Conducerea Bancii Nationale a Romaniei a decis sa faca publice salariile mult solicitate de opinia publica, pentru a pune punct speculatiilor aparute in presa in ultima perioada.
Astfel, guvernatorul Mugur Isarescu a castigat anul trecut, in medie, peste 16.000 de euro pe luna, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu a obtinut peste 13.000 de euro, iar viceguvernatorul Liviu Voinea, circa 12.300 de euro lunar, a anuntat, joi purtatorul de cuvant al BNR.
Mugur Isarescu a declarat, in august, ca are venituri salariale lunare de 13.601 euro, din care 9.495 de euro net lunar reprezinta salariul, la care se adauga indemnizatia de conducere de 4.106 euro.
La aceste sume s-au adaugat insa si alte venituri variabile, in functie de anumiti indicatori.
"Guvernatorul Mugur Isarescu a castigat anul trecut, probabil, in jur de 16.000 de euro lunar", a declarat joi purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu.
Pe langa venitul salarial, se poate adauga, anual, si o participatie la profitul ...citeste mai departe despre "Cat castiga lunar Mugur Isarescu si ce alte salarii se mai dau in BNR" pe Ziare.com mai mult
Joi, 01 Septembrie 2016, ora 12:41
Purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu, glumeste pe seama salariului sau, despre care spune ca nu e un secret atat de mare, insa contractul impune o anumite confidentialitate.
"Salariul meu nu stiu daca e un secret atat de mare incat, daca vi-l spun, va trebui sa va ucid dupa aceea, dar el este parte a unui contract intre doua parti si beneficiaza de o anumita confidentialitate sau discretia pe care o impune un contract", a declarat Dan Suciu, luni seara, pentru TVR.
Acesta a mentionat doar ca salariul sau de la BNR este mai mare decat cel pe care l-a avut la Guvern, unde a fost purtator de ...citeste mai departe despre "Suciu, despre salariul de la BNR: Nu e un secret atat de mare incat daca vi-l spun va trebui sa va ucid" pe Ziare.com mai mult
Marti, 09 August 2016, ora 08:39
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, se opune publicarii salariilor directorilor din banca centrala, avand in vedere ca acestia lucreaza intr-o piata internationala si trebuie platiti concurential cu cei din alte tari.
"Spre sfarsitul lunii, Consiliul de Administratie va veni si va face publice trei elemente cu privire la salarizarea din BNR. (...) Vom stabili care este gradul de acoperire: ne ducem si cu directorii, si pe la sefii de servicii sau ramanem doar noi, cei din CA. (...)
Eu, personal, am sa ma opun si am sa votez impotriva publicarii salariilor directorilor.
Aceasta institutie este una care lucreaza in piata internationala. Si veti vedea ca, in afara de 3-4 banci nordice, nicio tara europeana nu isi publica salariile directorilor, pentru ca ele fac parte din concurenta institutionala. Eu optez pentru asta.
Nu stiu ce va face CA, dar trebuie sa luam o hotarare si aici, pentru ca altfel intervine o suita de discutii pe aceasta tema a ...citeste mai departe despre "Isarescu nu e de acord ca salariile directorilor din banca centrala sa fie facute publice" pe Ziare.com mai mult
Luni, 08 August 2016, ora 14:58
Guvernul si sindicatele trebuie sa actioneze "cu masura" in privinta majorarilor salariale, sustine consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.
El avertizeaza ca o majorare a salariilor, fara o crestere a productivitatii muncii, risca sa provoace "o spirala a preturilor in crestere".
Adrian Vasilescu observa ca "presiunea sociala este puternica".
La aceasta presiune sociala, atat Guvernul, dar si sindicatele ar trebui sa actioneze cu atat mai mult cu masura. Este un lucru cert ca in Romania, salariile in general sunt mici, iar salariile medicilor, salariile profesorilor, chiar si salariile politistilor sunt sub limita subzistentei.
Ce ne asteapta dupa dezmatul bugetar al Codului Fiscal si cresterii salariilor - deficit de cel putin 4% din PIB?
"Marirea acestor salarii este absolut necesara. In acelasi timp, insa, in nici o economie si nici in economia romaneasca, nu poti sa maresti salarii dincolo de cresterea productivitatii intr-o societate", a explicat acesta, ...citeste mai departe despre "BNR: Majorarea salariilor poate sa provoace o spirala a preturilor" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 21 August 2015, ora 12:49
Salariile de la Banca Nationala a Romaniei sunt mai mici decat la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), iar salariul de baza al guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, este de 10.000 euro pe luna, a declarat, luni seara, consilierul guvernatorului, Adrian Vasilescu.
"Salariul guvernatorului la Banca Nationala este cu mult sub ceea ce am auzit la ASF, de 18.000-20.000 de euro. Salariul de baza al guvernatorului (Mugur Isarescu - n.red.) este de aproximativ 10.000 de euro si urca la aproape 12.000 de euro cu indemnizatia de la Consiliul de Administratie. Celelalte salarii sunt mult mai mici", a declarat Adrian Vasilescu.
Declaratiile consilierului guvernatorului bancii centrale vin la o zi dupa ce purtatorul de cuvant al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Radu Soviani, a aratat ca salariile din ASF sunt mai mici decat cele de la Banca Nationala.
Reactia ASF dupa dezvaluirea salariilor uriase: La noi sunt mai mici decat la BNR!
"ASF a fost, de la inceput, ...citeste mai departe despre "Contre intre ASF si BNR pe salarii: Cati bani castiga Mugur Isarescu" pe Ziare.com mai mult
Marti, 18 Februarie 2014, ora 16:00
Salariile din Autoritatea pentru Supraveghere Financiara, care include Comisiile de Supraveghere a Asigurarilor, Valorilor Mobiliare si Pensiilor Private, vor fi incadrate in standardele BNR, afirma premierul Ponta, care arata ca in aceste autoritati se castiga lunar 62.000 lei si 188.000 lei.
Premierul a sustinut aceasta declaratie in contextul in care arata ca este nevoie de transparenta privind modul de cheltuire a banilor in ministere si autoritati centrale si a salutat "initiativa" presedintelui de a promulga Legea privind Autoritatea de Supraveghere Financiara.
"Daca am fi avut mai multa transparenta, poate ca am fi reusit mai din timp sa indreptam anumite lucruri (...) Cel mai important, dincolo de eficienta acestei noi autoritati, care din trei comisii separate strange, asa cum este modelul european in cele mai multe dintre tari, intr-o singura autoritate atributiile de supraveghere a pietei asigurarilor, a valorilor mobiliare si a pensiilor private, in acelasi timp insa mai indreptam niste lucruri care ne scapau intotdeauna. Ma indoiesc ca undeva un mare bancher a reusit sa castige in ultimii ani, in medie, 188.000 lei pe luna, cum se castiga la Asigurari, sau 80.000 lei pe luna, la Valori Mobiliare, sau 62.000, ca la Pensii Private.
E greu in lumea privata sa castigi atatia bani cum castigi la stat. De maine, toate salariile si veniturile de la aceasta Autoritate trebuie sa se incadreze in standardele Bancii Nationale, oricum mult mai generoase decat... mai mult
Marti, 23 Aprilie 2013, ora 14:42
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a subliniat ca banca centrala nu apara un anumit nivel de curs, asa cum s-a vehiculat in presa, iar in prezent cursul se afla intr-o zona de echilibru.
"Cand vorbim despre stabilitatea cursului, vorbim despre stabilitatea pietei valutare, nu despre o fixitate. Niciodata in aceasta institutie nu s-a vorbit de praguri sau de un anumit nivel de curs. Nu aparam un nivel de curs, cu atat mai mult cu cat media vorbeste despre praguri psihologice.
Intelegem ca in piata se creeaza asemenea praguri, nu le rejectam, este o normalitate a pietei, dar vrem sa fie foarte clar ca noi nu le protejam. Avem o politica de curs de schimb flotanta, o flotare administrata, dar ea se refera la variatii semnificative de curs", a spus Isarescu.
Guvernatorul BNR a mai spus ca in prezent cursul leului se afla intr-o zona de echilibru.
"Nu vedem niciun motiv sa spunem ca nu este intr-o zona de echiulibru. Daca o zona de echilibru se misca, asta este cu totul altceva. Trebuie sa vedem daca fundamentele determina miscarea unei zone de echilibru si asta se vede in timp", a mai spus acesta.
Intrebat cu privire la impactul cresterii salariilor bugetarilor, Isarescu a precizat ca acesta va fi limitat daca va avea loc in conditiile pastrarii tintelor bugetare stabilite.
"Nu ne ocupam de salariile bugetarilor. Acolo e vorba de un intreg context bugetar si noi am inteles ca aceasta recuperare salariala, ca s-o numesc asa, se va face cu pastrarea... mai mult
Joi, 29 Martie 2012, ora 16:59
Bugetul a pierdut venituri echivalente a "mii si mii de pensii" prin taierea salariilor de la Banca Nationala, fara sa fie incasat vreun leu, intrucat, conform legii, economiile au fost incluse in fondul de rezerva al bancii centrale, afirma Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR."Legea nu permitea ca economiile realizate sa fie varsate la buget, dar nici sa fie incluse in contul de profit, fiind alocate la fondul de rezerva, a carui destinatie este acoperirea unor eventuale pierderi viitoare.
Astfel, bugetul a incasat zero lei din economia facuta cu salariile. Ba mai mult, prin taierea de 25% n-au mai fost virate la buget ca impozit pe venit si CAS-uri sume care echivaleaza cu plata a mii si mii de pensii", a precizat Vasilescu.
Intrebat daca salariile la nivelul BNR vor ramane reduse, Vasilescu a replicat: "Dar ce, suntem in Kafka?"
Surse oficiale declarasera pentru MEDIAFAX ca exista discutii la nivelul BNR daca salariile vor reveni la nivelul din iunie 2010, inainte de taierea cu 25%, sau vor fi majorate cu un procent inferior, cum se va intampla in cazul bugetarilor.
Legea de reducere a salariilor bugetarilor a prevazut si scaderea veniturilor angajatiilor din BNR.
Initial, legea prevedea ca economiile obtinute sa se faca venit la bugetul de stat, dar dupa interventia Bancii Centrale Europene, care a atras atentia ca un astfel de mecanism ar echivala cu finantarea directa a bugetului de catre banca centrala, sumele rezultate din taierile de salarii de... mai mult
Joi, 16 Decembrie 2010, ora 11:50
Guvernul va discuta problema salariilor angajatilor BNR in septembrie, dupa ce Parlamentul se reuneste in sesiune, deoarece acum nu are niciun mijloc legal de a interveni, a afirmat premierul Boc, dupa ce CE a avertizat Romania cu procedura de infringement pentru taierea salariilor la banca centrala, informeaza Mediafax. "Vom discuta dupa ce Parlamentul se va reuni in sesiune, in luna septembrie, pentru ca in momentul de fata Guvernul nu are niciun mijloc legal pentru a interveni", a raspuns Emil Boc unei intrebari a presei pe aceasta tema.
Legea privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, adoptata la finele lunii trecute, prevede scaderea salariilor in sectorul public cu 25%, procentaj aplicat si in cazul angajatilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Sumele obtinute din reducerea salariilor vor fi virate integral la bugetul de stat. Reducerea salariilor a fost reglementata prin lege, act normativ care poate fi modificat pentru o aplicare rapida doar prin ordonanta de urgenta.
Guvernul nu poate insa emite ordonante de urgenta decat din luna septembrie, cand Parlamentul se reuneste in sesiune.
Comisia Europeana (CE) a avertizat Romania ca ar putea declansa procedura de infringement daca legea care prevede reducerea salariilor angajatilor Bancii Nationale a Romaniei nu va fi modificata, intrucat incalca unele prevederi ale Tratatului Uniunii Europene, au declarat, saptamana trecuta, pentru MEDIAFAX surse oficiale.
Decizia Guvernului de a... mai mult
Miercuri, 28 Iulie 2010, ora 23:31