Cresterile salariale din sectorul privat au incetinit in acest an la 4,6%, de la 5,1% in 2012, dar s-au plasat peste rata inflatiei, potrivit studiului salarial si de beneficii PayWell, realizat de compania de audit si consultanta PwC Romania.
"Temperarea cresterilor salariale nominale se poate observa la nivelul tuturor sectoarelor analizate in cadrul studiului PayWell, cu exceptia IT&C, dar sectoarele cu crestere salariala reala (peste inflatie) sunt cele de productie (auto, industriala), de bunuri de larg consum, distributie, IT&C si farmaceutice, in timp ce companiile din sectorul bancar si retail au aplicat cresteri salariale sub nivelul inflatiei", se arata intr-un comunicat al companiei.
Nivelurile cele mai ridicate ale cresterilor medii salariale au fost alocate managementului (4,9%), urmate de personalul de suport (4,7%) si personalul operational si de vanzari (4,5%).
"In ultimii ani, cresterile salariale efective au fost semnificativ mai mici decat cele planificate in anul anterior, iar pentru anul urmator tendinta continua: doar 28% dintre companiile participante la studiul PayWell si-au stabilit deja o politica de cresteri salariale, procentul mediu fiind cel mai redus din ultimii 5 ani: doar 5,2%.
Acest fapt reflecta deopotriva ancorarea asteptarilor inflationiste intr-o zona mai redusa, dar si mentinerea unei atitudini prudente, angajatorii fiind foarte atenti la evolutia economica si nemaifiind dispusi sa creasca costurile salariale decat in... mai mult
Duminica, 25 August 2013, ora 13:07
Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, considera ca Romania nu va putea retine in tara forta de munca calificata daca va continua o politica de salarii foarte mici.
"Mergand in continuare cu aceasta politica de salarii foarte mici nu vom obtine productivitatea pe care o dorim si mai ales nu vom mai retine in tara forta de munca calificata. De acum incolo competitia este atat de grea incat daca nu vom avea forta de munca calificata nu o sa putem sa atragem nici investitii straine", a declarat, sambata, la Antena 3, Mariana Campeanu.
In ceea ce priveste reducerea CAS, aceasta a precizat ca problema este de a gasi "momentul cel mai potrivit si mai ales de a gasi procentul cel mai potrivit".
"Personal, daca ma intrebati, eu nu as opta pentru aceasta masura (de reducere a CAS n.r.), mai degraba eu inclin sa acordam ajutoare angajatorilor pentru a veni pe piata muncii si a crea mai multe locuri de munca. Cred ca ceea ce oferim acum pentru angajarea unui absolvent de studii superioare, 750 lei pe luna timp de un an, eu cred ca este mai important decat a scadea cu 5% contributia. Daca e la un salariu minim pe economie, contributia de 5% nu este foarte mare", a spus ministrul Muncii. mai mult
Sambata, 13 Iulie 2013, ora 18:00
Dupa trei ani de masuri de austeritate, care au vizat majorarea taxelor si scaderea pensiilor, angajatii din sectorul privat al Greciei s-au confruntat anul trecut cu inca o reducere de 10% a salariilor, deoarece firmele private au micsorat remuneratiile dupa ce Guvernul a procedat la fel cu angajatii din sectorul de stat.
Unii pensionari, afectati deja de reducerea pensiilor, au fost informati ca vor pierde si mai multi bani in acest an, desi premierul Antonis Samaras a dat asigurari ca nu vor mai fi adoptate masuri suplimentare de austeritate, transmite site-ul greekreporter.com.
Oficiul central de statistica din Grecia (ELSTAT) a anuntat ca in primul trimestru din 2013 indicele privind salariile a scazut cu 10,09%, comparativ cu perioada similara din 2012 si fata de un declin de 7,76% in primele trei luni din 2011.
Masurile de austeritate au inrautatit recesiunea cu care se confrunta Grecia de sase ani si au dus la o cresterea ratei somajului la nivelul record de 27,4%, aproximativ 1,3 milioane de angajati din sectorul privat fiind someri.
Pana cand Antonis Samaras nu a inchis postul national de televiziune ERT la 1 iunie, toti cei 2.656 angajati fiind concediati, nici un angajat de la stat nu a fost trimis in somaj, sustine greekreporter.com. Noile date nu includ fermierii si angajatii din sectorul de stat din Sanatate si Educatie.
Conform ELSTAT, indicele privind salariile a scazut cu 4,25% in 2011 si cu 5,52% in 2012. Indicele este calculat pe baza... mai mult
Joi, 04 Iulie 2013, ora 12:14
Costul orar al fortei de munca din Romania a crescut cu 8,5% in primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similara din 2012, sustinut de sectorul bugetar, desi a coborat cu 2,7% fata de ultimul trimestru de anul trecut, perioada in care costurile sunt influentate si de prime si bonusuri.
Datele reprezinta forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare. Potrivit Institutului National de Statistica, in forma bruta (neajustata), fata de aceleasi perioada de comparatie, variatia costului orar al fortei de munca a diferit nesemnificativ fata de forma ajustata (-2,62%, respectiv 8,62%).
Comparativ cu primul trimestru de anul trecut, pe principalele activitati ale sectorului economic, cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in activitatile de spectacole, culturale si recreative (17,25%), activitatile profesionale, stiintifice si tehnice (13,17%), activitatile de servicii administrative si servicii suport (7,44%) si in industria extractiva (7,36%). O usoara scadere s-a inregistrat doar in tranzactiile imobiliare (-0,01%).
Costul fortei de munca din sectorul bugetar
In sectorul bugetar, ca urmare a actualizarii legislatiei de salarizare a personalului platit din fonduri publice, s-au inregistrat cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa efectul zilelor lucratoare) astfel: in administratie publica cu 22,10%, in sanatate si asistenta sociala cu... mai mult
Marti, 04 Iunie 2013, ora 10:42
Directorul general al Complexului Energetic Oltenia, cu o indemnizatie de 29.107 lei (6.190 de euro), conduce in topul salariilor medii lunare, primite de managerii din energie, din Romania, in trimestrul unu 2013.
Potrivit datelor MFP, pe locul doi se afla directorul general de la societatea Transgaz SA, cu un salariu de 27.333 lei (6.190 de euro), urmat de directorul general de la Electrica Distributie Muntenia, cu 23.333 lei (5.284 euro).
Locul patru este ocupat de managerul Complexului Energetic Hunedoara, cu 19.666 lei (4.454 euro), iar urmatoarele de directorul general de la Transelectrica, cu 19.500 lei (4.416 euro), de cel de la Electrica Furnizare, cu 19.000 de lei (4.303 euro), de la Societatea Nationala a Huilei, cu 15.000 lei (3.397 euro), Conversmin, cu 13.333 lei (3.020 lei), Romgaz, cu 13.000 de lei (2.944 de euro), Compania Uraniului, cu 6.666 lei (1.510 euro).
Pe ultimele locuri se afla directorii generali de la Nuclearelectrica si Cuprumin SA, cu o indemnizatie medie lunara de peste 6.600 lei (1.510 euro).
Potrivit MFP, pentru implementarea OUG 109/2011 toate companiile de stat trebuie sa
introduca managementul privat. Acest proces a inceput in 2012, a continuat in prima parte a anului 2013 si se deruleaza in continuare.
Pana la implementarea OUG 109/2011 salariile managerilor erau limitate la nivelul salariului unui secretar de stat.
Dupa implementarea OUG 109/2011, salariile managerilor sunt stabilite pe baza recomandarilor... mai mult
Sambata, 01 Iunie 2013, ora 10:01
Conducerea Romgaz si sindicatele au semnat in decembrie un contract aditional la contractul de munca prin care veniturile salariatilor au fost marite cu diverse alte sporuri si prime.
In urma acestui contract aditional, venitul mediu al unui angajat la Romgaz ajunge la 4.500 de lei net lunar. Angajatii celei mai mari companii de stat din Romania mai primesc prime de vacanta si de Paste si de Craciun, dar si o suma de 700 de lei pentru gazul consumat fie ca este vara sau iarna, scrie Economica.net.
De asemenea, Romgaz le ramburseaza angajatilor care beneficiaza de tratament de odihna sau recuperatoriu costul biletului de tren la clasa intai la Intercity.
In plus, angajatul beneficiza si de o reducere de 50% din costul biletelor achizitionate de ceilalti membri ai familiei. In cazul in care angajtul se duce in vacanta cu masina personala, compania ii va rambursa integral costul carburantului.
Romgaz este cea mai mare companie de stat din Romania si cel mai mare producator de gaze al tarii. Romgaz a inregistrat in 2011 o cifra de afaceri de la 4,21 miliarde lei, in urcare cu 18%, iar profitul a crescut cu 58%, la 1,03 miliarde de lei. Ministerul Economiei controleaza un pachet de 85% din actiunile Romgaz, iar Fondul Proprietatea (FP) are 15% din titluri mai mult
Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 18:45