Comisia Europeana avertizeaza Romania ca, din cauza modificarilor aduse legii bugetului, majorarea salariala este mult prea mare in comparatie cu productivitatea tarii. Oficialul european Isabel Grilo a sustinut ca Romania risca sa devieze de la tinta privind deficitul bugetar de 3%.
"Vedem echilibrul structural, valorile istorice si cele prognozate si recomandate. Pana in 2018, este echilibrul structural. Obiectivul pe termen mediu ar trebui sa fie ceea ce Romania a stabilit, o valoare care a fost atinsa in 2014-2015, dar de atunci a deviat de la tinta, coborand mult sub aceasta tinta, a deficitului de 1%.
Potrivit prognozelor Comisiei, fara anumite actiuni politice care sunt exprimate in Legea bugetului, ea va cobori si mai mult, deci deficitul s-ar mari. Ceea ce ar cere Comisia Europeana in privinta deficitului structural este o ajustare pentru 2019 si 2020, atunci Romania s-ar intoarce la 3% deficit", a declarat Isabel Grilo, sef de unitate a Directiei Generale pentru Afaceri Economice si Financiare din cadrul Comisiei Europene.
Oficialul european sustine ca salariile au crescut mult prea repede in sectorul public. "Acest lucru nu este o problema, problema este modul in care se reflecta productivitatea Romaniei in comparatie cu salariile crescute.
Productivitatea Romaniei nu a stagnat, insa evolutia salariala este mult prea mare in raport cu aceasta", a adaugat Isabel Grilo.
Reprezentantul Comisiei Europene si-a exprimat ingrijorarea cu privire la... mai mult
Vineri, 14 Iunie 2019, ora 12:59
Salariile bugetarilor de anul viitor vor fi inghetate la nivelul de la finele acestui an, exceptati urmand sa fie profesorii, ale caror salarii vor fi majorate in doua transe, cu "pana la 5%" din martie si tot cu "pana la 5%" din septembrie, dar in anumite conditii, si angajatii din sanatate.
Valoarea de referinta din Legea salarizarii bugetarilor, pe baza carora sunt calculate acestora, va fi inghetata si anul viitor la 600 lei, releva un proiect de ordonanta de urgenta obtinut de MEDIAFAX.
"Se impune promovarea unor masuri legislative prin care sa se prevada modalitatea de stabilire a salariilor personalului din sectorul bugetar in anul 2015, precum si prelungirea in anul 2015 a unor masuri bugetare care sa conduca la utilizarea fondurilor publice de o maniera echilibrata si in concordanta cu plafoanele de cheltuieli prevazute in Strategia fiscal-bugetara. Din totalul personalului platit din fonduri publice, personalul didactic din invatamantul preuniversitar si universitar reprezinta circa 28%. Avand in vedere importanta deosebita a acestui sector in dezvoltarea generala a societatii romanesti, se impune asigurarea unei remuneratii mai atractive pentru aceasta categorie de personal. Astfel, o mai buna motivare a acestora ar putea conduce la cresterea performantelor profesionale si implicit la o mai buna pregatire a elevilor si studentilor", afirma Guvenul in document.
Astfel, ca masuri de politica salariala pentru anul viitor, este pregatit ca, pentru salariile... mai mult
Joi, 11 Decembrie 2014, ora 13:42
Anul viitor salariile bugetarilor vor fi mentinute la acelasi nivel cu cel din luna decembrie 2013, se mentioneaza si in a doua varianta a proiectului de Ordonanta de Urgenta (OUG), publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP).
O prima varianta a proiectului de OUG a fost postata duminica pe site-ul MFP, dar retrasa luni, in jurul orei 17, iar a doua varianta a aparut in dupa-amiaza zilei de 13 noiembrie.
Conform reglementarilor propuse de Executiv, doar veniturile profesorilor debutanti si a medicilor rezidenti se vor majora, ei urmand sa beneficieze de remuneratii ceva mai mari decat in acest an, iar cateva beneficii suplimentare vor avea de anul viitor si cei din mediul juridic si magistratura.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 12:30
Cuantumul brut al salariilor de baza si sporurilor acordate bugetarilor va fi mentinut anul viitor la acelasi nivel cu luna decembrie 2013, fara sa fie aplicata valoarea de referinta din Legea salarizarii unitare, o crestere salariala de pana 10% fiind prevazuta doar pentru profesori debutanti.
Masura va fi aprobata de Guvern prin ordonanta de urgenta si justificata prin faptul ca neaplicarea acesteia ar genera un impact suplimentar asupra asupra deficitului bugetului general consolidat de 4,6% din produsul intern brut, afectand in mod semnificativ sustenabilitatea finantelor publice.
Incepand cu 1 ianuarie 2014, medicii si farmacistii rezidenti cu un salariu lunar brut mai mic decat 3.000 lei, care nu include drepturile aferente garzilor efectuate pentru asigurarea continuitatii asistentei medicale in afara normei legale de munca si a programului normal de lucru de la functia de baza, beneficiaza de o bursa de rezidentiat in cuantum lunar de 670 lei. Bursa nu face parte din salariul brut, nu este supusa impozitului pe venit si nu constituie baza de calcul pentru contributiile de asigurari sociale de stat, asigurari pentru somaj, asigurari sociale de sanatate sau pentru accidente de munca si boli profesionale.
Plata bursei de rezidentiat se realizeaza din bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Sanatatii.
Duminica seara, premierul Victor Ponta a anuntat ca medicii rezidenti vor beneficia lunar de o bursa speciala in cuantum de circa 150 euro. mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 14:01
Guvernul a negociat cu Fondul Monetar International (FMI) pentru anul viitor o majorare salariala cuprinsa intre 3-4% pentru profesori debutanti si medici rezidenti, pentru celelalte categorii bugetare o astfel de crestere depinzand de veniturile existente, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.
Delegatia FMI a venit, luni seara, la Palatul Victoria, pentru o ultima discutie cu premierul Victor Ponta.
Surse guvernamentale au declarat ca Executivul a convenit cu misiunea FMI-CE principalii indicatori pentru 2014, dar continua discutiile referitoare la impactul masurilor fiscale necesare pentru acoperirea golului de venituri rezultat din ultimele solicitari ale celor doua partide din USL cu impact pe cheltuieli.
Bugetul pe anul viitor a fost construit pe un PIB de 657 - 659 miliarde lei, cu o crestere economica de 2,1% (scenariu de baza), si un deflator putin peste 2%.
In functie de marimea deficitului acceptata de FMI, care este negociat intre 2,2-2,3% din PIB, cuprinzand clauza de investitii aferente co-finantarii fondurilor UE, cresterea economica s-ar putea ridica la 2,2% din PIB.
Rata inflatiei luata in calcul pentru anul viitor este in jur de 2%.
USL a decis majorarea salariului minim pe economie, in doua transe, indexarea pensiilor, potrivit legii, si exista controverse privind reducerea CAS, ceruta de PNL. Pe de alta parte, PSD insista pe majorarea fondurilor pentru investitiile derulate de primarii si demararea proiectului autostrazii... mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 18:17
O posibila majorare a salariilor in anul 2014 va fi conditionata de existenta cresterii economice si va acoperi in principal inflatia, a declarat marti, la Antena 3, Mariana Campeanu, ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MFPSPV).
"Este posibila o majorare a salariilor in anul 2014 in masura existentei unei cresteri economice pe care o preconizam anul acesta. Cresterea salariilor va acoperi in principal inflatia. O majorare a pensiilor in 2014 este conditionata atat de cresterea salariilor, cat si de nivelul ratei inflatiei", a declarat Mariana Campeanu.
Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a declarat recent ca bugetul anului viitor va prevedea, in linii mari, o indexare de 4% a pensiilor si indexarea fondului total de salarii, subliniind ca autoritatile lucreaza la mai multe variante pentru distribuirea cresterii fondului total de salarii.
"Intentionam ca bugetul pe 2014 sa fie bazat pe aplicarea graduala a Legii salarizarii unice. Luam in calcul mai multe variante prin care, eventual, pentru anumite categorii de bugetari apropierea de nivelul maxim al grilei (prevazuta in Legea salarizarii unice - n.r.) sa se realizeze mai rapid decat pentru alte categorii. Pana la redactarea legii bugetului, la inceputul lunii octombrie, se va lua decizia cu privire la varianta optima pentru cresterea salariilor", a mai spus ministrul delegat pentru Buget. mai mult
Miercuri, 21 August 2013, ora 08:21
Premierul Victor Ponta a anuntat joi seara, intr-o conferinta de presa la Sibiu, ca isi doreste ca in sistemul bugetar salariul minim sa fie de 1.000 de lei si cel maxim de 7.000 de lei, iar aceste schimbari vor fi posibile din 2014, odata cu noul buget.
Intrebat de un jurnalist cum va arata noul sistem de salarizare in sistemul bugetar, Victor Ponta a spus ca intentioneaza sa introduca raportul de unu la sapte.
"Intentionez ca in anvelopa nationala de 7 % din PIB, negociata cu FMI, Comisia Europeana si partenerii nostri internationali, mai departe sa facem anvelopa de cheltuieli de personal pentru fiecare institutie in parte: primarie, consiliu judetean, autoritate, minister. Sa avem un salariu minim, probabil o sa incercam sa fie de 1.000 de lei, un salariu maxim, iarasi o sa discutam, dar eu cred ca un raport de unu la sapte, deci cel mai mare salariu sa fie de 7.000 de lei", a spus Victor Ponta.
Noua lege a salarizarii ar trebui aplicata odata cu noul buget din 2014
Acesta a precizat ca intre valoarea de 1.000 de lei si cea de 7.000 de lei sefii institutiilor publice vor putea acorda salarii mai mari daca angajatii vor fi buni.
"Si in acestea, conducatorii institutiilor, pe baza catorva criterii generale, sa poata sa stabileasca mult mai flexibil de cati oameni au nevoie, cum ii stimuleaza pe cei care au rezultate, performanta in activitate, cum ii sanctioneaza. Asta inseamna schimbarea Legii salarizarii, care de fapt nu s-a aplicat niciodata, a fost... mai mult
Vineri, 26 Iulie 2013, ora 08:21
Salariile bugetarilor vor include atat o suma fixa, dar si o parte variabila care va depinde de performantele profesionale individuale ale angajatilor, sistem care va fi reglementat prin noua lege a salarizarii din sectorul public pregatita pentru anul viitor, releva un document oficial.
Salarizarea va include in continuare o limita minima si una maxima, dar va fi acordata si o suma care va varia in functie de performanta profesionala individuala.
"Avand in vedere multitudinea de forme de salarizare specifice fiecarui sector bugetar (invatamant, sanatate, aparare, justitie, politie, functie publica, sport, afaceri externe), se impune elaborarea unui proiect normativ prin care sa se reglementeze salarizarea categoriilor de personal intre o limita minima si o limita maxima, acordarea unei parti variabile in functie de performantele profesionale individuale si incadrarea in cheltuielile de personal alocate fiecarui ordonator principal de credite", se arata in documentul obtinut de Mediafax.
In document se arata ca prin Legea-cadru redactata in urma cu trei ani s-a urmarit stabilirea unui raport intre salariul de baza minim si cel maxim de 1 la 15, limitarea numarului de clase de salarizare la 110 si plafonarea primelor si sporurilor la maximum 30% din salariul de baza. Din cauza constrangerilor financiare, insa, salariile bugetarilor nu au putut fi stabilite conform acelei legi, astfel ca au ramas aceleasi dezechilibre, cu un raport intre salariul de baza minim si... mai mult
Duminica, 07 Iulie 2013, ora 13:10
Ministrul Dezvoltarii si Turismului, Elena Udrea, a declarat, joi seara, la Realitatea TV in contextul discutiilor despre strategia fiscala pentru 2012-2014 ca Executivul spera ca salariile bugetarilor sa revina la vechiul cuantum in anul 2012, transmite NewsIn."Suntem doar precauti, asa cum s-a tot spus in ultimul timp, toate semnalele care au fost primite (...) arata ca Romania a reusit sa se stabilizeze economic, insa in contextul evolutiei crizei economice la nivel international, Romania este precauta, am trecut printr-un impas, a fost dificil, doi ani - 2010, 2011- sa ajungem la momentul in care economia astazi este stabila.
Am avut crestere economica in primul trimestru, pana in luna mai ea este confirmata, asta nu inseamna ca putem sa dam drumul robinetului si sa facem lucruri pe care orice partid aflat la guvernare si l-ar dori.
Si anume sa creasca pensiile si salariile, am vrea sa facem asta, deocamdata uitandu-ne la ce se intampla in Europa, la tari cu economii mult mai puternice decat a Romaniei, uitandu-ne la ce se intampla cu Statele Unite.
Am fost precauti in aceasta strategie fiscal bugetara", a declarat Elena Udrea, la Realitatea TV, despre masurile de austeritate prezente in strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2012-2014.In acest context, intrebata de ce in strategie nu scrie nimic de situatia salariilor, Udrea a raspuns: "Adica nu scrie nici faptul ca nu mai cresc, nu-si revin la nivelul din 2010, nici ca vor creste. Logica faptului ca nu... mai mult
Joi, 11 August 2011, ora 22:20