Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara are un venit net lunar de 14.000 de euro, echivalent in lei, acesta fiind cel mai bine platit salariat al institutiei, in timp ce prim-vicepresedintele si vicepresedintii ASF castiga lunar 12.000 de euro, echivalent in lei.
"Politica salariala pentru conducerea ASF (cei noua membri ai Consiliului ASF) este stabilita potrivit legii de infiintare a ASF, cu modificarile ulterioare. Salariile conducerii ASF nu sunt stabilite in mod arbitrar, ci pe baza prevederilor Ordonantei de urgenta nr. 94/2013 si sunt limitate la nivelul salarizarii Consiliului de Administratie al BNR. Nivelul salarizarii membrilor Consiliului ASF este mult sub cel al conducerii fostelor comisii de supraveghere (CSA, CNVM si CSSPP). Cel mai mare venit lunar net din cadrul ASF este al presedintelui ASF - echivalentul in lei a 14.000 de euro (informatia a fost facuta publica inca din 30 mai 2013), iar veniturile lunare nete ale prim-vicepresedintelui ASF si vicepresedintilor ASF sunt echivalentul in lei a 12.000 de euro", se mentioneaza intr-un comunicat al ASF, dat luni publicitatii.
Restul salariilor ASF, inferioare celor ale conducerii
In ceea ce priveste restul salariilor din ASF, acestea sunt inferioare celor ale conducerii Autoritatii si au fost stabilite avand in vedere nivelul salariilor din industria supravegheata si reglementata.
Potrivit ASF, nivelul salariilor angajatilor din cadrul institutiei a fost redus in cursul anului 2013... mai mult
Marti, 04 Februarie 2014, ora 11:59
Numarul de membri din cadrul Consiliului de conducere a Autoritatii de Supraveghere Financiara va fi redus, iar salariile compensatorii vor fi impozitate cu 85%, astfel de plati, in cuantum net de cate 230.000 net, fiind deja acordate pentru trei fosti membri ai CSA, a afirmat premierul Victor Ponta.
Reducere numarului de posturi in conducerea ASF este operata la doar o luna de la infiintarea institutiei.
"Saptamana aceasta vom avea o ordonanta de urgenta, o sa reducem numarul de membri, de la 19 la 11, este clar ca intentiile bune au fost intelese gresit de cei numiti acolo, si o sa impozitam cu 85% salariile compensatorii pe care ei si le-au dat tot lor", a spus Ponta, in sedinta de guvern.
El a afirmat ca au fost acordate deja astfel de salarii compensatorii, de cate 230.000 euro net, pentru trei fosti membri ai Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), respectiv pentru Dan Constantinescu, Albin Biro si Daniela Popa, fiind inregistrate si alte astfel de cereri.
"Cred ca 15% din aceste sume deja reprezinta prea mult. Ideea ca pui monopol de stat pe un domeniu, dupa care te imbogatesti cu obrazul cat mai gros este un lucru care s-a intamplat de multe ori in Romania si as vrea sa punem capat la aceste practici. Am inteles, e bine sa fie platiti bine, dar totusi salariul din martie de 25.600 euro pentru presedintele de la Asigurari, de exemplu, cred ca e exagerat si ca, daca sunt atat de performanti acesti oameni, isi vor gasi in zona privata unde sa... mai mult
Marti, 04 Iunie 2013, ora 15:34
Vicepremierul Daniel Chitoiu a declarat luni, dupa intalnirea cu senatorii PSD, ca va fi promovata in prima sedinta de Guvern o Ordonanta de Urgenta pentru impozitarea salariilor compensatorii la cei care si-au intrerupt mandatul la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si Consiliul de Supraveghere a Pensiilor Private.
"Vom promova un act normativ de rangul OUG pentru impozitarea salariilor compensatorii la cei care si-au intrerupt mandatul la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, CNVM si Consiliul de Supraveghere a Pensiilor Private", a spus Chitoiu.
El a precizat ca impozitarea se va face la fel ca in cazul drepturilor litigioase - adica 85%. "Se vor impozita la fel ca la impozitarea drepturilor litigioase 85%", a afirmat ministrul Finantelor Publice.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca salariile compensatorii de la fostele institutii care acum se afla in componenta Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) sunt inacceptabile, aratand ca a solicitat Ministerului de Finante o solutie in acest caz si ca o decizie ar putea fi luata in sedinta de marti a Guvernului. mai mult
Luni, 03 Iunie 2013, ora 18:10
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a decis salarii compensatorii zero pentru situatia in care vreunul dintre membrii conducerii (executiv sau non-executiv) are mandatul intrerupt inainte de expirarea lui.
"Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a luat act de declaratia premierului Victor Ponta in privinta dorintei unei taxari cu 85% a salariilor compensatorii acordate membrilor fostelor conduceri ale CNVM, CSSPP si CSA. Precizam ca de la momentul infiintarii, ASF nu a platit niciun fel de salariu compensatoriu membrilor fostelor conduceri. Mai mult, ASF a decis salarii compensatorii zero pentru situatia in care vreunul dintre membrii conducerii (executiv sau non-executiv) are mandatul intrerupt inainte de expirarea lui", se arata intr-un comunicat de presa al institutiei.
In privinta suprataxarii unor venituri obtinute anterior infiintarii ASF, Autoritatea de Supraveghere Financiara se abtine sa comenteze un drept suveran al Guvernului de a stabili politica fiscala a tarii.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca salariile compensatorii de la fostele institutii care acum se afla in componenta Autoritatii de Supraveghere Financiara sunt inacceptabile.
"Mie mi se pare absolut inacceptabil sa iei 800.000 de euro dupa ce ai luat 20.000-30.000 de euro pe luna intr-o institutie totusi publica. In America, stiti foarte bine, s-au impozitat cu 90% bonusurile acelea de la bancile care au intrat in faliment. Cred ca ar trebui sa facem acelasi lucru... mai mult
Luni, 03 Iunie 2013, ora 17:25
Sefii fostelor comisii de supraveghere a pietei financiare (CSA, CNVM si CSSPP) care au fuzionat in Autoritate de Supraveghere Financiara (ASF) nu vor pleca acasa, pana la urma, cu salarii compensatorii care totalizeaza peste un milion de euro. Premierul Victor Ponta doreste o "taxa pe obraz gros" de 85% din valoarea acestor sume.
"Mie mi se pare absolut inacceptabil sa iei 800.000 de Euro dupa ce ai luat 20-30.000 de Euro pe luna, intr-o institutie totusi publica. In America s-au impozitat cu 90% bonusurile acelea de la bancile care au intrat in faliment. Cred ca ar trebui sa facem acelasi lucru si am cerut Ministerului de Finante sa gasim o solutie". Nu e impozitare, e o taxa pe obraz gros", a spus premierul.
Desi presedintii fostelor comisii de supraveghere si cei 19 comisari care le conduceau se lafaiau cu salarii ametitoare, ei si-au votat singuri si pana la 19 salarii compensatorii, asigurate la finalul mandatului, potrivit unor declaratii ale actualului vicepresedintele responsabil de piata de capital din cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Mircea Ursache.
"Eu inteleg sa dai salarii compensatorii atunci cand intrerupi la jumatate mandatul, insa nu trebuie date salarii compensatorii atunci cand mandatul s-a incheiat. La Comisia de Supraveghere a Asigurarilor sunt 19 salarii compensatorii, la Comisia Valorilor Mobiliare sunt noua salarii compensatorii. Aceste salarii compensatorii au fost prevazute in actele normative interne ale fiecarei... mai mult
Luni, 03 Iunie 2013, ora 13:45
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca doreste taxarea cu 85% a salariilor compensatorii pe care si le-au votat membrii fostelor comisii din care s-a infiintat Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), aratand ca nu e vorba de o impozitare, ci de o "taxa pe obraz gros".
"Mie mi se pare absolut inacceptabil sa iei 800.000 de Euro dupa ce ai luat 20-30.000 de Euro pe luna, intr-o institutie totusi publica. In America s-au impozitat cu 90% bonusurile acelea de la bancile care au intrat in faliment. Cred ca ar trebui sa facem acelasi lucru si am cerut Ministerului de Finante sa gasim o solutie", a spus Ponta.
"Nu e impozitare, e o taxa pe obraz gros", a adaugat premierul. El a precizat ca e foarte posibil ca o decizie in acest sens sa fie luata marti, in sedinta de Guvern.
"O sa discut cu domnul Rusanu sa vad cine a cerut acele asa-zise salarii compensatorii, pe care tot ei si le-au dat - nu sunt prevazute in lege sau le-a dat cineva - si le-au dat ei, ei si le-au votat, iar acuma trebuie sa fie platite. Dupa ce ai lucrat la o institutie publica si ai avut 30.000 de Euro salariu pe luna, sa mai iei 20 de salarii compensatorii, e inacceptabil", a spus Ponta.
Cat castiga sefii ASF
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si-a inceput activitatea in data de 29 aprilie, prin preluarea si reorganizarea tuturor atributiilor si prerogativelor fostei Comisii Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Comisiei de... mai mult
Luni, 03 Iunie 2013, ora 12:39
Guvernul s-a angajat fata de FMI ca va reveni asupra masurii de reducere cu 25% a salariilor angajatilor BNR, Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, potrivit scrisorii de intentie la acord, citata de Mediafax."Sunt angajati sa anulam inititivele legislative recente care in mod necugetat incalca independenta bancii centrale si autoritatilor de reglementare din domeniul financiar nebancar", se arata in scrisoarea suplimentara de intentie la acordul stand-by semnat de Romania cu FMI, obtinuta de MEDIAFAX.
Guvernul arata ca pachetul de masuri de ajustare fiscala aprobat recent include banca centrala si autoritatile de reglementare din domeniul financiar nebancar printre institutiile unde salariile au fost reduse cu 25%, ceea ce submineaza independenta financiara a acestora si incalca articolul 130 din Tratatul Uniunii Europene.
Si Banca Centrala Europeana a aratat la inceputul lunii iulie ca reducerea salariilor angajatilor BNR este o finantare directa a deficitului bugetar de catre banca centrala, situatie interzisa, si a recomandat modificarea legii.
"Suntem angajati sa elaboram o ordonanta pentru a suspenda efectele acestor prevederi pana la jumatatea lunii septembrie", se mai spune in scrisoare.
In luna iulie, Comisia Europeana a avertizat Romania ca ar putea declansa procedura de infringement daca legea care prevede reducerea salariilor angajatilor Bancii Nationale a... mai mult
Miercuri, 04 August 2010, ora 17:33
Guvernul a publicat in Monitorul Oficial normele metodologice privind virarea la bugetul de stat a sumelor rezultate prin reducerea cu 25% a drepturilor salariale pentru personalul institutiilor publice, inclusiv a celor din BNR, CNVM, CSA si CSSPP, informeaza NewsIn.Diminuarea cu 25% a cuantumului brut al drepturilor de natura salariala, inclusiv cuantumul contributiilor de asigurari sociale datorate de angajator aferent acestor sume se achita de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR), Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisia de Supraveghere a Sisitemului de Pensii Private (CSSPP), Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
La acestea se adauga si institutiile publice finantate conform prevederilor ce vizeaza finantarile publice si finantele publice locale, precum si unitatile de invatamant superior de stat si unitatile sanitare publice cu paturi.
Astfel, sumele vor fi virate in contul de venituri al bugetului de stat 20.36.01.20 "Venituri ale bugetului de stat - varsaminte din reducerea drepturilor salariale conform Legii nr. 118/2010", deschis la unitatile Trezoreriei Statului din cadrul organului fiscal in raza carora angajatorii sunt luati in evidenta fiscala, se mai arata in normele din Monitorul Oficial.
Sumele prevazute anterior se declara organelor fiscale prin depunerea formularului 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat" pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc drepturile de natura... mai mult
Miercuri, 14 Iulie 2010, ora 09:12
Reducerea cu 25% a salariilor va fi aplicata si in cazul angajatilor BNR, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private si Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, conform proiectului de lege privind diminuarea cheltuielilor.Documentul obtinut de MEDIAFAX, pentru care Guvernul isi va angaja raspunderea in Parlament, prevede ca cuantumul brut al salariilor/soldelor/indemnizatiilor lunare de incadrare, inclusiv sporuri, indemnizatii si alte drepturi salariale, precum si alte drepturi in lei sau in valuta se diminueaza cu 25%.
In situatia in care astfel rezulta o valoare mai mica decat valoarea salariului minim brut pe tara, suma care se acorda este de 600 lei.
Se reduc cu 25% si drepturile de natura salariala de care beneficiaza personalul din cadrul autoritatilor si institutiilor publice indiferent de modul de finantare al acestora.
In aceasta categorie au fost incluse drepturile personalului trimis in misiune in strainatate, drepturile din legea privind statutul personalului didactic, drepturile specifice pentru activitatile desfasurate in institutiile de aparare, ordine publica si siguranta nationala, cuantumul compensatiei banesti, respectiv al alocatiei valorice pentru drepturile de hrana si respectiv valoarea financiara anuala a normelor de echipare, precum si valoarea financiara a drepturilor de echipament, precum si compensatia lunara pentru chirie.
Valoarea drepturilor/cheltuielilor cu asistenta medicala,... mai mult
Joi, 27 Mai 2010, ora 12:09