizatia de hrana se impozita cu doar 10%, dupa care guvernantii au decis ca din brut sa fie platite si impozitul pe venit, dar si contributiile, adica un total de 41,5%.
S-a practicat acest ultim procent inca de anul trecut, dar abia prin OUG 114 a fost reglementat, potrivit explicatiilor oferite de profesorul Viorel Rotila, manager al Federatiei Solidaritatea Sanitara.
De aici au rezultat o serie de procese intentate statului, pentru retinere ilegala a sumelor aferente.
2. De anul acesta, norma de hrana nu mai este drept social, ci devine drept salarial.
Incepand de la 1... mai mult
Joi, 07 Februarie 2019, ora 18:44
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca salariile medicilor nu vor mai fi impozitate de la 1 ianuarie 2018, el adaugand ca aceasta masura va fi luata pentru a-i determina pe medici sa nu mai plece la munca in strainatate.
"Pentru orice medic, impozitul pe salariu va fi zero, indiferent de salariu.
S-a tot vorbit de ani de zile, ne-am plans toti ca ne pleaca medicii din tara. Normal ca, avand capacitatea de pregatire foarte buna, mergeau sa castige bani mai multi. Ca sa ii aduci inapoi trebuie sa le oferi salarii comparabile cu ceea ce este in Vest", a afirmat Dragnea, vineri, la Bacau.
Ramane de vazut daca eliminarea impozitului pentru medici se va aplica si in privat sau doar in sistemul de stat.
Programul de guvernare al PSD, cu care a castigat algerile, prevede ca, incepand cu 2018, impozitul pe venit va fi eliminat pentru mai multe categorii de salariati, precum medici, artisti, scriitori, jurnalisti, notari, contabili care au venituri din activitati independente de pana la 24.000 lei anual.
Pe de alta parte, Dragnea a mai spus, vineri, ca salariile medicilor vor creste "in totalitate" de la 1 ianuarie 2018.
"Spre deosebire de alte categorii sociale la care cresterile vor fi graduale, in urmatorii ani, cresterile la medici vor fi exact de la 1 ianuarie 2018, in totalitate", a precizat liderul PSD.
Citeste si:
Legea salarizarii mai trece de o comisie, cu cresteri pe banda rulanta. Vezi cum a obtinut Fiscul salarii mai mariLegea salarizarii:... mai mult
Vineri, 19 Mai 2017, ora 13:52
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a prezentat online proiectul Legii salarizarii, ce va fi depus la Parlament.
"Astazi, pot spune ca proiectul de Lege a #salarizarii unitare este gata si urmeaza sa fie depus la Parlament.
Ierarhizarea functiilor s-a facut dupa modelele practicate in celelalte state membre ale Uniunii Europene, iar pentru alinierea functiilor pe aceasta ierarhizare Guvernul va aloca 32 de miliarde de lei pana in 2020, asa cum am promis si in campania electorala", a fost mesajul postat de Liviu Dragnea pe Facebook.
Acesta a prezentat o serie de grafice in care arata cum vor creste salariile.
Spre exemplu, in Sanatate, un medic primar de la ATI va avea un salariu lunar brut de baza de 16.672 de lei (3.705 euro) in 2018, in crestere de la 5.987 de lei.
In ce priveste medicii rezidenti, salariul va creste de la 2.621 de lei la 5.700 de lei, in 2018.
In ce priveste asistentii - cei debutanti cu studii superioare vor beneficia de o crestere salariala de la 1.704 lei la 3.950 de lei, cei medii cu studii medii vor avea 4.625 de lei, de la 2.290 de lei, iar cei principali, cu studii superioare si gradatie maxima, vor avea un salariu de 5.108 de lei, de la 2.986 de lei.
In Educatie, salariile lunare brute vor creste astfel:
invatator debutant, cu studii medii: 1.705 lei (in 2017) - 3.237 de lei (in 2020) - 3.916 lei (in 2022)invatator cu grad maxim, cu studii medii: 2.800 de lei (in 2017) - 4.833 de lei (in 2020) - 5.465 de lei (in... mai mult
Marti, 04 Aprilie 2017, ora 13:57
Medicii vor primi mai multi bani, potrivit unei decizii a Guvernului condus de Victor Ponta, care a sacrificat un punct procentual de la scaderea TVA. Problema este ca economia nu suporta concomitent o scadere semnificativa a taxelor, prin noul Cod Fiscal, si o crestere a lefurilor in aparatul bugetar.
Premierul a anuntat o majorare salariala de 25% pe an in sectorul public de sanatate pana in 2017, pentru care a estimat un impact bugetar de 1,7 miliarde lei pe an (sau 0,2% din PIB). Prima crestere ar fi programata in octombrie.
Guvernul Ponta creste salariile medicilor: Cand va fi gata ordonanta de urgenta
Sectorul educational a venit cu doleante similare, iar alte categorii de salariati din mediul public ar putea urma avand in vedere flexibilitatea crescuta a Guvernului inaintea alegerilor din 2016, remarca analistii ING Bank, intr-o analiza remisa Ziare.com. Pe langa profesori, si politistii au cerut sa aiba parte de acelasi tratament ca medicii.
De ce sa aiba salarii ...citeste mai departe despre "Salarii mai mari pentru medici: Ce a sacrificat Ponta si ce ne asteapta in 2017" pe Ziare.com mai mult
Joi, 20 August 2015, ora 08:55
Pentru a avea o referinta neutra intr-o tara occidentala mai apropiata ca model cultural de Romania si cu o solida practica in domeniul statisticii sociale, am cautat rezultatele unei anchete structurale referitoare la veniturile lunare efective (dincolo de valori brute, de alte surse de venit, de impozitare diferita etc.), cu rezultate simple, pe intelesul tuturor, pe cateva ocupatii si domenii de activitate.
Am gasit, astfel, Ancheta bugetelor de familie din 2000-2001 din Franta (France Enquete budget des families). Nu are importanta ca valorile sunt din acea perioada, mai degraba avem o referinta ceva mai utila daca ne raportam la nivelul nostru de dezvoltare de acum si cel de atunci din Hexagon.
Importante sunt proportiile fata de media salariala, altele decat cele de la noi si care pot servi drept referinta, indiferent de nivelul absolut al banilor, data de guvern diferitelor categorii de angajati si de nivelul de salarizare din sectorul privat.
Salariile ...citeste mai departe despre "Dar daca am trai in Franta? Ce salarii au medicii, profesorii si politistii acolo. Studiu comparativ" pe Ziare.com mai mult
Joi, 20 August 2015, ora 07:50
Cel mai bun reper pentru a stabili cat ar trebui sa fie de mari salariile profesorilor si medicilor il reprezinta PIB/locuitor, care sintetizeaza nivelul de trai si capacitatea economiei de a sustine efortul bugetar necesar pentru plata acestor salarii.
In context si din perspectiva regionala, Romania se plaseaza oarecum echilibrat raportat la PIB/locuitor pe segmentul de invatamant, dar are foarte mult de suferit pe partea de sanatate.
Reactia premierului Ponta, dupa ce si profesorii au cerut salarii mai mari
Din perspectiva platii cadrelor didactice, tara noastra se plaseaza departe de Franta, modelul nostru cultural occidental, si de Polonia, statul cu care ne asemanam cel mai bine din punct de vedere al dimensiunilor si structurii economice din fostul bloc estic.
Surprinzator, insa, stam ceva mai bine decat Ungaria si Cehia, daca ne uitam la raportul dintre sumele acordate si posibilitatile economice.
In contextul raportarii la PIB/locuitor, decizia de majorare ...citeste mai departe despre "Salariile profesorilor si medicilor, din perspectiva practicii europene" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 19 August 2015, ora 10:27
Dupa ce premierul Ponta a anuntat, marti, ca salariile medicilor vor fi majorate substantial, politistii si cadrele didactice au solicitat un tratament egal, amenintand cu proteste in caz contrar.
Dumitru Coarna, presedintele Sindicatului National al Politistilor (SNPPC), a cerut intr-o interventie la postul B1TV o majorare cu 70% a veniturilor politistilor.
"Noi suntem oameni echilibrati si dorim, nici mai mult, nici mai putin, decat acelasi procent si aceleasi etape de majorare. Nu vrem sa intram in conflict nici cu medicii, nici cu profesorii. Maine (miercuri - n.red) la ora 9.00, are loc o intalnire pe aceasta tema. Am luat legatura cu ministerul de Interne. Vazand aceasta precipitare a evenimentelor, sigur ca si noi solicitam acelasi lucru. Si ni se pare normal si pentru educatie. Suntem pilonii de baza in statul roman - sanatate, siguranta, educatie. Solicitam o marire de 70% a salariilor politistilor", a declarat Dumitru Coarna la postul de televiziune citat.
Mai mult, ...citeste mai departe despre "Dupa medici si profesori, si politistii cer salarii mai mari" pe Ziare.com mai mult
Marti, 18 August 2015, ora 18:33
Salariul unui profesor universitar ar ajunge la 7.868 lei, al unui profesor cu studii superioare, grad didactic 1 si vechime peste 40 de ani la 4.563 lei, iar un medic rezident ar trebui remunerat cu pana la 3.409 lei, potrivit unei propuneri de proiect a Legii salarizarii.
Proiectul de Lege-cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice prevede, la articolul 1 alineatul 2, ca de la data intrarii in vigoare a legii, drepturile salariale ale personalului bugetar platit din bugetul general consolidat al statului "sunt si raman in mod exclusiv cele prevazute in prezenta lege".
Initiatorii proiectului de act normativ precizeaza ca sistemul de salarizare propus are la baza urmatoarele principii: caracterul unitar, suprematia legii, echitate si coerenta, performanta profesionala, diferentierea salariilor de baza/soldelor si indemnizatiilor in functie de nivelul la care se presteaza activitatea (central, teritorial si local), motivare si sustenabilitate ...citeste mai departe despre "Legea salarizarii: Cat vor castiga profesorii, medicii si farmacistii" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 22 Iulie 2015, ora 12:31
Un numar de 125.000 de medici, asistenti medicali si asistenti sociali vor beneficia de cresterea salariului cu 10% din aceasta toamna, se arata intr-un material prezentat la Guvern, in conditiile in care Finantele au acceptat cresterea salariala doar in doua etape, in decembrie 2014 si martie 2015.
Documentul a fost prezentat de catre premierul Victor Ponta, care nu a citit si aceasta informatie din material distribuit public, el referindu-se doar la salariile deja marite in acest an pentru medici rezidenti si profesori debutanti.
"125.000 medici, asistenti medicali si asistenti sociali - vor beneficia de cresterea salariului cu 10% din aceasta toamna", se arata in document.
Ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, a anuntat la finele lunii iunie ca a ajuns la un acord cu reprezentantii Sanitas pentru cresterea cu 10% a salariilor angajatilor din sistemul public de sanatate si ale ...citeste mai departe despre "Guvernul anunta cresterea salariilor medicilor din toamna. Finantele aveau de gand abia in 2015" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 23 Iulie 2014, ora 09:15