Majorarea salariilor in Marea Britanie a fost peste asteptari in perioada august - octombrie 2018, in timp ce firmele nu reusesc sa faca angajari, din cauza lipsei de personal, arata datele publicate marti de Oficiul National de Statistica (ONS), transmit BBC si Reuters.
Castigurile totale, excluzand bonusurile, au urcat in ritm anual cu 3,3% in perioada mentionata. Este cel mai rapid ritm din trimestrul patru din 2008 si depaseste estimarile analistilor.
Incluzand bonusurile, salariile au crescut cu 3,3% in perioada august - octombrie 2018, cel mai semnificativ avans din perioada mai - iulie 2008. Economistii intervievati de Reuters se asteptau la un avans de 3%.
Oficiul National de Statistica a anuntat ca rata somajului s-a mentinut la 4,1% in perioada august - octombrie 2018, desi economistii se asteptau ca rata somajului sa scada la 4%, cel mai redus nivel din 1975 pana in prezent.
Numarul angajatilor din Regatul Unit a crescut cu 79.000 in perioada august - octombrie 2018, la nivelul record de 32,48 milioane, in timp ce numarul somerilor a urcat cu 20.000, la 1,38 milioane. mai mult
Marti, 11 Decembrie 2018, ora 13:07
Guvernul se asteapta ca angajatorii privati sa majoreze de buna voie salariile brute ale personalului daca s-ar aplica modificarile fiscale anuntate. Totusi, Executivul nu a luat in seama faptul ca societatile aflate in insolventa nu o pot face decat prin proceduri greoaie si costisitoare, cu aprobari in adunarea creditorilor si la judecatorul sindic.
Aceste firme pot creste salariile doar daca se afla in procedura initiala de observatie sau daca nu li s-a ridicat inca dreptul de administrare, conform Profit.ro.
Daca li s-a ridicat dreptul de administrare, doar administratorul judiciar poate lua decizii, unele conditionate de aprobarea judecatorului sindic.
In plus, in cazul companiilor care au deja un plan de reorganizare aprobat, care nu include majorari de salarii, nu se pot creste salarii brute decat daca se cere inainte modificarea planului de reorganizare.
Este posibil ca aceste cereri sa fie aprobate, dar va dura foarte mult timp.
"Categoric, administratorul special nu va putea dispune o majorare a salariilor la o societate in insolventa doar pentru ca o reglementare fiscala a crescut povara fiscala a angajatilor si a redus-o pe cea din sarcina angajatorului. Nu va putea creste salariile daca nu exista o prevedere legala speciala care sa-l oblige.
Altfel, cresteri salariale la astfel de societati se pot aproba doar in situatii de mare exceptie, cand se iau concomitent masuri de reducere a personalului in cadrul unei activitati de restructurare", a... mai mult
Luni, 06 Noiembrie 2017, ora 13:35
Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a declarat joi, la Parlament, ca salariile personalului medical nu vor scadea, ci se vor majora.
"Salariile nu scad. Din contra, salariile cresc. Exista insa anumite voci care sustin ca din cauza faptului ca nu se vor acorda sporurile la cuantumul maxim, exista posibilitatea sa scada veniturile. Noi in momentul de fata facem simulari pe aceste scenarii. Am exclus foarte multe din situatiile semnalate si vreau sa va asigur ca la sfarsitul discutiilor pe care le vom avea cu Ministerul de Finante si cu sindicatele... Doamna ministru al Muncii a si lansat ieri o propunere cu care sindicatele au fost de acord", a spus ministrul.
Miercuri, in urma discutiilor cu sindicatele, s-a convenit ca salariile medicilor sa fie stabilite in functie de locul de munca, cum ar fi ATI sau policlinica.
"Vineri va avea loc o intalnire pe aceasta tema pentru a calcula exact pe fiecare familie profesionala sau pe fiecare specialitate salariul si sporul aferent, in asa fel incat sa nu existe scaderi de venituri", a mai spus Bodog la Palatul Parlamentului.
El a afirmat ca politica Guvernului prevede cresterea salariilor medicilor si asistentelor medicale.
"Ceea ce vreau sa subliniez este faptul ca in politica guvernamentala avem cresterea salariilor pentru medici si asistente medicale, pentru ca ne dorim ca acesti profesionisti din domeniul sanatatii sa ramana in tara pentru a acorda asistenta medicala, insa nu neglijam si celelalte categorii... mai mult
Joi, 19 Octombrie 2017, ora 15:31
Guvernul a decis, in sedinta de vineri, majorarea cu 50%, incepand de la 1 februarie, a salariilor artistilor din institutiile publice de spectacole sau concerte, aflate atat in subordinea administratiei centrale, cat si a celei locale, a anuntat ministrul Culturii, Ionut Vulpescu.
"De la actori, balerini, muzicieni din filarmonici, dirijori, artisti de circ si pana la machiori, peruchieri, iluministi, garderobieri, operatori - si multi altii, practic toate functiile de executie din institutiile de spectacole sau concerte - toti cei care ocupa astfel de functii vor beneficia de aceasta majorare salariala", a scris Vulpescu pe pagina sa de Facebook.
In opinia ministrului Culturii, aceasta decizie reprezinta "o mare victorie" prin faptul ca s-a "reusit ca aceasta masura sa fie extinsa... citeste mai departe despre "Salariile cresc cu 50% in institutiile de spectacol: E vorba de actori, balerini, circari, dar si personalul tehnic" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 06 Ianuarie 2017, ora 18:55
Inteleg ca economia Romaniei merge exceptional. Altfel nu imi explic de ce premierul Dacian Ciolos s-a gandit sa-i recompenseze pe angajatii Ministerului Economiei, si numai pe ei, cu o majorare de salarii de 40%.
Nu mai discutam acum ca a facut-o pe sest, fara sa puna ordonanta in dezbatere publica, fara sa o explice in briefingul de dupa sedinta de guvern si, daca nu ar fi fost un grup de jurnalisti vigilenti, n-am fi aflat niciodata ce se ascunde in spatele O.U.G. 11/2016 privind "stabilirea unor masuri de reorganizare la nivelul administratiei publice centrale" (ce denumire tehnocrata).
Sunt curios daca fostul manager de la Lafarge, Costin Borc - azi vicepremier si ministru al Economiei - si-a permis vreodata o majorare cu 40% a salariilor tuturor angajatilor din structura de conducere a companiei. Eu unul conduc de multi ani, aici, in America, diferite companii si nu am mai auzit asa ceva.
Dincolo de ironie, aceasta ordonanta nerusinata, prin care Costin Borc si-a ...citeste mai departe despre "O veste minunata: Salariile cresc cu 40%. Dar numai pentru clientii domnului Ciolos" pe Ziare.com mai mult
Joi, 21 Aprilie 2016, ora 07:41
Majorarea pensiilor si salariilor a fost o decizie politica si nu este exclus ca banii necesari sa fie luati din sumele alocate pentru investitii.
"Venituri in plus la bugetul de stat nu sunt, prin urmare banii necesari pentru majorarea pensiilor si salariilor ar putea fi luati din redistribuirea de cheltuieli, insa nu este exclus ca sumele necesare sa fie acoperite din bugetul alocat pentru investitii", sustin surse guvernamentale, citate de Newsin, amintind faptul ca bugetele de cheltuieli au fost reduse la maxim prin bugetul de stat pe anul in curs.
"A fost o decizie politica, acum trebuie gasita si solutia pe cifre, ca sa putem pune aceasta decizie in practica. Trebuie sa vedem exact cu cat la suta vor fi majorate salariile, iar in privinta pensiilor este vorba cel mai probabil de indexare", a mai declarat oficialul guvernamental.
Potrivit acestora, este foarte important de stabilit ce efort bugetar implica aceste masuri, intrucat trebuie tinut cont si de faptul ca Guvernul s-a angajat sa respecte un deficit bugetar mult mai strans decat in 2011.
"Speram sa nu afecteze deficitul bugetar", au mai precizat acestea. mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 14:23
Criza economica mondiala nu e resimtita in toate tarile la fel. Astfel, exista tari unde criza a fost resimtita partial sau deloc, si salariile continua sa creasca sau recupereaza din pierderile inregistrate in perioada recensiunii.
Economiile din tari precum China sau India continua sa aiba cresteri de salarii de circa 11-12% anual, o situatie pe care o regasim si in tari din Africa, Orientul Mijlociu dar si in Europa de Est, anunta Realitatea.net.
In cursul anului viitor, salariile din Pakistan, Nigeria, Yemen, Egipt, Ucraina si Belarus vor inregistra cele mai mari cresteri, potrivit celui mai recent studiu international al firmei Mercer.
Astfel, campioana in domeniul cresterilor salariale din 2011 este Ghana, cu o indexare medie anuala de 14%, in timp ce pentru 2012, se preconizeaza ca salariile vor avansa cel mai rapid in Egipt, cu 11-12%, urmat de Uganda si Nigeria, cu o crestere estimata la 11%.
In Orientul Mijlociu, salariile au avansat puternic in Pakistan, cu 13-14%, in timp ce pentru 2012 salariile vor creste semnificativ in Iran, estimari de 15%, Pakistan si Yemen. Pe de alta parte, in Emiratele Arabe si Qatar, tarile unde muncesc cei mai multi romani, cresterea salariala se va pastra sub 6%.
In ceea ce priveste Europa de Est, cele mai mari cresteri salariale s-au inregistrat in Belarus(11-12%), Kazahstan(10-11%) si Ucraina(10%), prognoza de crestere pentru 2012 pastrandu-se pentru aceleasi 3 tari din regiune.
Conform Mercer, salariile din... mai mult
Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 15:32
Angajatii din companiile private au avut salarii mai mari cu 5,1%, in medie, chiar daca cifra anuntata de angajatori la inceputul lui 2011 era de 6,8%, potrivit studiului PayWell Romania 2011, realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC) pe un esantion de peste 150 de companii din noua sectoare economice.Astfel, sectorul auto a inregistrat cele mai mari cresteri, ajungand, in medie, la 8,9% fata de 4,9%, valoare marcata in 2010, scrie Ziarul Financiar.Cei 13.500 de angajati Automobile Dacia sunt un exemplu relevant, dupa ce salariul lor a crescut cu 11%, in 2011.Si in productia industriala a fost cresteri salariale de 7,2%, raportat de cresterea de 4,2% de anul trecut.Cele mai mici majorari salariale s-au inregistrat la companiile de retail si la banci. Aici cresterile salariale au fost, in medie, de 2,4, respectiv 2,9%.Raportat la aceasta situatie, Nevenca Doca, directorul de resurse umane al Bancii Transilvania sustine ca "bancile sunt in contractie din toate punctele de vedere" si nu crede ca se vor efectua majorari salariale masive in urmatorii doi ani mai mult
Miercuri, 28 Septembrie 2011, ora 07:52
Angajatorii din multinationale vor creste salariile in medie cu 7% in acest an, cu patru procente sub estimarea facuta in luna iunie a anului trecut, potrivit unui update realizat luna trecuta de compania de consultanta in resurse umane Mercer la studiului salarial Total Remunerations Survey. Datele au fost colectate in intervalul 15 - 31 ianuarie, pe un esantion de 55 de companii, majoritatea multinationale, din domenii ca FMCG, industrie grea, banking, servicii, materiale de constructii, asigurari sau IT. In luna iunie a anului trecut, angajatorii estimau ca vor creste salariile cu 11% in 2009, iar in ianuarie 20% din companii au redus din cresterile salariale bugetate la jumatatea anului trecut.Cele mai mici procente de crestere sunt avansate de domenii afectate de criza, cum sunt sistemul bancar si industria grea.
"Cel mai putin afectate din punctul de vedere al scaderii previziunilor de crestere salariala par a fi companiile din FMCG, care mizeaza probabil atat pe mentinerea elementelor de baza ale consumului, cat si pe unele alinieri de structura salariala interna, si cele din industria materialelor de constructii", spune Oana Datki Botolan, country manager al Consulteam, partenerul pe piata locala al Mercer. Numarul companiilor care intentioneaza sa faca disponibilizari in acest an a crescut de aproape cinci ori fata de lunile mai-iunie ale anului trecut, de la 7%, la 32%. Si numarul companiilor care aveau previzionate angajari la jumatatea anului trecut a scazut la... mai mult
Luni, 09 Februarie 2009, ora 10:17