Ministrul Economiei, Claudiu Nasui, a vorbit joi seara, 7 ianuarie, despre salariile uriase din agentiile de stat, care ar trebui plafonate, ministrul Economiei spunand ca nu este "de bun simt" un venit de 17.000 euro pe luna, ca la ASF, sau 33.000 euro/luna la un institut de cercetare.
"Am vorbit si in programul de guvernare. Hai sa plafonam macar la salariul presedintelui, deci la 12 ori salariul minim. E un criteriu de bun simt. De 12 ori salariul minim e deja un salariu destul de bun pentru Romania si mai ales pentru un stat care nu e un stat bogat. Romania nu debordeaza de bani, mai ales ca vine un an dificil bugetar", a declarat Nasui, la Antena 3.
Ministrul Economiei a sustinut ca a fost si este un mare critic al acestor institutii asa-zise autofinantate, care au profitat de acest statut pentru a-si aloca salarii si sporuri exorbitante.
"Am fost si sunt un mare critic al acestor institutii asa-zise autofinantate, care profitand de acesta statut isi dau niste salarii exorbitante. Am fost cel care a pus reflectorul pe cel mai bine platit bugetar din Romania, un presedinte al unui Institut de Cercetare care avea 33.000 de euro pe luna, bani de la stat.
Cum facea lucrul acesta? Spunea ca suntem autofinantati si putem sa ne dam cat vrem, sporuri, foarte multe recalculari si iesea la pensie cu o suma colosala. Avea in administrare niste bunuri de la stat, dar banii pe care le produc acele bunuri nu trebuie sa se regaseasca in veniturile catorva oameni care... mai mult
Vineri, 08 Ianuarie 2021, ora 08:22
Companiile de stat au in medie un salariu dublu fata de companiile din mediul privat, dar au o productivitate cu 40% mai mica fata de acestea, a declarat marti, presedintele Initiativei pentru Competivitate, Andreea Paul, la o conferinta organizata de Patronatul Investitorilor Autohtoni.
"Haideti sa analizam o relatie, diferenta de salariu, dublu, salariul mediu net, in companiile de stat, fata de companiile private romanesti, dar la productivitate stau cu 40% mai slab. Lipsa aceasta de corelare intre remunerarea fortei de munca si productivitate trage un semnal de alarma. Nu trebuie sa ramana lucrurile asa. Lucrurile trebuie indreptate, spre convergenta, intre cele doua", a afirmat Andreea Paul.
De asemenea, aceasta a mai vorbit despre cum "companiile straine reusesc sa aplice strategii de optimizare fiscala, paradoxal, in a treia cea mai avantajoasa economie europeana, din punct de vedere fiscal".
"Avem a treia cea mai mica povara fiscala europeana si totusi companiile acestea aleg sa se optimizeze fiscal in alta parte. Or pentru ca firmele noastre nu sunt internationalizate, ele nu reusesc acest lucru, iar asa se justifica acea concluzie legata de diferenta de profitabilitate, in favoarea companiilor romanesti", a mai spus Andreea Paul.
Nu in ultimul rand, presedintele INACO a vorbit si despre avutia nationala, punctand ca din 1990 pana in prezent nu s-a realizat o evaluare a patrimoniului financiar si nefinanciar in Romania.
"Nu poti sa vorbesti despre... mai mult
Marti, 30 Ianuarie 2018, ora 15:30
3Membrii in consiliile de administratie (CA) ale companiilor de stat primesc foarte multi bani, iar unele castiguri depasesc 10.000 de lei brut pe luna, adica de cinci ori mai mult decat salariul mediu.
Astfel, cu 10.000 de lei brut pe luna sunt recompensati cei cinci membri din CA al Fondului Roman de Contragarantare, dar si cei 7 membri ai CA de la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM).
De asemenea, in topul firmelor de stat care isi rasplatesc generos consiliile de administratie se regaseste Societatea Energetica Electrica SA.
Cei sapte membri ai Consiliului de Administratie primesc lunar 3.000 de euro (13.200 de lei), la care se adauga 1.200 sau 1.000 de euro pentru participarea la sedinta sau ca membru de comitet.
Tarom are patru membri in Consiliul de Administratie, platiti fiecare cu 5.259 de lei pe luna.
La societatea Telecomunicatii CFR SA, cei cinci membri ai Consiliului de ...citeste mai departe despre "Membrii CA din companiile de stat castiga chiar si 4.000 de euro pe luna" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 01 Iulie 2016, ora 14:10
Angajatii companiilor de stat, aflate de peste sapte ani in proces de reorganizare si reformare, sunt unii dintre cei mai bine plati salariati din Romania, cu toate ca se afla la polul opus in ceea ce priveste productivitatea.
Castigurile lunare ale celor mai multi angajati din companiile la care statul detine pachetul majoritar de actiuni sunt, in majoritatea cazurilor, peste media de la nivel national sau chiar de doua-trei ori mai mare decat aceasta.
Pe de alta parte, aceste castiguri nu sunt intodeauna corelate cu productivitatea muncii salariatilor, reiese din indicatorii de performanta prevazuti in bugetele companiilor de stat.
Ipocrizia si pericolul salariilor mici (Opinii)
Raportarile oficiale, care in urma cu cativa ani ofereau informatii ceva mai detaliate despre performantele angajatilor (Posta Romana indica in buget numarul de prestatii postale/angajat), au fost simplificate, singurul indicator cu privire la productivitatea muncii salariatiilor fiind raportul ...citeste mai departe despre "Angajatii companiilor de stat, salarii exagerat de mari in raport cu productivitatea" pe Ziare.com mai mult
Luni, 04 Aprilie 2016, ora 11:47
Pot hotari in orice moment soarta miliardelor de oameni de pe planeta, dar cand vine vorba de salariile proprii, liderii lumii sunt nevoiti in unele cazuri sa aplice taieri la fel de consistente ca si in cazul altor categorii de bugetari.
Ultimul care si-a dijmuit salariul a fost Vladimir Putin, dar exemplul sau nu este singular, arata reporterii CNN.
Barrack Obama
Presedintele Statelor Unite este cel mai avantajat din punctul de vedere al veniturilor salariale. Anual, acesta incaseaza 400.000 de dolari. Obama trebuie sa-i multumeasca predecesorului sau, George W. Bush, pentru dublarea salariului, masura adoptata in 2001.
Pe langa acesti bani, ocupantul Biroului Oval de la Casa Alba are la dispozitie si o suma de 50.000 de dolari pentru cheltuieli, aceasta nefiind supusa impozitarii.
Stephen Harper
Premierul canadian este al doilea bugetar al lumii, avand un salariu anual de 260.000 de dolari. Un cec destul de consistent pentru nivelul de trai din statul nord-american si un motiv in plus sa apari cu forte proaspete la munca.
Angela Merkel
Cancelarul Germaniei va incasa in cursul acestui an 234.000 de dolari. Cea mai puternica femeie din Europa a beneficiat de o crestere salariala de 2,2% la inceputul acestei luni.
Jacob Zuma
Succesorul lui Nelson Mandela la carma Africii de Sud se bucura de un venit de 232.500 de dolari garantat in fiecare an de functia de prim om in stat.
David Cameron
Premierul britanic se claseaza abia... mai mult
Miercuri, 11 Martie 2015, ora 18:00
Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, sustine ca salariul directorului de la CFR Marfa, de aproximativ 9.000 de euro, este unul corect si ca trebuie sa se termine cu "populismele astea", motivand ca daca nu dai salarii bune, nu poti obtine performanta.
Relu Fenechiu a declarat, intr-o conferinta de presa, sustinuta la Iasi, ca in trei luni, noul director general al CFR Marfa a reusit sa incheie contracte in valoare de 90 de milioane de lei, considerand ca salariul acestuia, de aproximativ 9.000 de euro pe luna, este corect.
Datoriile companiei CFR Marfa se ridica la 1,5 miliarde lei, iar Comisia Europeana considera transformarea obligatiilor financiare in actiuni ajutor de stat, care nu este permis decat in contextul privatizarii.
CFR Marfa va prelua datorii la stat de 606 milioane lei de la CFR Infrastructura, prin compensare
"E posibil ca salariul sa fie foarte mare pentru un director si mic pentru un alt director, de la aceeasi institutie. Depinde ce face acel om acolo. Nu vreau sa va dau exemplul de la CFR Infrastructura, pentru ca actualul director abia saptamana trecuta si-a negociat salariul. Insa directorul de la CFR Marfa, de cand a venit, a reusit sa aduca contracte de 90 milioane de lei, in trei luni. Pentru un astfel de om, comparandu-l cu cel de dinainte, care in decurs de patru ani nu a reusit sa aduca macar un contract pentru CFR, eu consider ca salariul de 9.000 de euro este corect", a afirmat Relu Fenechiu.
Ministrul Transporturilor a... mai mult
Luni, 03 Iunie 2013, ora 08:16
Ajutorul regional de stat constituie un "imbold" de care au nevoie foarte multi antreprenori in criza financiara. Fondurile sunt nerambursabile si se acorda companiilor care au facut deja o investitie initiala si au creat intre 50 si 300 de locuri de munca.
Schema de ajutor de stat dureaza cinci ani, respectiv in perioada 2009-2013, si se acorda companiilor care au facut o investitie initiala cuprinsa intre 5 si 30 de milioane de euro.
Conditii de indeplinit
Intreprinderile care solicita un asemenea sprijin din partea statului trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: nu inregistreaza debite restante, nu se afle in procedura de executare silita, faliment sau reorganizare judiciara, nu au fost emise impotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat.
Pentru a obtine finantarea, reprezentantii companiei trebuie sa depuna o cerere de acord pentru finantare, un certificat constatator emis de Registrul Comertului, situatiile financiare anuale, planul de investitii pentru care se solicita finantarea, studiu tehnico-economic din care sa rezulte viabilitatea proiectului, certificat de atestare fiscala privind indeplinirea obligatiilor de plata catre bugetul general consolidat si declaratii pe propria raspundere din partea reprezentantului legal al companiei.
Finalizarea procesului de evaluare a cererilor se va realiza in maxim 30 de zile lucratoare de la data la care acestea vor fi considerate complete.
Suma acordata este stabilita tinand cont si... mai mult
Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 14:50
Companiile de stat si regiile autonome vor fi obligate sa inghete si anul viitor angajarile, astfel incat sa nu depaseasca numarul de personal stabilit pentru 2011, iar societatilor cu pierderi ori care sunt subventionate le va fi impus sa limiteze cheltuielile cu salariile la nivelul din acest an.
Restrictiile de cheltuieli in cazul regiilor autonome si companiilor la care statul este actionar unic sau majoritar au fost incluse in proiectul de buget pentru 2012.
Documentul prevede ca, pentru anul 2012, regiile si companiile de stat care au inregistrat pierderi in anul precedent sau care primesc subventii sau transferuri de la bugetul de stat pentru activitatea de exploatare nu pot depasi nivelul cheltuielilor cu salariile aferente anului precedent.
Regiile si companiile care au inregistrat profit in anul precedent pot acorda cresteri salariale in 2012, dar nu mai mari decat inflatia prognozata pentru anul viitor.
Proiectia de inflatie pentru anul viitor a fost redusa recent de Banca Nationala de la 3,5% la 3%.
"In anul 2012, operatorii economici nu pot majora numarul maxim de personal prevazut prin bugetul aprobat pentru anul 2011. In cazuri temeinic justificate, respectiv in conditiile extinderii activitatii, Guvernul poate aproba cresterea numarului de personal si, in mod corespunzator, cheltuielile cu salariile la unii operatori economici", se mai arata in document.
Toate aceste restrictii au fost aplicate si pe parcursul acestui an.
Guvernul a... mai mult
Vineri, 11 Noiembrie 2011, ora 18:22
Sindicalistii considera ca reducerea salariilor cu 25 la suta si la angajatii din companiile de stat reprezinta o incalcare a contractelor colective de munca si va duce la plecarea specialistilor din aceste societati, iar masura va scoate si mai multi oameni in strada, precizeaza Mediafax.Presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat miercuri ca masurile anuntate de autoritati sunt "negandite, in disperare de cauza" si parca sunt facute premeditat pentru a provoca si mai multi oameni.
"Este o masura aberanta, pentru ca multe din aceste companii opereaza in mediul concurential. Aceasta masura va impinge salariatii de buna calitate din aceste companii sa plece, sa se duca la concurenta, pentru ca in niciun caz nu vor accepta sa lucreze in aceste conditii. Sunt oameni de foarta buna calitate, iar aceasta decizie altereaza si mediul concurential, producand niste distorsiuni in piata", a precizat Costin.
Presedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, spune ca aceasta reducere este o incalcare a legii contactelor colective de munca, "premierul pronuntandu-se pentru o nerespectare a legislatiei". Atata timp cat legea contractelor colective este in vigoare, din punct de vedere tehnic raspunderea este a partilor care au semnat acest contract, a subliniat Hossu.
"Am impresia ca se doreste expres iesirea in strada pentru rasturnarea Guvernului. Aceste institutii merg pe sistemul economic, si-au facut deja restructurari masive, lucru apreciat si de... mai mult
Joi, 13 Mai 2010, ora 09:33