Salariile bugetarilor se vor mentine la nivelul stabilit pentru luna decembrie 2012, pe intreg parcursului anului 2013, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta lansat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.
"In eventualitatea in care nivelul salariilor nu s-ar pastra la un nivel similar celui din decembrie 2012 si pentru anul 2013, cheltuielile bugetului general consolidat s-ar majora cu circa 44,3 miliarde lei, reprezentand 6,8% din PIB. Aceste cheltuieli suplimentare sunt nesustenabile din punct de vedere financiar", arata nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Potrivit sursei citate, in anul 2013, pentru personalul militar, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, indemnizatiile, compensatiile, sporurile, primele, ajutoarele, platile compensatorii, despagubirile, compensatiile lunare pentru chirie si alte drepturi acordate potrivit actelor normative in vigoare se stabilesc in raport cu nivelul bazei de calcul al acestora utilizate pentru luna decembrie 2011.
De asemenea, in anul 2013 se mentin in plata la nivelul acordat pentru luna decembrie 2012 indemnizatiile privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, drepturile privind acordarea de indemnizatii si sporuri invalizilor, veteranilor si vaduvelor de razboi, indemnizatiile privind recunoasterea si acordarea unor drepturi... mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 12:15
Salariile bugetarilor vor fi majorate, de la 1 decembrie, cu 7,4% fata de nivelul acordat pentru luna noiembrie 2012, banii urmand sa intre efectiv in plata in ianuarie 2013.
Aceasta este a doua etapa de majorare a salariilor bugetarilor stabilita prin Ordonanta de Urgenta 19/2012 in vederea recuperarii reducerilor salariale din iunie 2010. Prima etapa de majorare a fost in iunie, cand salariile bugetarilor au crescut cu 8% fata de nivelul din mai.
Presedintele Traian Basescu a anuntat, la inceputul lunii mai 2010, ca fondul de salarii pentru aparatul bugetar va fi redus cu 25% de la 1 iunie 2010.
Astfel, salariile si alte drepturi de care beneficiau angajatii din sectorul bugetar au fost diminuate cu 25% prin Legea nr. 118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, cu modificarile si completarile ulterioare. Aceasta diminuare a fost recuperata partial in ianuarie 2011, cand, prin Legea nr. 285/2010 privind salarizarea in anul 2011 a personalului platit din fonduri publice, cuantumul brut al salariilor de baza a fost majorat cu 15%. mai mult
Joi, 29 Noiembrie 2012, ora 10:07
Senatul a adoptat, luni, fara amendamente, ordonanta de urgenta care prevede majorarea in doua etape a salariilor bugetarilor.
Potrivit proiectului de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 19/2012 privind aprobarea unor masuri pentru recuperarea reducerilor salariale, majorarea salariilor bugetarilor se va face in doua etape: cu 8 la suta incepand cu 1 iunie 2012 fata de nivelul acordat pentru luna mai 2012 si cu 7,4 la suta incepand cu data de 1 decembrie 2012 fata de nivelul acordat pentru luna noiembrie 2012.
Proiectul, care a intrunit 84 de voturi "pentru" si doua abtineri, a fost dezbatut de Senat in calitate de prima Camera sesizata. mai mult
Luni, 25 Iunie 2012, ora 19:28
Guvernul anunta Comisia Europeana ca in 2012 va decide recuperarea integrala a diminuarilor salariale aplicate in 2010 bugetarilor, ceea ce va conduce la o usoara crestere a cheltuielilor de personal, dar cu tendinta de scadere a acestora pe termen mediu.
Recuperarea integrala a diminuarilor salariale este prevazuta in Programul de convergenta aprobat, miercuri, de Guvern, la capitolul privind politica bugetara pentru acest an, "puncte cheie ale bugetului pe 2012".
"In conditiile mentinerii politicii de inlocuire a unui angajat din sapte care parasesc sistemul, coroborat cu recuperarea integrala a diminuarilor salariale aplicate in 2010, cheltuielile de personal raportate la PIB sunt programate a avea o usoara crestere fata de anul 2011, insa pe termen mediu se reia tendinta de scadere a acestora", se arata in documentul obtinut de Mediafax.
Programul de convergenta al Romaniei este revizuit anual si transmis la Bruxelles dupa aprobarea de catre Guvern.
Ungureanu, preocupat de recuperarea salariala
Saptamana trecuta, premierul Mihai Razvan Ungureanu a spus liderilor sindicali, intro intalnire la sediul Guvernului, ca este preocupat de recuperarea salariala in sectorul bugetar, dar ca nu lanseaza promisiuni in acest sens, ci doar o speranta care se poate materializa in functie de evolutia economiei.
Dupa reducerea salariilor cu 25% in iulie 2010, bugetarii au beneficiat anul trecut de o majorare salariala cu 15%, iar pentru refacerea completa a veniturilor... mai mult
Vineri, 20 Aprilie 2012, ora 09:43
O crestere modesta a salariilor din sectorul public si a pensiilor este posibila numai daca vor permite conditiile economice, dar mentinerea controlului privind cheltuielile si imbunatatirea colectarii taxelor este necesara pentru atingerea tintei de deficit in 2012, potrivit unui raport al FMI.
"In ceea ce priveste partea de cheltuieli, in ciuda presiunii publice considerabile, guvernul a decis sa amane orice luare de decizie privind crestere a pensiilor si salariilor din mediul public. Aceasta atitudine precauta pe partea fiscala este un semn al angajamentului ferm al Romaniei privind disciplina cheltuielilor.
O anvelopa salariala scazuta este mentinuta prin inghetarea salariilor si pensiilor, desi o modesta crestere ar putea fi luata in considerare daca permit conditiile economice. Reducerea numarului angajatilor din sectorul public va continua, inlocuind un singur angajat la sapte plecari, dar aplicat la un nivel insitutional mai ridicat pentru a permite o mai mare flexibilitate.
Pentru atingerea obiectivului ambitios privind deficitul pe 2012 este necesar sa se continue disiplina cheltuielilor si imbunatatirea colectarii taxelor", se arata in raportul Fondului Monetar International (FMI).
Autoritatile au mentinut si un control strict al cheltuielilor curente prin reduceri importante in forta de munca din sectorul public, potrivit documentului amintit.
"In timp ce rationalizarea stricta in ceea ce priveste angajarile in sectorul public s-a dovedit... mai mult
Marti, 03 Aprilie 2012, ora 17:27
Masura de readucere a salariilor bugetarilor la nivelul din 2010 este una pur electorala, dar majorarea ar trebui facuta cel tarziu in luna aprilie, pentru a nu intra in contradictie cu legea responsabilitatii fiscale, considera analistul Mircea Cosea.
Bogdan Dragoi, ministru de Finante, a declarat vineri ca o crestere a salariilor bugetarilor, asa cum dorea presedintele Traian Basescu, ar avea un impact bugetar de aproximativ 2 miliarde de lei pentru cele sase luni din 2012 in care ar fi impusa majorarea.
"Ceea ce domnul presedinte afirma, si anume necesitatea cresterii salariilor, e o masura pur electorala, fara acoperire in realitate. Economia romaneasca nu poate suporta o crestere a salariilor, mai ales in conditiile in care se va micsora si CAS-ul. Astfel, trebuie privita cu foarte mare responsabilitate.
Daca aceste salarii vor ajunge la nivelul din 2010, masura trebuie luata in luna aprilie, pentru ca altfel intra in contradictie cu legea responsabilitatii fiscale. In luna aprilie economia nu are capacitatea sa suporte cresterea", aminteste analistul.
In ceea ce priveste aprecierea ministrului ca impactul bugetar al unei mariri a salariilor ar fi de 2 miliarde de lei, Mircea Cosea sustine ca este un calcul vechi, care estima o astfel de majorare intre 2,5 si 3 miliarde de lei. "E o estimare mai corecta la nivelul ministerului pentru ca au date mai recente."
Pentru alocarea de astfel de fonduri, Mircea Cosea identifica trei surse.
"Ori vor fi... mai mult
Vineri, 09 Martie 2012, ora 15:29
O majorare a salariilor bugetarilor cu mai mult de 5% in 2012 ar fi posibila, desi puterea de cumparare a romanilor a scazut, in ultimii trei ani, cu pana la 16%, a declarat, vineri, la postul de radio RFI, eurodeputatul Theodor Stolojan.
"O majorare a salariilor cu peste 5% ar fi posibila in acest an. Salariile trebuie aduse la nivelul dinainte de reducerea cu 25%, ceea ce nu inseamna insa ca salariatii sau cei care sunt angajati in activitatile finantate din bugetul Romaniei vor avea aceeasi putere de cumparare. Sa nu uitam ca, intre timp, a avut loc in Romania o inflatie cumulata de peste 15%-16%, in cei trei ani de zile".
"Deci, practic, noi spunem asa astazi: da, revenim cu salariile la nivelul dinainte de taiere, pensiile sunt inghetate, dar puterea de cumparare a acestor venituri si intr-un caz si-n altul e scazuta cu peste 15%-16%, cat este efectul cumulat al inflatiei timp de trei ani de zile", a explicat Stolojan.
In viziunea europarlamentarului democrat-liberal, salariile bugetarilor ar fi trebuit sa revina la nivelul de dinaninte de diminuarea cu 25% inca de la 1 ianuarie 2011, insa din cauza intarzierii aplicarii reformelor acest lucru nu a fost posibil.
"(...) atunci cand s-a facut reducerea cu 25%, s-a spus asa: facem aceasta reducere cu 25% absolut in toate sectoarele finantate din buget, pentru ca nu avem timp acum sa facem reforma administratiei publice, reforma invatamantului, reforma sanatatii, reforma Politiei, reforma in Armata".
"Sa... mai mult
Vineri, 09 Martie 2012, ora 14:41
Camera Deputatilor a adoptat o ordonanta care prevede inghetarea pentru anul viitor a pensiilor si salariilor. Aceasta ar fi valabila pana in 2013, prevederile fiind continute in amendamentele depuse la o OUG emisa initial pentru luarea unor masuri de reducere a arieratelor.
Deputatii au adoptat un articol care prevedea indexarea cu 50% din rata inflatiei, potrivit Antena 3.
In urma ordonantei 80/2010, adoptate marti de deputati, salariile din sectorul public si pensiile vor fi inghetate pentru anul 2012 la nivelul lunii decembrie 2011, desi Ordonanta viza, initial, adoptarea unor masuri de reducere a arieratelor si de asigurare a finantarii imprumuturilor facute de administratiile locale.
Proiectul de lege a fost adoptat cu 146 de voturi pentru, 104 contra si patru abtineri.
FMI, multumit de progresele Romaniei
Franks a subliniat faptul ca progresele Romaniei au fost notabile, toate criteriile de performanta fiind indeplinite. Prin urmare, vor fi disponibilizate inca 475 de milioane de euro, asistenta din partea Fondului.
In ceea ce priveste cresterea economica din 2012, FMI estimeaza o prognoza de 1,8-2,3%, iar in 2011 aceasta va atinge pragul de 1,5%.
"De la ultima vizita in Romania, incertitudinile la nivel macroeconomic international au sporit semnificativ. Anticipam ca in anul 2011 cresterea se va mentine la aproximativ 1,5%, sustinuta de exporturi puternice, de un an agricol bun si de o modesta reluare a cresterii interne.
Pentru anul 2012,... mai mult
Marti, 08 Noiembrie 2011, ora 15:44
Noile prognoze economice anuntate de misiunea FMI si CE in Romania au starnit controverse printre analistii si finantistii contactati de Business24. In opinia acestora, anul 2012 va fi unul mult mai rau, cu un nivel de trai scazut. In plus, un deficit bugetar sub 2% ar putea sa intoarca Romania in "groapa" crizei.
Economistul Mircea Cosea considera ca un deficit bugetar de sub 2% in 2012, poate deveni periculos fiindca poate reintroduce economia Romaniei in recesiune avand in vedere faptul ca autoritatile preconizeaza o crestere a salariilor bugetarilor si a pensiilor in cel de-al doilea trimestru al lui 2012.
In opinia acestuia, o astfel de crestere a veniturilor bugetarilor si pensionarilor nu va duce la o crestere a nivelului de trai. Din contra, nivelul de trai va scadea in 2012 pe fondul masurilor populiste pe care le vor lua autoritatile.
"Pensiile si salariile bugetarilor vor creste in a doua jumatate a anului chiar daca va fi ilegal.
Se va incalca legea, intr-o maniera populista, mergand pe sprijinul populatiei care va fi foarte multumita ca a primit o majorare de pensii si salarii. Anul 2012 trebuie sa fie dovada reusitei guvernarii Boc, ori ea nu se va vedea decat prin cresterea salariilor si a pensiilor.
Aceasta majorare se va face tot din credite pe piata bancara interna, nu din valoarea adaugata create de economie, pentru ca economia nu a ajuns in stadiul de a crea un astfel de surplus.
De aceea, anul 2012 va fi un an dificil pentru ca ne... mai mult
Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 18:25