Fostul premier Victor Ponta a salutat pe o retea de socializare faptul ca presedintele Klaus Iohannis a promulgat, marti, legea privind majorarea salariilor bugetarilor cu 10%.
"Ma bucur foarte tare ca aceasta masura adoptata de noi este in vigoare de la 1 decembrie! Era ilogic si incorect sa vezi ca Romania are crestere economica 4 ani la rand (cea mai mare din UE in ultimul trimestru) si ca acest lucru nu se reflecta si in 'buzunarul' omului obisnuit.
Relaxare fiscala si crestere a veniturilor - acestea au fost baza Programului economic si social al USL", a transmis pe Facebook Victor Ponta.
Totusi, fostul sef al Guvernului sustine ca, daca ar fi fost in continuare premier, in mod sigur Klaus Iohannis nu ar fi promulgat legea ...citeste mai departe despre "Ponta jubileaza pe Facebook: Salariile bugetarilor si intepaturi pentru Iohannis" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 25 Noiembrie 2015, ora 10:13
Salariile bugetarilor vor fi majorate, de la 1 decembrie, cu 7,4% fata de nivelul acordat pentru luna noiembrie 2012, banii urmand sa intre efectiv in plata in ianuarie 2013.
Aceasta este a doua etapa de majorare a salariilor bugetarilor stabilita prin Ordonanta de Urgenta 19/2012 in vederea recuperarii reducerilor salariale din iunie 2010. Prima etapa de majorare a fost in iunie, cand salariile bugetarilor au crescut cu 8% fata de nivelul din mai.
Presedintele Traian Basescu a anuntat, la inceputul lunii mai 2010, ca fondul de salarii pentru aparatul bugetar va fi redus cu 25% de la 1 iunie 2010.
Astfel, salariile si alte drepturi de care beneficiau angajatii din sectorul bugetar au fost diminuate cu 25% prin Legea nr. 118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, cu modificarile si completarile ulterioare. Aceasta diminuare a fost recuperata partial in ianuarie 2011, cand, prin Legea nr. 285/2010 privind salarizarea in anul 2011 a personalului platit din fonduri publice, cuantumul brut al salariilor de baza a fost majorat cu 15%. mai mult
Joi, 29 Noiembrie 2012, ora 10:07
Primul ministru Victor Ponta a declarat sambata, in cadrul unei conferinte de presa sustinute la Bistrita, ca are deja primele date despre cum va arata bugetul anului viitor, insa considera ca acesta trebuie prezentat de noul Guvern in fata noului Parlament, cel mai probabil in data de 21 decembrie.
"Eu am deja primele date, in primul rand pentru ca exista o strategie fiscala deja aprobata, in al doilea rand pentru ca ministrul de Finante, dupa cum stiti foarte bine, nu candideaza in alegeri, el are de la mine sarcina de a lucra pe tot ceea ce inseamna structura bugetului 2013 - venituri, cheltuieli.
Ceea ce este insa absolut logic si ceea ce am discutat si cu presedintele Basescu la intalnirea de saptamana trecuta a tinut de realitatea in care traim si anume bugetul pe 2013 trebuie sa fie propus de catre noul guvern.
Noi ne bazam pe sondaje, pe ceea ce stim din practica, ca acest guvern va fi tot al USL, dar confirmarea nu o avem decat pe data de 9 decembrie, seara. In al doilea rand, daca noul guvern va fi tot al USL si condus de mine, eu am in vedere o alta structura guvernamentala, diferita de cea actuala si asta inseamna o alta bugetare.
In al treilea rand, bugetul nu va fi trimis spre Parlament decat dupa ce il discuti cu creditorii nostri internationali - FMI, Comisia Europeana, Banca Mondiala.
Conform discutiilor pe care le-am avut, calendarul este 20 decembrie - noul Parlament. Eu sunt gata pe 21 decembrie, a doua zi, sa vin in Parlament cu... mai mult
Sambata, 17 Noiembrie 2012, ora 17:15
Consiliul Judetean Prahova si primariile celor doua municipii din judet au, inca de la inceputul anului, prevederi bugetare pentru majorarile salariale care vor avea loc de la 1 august, astfel incat nu va fi nevoie ca sumele suplimentare sa fie luate de la alte capitole bugetare.
Majorarea cu opt procente a salariilor bugetarilor de la 1 august presupune, pentru Consiliul Judetean Prahova, un efort financiar de peste 400.000 de lei lunar, in conditiile in care aproximativ 5.000 de oameni lucreaza in aparatul propriu al Consiliului Judetean si in institutiile subordonate acestuia, respectiv in muzee, biblioteci, Directia de paza, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului sau ca asistenti personali ai persoanelor cu handicap.
Presedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, a declarat ca asigurarea majorarilor salariale pentru acesti angajati "nu va fi o problema", intrucat bugetul judetului Prahova este unul mare, iar in fondul de rezerva au existat intotdeauna suficiente resurse.
"in ultima luna a anului trecut am alocat sume, din fondul de rezerva, unui numar de 28 de comune care nu aveau bani sa asigure salariile. In aceste conditii, nu vom avea probleme cu achitarea majorarilor salariale. Intrucat fusese anuntata o majorare inca de la inceputul anului, am prevazut in buget o parte din banii necesari majorarilor", declarat presedintele CJ Prahova, Mircea Cosma.
Nici pentru primariile celor doua municipii din Prahova nu vor fi probleme cu plata... mai mult
Joi, 26 Iulie 2012, ora 09:07
O majorare a salariilor bugetarilor va antrena cererea pe piata bancara, atat a populatiei, cat si a companiilor, a declarat, vineri, presedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit Tiriac Bank, Dan Pascariu.
Declaratia a fost facuta in cadrul "The First Global Corporate Governance Summit in Romania", eveniment gazduit de Banca Nationala a Romaniei.
"O eventuala majorare de salarii, daca se duce in consum, va afecta piata bancara. Consumul poate sa antreneze cerere din partea populatiei, dar si din partea firmelor, care sunt nevoite sa produca mai mult. Inclin sa cred ca se va produce aceasta majorare de salarii", a afirmat Dan Pascariu.
De asemenea, bancherul a precizat ca va trebui sa mai treaca timp pana ca dobanzile bancilor sa scada la nivelul celei de politica monetara, in aceasta perioada institutiile bancare aflandu-se in asteptare.
"Creditele in lei reprezinta o baza mica in totalul portofoliilor de credite ale bancilor. Exista o atractie pentru euro. Mecanismele de transmitere in masa monetara vor duce la scaderea dobanzilor, cu conditia sa existe lichiditate. Problema bancilor nu este ca nu exista concurenta, ci ca nu exista suficienta cerere de credite. Daca era suficienta, s-ar manifesta si in celelalte elemente. Bancile sunt inca intr-un mod de asteptare", a adaugat acesta.
Oficialul UniCredit Tiriac Bank a mentionat ca volatilitatea se inscrie in limitele normale unui an electoral. mai mult
Vineri, 04 Mai 2012, ora 14:54
O crestere modesta a salariilor din sectorul public si a pensiilor este posibila numai daca vor permite conditiile economice, dar mentinerea controlului privind cheltuielile si imbunatatirea colectarii taxelor este necesara pentru atingerea tintei de deficit in 2012, potrivit unui raport al FMI.
"In ceea ce priveste partea de cheltuieli, in ciuda presiunii publice considerabile, guvernul a decis sa amane orice luare de decizie privind crestere a pensiilor si salariilor din mediul public. Aceasta atitudine precauta pe partea fiscala este un semn al angajamentului ferm al Romaniei privind disciplina cheltuielilor.
O anvelopa salariala scazuta este mentinuta prin inghetarea salariilor si pensiilor, desi o modesta crestere ar putea fi luata in considerare daca permit conditiile economice. Reducerea numarului angajatilor din sectorul public va continua, inlocuind un singur angajat la sapte plecari, dar aplicat la un nivel insitutional mai ridicat pentru a permite o mai mare flexibilitate.
Pentru atingerea obiectivului ambitios privind deficitul pe 2012 este necesar sa se continue disiplina cheltuielilor si imbunatatirea colectarii taxelor", se arata in raportul Fondului Monetar International (FMI).
Autoritatile au mentinut si un control strict al cheltuielilor curente prin reduceri importante in forta de munca din sectorul public, potrivit documentului amintit.
"In timp ce rationalizarea stricta in ceea ce priveste angajarile in sectorul public s-a dovedit... mai mult
Marti, 03 Aprilie 2012, ora 17:27
Presedintele Traian Basescu a declarat luni seara, intr-o emisiune televizata, ca anuntul privind taierea salariilor bugetarilor in 2010 a fost facut de el insusi deoarece nu s-a inteles cu FMI, care dorea cresterea cotei unice de impozitare de la 16% la 20% si a TVA de la 19% la 22%.
Intrebat de ce el a anuntat taierile si nu premierul, Traian Basescu a explicat ca nu a putut accepta mandatul FMI.
"La Emil Boc fusese delegatia Fondului, ii prezentase mandatul, Emil Boc m-a informat telefonic inainte sa ajunga la mine delegatia Fondului, impreuna am stabilit ca nu acceptam acest mandat prin care sa sufocam economia si atunci solutia a fost varianta doi. Si facem reducerile in aceasta zona", a spus Basescu.
La insistentele moderatorului, Basescu a spus ca a facut anuntul "pentru ca nu ne-am inteles (n.r. - cu delegatia FMI). si atunci am spus: Romania este tara suverana, eu anunt acum si daca vreti, va urcati in avion, daca nu, ramaneti si discutam varianta noastra".
"Mandatul Fondului e public, la acea vreme a circulat in presa, a trebuit modificat mandatul cu aprobare de la Washington", a mai povestit Traian Basescu, adaugand ca varianta FMI ar fi generat "un somaj incredibil".
Referitor la opozitia sa fata de micsorarea CAS, presedintele a spus ca nu are nimic impotriva, dar nu se poate.
"Nu putem. Eu in general nu am nimic impotriva reducerii fiscalitatii", dar prioritatea este reintregirea salariilor, a explicat presedintele.
"Mandatul cu care... mai mult
Marti, 20 Martie 2012, ora 08:05
Masura de readucere a salariilor bugetarilor la nivelul din 2010 este una pur electorala, dar majorarea ar trebui facuta cel tarziu in luna aprilie, pentru a nu intra in contradictie cu legea responsabilitatii fiscale, considera analistul Mircea Cosea.
Bogdan Dragoi, ministru de Finante, a declarat vineri ca o crestere a salariilor bugetarilor, asa cum dorea presedintele Traian Basescu, ar avea un impact bugetar de aproximativ 2 miliarde de lei pentru cele sase luni din 2012 in care ar fi impusa majorarea.
"Ceea ce domnul presedinte afirma, si anume necesitatea cresterii salariilor, e o masura pur electorala, fara acoperire in realitate. Economia romaneasca nu poate suporta o crestere a salariilor, mai ales in conditiile in care se va micsora si CAS-ul. Astfel, trebuie privita cu foarte mare responsabilitate.
Daca aceste salarii vor ajunge la nivelul din 2010, masura trebuie luata in luna aprilie, pentru ca altfel intra in contradictie cu legea responsabilitatii fiscale. In luna aprilie economia nu are capacitatea sa suporte cresterea", aminteste analistul.
In ceea ce priveste aprecierea ministrului ca impactul bugetar al unei mariri a salariilor ar fi de 2 miliarde de lei, Mircea Cosea sustine ca este un calcul vechi, care estima o astfel de majorare intre 2,5 si 3 miliarde de lei. "E o estimare mai corecta la nivelul ministerului pentru ca au date mai recente."
Pentru alocarea de astfel de fonduri, Mircea Cosea identifica trei surse.
"Ori vor fi... mai mult
Vineri, 09 Martie 2012, ora 15:29
Florin Pogonaru, presedintele AOAR, a declarat ca mediul de afaceri critica faptul ca s-a decis marirea salariilor bugetarilor si nu reducerea CAS, conform NewsIn."FMI vrea sa asiguram un echilibru bugetar. Cum se asigura acel echilibru, acordand prioritate aducerii salariilor bugetarilor la nivelul de dinainte de reducere sau reducerii CAS-ului, aceasta este optiunea politicianului. Noi spunem ca este optiunea politicianului roman sa nu scada CAS-ul in momentul de fata si prefera sa cresca salariile bugetarilor. Iar FMI nu a spus: 'dati la bugetari banii inapoi'. Este o alegere politica, iar aceasta alegere ne deranjeaza", a spus Pogonaru.
Reprezentantii AOAR au atras atentia ca nu numai bugetarii sunt votanti, ci si mediul de afaceri.
"Atragem atentia ca si alte tari au crescut TVA, dar aceste majorari au fost insotite de masuri de crestere a atractivitatii mediului de afaceri", a mai spus Pogonaru.
Premierul Emil Boc a declarat, saptamana trecuta, la Realitatea TV, ca salariile bugetarilor vor reveni la nivelul din vara anului 2010 in cursul anului 2012, cel mai probabil in doua transe, dintre care una va fi acordata in prima jumatate a anului, inainte de alegerile locale.
"Anul viitor, pensiile, potrivit legislatiei in vigoare, vor fi majorate cu rata inflatiei 100%, plus 50% din cresterea valorii salariului mediu brut pe economie. Incepand cu 1 ianuarie. (...) In privinta salariilor, in 2012 vom recupera in integralitate pierderile salariale din anul 2010.... mai mult
Miercuri, 01 Iunie 2011, ora 14:37