Economia mondiala ar urma sa incetineasca in 2019 pentru a se stabiliza ulterior, a apreciat joi Banca Centrala Europeana (BCE), care mizeaza in continuare pe cresterea preturilor.
Investitorii se asteapta de ceva vreme la o incetinire a ritmului de crestere a economiei mondiale, din cauza cresterii costurilor cu imprumuturile pentru cei care au credite in dolari si a tensiunilor comerciale dintre SUA si China, informeaza Reuters.
"Privind in viitor, activitatea economica mondiala ar urma sa incetineasca in 2019 si sa ramana stabila ulterior. De asemenea presiunile inflationiste mondiale ar urma sa creasca lent pe masura ce capacitatile de rezerva se reduc", a apreciat BCE in buletinul sau economic lunar.
Acest buletin confirma decizia adoptata de consiliul guvernatorilor BCE la sedinta de politica monetara din luna decembrie, cand gardienii euro au decis sa puna capat programului de achizitionare de obligatiune dar sa continue sa reinvesteasca banii pe care ii colecteaza de pe urma obligatiunilor care ajung la maturitate pentru o perioada lunga de timp dupa prima sa majorare a dobanzii.
"Inflatia de baza ar urma sa creasca treptat pe termen mediu, sprijinita de masurile de politica monetara ale BCE, de continuarea expansiunii economice si de cresterea salariilor", sustine BCE.
In conformitate cu ultimele estimari ale BCE, publicate in luna decembrie, produsul intern brut al zonei euro ar urma sa inregistreze o crestere de 1,9% in acest an, fata de un avans... mai mult
Vineri, 28 Decembrie 2018, ora 12:00
Purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu, glumeste pe seama salariului sau, despre care spune ca nu e un secret atat de mare, insa contractul impune o anumite confidentialitate.
"Salariul meu nu stiu daca e un secret atat de mare incat, daca vi-l spun, va trebui sa va ucid dupa aceea, dar el este parte a unui contract intre doua parti si beneficiaza de o anumita confidentialitate sau discretia pe care o impune un contract", a declarat Dan Suciu, luni seara, pentru TVR.
Acesta a mentionat doar ca salariul sau de la BNR este mai mare decat cel pe care l-a avut la Guvern, unde a fost purtator de ...citeste mai departe despre "Suciu, despre salariul de la BNR: Nu e un secret atat de mare incat daca vi-l spun va trebui sa va ucid" pe Ziare.com mai mult
Marti, 09 August 2016, ora 08:39
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, se opune publicarii salariilor directorilor din banca centrala, avand in vedere ca acestia lucreaza intr-o piata internationala si trebuie platiti concurential cu cei din alte tari.
"Spre sfarsitul lunii, Consiliul de Administratie va veni si va face publice trei elemente cu privire la salarizarea din BNR. (...) Vom stabili care este gradul de acoperire: ne ducem si cu directorii, si pe la sefii de servicii sau ramanem doar noi, cei din CA. (...)
Eu, personal, am sa ma opun si am sa votez impotriva publicarii salariilor directorilor.
Aceasta institutie este una care lucreaza in piata internationala. Si veti vedea ca, in afara de 3-4 banci nordice, nicio tara europeana nu isi publica salariile directorilor, pentru ca ele fac parte din concurenta institutionala. Eu optez pentru asta.
Nu stiu ce va face CA, dar trebuie sa luam o hotarare si aici, pentru ca altfel intervine o suita de discutii pe aceasta tema a ...citeste mai departe despre "Isarescu nu e de acord ca salariile directorilor din banca centrala sa fie facute publice" pe Ziare.com mai mult
Luni, 08 August 2016, ora 14:58
Pericolul unei noi crize economice globale este inca prezent, chiar daca o revigorare a economiilor britanice si americane au inseninat in acest an peisajul economic. Zona asiatica este insa cutremurata de lipsa de performanta economica a Japoniei, dar si de socurile resimtite recent in China. Pe harta economica a lumii un alt semnal de alarma straluceste insistent de ceva vreme: cel din zona euro.
Cu economia Germaniei reducand drastic ritmul de crestere economica, zona euro este aproape de punctul de a se scufunda intr-un al treilea val al recesiunii economice din ultimii sase ani. Situatia in cele 19 state componente ale zonei difera ca de la cer la pamant.
Francezii si italienii au mimat de zor reforma institutionala, cheltuind in zadar fondurile alocate pentru restructurarea sistemului socio-economic din cele doua tari, in timp ce Germania pare sa fi dus austeritatea la cote maxime. Opt state europene au pierdut controlul preturilor, in timp ce indicele inflatiei din zona a coborat la limita de 0,3%. Un ritm care ameninta ca in 2015, zona responsabila de a cincea parte din productia globala sa se indrepte spre stagnare economica si deflatie, observa reporterii revistei The Economist.
Context nefavorabil
Pentru optimisti, varianta intrevazuta in acest moment ar fi ca Europa sa urmeze traiectoria inregistrata de economia Japoniei in urma cu un deceniu si jumatate, cand deflatia fost resimtita ca un inconvenient, dar nu a capatat aspecte apocaliptice. Din... mai mult
Luni, 27 Octombrie 2014, ora 08:17
Bancile centrale ar trebui sa fie independente in stabilirea politicii monetare dar ar trebui de asemenea sa aiba competente de monitorizare a stabilitatii pietei financiare subordonate autoritatilor de supervizare, a declarat vineri economistul sef al FMI, Olivier Blanchard, intr-un interviu acordat publicatiei germane "Handelsblatt", transmite Reuters.
"Independenta bancilor centrale ar trebui sa fie stratificata. Politica monetara clasica trebuie sa ramana independenta. Controlul pietelor financiare de catre banca centrala ar trebui totusi subordonata autoritatilor de supervizare", a explicat oficialul FMI.
Germania ar trebui sa aiba un rol mai important in Europa si ar trebui sa se axeze mai degraba pe investitii decat pe economii, a afirmat Olivier Blanchard.
Acesta a adaugat: "Daca exista o lectie care trebuie invatata in urma crizei, aceasta ar trebui sa fie: nu este suficient sa urmaresti cu atentie stabilitatea financiara. Trebuie de asemenea sa urmaresti cu atentie stabilitatea sistemului financiar".
De asemenea, economistul sef al FMI a cerut majorarea tintei de inflatie in zona euro la 4%, de la 2% in prezent, deoarece astfel s-ar putea reduce rata dobanzii in timpul perioadelor de criza.
BCE ar trebui sa ia in considerare metode de reduce costurile de creditare pentru intreprinderile mici si mijlocii, a declarat Blanchard. Acesta si-a exprimat ingrijorarea ca statele europene ar putea scadea ritmul adoptarii reformelor structurale din cauza... mai mult
Vineri, 11 Octombrie 2013, ora 13:40
Presedintia Bancii Centrale Europene este mult mai profitabila decat cea a Federal Reserve din punct de vedere al compensatiei financiare, in conditiile in care Mario Draghi, presedintele BCE castiga 374.124 euro, de peste doua ori mai mult fata de Ben Bernake, care nu a primit decat 199.700 dolari (151.161 euro), in calitate de sef al Rezervei Federale a SUA.
Draghi va fi insa depasit la salariu de urmatorul guvernator al Bancii Angliei, Mark Carney, care va prelua acest post in iunie si va fi rasplatit cu un salariu de baza de 480.000 lire sterline (554.000 euro) pe an. Carney este deocamdata presedinte al bancii centrale a Canadei, relateaza Bloomberg, potrivit Mediafax.
Actualul Guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King, a fost recompensat pentru activitatea sa din 2012 cu suma 305.368 lire sterline (352.498 euro).
Mario Draghi a preluat presedintia BCE in noiembrie 2011 de la Jean-Claude Trichet. Primul an de mandat al italianului a fost marcat de aparenta dezamorsare a crizei datoriilor de stat, dupa ce noul sef al BCE a promis ca va face tot ceea ce este necesar pentru a asigura supravietuirea monedei euro.
Raportul prezentat joi de BCE arata totodata ca doi fosti membri ai Consiliului Executiv al institutiei, Lorenzo Bini Smaghi si Jose Manuel Gonzalez-Paramo, au optat sa renunte la pensii in schimbul incasarii dintr-o data a fondurilor acumulate, platile catre cei doi totalizand 2,46 miliarde euro. mai mult
Vineri, 22 Februarie 2013, ora 10:24
Guvernatorul Bancii Ungariei, Andras Simor, a declarat este dispus sa-si doneze salariul si sa lucreze cu un forint pe luna, pentru a facilita negocierile vizand un acord cu UE si FMI, dupa ce oficialii europeni au acuzat ca reducerea salariului acestuia de catre stat afecteaza independenta bancii.
Simor a afirmat, vineri, ca este gata sa-si doneze salariul, chiar si cu efect retroactiv, pentru sustinerea studentilor de economie buni, dar fara posibilitati materiale.
Divergentele cu executivul comunitar legate de reducerea salariului lui Simor reprezenta una din piedicile care blocheaza inceperea negocierilor formale pentru un acord de imprumut de la FMI si UE.
Comisia Europeana si autoritatile de la Budapesta se afla intr-o disputa juridica privind amendamente aduse de Parlament legii bancii centrale, dar si alte decizii ale statului ungar.
Printre altele, Comisia se opune limitarii de catre guvern a salariilor in sectorul de stat, care a condus la reducerea retributiei lunare al lui Simor la un sfert, la circa doua milioane de forinti (aproape 7.000 de euro).
Rezolvarea acestei probleme este una din preconditiile inceperii discutiilor formale pentru un acord de imprumut de la UE si FMI.
Simor l-a notificat deja pe premierul Viktor Orban de oferta de a lucra cu un salariu de un forint, cu efect retroactiv, incepand din septembrie 2010, pana la incheierea mandatului in 2013.
Amendamentul care a redus salariile angajatilor bancii centrale a intrat in... mai mult
Vineri, 24 Februarie 2012, ora 18:42
Bancile din UE trebuie sa-si consolideze situatia financiara si sa-si creasca rezistenta, a declarat presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, conform Mediafax.Oprirea operatiunilor de swap valutar de catre Bank of China cu mai multe banci europene si operatiunile monetare ale BCE sunt ultimele semne ca temerile privind datoriile si economia ameninta sa se extinda la sectorul financiar.
In interviu, Trichet a afirmat ca situatia bancilor spaniole "s-a imbunatatit considerabil, dar trebuie pastrata vigilenta".
"Sectorul bancar european trebuie sa-si consolideze situatia financiara si sa-si imbunatateasca rezistenta. In fiecare luna, consiliul guvernatorilor BCE cere tuturor bancilor europene sa faca tot ce este necesar pentru a-si imbunatati situatia financiara, sa pastreze profiturile, sa fie precaute si moderate in privinta salariilor si sa apeleze la ajutorul statelor daca este necesar", a spus el.
Marile banci centrale din lume au anuntat saptamana trecuta ca vor colabora pentru a oferi lichiditati suplimentare in dolari bancilor, cu scopul de a impiedica o inghetare a pietelor monetare in contextul crizei datoriilor suverane din Europa.
"Masura a fost bine inteleasa de observatori si ilustreaza cooperarea stransa, mai ales intre BCE si Rezerva Federala a SUA", a adaugat Trichet.
Directorul FMI, Christine Lagarde, a starnit critici dure din partea bancherilor cu un apel recent pntru recapitalizarea bancilor europene.
Guvernatorul Bancii... mai mult
Marti, 20 Septembrie 2011, ora 15:50
Banca centrala din Ungaria a coborat luni dobanda de politica monetara cu jumatate de punct procentual, pana la 7,5%, in conformitate cu asteptarile, decizie favorizata de stabilizarea forimtului si de efectul redus al cresterii TVA asupra inflatiei, potrivit Portfolio.hu.Decizia vine dupa una similara la sedinta precedenta, cand bancherii centrali din Ungaria au redus dobanda cheie de la 8,5% la 8%.In sedinta de luni, comitetul de politica monetara a discutat si despre o reducere mai mare a dobanzii, cu 0,75 puncte procentuale, insa "o majoritate covarsitoare" s-a pronuntat in favoarea unei reduceri cu jumatate de punct, a precizat guvernatorul bancii centrale, Andras Simor, intr-o conferinta de presa de dupa anuntarea deciziilor.Banca centrala a anuntat ca se asteapta la o revenire pe crestere a economiei Ungariei undeva la jumatatea anului viitor, dupa o recesiune severa in acest an.Inflatia ar urma sa revina in intervalul tintit in a doua jumatate a acestui an, dupa o accentuare temporara ca urmare a majorarii taxelor (in special TVA), estimeaza bancherii centrali, care considera, de asemenea, ca sunt sanse reale de a mentine deficitul bugetar sub 4% din PIB pentru prima data in ultimii ani, ca urmare a masurilor drastice ale guvernului.Guvernatorul Simor a facut apel la o politica salariala prudenta, "care ar servi cel mai bine interesele tarii", in conditiile in care cresterea salariala pare prea ridicata pentru o recesiune severa, cu o contractie a PIB estimata la... mai mult
Luni, 28 Septembrie 2009, ora 18:21