Angajatii din sectorul IT care lucreaza in Romania au cele mai mici salarii comparativ cu specialistii din acest domeniu care activeaza in celelalte tari din Europa de Est, potrivit rezultatelor unei analize realizate de eJobs.ro si publicate marti.
Astfel, IT-istii care lucreaza in Romania incaseaza un salariu mediu net de 805 euro pe luna, mai putin decat specialistii in domeniu din Ungaria, Bulgaria, Croatia, Serbia, Estonia, Slovenia, Cehia sau Slovacia, potrivit comparatorului salarial Paylab, lansat in Romania de eJobs.ro.
Cele mai mari salarii din regiune pentru cei care lucreaza in IT le incaseaza specialistii din Estonia, a caror medie salariala neta este de 1.567 de euro pe luna, potrivit Paylab. Acestia sunt urmati de IT-stii din Slovenia, cu 1.341 de euro lunar, de cei din Cehia, cu 1.289 de euro, si de cei din Slovacia, care castiga, in medie, 1.159 de euro lunar. Ungaria inchide lista tarilor cu un salariu de peste 1000 de euro, inregistrand o medie neta de 1010 lei/luna.
Mai putin de 1.000 de euro lunar mai castiga doar specialistii IT din Croatia (990 de euro) si cei din Serbia (816 euro), mentioneaza eJobs.
Directorul eJobs Romania, Bogdan Badea, a remarcat faptul ca Bulgaria depaseste Romania la acest capitol.
"Interesant este faptul ca Bulgaria ne depaseste sensibil, cu un salariu mediu net de 1.027 de euro pentru industria IT, in conditiile in care, in general, aceasta era una dintre putinele tari cu salarii mai mici decat ale noastre", a... mai mult
Marti, 23 Iulie 2019, ora 15:00
Schema de compensare pentru IT dezavantajeaza angajatorii care au majorat salariile cu mai mult de 20% tocmai ca sa protejeze angajatii, sustine Raluca Bontas, partener Deloitte Romania.
"Schema de compensare a costurilor suplimentare impuse de transferul contributiilor de asigurari sociale pentru angajatorii din IT si cercetare - dezvoltare propusa de Guvern se afla in stadiul de proiect si speram ca, in urma dezbaterii publice, sa fie imbunatatita astfel incat sa nu existe tratamente diferite pentru angajatori.
Este esential ca macar de aceasta data sa fie luata in considerare parerea specialistilor si mai ales a celor direct afectati de aceste masuri", a spus Bontas, intr-un comunicat de presa remis, joi, AGERPRES.
Ea precizeaza ca, pe baza formulei de calcul pentru compensare prevazuta de proiect, costurile ar fi acoperite integral doar pentru o categorie de angajatori si partial sau deloc pentru alte categorii.
"Astfel, ar urma ca angajatorii care au decis sa majoreze salariul brut al angajatilor din acest domeniu cu 20% sa beneficieze, datorita schemei din proiect, de o acoperire a costului suplimentar. Trebuie totusi sa precizam ca o majorare de 20% a salariului brut presupune ca angajatorii doar si-au mentinut costul pe care il aveau la 31 decembrie 2018, in timp ce angajatii au primit mai putini bani.
Pentru cei care au crescut cu circa 28% salariul brut pentru a nu afecta netul angajatului, mecanismul de compensare propus nu salveaza mare lucru.... mai mult
Joi, 08 Februarie 2018, ora 14:50
Angajatorii din IT vor trebui sa creasca salariile brute cu 20%, fata de nivelul din luna decembrie 2017, pentru a beneficia de prevederile noului proiect de ordonanta publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP), sustine Claudia Sofianu, partener EY Romania.
"Concret, masura (compensarea) este conditionata de majorarea de catre angajator a salariului brut lunar cu cel putin 20% fata de nivelul din luna decembrie 2017 pentru angajatii beneficiari. In principiu, s-ar rezolva astfel problema 'discriminarii' din punct de vedere fiscal a angajatilor din domeniul IT si cercetare-dezvoltare, ca urmare a diminuarii venitului lor net cu 7-8% in cazul pastrarii acelorasi costuri pentru angajator, in raport cu ceilalti angajati", se arata intr-un comunicat.
Potrivit acesteia, proiectul pare a aduce cu el niste 'provocari' din punct de vedere al implementarii, respectiv pare a institui o noua formalitate administrativa pentru angajatorii din domeniul IT si de cercetare-dezvoltare, intrucat atrage o raportare separata in cuprinsul Declaratiei 112.
"Facilitatea fiscala (compensarea) ar putea fi ceruta dupa data intrarii in vigoare si pana la 31 decembrie 2018, adica din nou un act normativ cu efect limitat. Evident se naste intrebarea 'si ce se va intampla in 2019?'.
Desi ramane de confirmat cu reprezentantii Ministerului de Finante, el pare a nu se aplica in cazul angajatorilor care au decis sa acorde bonusuri de compensare pana la stabilizarea lucrurilor si... mai mult
Joi, 08 Februarie 2018, ora 14:08
Dupa mutarea contributiilor sociale in sarcina angajatilor, salariile pentru mii de angajati din sectorul IT au scazut, cu toate ca liderii PSD au promis ca acest lucru nu se va intampla.
Noul ministru de Finante, Eugen Teodorovici, a declarat marti ca are deja o solutie pentru a rezolva problema IT-istilor, pe care o va prezenta premierului.
"O sa prezint in aceste zile primului ministru situatia pe care o am in vedere pentru ca cei din IT sa nu aiba de suferit. Este o solutie simpla, veti vedea. Sunt adeptul lucrurilor simple", a promis Teodorovici.
Dar si Guvernul Tudose le-a promis angajatilor din IT ca vor fi adoptate masuri pentru mentinerea nivelului salariilor, urmare a modificarilor la Codul Fiscal prevazute in textul OUG 79.
La finalul lunii decembrie, Executivul a anuntat ca a fost aprobata "declansarea procedurilor necesare pentru instituirea unei scheme de ajutor de minimis pentru intreprinderile cu angajati ce beneficiaza de scutiri la plata impozitului pe venit, conform art. 60 din Codul Fiscal, astfel incat sa se mentina acest statut fiscal special, iar salariile nete pentru salariatii din aceasta categorie sa nu fie diminuate in contextul transferului contributiilor aferente angajatorului catre angajat, incepand cu 1 ianuarie 2018.
Ulterior aprobarii acestui memorandum, se va elabora si aproba schema de ajutor de minimis prin hotarare de guvern care va cuprinde si procedurile necesare de accesare a acestui tip de ajutoare de minimis de catre... mai mult
Marti, 06 Februarie 2018, ora 13:06
Cu doar zece zile inainte de momentul intrarii in vigoare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.79/2017, Asociatia Dezvoltatorilor de Jocuri Video din Romania - RGDA (Romanian Game Developers Association) doreste sa faca un apel public catre autoritatile romane pentru a compensa, de o maniera fezabila si eficienta, impactul negativ pe care acest act normativ il aduce pentru intreaga industrie IT activa pe piata locala.
In absenta unei masuri normative de ordin compensatoriu, procesul de trecere a contributiilor sociale din sarcina angajatorului in cea angajatului de la 1 ianuarie 2018, va presupune o crestere a costurilor per salariat cu aproximativ 6,5%. Aceasta crestere ar fi necesara pentru mentinerea actualului nivel net de salarizare in cadrul segmentului de afaceri al dezvoltatorilor de jocuri video din Romania, ca parte a domeniului IT, se arata intr-un comunicat al RGDA.
O asemenea evolutie ar conduce la crearea unei presiuni artificiale si suplimentare asupra competitivitatii domeniului, in conditiile in care costurile salariale reprezinta o mare parte din costurile totale ale industriei.
Planurile viitoare de dezvoltare ale investitiilor vor fi puse sub semnul intrebarii avand in vedere ca marja de profit va fi puternic afectata.
Mai mult, posibilitatea unor majorari salariale in industrie, in anii urmatori, va fi anulata.
Fenomenul migratiei externe a profesionistilor din industria IT se va accentua ca atare, in conditiile in care oricum exista... mai mult
Joi, 21 Decembrie 2017, ora 15:04
Prim-ministrul Mihai Tudose a anuntat joi, in cadrul dezbaterilor din Parlament asupra motiunii de cenzura, ca Guvernul urmeaza sa dea o ordonanta de urgenta astfel incat angajatilor din sectorul IT sa nu le scada salariile.
"Singura problema care este reala, inca, in curs de rezolvare, saptamana viitoare, este cea cu angajatii din IT, care sunt scutiti de impozit. Pentru aceasta categorie vom da o ordonanta, care sa echilibreze lucrurile, astfel incat niciunui salariat din mediul IT (...) sa nu ii scada venitul", a declarat Mihai Tudose, citat de News.ro.
El a sustinut ca sectorul IT va fi "o prioritate strategica" in continuare. "Ne dorim sa contribuim la dezvoltarea sa. La fel vom proceda si cu veniturile persoanelor cu dizabilitati", a mai spus seful Guvernului.
Luna trecuta, deputatul PSD Ana Birchall, fost ministru pentru Afaceri Europene in Guvernul Grindeanu, a declarat ca se va da "un ordin de ministru" pentru ca salariile angajatilor din IT sa nu scada in urma modificarilor operate de Guvern, care vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2018.
"O sa fie un ordin de ministru care o sa rectifice acest lucru (...) O sa vedeti", a spus deputatul PSD, in cadrul unei emisiuni la Digi24, fara sa dea mai multe detalii.
A fost pentru prima oara cand s-a vorbit despre o astfel de solutie, cu toate ca inca de la declansarea "revolutiei fiscale" specialistii si sindicatele din IT au semnalat faptul ca acest sector va avea de suferit din punct de vedere financiar.... mai mult
Joi, 23 Noiembrie 2017, ora 12:33
Analistul fiscal Adrian Benta sustine ca ordonanta de modificare a Codului Fiscal care tocmai a fost publicata in Monitorul Oficial prevede in continuare scutirea de impozit pentru IT-isti si cercetatori.
Astfel, nu se justifica declaratia deputatului PSD Ana Birchall, care vineri seara a spus ca se va da "un ordin de ministru", pentru ca salariile angajatilor din IT sa aiba in continuare rata zero de impozitare.
Analistul fiscal a spus, la Digi 24, ca OUG 79 prevede in continuare scutirea la impozitul pe venitul din salarii pentru programatori sau pentru persoanele care lucreaza in cercetare, dar ca exista o alta problema.
"In acest moment, impozitul pe veniturile din salarii la programatori este de 10% si el este scutit la plata, dar valoarea asigurarilor sociale introduse in brutul salariatului, ce se vor retine din salariu, este de 35%.
Adica acest 35% asigurari sociale produce un salariu net, in mana, mai mic, deoarece valoarea asigurarilor sociale este mai mare decat impozitul scutit la plata.
Si pentru programatori, si pentru cei ce lucreaza in cercetare avem aceeasi situatie valabila ca pentru orice salariat. Daca de la 1 ianuarie 2018 angajatorul nu-i mareste brutul, atunci salariul net, in mana, va fi mai mic.
In situatia punctuala a programatorilor, se impune o majorare mai mare decat majorarea de 20% valabila pentru ceilalti salariati. Eu am facut un calcul, undeva la 23-24% ar fi majorarea de brut pe care urmeaza sa o primeasca programatorii... mai mult
Sambata, 11 Noiembrie 2017, ora 20:06
Deputatul PSD Ana Birchall, fost ministru pentru Afaceri Europene in Guvernul Grindeanu, a declarat vineri seara ca se va da "un ordin de ministru" pentru ca salariile angajatilor din IT sa nu scada in urma modificarilor operate de Guvern, care vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2018.
"O sa fie un ordin de ministru care o sa rectifice acest lucru (...) O sa vedeti", a spus deputatul PSD, in cadrul unei emisiuni la Digi24, fara sa dea mai multe detalii.
Citeste Ordonanta de modificare a Codului Fiscal a fost publicata in Monitorul Oficial. De acum poate fi atacata la CCR
Este pentru prima oara cand se vorbeste despre o astfel de solutie, cu toate ca inca de la declansarea "revolutiei fiscale" specialistii si sindicatele din IT au semnalat faptul ca acest sector va avea de suferit din punct de vedere financiar.
"Va fi printre cele mai afectate de o astfel de abordare", pentru ca in acest sector impozitul pe venit este zero, au declarat reprezentanti ai Camerei de Comert Americane in Romania (AmCham), citati de Adevarul.
De asemenea, Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, a declarat pentru cotidianul citat: "La cei care au impozit pe venit deja zero, nu mai exista element de compensare a poverii fiscale crescute la CAS. Acolo, fie angajatorul, ca sa mentina netul, isi creste costul total salarial, daca vrea, fie isi pastreaza costul total salarial, iarasi daca vrea, si scade netul".
Nemultumiti de schimbarile facute de Guvernul Tudose, circa 500 de... mai mult
Vineri, 10 Noiembrie 2017, ora 22:28
Bancherii si cei care lucreaza in extractia petrolului si a gazelor naturale au la ora actuala cele mai mari salarii din Romania, de peste 4.000 de lei. Printre cel mai bine platiti romani se numara insa si IT-istii, angajatii din fabricarea produselor de tutun sau cei din rafinarii.
Cateva dintre aceste domenii au cunoscut in ultimii sase ani cresteri salariale semnificative, duble in unele cazuri, conform datelor Institutului National de Statistica (INS) din ianuarie 2008 pana in prezent, transmise la solicitarea Ziare.com.
Datele INS se refera la castigul salarial nominal, in care intra atat salariul, cat si sporurile sau indemnizatiile. Este vorba de castigul salarial mediu.
Cel mai bine se castiga in prezent in intermedieri financiare, unde intra bancile si IFN-urile. In aprilie, castigul salarial mediu net era de 4.888 de lei in acest domeniu.
Pot exista insa discrepante majore intre remuneratiile pentru ...citeste mai departe despre "Domeniile in care salariile s-au dublat in 6 ani. Unde se castiga peste 4.000 de lei/luna" pe Ziare.com mai mult
Marti, 10 Iunie 2014, ora 08:41