Guvernul olandez pledeaza pentru o Uniune Europeana "mai modesta, mai moderata, dar mai eficienta", cu o suveranitate nationala sporita si mult mai putina interferenta din partea Bruxelles-ului.
Apelul olandez pentru "mai putina Europa mai degraba decat pentru mai multa" urmeaza promisiunii facute in ianuarie de premierul britanic David Cameron de a organiza pana in 2017 un referendum privind apartenenta Marii Britanii la UE, cu conditia castigarii alegerilor legislative din 2015 de catre Partidul Conservator, relateaza agentia de presa Reuters.
"Europa trebuie sa devina mai mica, mai flexibila si mai serioasa", a spus vineri premierul olandez Mark Rutte, in conferinta de presa saptamanala.
Intr-o scrisoare adresata parlamentului, ministrul de externe olandez Frans Timmermans a subliniat ca "a sosit timpul pentru o uniune si mai stransa in fiecare domeniu posibil". El a enumerat o serie de chestiuni pe care Olanda doreste sa le abordeze diferit fata de situatia actuala: salariile generoase ale functionarilor UE, crearea unui buget al zonei euro si politica fiscala.
"Aceste recomandari ar putea fi transpuse intr-o agenda de masuri pentru o Uniune Europeana mai modesta, mai moderata, dar mai eficienta, pornind de la principiul 'la nivel european numai cand este necesar, la nivel national oricand este posibil'", a explicat Timmermans.
Propunerile vor fi discutate in parlament si apoi vor fi prezentate Comisiei Europene si celorlalte state membre ale Uniunii... mai mult
Sambata, 22 Iunie 2013, ora 10:45
Institutiile publice din Romania care gestioneaza fonduri europene ar putea angaja personal suplimentar, pe perioada determinata, cu salarii brute intre 5.000 si 10.000 de lei pe luna, in vederea accelerarii absorbtiei fondurilor structurale, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta lansat marti in dezbatere publica de Ministerul Afacerilor Europene.
Expertii vor fi angajati suplimentar, chiar daca institutia respectiva nu a eliberat vreun post din schema, in conditiile in care, in general, Guvernul aplica in continuare regula prin care se permite angajarea unei persoane in institutiile publice la sapte posturi eliberate.
"Angajarea acestor experti nu este conditionata de existenta unui post vacant. (...) Personalul va fi angajat in afara schemei de personal aprobata si bugetata, prin intermediul unor proiecte finantate din fondurile de asistenta tehnica ale programului operational in cadrul caruia institutia este beneficiar eligibil", se arata in nota de fundamentare a proiectului de OUG.
Durata angajarii este de 12 luni cu posibilitatea prelungirii, fara insa ca durata cumulata a acestor contracte sa depaseasca 36 de luni, se mai arata in proiect.
In aceste cazuri, angajarea reprezinta un raport de munca intre institutie si persoana, prin semnarea unui contract individual de munca pe durata determinata, insa personalului respectiv i se aplica regulile specifice functionarilor publici.
"Modalitatea de angajare si evaluare a performantelor... mai mult
Miercuri, 21 Martie 2012, ora 09:04
Institutiile europene si-au deschis vineri portile pentru candidatii care aspira la un job bine platit la Bruxelles.
Pe 15 martie s-a lansat oficial cea mai mare competitie din 2012 deschisa pentru 300 de posturi de administratori publici europeni in institutiile UE. Potrivit regulamentului, fiecare cetatean din cele 27 de state membre isi poate depune candidatura pentru posturi in administratie publica europeana, comunicare, drept si relatii externe.
Daca iti doresti o cariera la Bruxelles in domenii precum Drept si Audit, ai nevoie de studii de specialitate. Pentru alte domenii insa, candidatii pot fi absolventi de Management European, Jurnalism, Comunicare, Relatii Internationale sau Sociologie.
Un functionar european permanent este responsabil cu elaborarea politicilor si aplicarea legislatiei europene, efectueaza analize si ofera consiliere.
Ce pasi trebuie sa urmezi pentru a obtine postul?
Mai intai va trebui sa-ti creezi un cont pe site-ul Oficiului European de Selectie a Personalului pentru a putea aplica online pentru jobul la care visezi.
Pentru a fi selectionat in concurs trebuie sa treci de etapa de preselectie care se sustine pe calculator, contra cronometru. La aceste teste, sustinute in limba romana, iti vor fi testatee capacitatile de gandire situationala si abilitatile de rationament verbal.
In cea de-a doua etapa de selectie, care are loc la Bruxelles, vor participa doar cei care au luat nota maxima in etapa de preselectie. Cea de-a... mai mult
Vineri, 16 Martie 2012, ora 12:32
Un loc de munca la Bruxelles iti poate aduce un salariu lunar de pana la 5.350 de euro, daca ai cunostinte in Administratie Publica Europeana, Drept, Audit, Comunicare si Relatii Externe.
300 de astfel de joburi vor fi disponibile din luna martie, iar Euroconcurs te poate ajuta sa fii unul dintre cei care le obtin.
Intre 21-22 ianuarie 2012 si 18-19 februarie 2012, poti participa la trainingurile de pregatire Euroconcurs, in care specialistii iti vor explica in detaliu, prin exercitii practice si teorie, modalitatile rapide de rezolvare a testelor din etapa de preselectie.
Platforma online, disponibila gratuit, te va ajuta sa repeti in orice moment testarea, in atmosfera specifica, sub presiunea timpului.
Salariile incep de la 4.000 de euro
"Pentru fiecare domeniu mentionat sunt disponibile posturi de administrator grad 5 (AD 5) la care salariul incepe de la euro 4.190,20 euro, iar la posturile de administrator grad 7 salariul incepe de la 5, 350 euro, plus restul de beneficii.
Acestea constau in alocatii pentru familie, alocatie pentru casa (2% din salariul de baza + 167.31 de euro), alocatie pentru copil aflat in intretinere (365.60 de euro), alocatie pentru gradinita (89.31 de euro)", a declarat Mihaela Stroe, training manager la Euroconcurs.
In plus, beneficiezi de recuperarea taxelor scolare pana la un maxim de 248.06 euro, care poate fi dublata in anumite cazuri.
Alte alocatii de care poti beneficia, odata cu un loc de munca in institutiile... mai mult
Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 08:58
Romanii interesati de un job intr-o institutie europeana pot castiga salarii care pot ajunge pana la 3.000 de euro. Oficiul European pentru Selectia Personalului cauta asistenti in domeniul secretariatului, care ar putea primi salarii de 2.500 de euro pe luna. Ceva mai bine platiti sunt asistentii in domeniul constructiilor, care vor castiga 3.200 de euro. Cerintele pentru ocuparea acestor locuri de munca sunt: studii de specialitate in domeniu, experienta de cel putin trei ani si cunoasterea limbilor engleza sau franceza. Daca sunt selectati, romanii care lucreaza ca functionari ai institutiilor europene pot ajunge la salarii care variaza intre 4.500 de euro si 15.000 de euro pe luna. Daca functionarii debutanti cu studii superioare castiga pana la 4.400 de euro lunar, sefii de departamente pot ajunge la salarii de 11.500 de euro. Sefii de directorat general sau agentii sunt platiti cu pana la 15.000 de euro. mai mult
Vineri, 17 Iulie 2009, ora 10:59