Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care prevede majorarea salariilor de baza ale personalului din mai multe institutii.
Legea completeaza anexa nr. III la Legea-cadru nr.153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.
"Incepand cu drepturile salariale aferente lunii urmatoare celei in care intra in vigoare prezenta lege, cuantumul brut al salariilor de baza de care beneficiaza personalul din cadrul Institutului pentru studierea problemelor minoritatilor nationale se majoreaza cu 100%, cu respectarea prevederilor art. 38 alin. (6) din Legea nr.153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare", prevede actul normativ.
De asemenea, "incepand cu drepturile salariale aferente lunii urmatoare celei in care intra in vigoare prezenta lege, cuantumul brut al salariilor de baza de care beneficiaza personalul din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier - I.S.C.T.R., Autoritatii Rutiere Romane si Autoritatii Navale Romane se majoreaza cu 20% fata de nivelul acordat pentru luna decembrie 2019, cu respectarea prevederilor art. 38 alin. (6) din Legea nr.153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare".
Proiectul mai prevede ca, "incepand cu drepturile salariale aferente lunii august 2020, cuantumul brut al salariilor de baza de care beneficiaza personalul din cadrul bibliotecilor nationale sau de importanta nationala,... mai mult
Vineri, 03 Aprilie 2020, ora 15:36
Executia bugetului general consolidat pe anul 2019 indica o majorare ampla a deficitului bugetar cu 1,8 puncte procentuale in PIB, la 4,6% din PIB, fata de nivelul de 2,8% din PIB inregistrat in anul 2018, potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor Publice.
Soldul bugetar negativ s-a cifrat astfel la 48,3 miliarde de lei. Raportat la PIB, veniturile bugetare, care s-au cifrat la 321,13 miliarde de lei, au consemnat un declin de 0,1 puncte procentuale, de la 31% din PIB la 30,9% din PIB, iar cheltuielile, de 369,43 miliarde de lei, au consemnat un avans de 1,7 puncte procentuale, de la 33,8% din PIB in 2018 la 35,5% din PIB in 2019.
"Deteriorarea ampla a deficitului bugetului general consolidat in anul 2019 fata de tinta de 2,76% din PIB a fost determinata de majorarea programata a unor categorii de cheltuieli potrivit prevederilor legilor bugetare anuale aprobate la inceputul anului 2019 fara acoperire in cresterea corespunzatoare a veniturilor bugetare sau economii substantiale realizate la alte categorii de cheltuieli. In raport cu prevederile initiale ale legilor bugetare anuale pentru anul 2019, se constata ca avansul semnificativ al cheltuielilor bugetare programate, de 2,5 puncte procentuale din PIB (de la 33,8% in 2018 la 36,3% din PIB anul trecut), indreptat cu precadere catre majorarea cheltuielilor de investitii (1,29 puncte procentuale conducand la 4,89% din PIB in anul 2019) si majorarea cheltuielilor de personal (1,0 puncte procentuale la 10%... mai mult
Marti, 28 Ianuarie 2020, ora 16:46
Deficitul bugetar la 10 luni este 2,84% din Produsul Intern brut, nivel care depaseste estimarea pentru intregul an, iar daca nu facem nimic in urmatoarea luna si jumatate deficitul bugetar va depasi 4%, a declarat joi ministrul Finantelor, Florin Citu.
"Deficitul la 9 luni trebuia sa fie 2,28%, executia la 9 luni este 2,60%. Azi, va prezint executia la 10 luni, exact cum mi-a predat-o domnul Teodorovici (fostul ministru al Finantelor, n.r.), 2,84%. Este exact ceea ce am preluat eu, la 2,84%, mai mult decat trebuia sa fie la sfarsitul anului(...) Deficitul astazi, asa cum arata situatia, daca nu facem nimic, deficitul bugetar este in jur de 4%, mai precis peste 4%", a spus Citu.
Potrivit datelor prezentate de ministrul Finantelor, dupa primele noua luni exista o diferenta la venituri de 21 miliarde lei, jumatate bani in economie necolectati si cealalta jumatate din fonduri europene, in timp ce, pe partea de cheltuieli, banii pentru investitii si pentru proiecte cu finantare din fonduri europene nu sunt cheltuiti.
"Veniturile estimate pentru primele 9 luni trebuiau sa fie 249 miliarde lei, sunt 228 miliarde lei, 21 miliarde lei gaura, diferenta, deficit. De unde vine diferenta? Jumatate, 11 miliarde sunt bani in economie necolectati, asta este ceva ce trebuie sa discut cu ANAF. Cealalta jumatate vine din fonduri europene. Niciodata nu a fost intentia celor de la PSD sa ia acei bani. Asa se impart cei 21 miliarde lei, sunt 11 miliarde lei necolectati din economia... mai mult
Joi, 14 Noiembrie 2019, ora 10:48
Comisia Europeana avertizeaza Romania ca, din cauza modificarilor aduse legii bugetului, majorarea salariala este mult prea mare in comparatie cu productivitatea tarii. Oficialul european Isabel Grilo a sustinut ca Romania risca sa devieze de la tinta privind deficitul bugetar de 3%.
"Vedem echilibrul structural, valorile istorice si cele prognozate si recomandate. Pana in 2018, este echilibrul structural. Obiectivul pe termen mediu ar trebui sa fie ceea ce Romania a stabilit, o valoare care a fost atinsa in 2014-2015, dar de atunci a deviat de la tinta, coborand mult sub aceasta tinta, a deficitului de 1%.
Potrivit prognozelor Comisiei, fara anumite actiuni politice care sunt exprimate in Legea bugetului, ea va cobori si mai mult, deci deficitul s-ar mari. Ceea ce ar cere Comisia Europeana in privinta deficitului structural este o ajustare pentru 2019 si 2020, atunci Romania s-ar intoarce la 3% deficit", a declarat Isabel Grilo, sef de unitate a Directiei Generale pentru Afaceri Economice si Financiare din cadrul Comisiei Europene.
Oficialul european sustine ca salariile au crescut mult prea repede in sectorul public. "Acest lucru nu este o problema, problema este modul in care se reflecta productivitatea Romaniei in comparatie cu salariile crescute.
Productivitatea Romaniei nu a stagnat, insa evolutia salariala este mult prea mare in raport cu aceasta", a adaugat Isabel Grilo.
Reprezentantul Comisiei Europene si-a exprimat ingrijorarea cu privire la... mai mult
Vineri, 14 Iunie 2019, ora 12:59
Executivul a aprobat in ultima sedinta de guvern a anului, o ordonanta de urgenta care prevede inghetarea indemnizatiilor, sporurilor, compensatiilor si altor facilitati banesti acordate bugetarilor.
Astfel, in 2019, bugetarii se vor bucura doar de majorarea salariului minim pe economie.
"ORDONANTA DE URGENTA pentru modificarea alin. 1 al art 38 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 90/2017 privind unele masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene", se arata in lista actelor normative adoptate de Executiv astazi si remisa Ziare.com.
Amintim ca textul acestei OUG a fost publicat, la inceputul lunii decembrie, de Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) .
"Incepand cu 1 ianuarie 2019, cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor, primelor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, indemnizatia bruta de incadrare, solda lunara de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice, se mentin cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2018, in masura in care personalul ocupa aceeasi functie si isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii", atrageau atunci atentia sindicalistii.
Vor mai fi inghetate anul viitor, tot la nivelul lunii decembrie 2018, "pentru personalul militar, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare,... mai mult
Vineri, 28 Decembrie 2018, ora 19:22
Premierul Viorica Dancila a negat ca guvernul va adopta azi o ordonanta de urgenta prin care salariile bugetarilor vor fi inghetate anul viitor la nivelul lunii decembrie 2018. Mai mult, ea a dat asigurari ca atat pensiile cat si salariile vor creste anul viitor.
Viorica Dancila a precizat ca in bugetul pe 2019, care va fi aprobat saptamana viitoare de Parlament, vor fi incluse aceste majorari.
"Vreau sa subliniez ca salariile din sistemul bugetar vor continua sa creasca potrivit Legii salarizarii unitare adoptata de Parlament. Constructia bugetului pentru anul viitor are in vedere cresterea salariului in sistemul public cat si veniturile pensionarilor asa cum este stabilit in Legea pensiilor. Cu alte cuvinte, salariile si pensiile nu vor fi inghetate, ci vor creste.
Aceasta pentru ca a aparut in spatiul public anumite informatii (Sic!) care pot crea incertitudine si nu e corect si drept sa creeam ingrijorari, sa ne jucam cu sentimentele pensionarilor, salariatilor si sa ducem in spatiul public informatii eronate. Aceste speculatii sunt nefondate", a declarat Viorica Dancila la inceputul sedintei de guvern.
Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) a facut public, miercuri, un proiect de ordonanta prin care guvernul vrea sa inghete salariile bugetarilor anul viitor la nivelul lunii decembrie 2018. Federatia a precizat ca OUG va fi adoptat adoptata vineri.
"Incepand cu 1 ianuarie 2019, cuantumul sporurilor, indemnizatiilor,... mai mult
Vineri, 07 Decembrie 2018, ora 12:03
Cresterea salariilor bugetarilor se va aplica si anul viitor la fel ca si majorarea punctului de pensie cu 15% de la 1 septembrie 2019, iar voucherele de vacanta se vor da pentru toti bugetarii la fel ca in 2018, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici.
"Asa cum am spus, anul viitor salariile si pensiile se vor lua cu siguranta. Cresterea salariilor, conform Legii 153, se va aplica la fel, dar si ceea ce am spus cu punctul de pensie de la 1 septembrie cu 15% se va aplica. In felul acesta facem bugetul pe 2019. In rest, acele prorogari de masuri care s-au dat din 2010, respectivul domn (Sorin Dumitrascu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor n.r.) ar trebui sa stie de ele si trebuie sa inteleaga ca se fac an de an, nu le facem noi acum special sau anul trecut, s-au facut din 2010. (...) Chestia cu inghetatul salariilor nu este nici corecta, nici reala," a spus Teodorovici.
El a facut aceste precizari in urma unor informatii furnizate de presedintele Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor, Sorin Dumitrascu, potrivit carora in sedinta de Guvern de vineri ar urma sa fie aprobat un proiect de Ordonanta prin care salariile bugetarilor vor fi inghetate anul viitor, la nivelul lunii decembrie, iar voucherele de vacanta nu se vor mai acorda.
Teodorovici a precizat ca acest proiect de Ordonanta vine la pachet cu Legea bugetului de stat si are mai multe... mai mult
Joi, 06 Decembrie 2018, ora 10:03
Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, neaga ca salariile bugetarilor vor ingheta anul viitor la nivelul lunii decembrie 2018. Mai mult, el da asigurari ca majorarea punctului de pensie se va face potrivit calendarului, iar bugetarii vor primi in continuare voucherele de vacanta.
"Cineva incearca sa induca aceasta teama in Romania. Pentru 2019 si Legea salarizarii si proiectul de lege a pensiilor se vor aplica. Noi facem acum bugetul si banii vor fi inclusi in el.
Voucherele de vacanta se acorda si anul viitor, raman la valoarea de 1.450 de lei. A fost o masura foarte buna si a avut un impact pozitiv pentru turism", a precizat Teodorovici, intr-o interventie telefonica de la Bruxelles pentru Antena3.
Dragnea: Nu stie nimeni de la Guvern
Anterior, si liderul PSD, Liviu Dragnea, spusese ca nu stie nimic despre proiectul de ordonanta care ar urma sa fie adoptat vineri de Guvern, prin care salariile bugetarilor vor fi inghetate.
Mai mult, Dragnea a spus ca a discutat si cu ministrii de Finante si Munca, acestia aratand ca nici ei nu au informatii despre acest document.
"Nu stie nimeni de la Guvern. Eu nu stiu de niciun fel de ordonanta, nu sunt garantul cuiva. La aceasta ora, nu stiu nimic de nicio ordonanta, i-am intrebat pe ministrii de Finante si Munca si mi-au spus ca nu stiu nimic", a subliniat Liviu Dragnea.
Intrebat cum explica aparitia proiectului in spatiul public, liderul PSD a spus ca "la fel cum se pot explica multe lucruri care nu au... mai mult
Miercuri, 05 Decembrie 2018, ora 17:12
Guvernul urmeaza sa adopte, vineri, un proiect de ordonanta prin care salariile bugetarilor vor fi inghetate anul viitor la nivelul lunii decembrie 2018, sustine Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP).
"Incepand cu 1 ianuarie 2019, cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor, primelor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, indemnizatia bruta de incadrare, solda lunara de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice, se mentin cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2018, in masura in care personalul ocupa aceeasi functie si isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii", se arata in proiectul primit de Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor si remis Ziare.com.
Vor mai fi inghetate anul viitor, tot la nivelul lunii decembrie 2018, "pentru personalul militar, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, indemnizatiile, compensatiile, primele, ajutoarele, platile compensatorii, despagubirile, compensatiile lunare pentru chirie si alte drepturi acordate potrivit actelor normative in vigoare, care nu fac parte din solda lunara bruta/salariul lunar brut".
Munca suplimentara sa nu mai fie platita
Proiectul mai prevede ca munca suplimentara efectuata de personalul bugetar incadrat in functii de executie sau de conducere sa nu mai fie... mai mult
Miercuri, 05 Decembrie 2018, ora 13:05