Unul dintre cele patru laboratoare chineze autorizate sa efectueze teste clinice - Sinovac Biotech - se declara pregatit sa produca 100 de milioane de doze pe an din vaccinul sau experimental impotriva noului coronavirus in pofida faptului ca acesta nu a trecut toate probele.
Laboratorul se arata increzator. In 2009 a luat-o inaintea concurentei si a devenit primul in lume care a pus pe piata un vaccin impotriva gripei porcine H1N1.
In vastele sale instalatii de la Changping, la periferia capitalei chineze, laboratoare controleaza calitatea vaccinului experimental pe baza de patogeni inerti - produs deja in mii de exemplare. In cutia alb cu portocaliu, produsul are acelasi nume - "Coronavac".
Testat pe maimuta
In pofida faptului ca tratamentul este inca departe de omologare, producatorul este necesar sa demonstreze ca este capabil sa-l produca la scara mare si sa supuna loturi controlului autoritatilor. Astfel, productia a fost lansata inainte de incheierea testelor clinice.
Peste 100 de laboratoare din lume se infrunta in a fi primul care pune la punct un vaccin, insa mai putin de zece dintre ele au angajat in prezent un test clinic pe oameni, potrivit Scolii de Igiena si Medicina Tropicala de la Londra.
Este cazul Sinovac, care da asigurari ca a obtinut rezultate incurajatoare la maimuta, inainte de a-si administra serul pentru prima oara unui numar de 144 de voluntari, la jumatatea lui aprilie, in Jiangsu (est).
Insa laboratorul, infiintat in 2001,... mai mult
Joi, 30 Aprilie 2020, ora 13:14
Persoanele cu venituri mari care castiga 1,5 milioane de dolari pe an in tarile G7 platesc impozit pe venituri cu peste 60% mai mult decat cele din economiile BRIC, conform unui nou studiu realizat de UHY International, o retea internationala de servicii de contabilitate.
Persoanele care castiga 1,5 milioane de dolari pe an in G7 platesc in medie impozite in valoare de 719.751 de dolari (47,9% cota efectiva de impozitare) spre deosebire de 446.883 de dolari (29,8% cota efectiva de impozitare) in tarile BRIC.
UHY afirma ca tarile G7 risca sa piarda din veniturile fiscale mari daca regimurile lor fiscale devin necompetitive pentru persoanele foarte bogate si acestea incep sa isi mute afacerile in jurisdictii cu impozite mai mici, ceea ce va afecta negativ locurile de munca si cresterea economica.
Toate tarile G7, inclusiv Franta, Canada si SUA si UK, au luat recent masuri pentru reducerea sau renuntarea la variatiile cotelor de impozitare ridicate impuse dupa criza financiara. In 2014, de exemplu, cota Frantei de 45,8% (pe un venit de 1,5m de dolari) a fost semnificativ mai mare decat cota actuala de 40,0%. In 2014, guvernul francez a decis, de asemenea, sa elimine cota marginala de 75% a tarii pentru veniturile care depaseau 1 milion de euro.
Noul Prim Ministru britanic, Boris Johnson, a declarat in timpul campaniei sale pentru conducerea partidului conservator, ca va reduce taxele pentru persoanele cu venituri mari la pragul de 40% pentru impozitul pe venit de... mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2019, ora 12:03
Grupul taiwanez Giant Manufacturing Co., cel mai mare producator mondial de biciclete, a inceput sa isi mute din China spre Taiwan productia destinata pietei din SUA inca din luna septembrie a anului trecut, imediat ce l-a auzit pe Donald Trump ca intentioneaza sa introduca taxe vamale suplimentare impotriva produselor chineze, transmite Bloomberg.
"Atunci cand Trump a anuntat ca intentioneaza sa introduca taxe de 25% l-am luat in serios. Am inceput sa mutam productia inca inainte ca el sa termine de vorbit", a declarat presedintele Giant Manufacturing Co., Bonnie Tu.
Firma Giant este doar una dintre mai multe firme globale care au inceput sa isi mute productia din China pe fondul razboiului comercial dintre primele doua economii ale lumii. Producatorul american de semiconductori Intel Corp. a devenit recent ultima dintre aceste firme, dupa ce a anuntat ca isi revizuieste lantul global de aprovizionare.
"Anul trecut am sesizat ca era 'Made in China' si furnizarea la nivel global s-au terminat", a spus Bonnie Tu.
In consecinta, producatorul taiwanez de biciclete a inchis o uzina din China la finele lui 2018 si a mutat in alta parte productia destinata pietei din SUA. In luna iulie a anului trecut Giant a anuntat ca va deschide o uzina in Ungaria, in ideea de a muta productia mai aproape de piata.
Directorul general de la Giant Manufacturing Co., Spencer Fung, a apreciat si el ca China a devenit uzina lumii pentru ca este foarte eficienta in productia de... mai mult
Marti, 18 Iunie 2019, ora 10:31
Mine, siderurgie, termocentrale pe carbune, poduri, autostrazi: China investeste in Balcani, ceea ce genereaza ingrijorarea Uniunii Europene, transmite AFP.
Mult timp, Occidentul a considerat Rusia drept principalul rival in aceasta regiune fragila si saraca din Europa de Sud-Est. Insa noul actor care conteaza este China, tara care a decis sa investeasca in aceasta regiune prea saraca pentru a-si dezvolta infrastructura si a-si sustine industria in criza.
Pentru moment, UE este responsabila pentru 70% din investitiile straine directe in Serbia, Albania, Bosnia-Hertegovina, Kosovo, Macedonia de Nord si Muntenegru, o cifra mult mai importanta decat investitiile chineze de 1%, arata datele furnizate de Comisia Europeana pentru perioada 2007-2016. Insa in ultimii ani chinezii au devenit mult mai activi, in special prin intermediul creditelor cu dobanzi reduse a caror valoare a permis gigantului asiatic sa concureze cu UE.
Orasul Smederevo, est de Belgrad, capitala Serbiei, gazduieste cea mai mare otelarie din Serbia, cumparata de chinezi. Sau mai degraba "de prietenii nostri", cum spune muncitorul Zoran Matic, care este fericit ca grupul chinez HBIS a salvat de la faliment aceasta otelarie cu 5.000 de angajati dupa ce a platit suma de 46 milioane de euro. "Salariile sunt platite cu regularitate. Orasul s-a trezit", spune un alt muncitor, Novica Djordjevic.
Cu doi ani inainte de venirea chinezilor, grupul american US Steel a decis sa iasa de pe piata din Serbia... mai mult
Miercuri, 10 Aprilie 2019, ora 09:58
Grupul auto german Daimler a anuntat joi incheierea unei aliante cu grupul auto chinez Geely, proprietarul marcii Volvo, pentru a produce impreuna in China, incepand din anul 2022, urmatoarea generatie de automobile marca Smart, transmite AFP.
Anuntul oficial confirma declaratiile facute anterior de surse sindicale de la uzina Daimler de la Hambach (Moselle, estul Frantei), privind oprirea productiei modelului Smart la aceasta uzina si transferul productiei in China la Geely.
"Este vorba de un nou capitol in istoria Smart", a comentat directorul grupului Daimler, Dieter Zetsche, intr-un mesaj publicat pe contul sau de LinkedIn.
Cei 800 de salariati ai uzinei de la Hambach au obtinut garantii din partea conducerii Daimler ca niciun loc de munca nu va fi pus in pericol de aceasta modificare de strategie.
"Niciunul dintre colegii nostri de la Smart nu isi va pierde locul de munca", a subliniat Dieter Zetsche.
Uzina de la Hambach ar urma sa aiba "un nou rol in reteaua de productie internationala a Mercedes Benz si va construi un automobil electric din gama premium", a precizat constructorul auto.
In ceea ce priveste modelul Smart, grupul Geely, al carui proprietar Li Shufu este unul din principalii actionari de la Daimler, si constructorul auto german "vor infiinta o societate mixta detinuta in proportii egale pentru a permite expansiunea Smart sub forma de marca pur electrica", a detaliat Daimler.
Designul viitoarelor Smart va fi asigurat de Mercedes iar... mai mult
Joi, 28 Martie 2019, ora 10:43
Cetatenii chinezi au constituit de-a lungul timpului cel mai numeros grup de studenti straini la toate universitatile importante din afara Chinei, inclusiv din SUA si din Marea Britanie. Daca in urma cu doua decenii se intampla rar ca vreunul dintre ei sa mai revina in tara de origine, situatia este foarte diferita in prezent.
Astfel, la inceputul secolului, unu din zece studenti se intorcea in China dupa ce obtinea o diploma in strainatate. In 2017, vorbim de opt din zece, potrivit Quartz.
In timp ce numarul chinezilor plecati la studii in strainatate a ramas la fel de ridicat, incepand cu 2010 majoritatea s-au intors acasa dupa absolvire.
De-a lungul istoriei, studiile in afara au reprezentat o parghie a mobilitatii ascendente in China. Pentru absolventi, salariile erau mult mai bune in strainatate decat acasa, asa ca multi alegeau strainatatea. Insa lucrurile s-au schimbat in ultimii ani.
China are in prezent o piata a locurilor de munca solida si promoveaza politici interne favorabile pentru cei care aleg sa se intoarca acasa, explica sursa citata, care mentioneaza si inasprirea regulilor privind imigratia in Occident ca o posibila cauza a exacerbarii fenomenului.
Potrivit publicatiei chineze de stat Global Times, multi absolventi ai universitatilor straine vin inapoi in China pentru a-si deschide propriile afaceri.
Cei mai multi infiinteaza companii in industria high-tech si a informatiilor, dar si in sectorul financiar, al educatiei si al... mai mult
Luni, 30 Iulie 2018, ora 10:48
Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI) solicita interventia Ambasadei Chinei pentru a putea angaja cetateni chinezi.
Din cauza lipsei de predictibilitate fiscala, angajatorii nu pot oferi salarii prea mari si multi dintre ei prefera munca la negru, asa ca romanii calificati ajung sa plece la munca in strainatate.
Reprezentantii ASSAI sustin ca industria de reparatii auto din Romania se confrunta de peste cinci ani cu un deficit in crestere de forta de munca pregatita in acest domeniu.
Numarul in crestere de inmatriculari auto din Romania presupune si asigurarea unui numar suficient de angajati calificati in acest domeniu care sa presteze activitatile specifice de reparare si intretinere a parcului auto national, spun ei.
"Romania are in prezent un parc auto de peste 7,5 milioane de autovehicule, cu o varsta medie de 14 ani, iar aceste autovehicule vechi sunt puternic uzate tehnic din cauza unei infrastructuri primitive, asa cum este cea romaneasca, si au nevoie de interventii dese in service.
Opt din zece service-uri auto din Romania lucreaza sub capacitatea proiectata din cauza lipsei de personal calificat", se mai arata in comunicat.
Citeste si: Firea e indignata de o masura luata de Dragnea: Rablele Europei au ajuns in Bucuresti!
Potrivit sursei citate, in multe situatii, salariile solicitate depasesc posibilitatile patronilor de service.
"Angajatii cu experienta au ajuns sa santajeze efectiv patronii de service-uri,... mai mult
Luni, 04 Decembrie 2017, ora 12:14
O serie de companii japoneze intentioneaza sa se extinda in alte tari din Asia de Sud-Est si sa-si restranga activitatea de productie din China, dupa ce costul fortei de munca a crescut tot mai mult in ultima perioada.
Astfel, companii precum Funai Electric, ce realizeaza in China produse din domeniul audiovizual, sau societati din sectorul textil, ca Fast Retailing, Aoyama Trading sau Aoki Holdings, au inceput sa-si restranga activitatea din China si sa-si delocalizeze productia catre alte tari din sud-estul Asiei unde salariile lucratorilor sunt mai mici, cum ar fi Birmania, Vietnam, Filipine sau Indonezia, transmite agentia EFE, conform Agerpres.
Salariul minim din fabricile chineze a crescut in ultimii ani cu circa 40%, ajungand la 328 de dolari pe luna. La ora actuala, in Filipine salariile lucratorilor sunt cu 30% mai mici decat cele din China, in Vietnam cu 55% si in Birmania cu 83%. De asemenea, exporturile filialelor chineze ale societatilor japoneze au scazut cu 22% intre anii 2007 si 2010.
In plus, disputa teritoriala dintre China si Japonia pentru insulele Senkaku/Diaoyu, care s-a intensificat din luna septembrie 2012, a provocat, pe langa manifestatiile violente impotriva intereselor japoneze din China, si mai multe revendicari pentru cresteri salariale in fabricile detinute de japonezi. mai mult
Joi, 21 Februarie 2013, ora 11:11
Salariile din unele fabrici din China au ajuns la niveluri comparabile cu Europa de Est, din tari UE ca Romania si Bulgaria, insa acestea nu dispun de un numar suficient de muncitori pentru a deschide fabrici cu sute, mii sau zeci de mii de angajati, precum sudul Chinei.
Avantajele Chinei in contextul cresterii salariilor, care impinge unii investitori sa-si relocheze fabricile, sunt calificarea fortei de munca, marimea tarii, infrastructura, lanturile de aprovizionare si dezvoltarea pietei de consum, potrivit blogului cotidianului britanic Financial Times (FT).
Exista unele exemple de mutare a locurilor de munca in tarile dezvoltate. Compania Coach, care produce valize de lux, a anuntat recent ca va transfera in SUA unele slujbe din China, iar alte companii au luat decizii similare.
Din sudul Chinei, lucrurile se vad insa altfel, scrie FT. Unii investitori, care cauta costuri foarte reduse de productie, ar putea muta locuri de munca in regiuni mai putin dezvoltate ale Chinei, iar cei care parasesc tara se indreapta catre Indonezia, Vietnam, India sau Bangladesh.
Pentru cei care spera ca locurile de munca in fabrici cu salarii mai bune vor reveni in Europa si SUA, cotidianul britanic a intocmit o lista de motive pentru a avea indoieli. Acestea sunt calificarea fortei de munca din China, dimensiunea tarii, infrastructura, lanturile de aprovizionare si dezvoltarea pietei de consum.
Muncitorii chinezi, specializati in industrie
O mare parte din cei care... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 12:59