Deputatii si senatorii au adoptat in plen, pe 14 noiembrie, componenta noii conduceri a Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), asa cum a fost ea propusa de comisiile parlamentare, in ajun.
Mai exact, pe 13 noiembrie, mai multe comisii parlamentare din Camera Deputatilor si Senat au avut o sedinta reunita, in care au audiat aproape 30 de candidati care isi doreau sa ocupe unul dintre cele 9 locuri din Consiliul ASF. In acest consiliu exista, de fapt, 5 locuri pentru membri executivi (presedinte, prim-vicepresedinte si 3 vicepresedinti) si 4 posturi pentru membri ne-executivi.
Locurile din Consiliul ASF sunt vanate din mai multe motive. Pe de o parte, ele sunt ravnite pentru ca salariile lunare ale membrilor depasesc, in unele cazuri, 13.000 de euro.
Apoi, pentru ca ASF raspunde de corecta functionare a pietei asigurarilor, pietei de capital si a pietei pensiilor private, a caror valoare totala depaseste 20 de miliarde de euro.
Potrivit votului de ieri, noua conducere a ASF a fost confirmata astfel:
Presedinte: Leonardo Badea (213 voturi pentru si 118 impotriva);
Prim-vicepresedinte: Elena Doina Dascalu (214 voturi pentru si 117 impotriva)
Vicepresedinte pentru sectorul Instrumente Financiare: Marius Bota (213 voturi pentru si 117 impotriva);
Vicepresedinte pentru sectorul Asigurari/Reasigurari: Cristian Rosu (215 voturi pentru si 116 impotriva);
Vicepresedinte pentru sectorul Pensii private: Dan Armeanu (215 voturi pentru si 116 impotriva);... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2018, ora 17:13
Leonardo Badea, actualul presedinte al ASF a fost votat, marti, de deputatii si senatorii din Comisiile de politica economica si buget pentru un al doilea mandat la sefia institutiei.
Prim vicepresedinte a fost aleasa Elena Doina Dascalu.
30 de candidati la sefia ASF au fost audiati marti. Posturile pentru care au concurat candidatii sunt cele din Consiliul ASF, in care exista 5 locuri pentru membri executivi (presedinte, prim-vicepresedinte si 3 vicepresedinti) si 4 posturi pentru membri ne-executivi.
Salariile in aceasta institutie sunt printre cele mai mari din Romania: Peste 15.000 de euro net pe luna pentru membrii executivi si 6.000 de euro net pe luna pentru membrii ne-executivi, spune deputatul USR Claudiu Nasui.
Iar acesti bani vin de la romani. "Mai precis, din taxele pe care le platim de fiecare data cand cumparam o asigurare (o parte merge direct in conturile ASF) sau de fiecare data cand tranzactioneaza cineva o actiune pe bursa", subliniaza deputatul.
Ziare.com v-a transmis, in format LIVE TEXT, audierea celor 30 de candidati si rezultatul votului final pentru selectarea celor 9 sefi ai ASF.
15:50 - Parlamentarii au dat aviz favorabil si pentru toti cei 9 componenti ai Consiliului ASF. Iata cine va conduce institutia, potrivit Agerpres:
Presedinte: Leonardo Badea
Prim-vicepresedinte: Elena Doina Dascalu
Vicepresedinte pentru sectorul Instrumente Financiare: Marius Bota
Vicepresedinte pentru sectorul Asigurari/Reasigurari:... mai mult
Marti, 13 Noiembrie 2018, ora 15:54
Autoritatea de Supraveghere Financiara va intra intr-un program amplu de reorganizare, pe baza raportului PwC, care va duce la o reducere masiva a cheltuielilor cu personalul si cresterea semnificativa a eficientei, avand ca model organizarea BNR, a anuntat presedintele autoritatii, Misu Negritoiu.
"Raportul PwC propune revizuirea numarului de personal de executie in baza unei organigrame simplificate (...) Se vor elimina anumite nivele de conducere nenecesare si se vor simplifica procesele de executie din institutie. Nu pot sa va dau cifre acum, dar obiectivul este reducerea masiva a cheltuielilor de personal si imbunatatirea substantiala a eficientei. Am discutat cu personalul. Avem nevoie de fiecare, dar nu de toata lumea. Cine munceste, cine e eficient, va avea un loc de munca. Locul de munca nu este garantat pentru mine, nici pentru mine, desi avem un contract colectiv. Locul de munca se castiga prin performanta", a spus Negritoiu la prima conferinta de presa de la preluarea mandatului.
Potrivit presedintelui ASF, restructurarea va privi in principal functiile de conducere si in special cele de middle management. "Sunt prea multi sefi in ASF", a spus Negritoiu.
El a aratat ca reducerea cheltuielilor a inceput deja prin scaderea remuneratiilor si indemnizatiilor Consiliului ASF, care au fost aliniate sub remuneratiile din BNR si sub o medie a autoritatilor similare din UE.
"Am cea mai mare scadere, dar nu va dau procentele si sumele, pentru ca trebuie sa ma... mai mult
Vineri, 09 Mai 2014, ora 14:00
Conducerea Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a fost avertizata din piata de asigurari ca va fi demisa daca ia decizii dure in cazul societatii Astra, se arata intr-un comunicat transmis de ASF dupa declaratiile presedintelui Traian Basescu.
"Consiliul ASF doreste sa aduca la cunostinta publicului ca la sfarsitul anului trecut, cand a demarat demersul de control la societatea Astra, a primit avertismente din piata asigurarilor ca in cazul unor decizii dure la adresa Astra, vor exista mari probleme iar conducerea ASF va fi demisa. ASF a ignorat aceste avertismente si a luat toate deciziile care se impun din analiza deficientelor constatate la Astra. ASF nu raspunde la niciun fel de demersuri de intimidare si ia toate masurile care se impun in urma neregulilor constatate. In privinta indiciilor infractionale ferme de care dispune ASF, autoritatea sesizeaza, conform legii, organele care au atributii in acest sens si nu cedeaza in fata presiunilor, fie ele si institutionale", se arata in comunicatul autoritatii, citat de Mediafax.
Autoritatea de reglementare remarca faptul ca, pentru presedintele Romaniei, ASF este "o cloaca", iar patronul Astra este "domnia sa".
"Nu putem sa nu remarcam similitudinea de atitudine dintre presedintele Romaniei si patronul Astra. Pentru patronul Astra, presedintele ASF habar nu are de asigurari, iar pentru presedintele Romaniei, presedintele ASF "nu are competente pe piata de capital". Si pentru presedintele Romaniei si pentru... mai mult
Joi, 20 Februarie 2014, ora 11:24
Salariile membrilor Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara ar putea fi reduse cu 50% in acest an, comparativ cu nivelul anului 2013, in acest sens urmand sa fie inaintata o propunere comisiei de specialitate din Parlament, a declarat presedintele institutiei, Dan Radu Rusanu.
"Anul trecut, salariile membrilor Consiliului ASF se situau la jumatatea nivelului salariilor fostilor membri ai Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Daca se va aproba, salariile conducerii ASF se vor situa la 7.000 de euro, de la 14.000 de euro in 2013 si de la peste 30.000 de euro in cazul fostei conduceri CSA. Ulterior, reducerea salariilor se va aplica si celorlalti angajati ai institutiei", a spus Rusanu, intr-o conferinta de presa.
El a adaugat bugetul de venituri si ceheltuieli al ASF pentru acest an nu prevede acordarea de stimulente si a primei de vacanta salariatilor institutiei.
"In 2013 au fost acordate stimulente si prime de vacanta", a spus Rusanu. mai mult
Marti, 18 Februarie 2014, ora 17:46
Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara are un venit net lunar de 14.000 de euro, echivalent in lei, acesta fiind cel mai bine platit salariat al institutiei, in timp ce prim-vicepresedintele si vicepresedintii ASF castiga lunar 12.000 de euro, echivalent in lei.
"Politica salariala pentru conducerea ASF (cei noua membri ai Consiliului ASF) este stabilita potrivit legii de infiintare a ASF, cu modificarile ulterioare. Salariile conducerii ASF nu sunt stabilite in mod arbitrar, ci pe baza prevederilor Ordonantei de urgenta nr. 94/2013 si sunt limitate la nivelul salarizarii Consiliului de Administratie al BNR. Nivelul salarizarii membrilor Consiliului ASF este mult sub cel al conducerii fostelor comisii de supraveghere (CSA, CNVM si CSSPP). Cel mai mare venit lunar net din cadrul ASF este al presedintelui ASF - echivalentul in lei a 14.000 de euro (informatia a fost facuta publica inca din 30 mai 2013), iar veniturile lunare nete ale prim-vicepresedintelui ASF si vicepresedintilor ASF sunt echivalentul in lei a 12.000 de euro", se mentioneaza intr-un comunicat al ASF, dat luni publicitatii.
Restul salariilor ASF, inferioare celor ale conducerii
In ceea ce priveste restul salariilor din ASF, acestea sunt inferioare celor ale conducerii Autoritatii si au fost stabilite avand in vedere nivelul salariilor din industria supravegheata si reglementata.
Potrivit ASF, nivelul salariilor angajatilor din cadrul institutiei a fost redus in cursul anului 2013... mai mult
Marti, 04 Februarie 2014, ora 11:59
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a respins miercuri sesizarea privind neconstitutionalitatea dispozitiilor Legii pentru aprobarea OUG nr. 55/2013 privind unele masuri fiscal-bugetare si modificarea unor acte normative referitoare la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).
Sesizarea a fost formulata de 35 de senatori apartinand grupurilor parlamentare ale Partidului Democrat Liberal si Partidului Poporului - Dan Diaconescu.
In 4 iunie, Guvernul a decis reducerea numarului de membri ai Consiliului de conducere al Autoritatii de Supraveghere Financiara de la 17 la 11 si a stabilit un impozit de 85% pentru veniturile reprezentand salarii compensatorii acordate dupa incetarea contractului de munca sau a mandatului angajatilor cu functii de conducere din cadrul ASF.
La acea data, Executivul a adoptat o ordonanta de urgenta privind unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea OUG 93/2012 privind infiintarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara.
Prin adoptarea acestui act normativ, Guvernul a urmarit majorarea veniturilor si reducerea cheltuielilor publice.
Ordonanta prevedere ca "numarul de membri ai Consiliului de conducere al Autoritatii de Supraveghere Financiara se reduce de la 17 la 11''.
''De asemenea, Autoritatea de Supraveghere Financiara are obligatia de a vira la bugetul de stat o cota de 80% din excedentul bugetului de venituri si cheltuieli inregistrat la sfarsitul anului si prin exceptie de la prevederile... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 12:47
Numarul de membri din cadrul Consiliului de conducere a Autoritatii de Supraveghere Financiara va fi redus, iar salariile compensatorii vor fi impozitate cu 85%, astfel de plati, in cuantum net de cate 230.000 net, fiind deja acordate pentru trei fosti membri ai CSA, a afirmat premierul Victor Ponta.
Reducere numarului de posturi in conducerea ASF este operata la doar o luna de la infiintarea institutiei.
"Saptamana aceasta vom avea o ordonanta de urgenta, o sa reducem numarul de membri, de la 19 la 11, este clar ca intentiile bune au fost intelese gresit de cei numiti acolo, si o sa impozitam cu 85% salariile compensatorii pe care ei si le-au dat tot lor", a spus Ponta, in sedinta de guvern.
El a afirmat ca au fost acordate deja astfel de salarii compensatorii, de cate 230.000 euro net, pentru trei fosti membri ai Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), respectiv pentru Dan Constantinescu, Albin Biro si Daniela Popa, fiind inregistrate si alte astfel de cereri.
"Cred ca 15% din aceste sume deja reprezinta prea mult. Ideea ca pui monopol de stat pe un domeniu, dupa care te imbogatesti cu obrazul cat mai gros este un lucru care s-a intamplat de multe ori in Romania si as vrea sa punem capat la aceste practici. Am inteles, e bine sa fie platiti bine, dar totusi salariul din martie de 25.600 euro pentru presedintele de la Asigurari, de exemplu, cred ca e exagerat si ca, daca sunt atat de performanti acesti oameni, isi vor gasi in zona privata unde sa... mai mult
Marti, 04 Iunie 2013, ora 15:34
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a decis salarii compensatorii zero pentru situatia in care vreunul dintre membrii conducerii (executiv sau non-executiv) are mandatul intrerupt inainte de expirarea lui.
"Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a luat act de declaratia premierului Victor Ponta in privinta dorintei unei taxari cu 85% a salariilor compensatorii acordate membrilor fostelor conduceri ale CNVM, CSSPP si CSA. Precizam ca de la momentul infiintarii, ASF nu a platit niciun fel de salariu compensatoriu membrilor fostelor conduceri. Mai mult, ASF a decis salarii compensatorii zero pentru situatia in care vreunul dintre membrii conducerii (executiv sau non-executiv) are mandatul intrerupt inainte de expirarea lui", se arata intr-un comunicat de presa al institutiei.
In privinta suprataxarii unor venituri obtinute anterior infiintarii ASF, Autoritatea de Supraveghere Financiara se abtine sa comenteze un drept suveran al Guvernului de a stabili politica fiscala a tarii.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca salariile compensatorii de la fostele institutii care acum se afla in componenta Autoritatii de Supraveghere Financiara sunt inacceptabile.
"Mie mi se pare absolut inacceptabil sa iei 800.000 de euro dupa ce ai luat 20.000-30.000 de euro pe luna intr-o institutie totusi publica. In America, stiti foarte bine, s-au impozitat cu 90% bonusurile acelea de la bancile care au intrat in faliment. Cred ca ar trebui sa facem acelasi lucru... mai mult
Luni, 03 Iunie 2013, ora 17:25