Numarul bancherilor din Uniunea Europeana care au castigat in 2017 peste un milion de euro a crescut la aproape 5.000, chiar daca au fost introduse limite cu privire la bonusurile ce pot fi platite angajatilor din sectorul financiar, arata un studiu publicat luni de Autoritatea Bancara Europeana (EBA).
Majoritatea lor sunt in Marea Britanie, dar, cum tara urmeaza sa iasa din UE, unii bancheri cu salarii ridicate se vor muta din Londra in alte centre financiare din Europa continentala, transmite Reuters.
Luni, EBA a anuntat ca 4.859 de bancheri au fost platiti in 2017 cu peste un milion de euro, inclusiv bonusurile, numarul lor fiind in crestere fata de 2016, cand au fost 4.597.
Dupa ce in timpul crizei financiare platitorii de taxe au salvat bancile care se confruntau cu spectrul falimentului, Uniunea Europeana a introdus limite cu privire la bonusurile ce pot fi platite angajatilor din sectorul financiar, care au dus la modificarea sistemului de recompensare printr-un accent mai mare pe partea fixa a remuneratiei. Din 2014, bonusurile sunt plafonate si nu pot depasi valoarea salariului de baza sau de doua ori acea suma, daca actionarii sunt de acord.
EBA subliniaza ca raportul dintre partea variabila si partea fixa a remuneratiei acordata bancherilor milionari a continuat sa scada in 2017 pana la 101,08%, de la 104% in 2016, 118% in 2015 si 123% in 2014.
Aproape trei sferturi (73,3%) dintre bancherii milionari din UE lucrau in 2017 in Marea Britanie (3.567... mai mult
Marti, 12 Martie 2019, ora 10:23
Uniunea Europeana se afla pe ultima suta de metri in reglementarea stricta a salariilor bancherilor din Uniune, in ciuda opozitiei Marii Britanii.
Franta sustine cererea Parlamentului European pentru limite mai stricte la bonusurile care depasesc salariul angajatilor din banci, iar o majoritate clara - inclusiv Germania - vrea un compromis, pentru a nu fi intarziate reforme ale reglementarilor privind capitalul bancilor, transmite Financial Times, citat de Mediafax.
Discutiile pentru cresterea stabilitatii bancilor intra intr-o saptamana care ar putea fi cruciala, cu Londra aproape izolata dupa aproape un an de diplomatie in culise pentru atenuarea unei campanii impotriva bonusurilor declansata de PE.
Aceasta situatie permite Irlandei, stat care detine presedintia UE in prezent, sa ceara Marii Britanii sa accepte termeni care pot fi transmisi PE. Irlanda este increzatoare ca exita deja o majoritate puternica.
Ce masuri a luat Marea Britanie
Oficialii britanici incearca sa obtina revizuiri ale proiectului de compromis, care impune un raport de 1/1 intre bonus si salariu, cu posibilitatea de a ridica acest raport la 2/1 cu sprijinul unei supermajoritati a actionarilor.
Marea Britanie a incercat sa prezinte vineri o contrapropunere care reglementa mai strict doar bonusurile in bani, dar care nu se incadereaza in cerintele PE pentru un raport maxim care sa acopere bonusurile de toate tipurile, inclusiv cele in actiuni.
Sansele ca Marea Britanie sa obtina o... mai mult
Luni, 18 Februarie 2013, ora 11:15
Daca miliardarii, bancherii si politicienii prezenti la Forumul de la Davos vor avea o revelatie, aceasta ar trebui sa fie ca civilizatia occidentala este in pragul unui esec catastrofic de a-si pune in echilibru interesele pe termen scurt cu cele pe termen lung.
In timp ce la Davos se aduna elitele globale pentru mai multe zile de discursuri, dezbateri si petreceri, turbulentele de pe pietele financiare din Europa s-au mai calmat, iar economia SUA pare a fi intr-o situatie mai buna decat asteptarile, potrivit unui editorial Bloomberg.
Dar, dupa cum a subliniat si cancelarul Angela Merkel miercuri, liderii globali nu au aplicat inca invatamintele trase din criza care a inceput in 2008 si nu s-a incheiat inca.
In SUA, liderii politici sunt concentrati aproape exclusiv asupra situatiei pe termen scurt, in detrimentul celei pe termen lung. Salvarea bancilor in 2009, impreuna cu diverse forme de stimulare a economiei - oricat de insuficiente ar fi - au ajutat la evitarea unei depresiuni de amploare si au protejat, macar partial, milioane de americani de efectele puternice ale crizei.
Nota de plata a unor astfel de masuri trebuie, insa, platita
In contextul apropierii alegerilor si a reluarii lobby-ului bancherilor, Statele Unite nu vor face, probabil, progrese catre un plan realist de limitare a indatorarii statului sau de reparare a sistemului financiar, care ramane foarte vulnerabil. Acordul bugetar convenit anul trecut intre partidele politice va taia 2.100... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 14:29