Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat miercuri, 15 decembrie, că aproape toate salariile bugetarilor, cât și pensiile speciale și veniturile demnitarilor vor fi înghețate anul viitor. Măsura este necesară pentru depășirea crizei economice, a precizat acesta.
”Există o decizie clară acum de îngheţare a veniturilor demnitarilor, a pensiilor speciale şi cred că a salariilor majorităţii bugetarilor. Avem un grad de îndatorare de aproape 50% din PIB. Aşteptăm execuţia bugetară să vedem cât e PIB-ul, s-ar putea să fi depăşit. Avem lege care impune îngheţarea salariilor şi pensiilor.
Am picat de acord cu ceilalţi lideri din coaliţie că trebuie să intervenim pe salariile angajaţilor din sănătate, cu excepţia medicilor şi asistentelor.
Trebuie să depăşim această criză economică, deficitul este foarte mare, aşteptăm execuţia bugetară. Am intrat la guvernare din mers, deocamdată am rezolvat urgenţele. Să nu uităm că suntem în pandemie, eu nu o să anunţ triumfător că am învins pandemia. Haideţi să dăm o şansă acestei coaliţii, care este condamnată să guverneze până în 2024”, a spus liderul PSD la România Tv. ...citeste mai departe despre "Majoritatea salariilor bugetarilor și veniturile demnitarilor vor fi înghețate în 2022. Ce angajați vor primi mai mulți bani" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 15 Decembrie 2021, ora 23:18
Salariile bugetarilor vor ramane la nivelul din decembrie 2020 pentru urmatoarele luni, anunt care a dus la o serie de proteste. Ziare.com va prezinta o serie de venituri incasate de personalul din institutiile publice aflate in subordinea Ministerului Muncii.
Salariile de baza si indemnizatiile lunare de incadrare de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice, precum si indemnizatiile aferente functiilor de demnitate publica vor fi mentinute la nivelul acordat pentru luna decembrie 2020, a stabilit Guvernul.
Lefurile din Ministerul Muncii
Ministrul Muncii castiga, la final de luna, o indemnizatie de 21.840 de lei, adica 12.776 de lei. Un secretar de stat, functie tot de demnitate publica, ridica 9.734 de lei. Sefii de serviciu castiga aproape 7.000 de lei, iar directorii de cabinet au un venit de pana la 6.100 de lei, unde intra si un spor pentru conditii vatamatoare, de pana la 1.300 de lei, potrivit grilei de salarizare din septembrie 2020, publicata pe site-ul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale.
Consilierii din cabinetele demnitarilor ridica, lunar, de la 4.800 de lei, in cazul unui debutant, pana la 6.100 de lei, daca au studii superioare si o vechime in munca de peste 20 de ani. In aceasta suma intra si sporul de circa 1.300 de lei. Consilierul pentru afaceri europene castiga, pe luna, in jur de 6.000 de lei.
Soferii din Ministerul Muncii castiga aproape 3.200 de lei, suma in care intra si sporul pentru conditii vatamatoare de lucru,... mai mult
Duminica, 28 Februarie 2021, ora 23:35
Premierul Viorica Dancila a negat ca guvernul va adopta azi o ordonanta de urgenta prin care salariile bugetarilor vor fi inghetate anul viitor la nivelul lunii decembrie 2018. Mai mult, ea a dat asigurari ca atat pensiile cat si salariile vor creste anul viitor.
Viorica Dancila a precizat ca in bugetul pe 2019, care va fi aprobat saptamana viitoare de Parlament, vor fi incluse aceste majorari.
"Vreau sa subliniez ca salariile din sistemul bugetar vor continua sa creasca potrivit Legii salarizarii unitare adoptata de Parlament. Constructia bugetului pentru anul viitor are in vedere cresterea salariului in sistemul public cat si veniturile pensionarilor asa cum este stabilit in Legea pensiilor. Cu alte cuvinte, salariile si pensiile nu vor fi inghetate, ci vor creste.
Aceasta pentru ca a aparut in spatiul public anumite informatii (Sic!) care pot crea incertitudine si nu e corect si drept sa creeam ingrijorari, sa ne jucam cu sentimentele pensionarilor, salariatilor si sa ducem in spatiul public informatii eronate. Aceste speculatii sunt nefondate", a declarat Viorica Dancila la inceputul sedintei de guvern.
Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) a facut public, miercuri, un proiect de ordonanta prin care guvernul vrea sa inghete salariile bugetarilor anul viitor la nivelul lunii decembrie 2018. Federatia a precizat ca OUG va fi adoptat adoptata vineri.
"Incepand cu 1 ianuarie 2019, cuantumul sporurilor, indemnizatiilor,... mai mult
Vineri, 07 Decembrie 2018, ora 12:03
Scrisoarea transmisa de Ministerul de Finante Comisiei Europene, care prevede, printre altele, inghetarea salariilor in sectorul bugetar, arata ca guvernantii au inceput sa inteleaga ca Romania risca sa intre in criza economica, atrage atentia europarlamentarul Siegfried Muresan.
Partea si mai proasta este ca, in punctul de vedere pe care urmeaza sa il trimita Guvernului ca raspuns la acest document, CE ar putea sa concluzioneze ca aceste masuri nu sunt suficiente pentru redresarea economiei si sa ceara altele si mai dure.
Iar tara noastra va fi obligata sa tina cont de solicitarile oficialilor europeni, a declarat pentru Ziare.com Siegfried Muresan. In caz contrar, vom suporta consecintele, care nu sunt deloc neglijabile: amenzi care vor fi platite din banii romanilor, rate mai mari de refinantare a creditelor pentru tara noastra si pierderea investitorilor straini.
"Ministerul de Finante a inceput sa inteleaga ca intram in criza economica si chiar si tonul general al scrisorii trimise spre CE arata ca trebuie sa stoarca bani si nu stiu cum si nu stiu de unde. Sunt intre ciocanul si nicovala propriilor promisiuni si incetinirea cresterii economice", a subliniat europarlamentarul roman.
Iata documentul transmis de Ministerul de Finante Comisiei Europene
El ne-a explicat ca acum urmeaza ca oficialii europeni sa evalueze documentul transmis de Ministerul de Finante iar apoi, in aproximativ o luna, sa trimita concluziile.
"CE trebuie sa evalueze raspunsul in... mai mult
Marti, 23 Octombrie 2018, ora 11:52
Salariile ministrilor vor ramane inghetate pentru urmatorii cinci ani, a anuntat duminica premierul britanic David Cameron, in cadrul programului sau menit sa combata deficitul.
"Suntem implicati cu totii" in aceasta situatie, a explicat premierul intr-un articol publicat in Sunday Times, referindu-se la achitarea datoriei tarii. Masurile anuntate ar urma sa aduca economii de 800.000 de lire sterline (aproximativ 1,13 milioane de euro) pe an, respectiv 4 milioane de lire sterline (5,6 miloane de euro) pana in 2020.
Aceasta decizie inseamna ca salariile ministrilor nu vor fi marite pana la sfarsitul actualei legislaturi. In prezent, ministrii primesc un salariu anual de 134.565 de lire sterline (189.274 de euro), care include venitul in calitate de parlamentar. Premierul are un salariu anual total de 142.500 de lire... citeste mai departe despre "David Cameron anunta inghetarea salariilor ministrilor pentru urmatorii cinci ani" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 24 Mai 2015, ora 19:01
Odata ce perioada de recesiune a fost depasita, noile motive de ingrijoare in sectorul economic tind sa se indrepte spre mentinerea prelungita a aceluiasi nivel de salarizare. Valul de discutii ce vizeaza tema inghetarii salariilor framanta in special sectorul bancar din statele membre OECD.
Monitorizarea anuala efectuata de Organizatia Economica de Cooperare si Dezvoltare indica o crestere a salariilor doar prin prisma indexarilor in raport cu inflatia pe intreaga perioada a anilor 2010-2013. In America de Nord, cresterea salariala poate fi caracterizata ca una timida, in timp ce in zona euro si in Japonia putem vorbi de o reducere a acestora, reflecta un articol recent din revista The Economist.
Ajustari inevitabile
Masura de inghetare sau chiar de scadere a nivelului salarial din statele dezvoltate poate fi descrisa ca fiind una dureroasa, dar inevitabila. Cresterea in timp a salariilor a fost motivata de cresterea productivitatii economice, numai ca, la declansarea recesiunii, unele state s-au trezit practicand o politica salariala la un nivel prea ridicat in comparatie cu productivitatea muncii inregistrata, asa cum a fost cazul Marii Britanii in 2007.
Inclusiv statele afectate de criza din zona euro au trebuit sa isi revizuiasca politica in privinta costurilor cu forta de munca pentru a compensa lipsa de competitivitate in raport cu mult mai dezvoltatele economii nordice ale regiunii. Reducerea salariilor a fost singura masura ce putea fi luata, din... mai mult
Luni, 08 Septembrie 2014, ora 16:50
Curtea Constitutionala a respins miercuri sesizarea depusa de USL la legea prin care se ingheata pensiile si salariile bugetare pentru 2012.
Traian Basescu a declarat ca indiferent care va fi rezultatul sesizarii la CC a inghetarii pensiilor si salariilor in anul 2012, "nu exista bani " si "daca ar exista, s-ar plati".
Camera Deputatilor a adoptat in data de 8 noiembrie OUG 80/2010 care cuprinde amendamente ale Comisiei de buget, potrivit carora anul viitor pensiile si salariile vor fi inghetate.
Ordonanta 80/2010 prevede pentru 2012 "inghetarea salariilor si a punctului de pensie la nivelul din anul 2011" si neacordarea in 2012 a tichetelor de masa, de vacanta sau de cadou.
OUG 80/2010 viza initial adoptarea unor masuri de reducere a arieratelor si de asigurare a finantarii imprumuturilor facute de administratiile locale, dar au fost introduse de Comisia de buget amendamente potrivit carora salariile din sectorul public si pensiile vor fi inghetate pentru anul 2012 la nivelul lunii decembrie 2011.
Amendamentele prevad ca salariile se vor mentine la acelasi nivel cu cel din decembrie 2011
Amendamentele introduse prevad ca "in anul 2012 cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor functiei de baza/salariilor functiei de baza/indemnizatiilor de incadrare se mentine la acelasi nivel cu cel ce se acorda personalului platit din fonduri publice pentru luna decembrie 2011".
Aceleasi prevederi sunt valabile si pentru personalul didactic si cel auxiliar, insa... mai mult
Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 15:52
Proiectul de buget pregatit de Guvern prevede inghetarea pensiilor pe intreaga perioada a anului viitor, fara indicii de majorare a acestora si a salariilor in al doilea semestru, pentru sustinerea platii pensiilor fiind din nou transferate de la bugetul de stat 13,8 miliarde lei.
Documentul prevede ca, in anul 2012, valoarea punctului de pensie este de 732,8 lei, nivelul la care a fost inghetat inca din 2009, fara referiri la o eventuala majorare a acestuia in partea a doua a anului viitor.
Nici pentru contributiile de asigurari sociale nu sunt indicate scaderi pe parcursul anului viitor, acestea fiind mentinute la nivelul actual.
De asemenea, in proiectul bugetului de stat nu se face vreo referire la majorarea salariilor anul viitor.
Pentru castigul salarial mediu brut este indicata o usoara crestere la 2.117 lei, fata de 2.026 lei estimat pentru acest an si 1.902 lei inregistrat anul trecut.
Fondurile destinate platii pensiilor din sistemul public de pensii depasesc 47 miliarde lei (fata de 46,2 miliarde lei in acest an), reprezentand 8,1% din PIB. La stabilirea necesarului de fonduri pentru plata pensiilor au fost luati in calcul 4.761.000 pensionari platiti prin Casa Nationala de Pensii Publice, cu o pensie medie lunara de 747 lei, si 159.000 pensionari platiti prin Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Administratiei si Internelor si Serviciul Roman de Informatii, cu o pensie medie lunara de 2.289 lei.
Comparativ, fondul aferent pensiilor a fost... mai mult
Vineri, 11 Noiembrie 2011, ora 17:36
Vodafone a inghetat salariile pentru cei 10.000 de angajati din Marea Britanie, a renuntat la prime si a cerut reprezentantilor de vanzari sa pastreze mai mult timp masinile pe care le au, in incercarea de a diminua costurile cu 1 miliard lire sterline, scrie The Independent.
Compania de telefonie mobila ar putea afisa profituri de circa 12 miliarde lire sterline in anul fiscal ce se va termina in martie, mai scrie, in editia online, publicatia citata.
La mai putin de o luna dupa ce Vodafone a anuntat ca disponibilizeaza 500 de angajati in Marea Britanie, un e-mail confidential din partea directorului executiv al Vodafone, Guy Laurence, a fost trimis tuturor angajatilor Vodafone Marea Britanie, in care era descrisa in detaliu inghetarea lefurilor - "o decizie greu de luat, dar una responsabila".
In scrisoare, Laurence spunea ca "daca am fi fost de acord cu o majorare de salariu, ar fi trebuit sa anuntam mai multe concedieri". Vodafone, de asemenea, va cere "soferilor si celor a caror fisa de post prevede conducerea unei masini sa pastreze mai mult timp automobilele de care dispun".
Vodafone a mai anuntat, totodata, ca va face schimbari astfel incat sa "premieze planurile pentru viitorul an financiar", prin includerea unor noi tinte, pe baza actiunilor profitabile.
O sursa avizata din cadrul Vodafone a declarat, insa, ca: "managementul ne-a injunghiat pe la spate. Increderea este foarte scazuta dupa aceasta miscare, iar angajatii care au lucrat din greu anul acesta,... mai mult
Luni, 23 Martie 2009, ora 09:24