Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a respins miercuri sesizarea privind neconstitutionalitatea dispozitiilor Legii pentru aprobarea OUG nr. 55/2013 privind unele masuri fiscal-bugetare si modificarea unor acte normative referitoare la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).
Sesizarea a fost formulata de 35 de senatori apartinand grupurilor parlamentare ale Partidului Democrat Liberal si Partidului Poporului - Dan Diaconescu.
In 4 iunie, Guvernul a decis reducerea numarului de membri ai Consiliului de conducere al Autoritatii de Supraveghere Financiara de la 17 la 11 si a stabilit un impozit de 85% pentru veniturile reprezentand salarii compensatorii acordate dupa incetarea contractului de munca sau a mandatului angajatilor cu functii de conducere din cadrul ASF.
La acea data, Executivul a adoptat o ordonanta de urgenta privind unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea OUG 93/2012 privind infiintarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara.
Prin adoptarea acestui act normativ, Guvernul a urmarit majorarea veniturilor si reducerea cheltuielilor publice.
Ordonanta prevedere ca "numarul de membri ai Consiliului de conducere al Autoritatii de Supraveghere Financiara se reduce de la 17 la 11''.
''De asemenea, Autoritatea de Supraveghere Financiara are obligatia de a vira la bugetul de stat o cota de 80% din excedentul bugetului de venituri si cheltuieli inregistrat la sfarsitul anului si prin exceptie de la prevederile... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 12:47
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca doreste taxarea cu 85% a salariilor compensatorii pe care si le-au votat membrii fostelor comisii din care s-a infiintat Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), aratand ca nu e vorba de o impozitare, ci de o "taxa pe obraz gros".
"Mie mi se pare absolut inacceptabil sa iei 800.000 de Euro dupa ce ai luat 20-30.000 de Euro pe luna, intr-o institutie totusi publica. In America s-au impozitat cu 90% bonusurile acelea de la bancile care au intrat in faliment. Cred ca ar trebui sa facem acelasi lucru si am cerut Ministerului de Finante sa gasim o solutie", a spus Ponta.
"Nu e impozitare, e o taxa pe obraz gros", a adaugat premierul. El a precizat ca e foarte posibil ca o decizie in acest sens sa fie luata marti, in sedinta de Guvern.
"O sa discut cu domnul Rusanu sa vad cine a cerut acele asa-zise salarii compensatorii, pe care tot ei si le-au dat - nu sunt prevazute in lege sau le-a dat cineva - si le-au dat ei, ei si le-au votat, iar acuma trebuie sa fie platite. Dupa ce ai lucrat la o institutie publica si ai avut 30.000 de Euro salariu pe luna, sa mai iei 20 de salarii compensatorii, e inacceptabil", a spus Ponta.
Cat castiga sefii ASF
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si-a inceput activitatea in data de 29 aprilie, prin preluarea si reorganizarea tuturor atributiilor si prerogativelor fostei Comisii Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Comisiei de... mai mult
Luni, 03 Iunie 2013, ora 12:39
Salariile din Autoritatea pentru Supraveghere Financiara, care include Comisiile de Supraveghere a Asigurarilor, Valorilor Mobiliare si Pensiilor Private, vor fi incadrate in standardele BNR, afirma premierul Ponta, care arata ca in aceste autoritati se castiga lunar 62.000 lei si 188.000 lei.
Premierul a sustinut aceasta declaratie in contextul in care arata ca este nevoie de transparenta privind modul de cheltuire a banilor in ministere si autoritati centrale si a salutat "initiativa" presedintelui de a promulga Legea privind Autoritatea de Supraveghere Financiara.
"Daca am fi avut mai multa transparenta, poate ca am fi reusit mai din timp sa indreptam anumite lucruri (...) Cel mai important, dincolo de eficienta acestei noi autoritati, care din trei comisii separate strange, asa cum este modelul european in cele mai multe dintre tari, intr-o singura autoritate atributiile de supraveghere a pietei asigurarilor, a valorilor mobiliare si a pensiilor private, in acelasi timp insa mai indreptam niste lucruri care ne scapau intotdeauna. Ma indoiesc ca undeva un mare bancher a reusit sa castige in ultimii ani, in medie, 188.000 lei pe luna, cum se castiga la Asigurari, sau 80.000 lei pe luna, la Valori Mobiliare, sau 62.000, ca la Pensii Private.
E greu in lumea privata sa castigi atatia bani cum castigi la stat. De maine, toate salariile si veniturile de la aceasta Autoritate trebuie sa se incadreze in standardele Bancii Nationale, oricum mult mai generoase decat... mai mult
Marti, 23 Aprilie 2013, ora 14:42
Guvernul a adoptat in secret un proiect de lege care va schimba complet supravegherea pietei de capital, a pensiilor private si a asigurarilor. Un proiect de lege aprobat in secret de Guvern da mana libera autoritatilor de supraveghere ale pietelor financiare, CNVM, CSA si CSSPP, sa isi stabileasca nivelul salariilor fara a mai cere aprobarea Parlamentului.
In plus, proiectul cere ca selectia conducerii acestor institutii sa se faca exclusiv pe calificari tehnice.
Multi dintre conducatorii acestor institutii au calificari nefinanciare: ingineri, avocati sau ofiteri, fiind numiti pe criterii de influenta politica iar unii chiar de rudenie cu oameni puternici din partidele la guvernare.
Aceasta lege va permite celor trei Comisii, ai caror membri sunt printre cei mai bine platiti din sectorul public, cu indemnizatii lunare ce trec de 10.000 de euro, sa isi stabileasca pe cont propriu nivelul salariilor si indemnizatiilor.
Proiectul a fost transmis Parlamentului spre adoptare pana pe 30 iunie, potrivit unor surse din piata.
"Acest proiect a fost intocmit impreuna cu Banca Mondiala si autoritatile de supraveghere ale sistemului financiar din Romania.
Pana in prezent, nu am primit varianta proiectului de lege aprobata de Guvern", a spus Gabriela Anghelache, presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM)-arbitrul pietei de capital.
Purtatoarea de cuvant a Guvernului, Ioana Muntean, nu a oferit pana la inchiderea editiei nicio reactie cu privire la adoptarea... mai mult
Joi, 18 Iunie 2009, ora 09:30