Ministrul Economiei, Claudiu Nasui, a vorbit joi seara, 7 ianuarie, despre salariile uriase din agentiile de stat, care ar trebui plafonate, ministrul Economiei spunand ca nu este "de bun simt" un venit de 17.000 euro pe luna, ca la ASF, sau 33.000 euro/luna la un institut de cercetare.
"Am vorbit si in programul de guvernare. Hai sa plafonam macar la salariul presedintelui, deci la 12 ori salariul minim. E un criteriu de bun simt. De 12 ori salariul minim e deja un salariu destul de bun pentru Romania si mai ales pentru un stat care nu e un stat bogat. Romania nu debordeaza de bani, mai ales ca vine un an dificil bugetar", a declarat Nasui, la Antena 3.
Ministrul Economiei a sustinut ca a fost si este un mare critic al acestor institutii asa-zise autofinantate, care au profitat de acest statut pentru a-si aloca salarii si sporuri exorbitante.
"Am fost si sunt un mare critic al acestor institutii asa-zise autofinantate, care profitand de acesta statut isi dau niste salarii exorbitante. Am fost cel care a pus reflectorul pe cel mai bine platit bugetar din Romania, un presedinte al unui Institut de Cercetare care avea 33.000 de euro pe luna, bani de la stat.
Cum facea lucrul acesta? Spunea ca suntem autofinantati si putem sa ne dam cat vrem, sporuri, foarte multe recalculari si iesea la pensie cu o suma colosala. Avea in administrare niste bunuri de la stat, dar banii pe care le produc acele bunuri nu trebuie sa se regaseasca in veniturile catorva oameni care... mai mult
Vineri, 08 Ianuarie 2021, ora 08:22
Gabriel Gradinescu a fost ales, marti, in functia de vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiare (ASF), responsabil cu piata de capital.
Pentru aceasta functie s-au inscris opt candidati, dar au participat la audieri sase. Audierile au loc marti, incepand cu ora 10:00, si au fost urmate de vot.
Gradinescu a fost ales recent membru neexecutiv in Consiliul ASF si are o experienta de peste 25 de ani in domeniul bancar.
Pentru functia lui Gradinescu se mai inscrisesera in cursa Vicentiu Constantinoiu (Responsabil Piete Reglementate in cadrul ASF, Sectorul Instrumente si Investitii Financiare - Directia Supraveghere si Control, din cadrul Serviciului Control Entitati Reglementate), Mancas Catalin (director general adjunct si membru in Consiliul de Administratie al SSIF BRK Financial Group), Adrian Mitroi (conferentiar universitar, expert in economie comportamentala; membru in CA al Fondului de Garantare al Asiguratilor si a Santierului Naval 2 Mai Mangalia; membru in Consiliul de Supraveghere al Transelectrica; membru in Consiliul Stiintific al Institutului de Studii Financiare), Mircea Oancea (fost presedinte CSSPP si actual director general al Fondului de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private - FGDSPP), Claudia Catalina Sava (directorul Directiei Supraveghere si Control pentru piata de capital in cadrul ASF), Andrei-Liviu Stamatian (prim-vicepresedinte al CEC Bank) si Ioan Gheorghe Tara (profesor universitar la Facultatea de Stiinte... mai mult
Marti, 04 Decembrie 2018, ora 11:33
Deputatii si senatorii au adoptat in plen, pe 14 noiembrie, componenta noii conduceri a Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), asa cum a fost ea propusa de comisiile parlamentare, in ajun.
Mai exact, pe 13 noiembrie, mai multe comisii parlamentare din Camera Deputatilor si Senat au avut o sedinta reunita, in care au audiat aproape 30 de candidati care isi doreau sa ocupe unul dintre cele 9 locuri din Consiliul ASF. In acest consiliu exista, de fapt, 5 locuri pentru membri executivi (presedinte, prim-vicepresedinte si 3 vicepresedinti) si 4 posturi pentru membri ne-executivi.
Locurile din Consiliul ASF sunt vanate din mai multe motive. Pe de o parte, ele sunt ravnite pentru ca salariile lunare ale membrilor depasesc, in unele cazuri, 13.000 de euro.
Apoi, pentru ca ASF raspunde de corecta functionare a pietei asigurarilor, pietei de capital si a pietei pensiilor private, a caror valoare totala depaseste 20 de miliarde de euro.
Potrivit votului de ieri, noua conducere a ASF a fost confirmata astfel:
Presedinte: Leonardo Badea (213 voturi pentru si 118 impotriva);
Prim-vicepresedinte: Elena Doina Dascalu (214 voturi pentru si 117 impotriva)
Vicepresedinte pentru sectorul Instrumente Financiare: Marius Bota (213 voturi pentru si 117 impotriva);
Vicepresedinte pentru sectorul Asigurari/Reasigurari: Cristian Rosu (215 voturi pentru si 116 impotriva);
Vicepresedinte pentru sectorul Pensii private: Dan Armeanu (215 voturi pentru si 116 impotriva);... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2018, ora 17:13
Leonardo Badea, actualul presedinte al ASF a fost votat, marti, de deputatii si senatorii din Comisiile de politica economica si buget pentru un al doilea mandat la sefia institutiei.
Prim vicepresedinte a fost aleasa Elena Doina Dascalu.
30 de candidati la sefia ASF au fost audiati marti. Posturile pentru care au concurat candidatii sunt cele din Consiliul ASF, in care exista 5 locuri pentru membri executivi (presedinte, prim-vicepresedinte si 3 vicepresedinti) si 4 posturi pentru membri ne-executivi.
Salariile in aceasta institutie sunt printre cele mai mari din Romania: Peste 15.000 de euro net pe luna pentru membrii executivi si 6.000 de euro net pe luna pentru membrii ne-executivi, spune deputatul USR Claudiu Nasui.
Iar acesti bani vin de la romani. "Mai precis, din taxele pe care le platim de fiecare data cand cumparam o asigurare (o parte merge direct in conturile ASF) sau de fiecare data cand tranzactioneaza cineva o actiune pe bursa", subliniaza deputatul.
Ziare.com v-a transmis, in format LIVE TEXT, audierea celor 30 de candidati si rezultatul votului final pentru selectarea celor 9 sefi ai ASF.
15:50 - Parlamentarii au dat aviz favorabil si pentru toti cei 9 componenti ai Consiliului ASF. Iata cine va conduce institutia, potrivit Agerpres:
Presedinte: Leonardo Badea
Prim-vicepresedinte: Elena Doina Dascalu
Vicepresedinte pentru sectorul Instrumente Financiare: Marius Bota
Vicepresedinte pentru sectorul Asigurari/Reasigurari:... mai mult
Marti, 13 Noiembrie 2018, ora 15:54
Dan Radu Rusanu, presedintele Autoritatii de Supraveghere Finanaciara (ASF), a oferit o serie de informatii privind acuzatiile de nepotism din ASF si veniturile ridicate ale membrilor conducerii.
Prezent la emisiunea "Income" de la Antena 3, Radu Rusanu a sustinut ca salariile din ultimele doua luni incasate de persoanele aflate la conducerea ASF sunt mult mai mici decat cele prezentate in presa, al sau fiind de aproximativ 50.000 de euro, iar al lui Daniel Daianu fiind mai mic de 50.000 de euro.
In 2013, se aplicau doua prime: una de vacanta, alta de sfarsit de an, care erau cuprinse in contractul colectiv de munca, a precizat Rusanu, aratand ca sumele prezentate de media au fost obtinute prin cumul.
Dan Radu Rusanu, presedintele ASF, urmarit penal (Video)
"Haideti sa fim rigurosi. Cu salariile de 72.000 si 68.000 la domnul Daianu, ele sunt mult mai mici, in jur de 50.000. Asa cum s-a aprobat prin Ordonanta de Urgenta, salariul este de 14.000. O prima de vacanta si o prima ...citeste mai departe despre "Dan Radu Rusanu, despre veniturile conducerii ASF si acuzatiile de nepotism" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 23 Februarie 2014, ora 08:53
Oamenii care iau decizii nu inteleg efectul deciziilor lor, sunt rupti de realitate, cred ca in pixul lor sta economia, iar antreprenorul e supus unei constante agresiuni, afirma Gabriel Biris, avocat specializat in legislatie fiscala.
Intr-un interviu acordar Ziare.com, Gabriel Biris a explicat ca niciun guvern nu a avut pana acum o strategie de stimulare a economiei si de combatere a evaziunii: "In loc sa ataci cauza problemelor, tu incerci sa mai ciupesti putin". Iar situatia se agraveaza: "Au inceput sa atace afaceri corecte pentru simpul motiv ca au cumparat de la (...) fantome protejate de multe ori chiar de oameni din ANAF, de politicieni"
Cresterea economica mare de anul trecut a fost exclusiv voia Domnului, datorita unor motoare pe care guvernul nu le stimuleaza, ci le incurca.
Unul dintre subiectele fierbinti ale momentului este ASF, mai ales din perspectiva salariilor uriase de acolo. Care este problema cu aceasta institutie?
ASF s-a format prin comasarea sub o ...citeste mai departe despre "Gabriel Biris: Cresterea economica a fost numai voia Domnului Interviu" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 21 Februarie 2014, ora 13:42
Salariile de la Banca Nationala a Romaniei sunt mai mici decat la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), iar salariul de baza al guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, este de 10.000 euro pe luna, a declarat, luni seara, consilierul guvernatorului, Adrian Vasilescu.
"Salariul guvernatorului la Banca Nationala este cu mult sub ceea ce am auzit la ASF, de 18.000-20.000 de euro. Salariul de baza al guvernatorului (Mugur Isarescu - n.red.) este de aproximativ 10.000 de euro si urca la aproape 12.000 de euro cu indemnizatia de la Consiliul de Administratie. Celelalte salarii sunt mult mai mici", a declarat Adrian Vasilescu.
Declaratiile consilierului guvernatorului bancii centrale vin la o zi dupa ce purtatorul de cuvant al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Radu Soviani, a aratat ca salariile din ASF sunt mai mici decat cele de la Banca Nationala.
Reactia ASF dupa dezvaluirea salariilor uriase: La noi sunt mai mici decat la BNR!
"ASF a fost, de la inceput, ...citeste mai departe despre "Contre intre ASF si BNR pe salarii: Cati bani castiga Mugur Isarescu" pe Ziare.com mai mult
Marti, 18 Februarie 2014, ora 16:00
Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara are un venit net lunar de 14.000 de euro, echivalent in lei, acesta fiind cel mai bine platit salariat al institutiei, in timp ce prim-vicepresedintele si vicepresedintii ASF castiga lunar 12.000 de euro, echivalent in lei.
"Politica salariala pentru conducerea ASF (cei noua membri ai Consiliului ASF) este stabilita potrivit legii de infiintare a ASF, cu modificarile ulterioare. Salariile conducerii ASF nu sunt stabilite in mod arbitrar, ci pe baza prevederilor Ordonantei de urgenta nr. 94/2013 si sunt limitate la nivelul salarizarii Consiliului de Administratie al BNR. Nivelul salarizarii membrilor Consiliului ASF este mult sub cel al conducerii fostelor comisii de supraveghere (CSA, CNVM si CSSPP). Cel mai mare venit lunar net din cadrul ASF este al presedintelui ASF - echivalentul in lei a 14.000 de euro (informatia a fost facuta publica inca din 30 mai 2013), iar veniturile lunare nete ale prim-vicepresedintelui ASF si vicepresedintilor ASF sunt echivalentul in lei a 12.000 de euro", se mentioneaza intr-un comunicat al ASF, dat luni publicitatii.
Restul salariilor ASF, inferioare celor ale conducerii
In ceea ce priveste restul salariilor din ASF, acestea sunt inferioare celor ale conducerii Autoritatii si au fost stabilite avand in vedere nivelul salariilor din industria supravegheata si reglementata.
Potrivit ASF, nivelul salariilor angajatilor din cadrul institutiei a fost redus in cursul anului 2013... mai mult
Marti, 04 Februarie 2014, ora 11:59
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca doreste taxarea cu 85% a salariilor compensatorii pe care si le-au votat membrii fostelor comisii din care s-a infiintat Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), aratand ca nu e vorba de o impozitare, ci de o "taxa pe obraz gros".
"Mie mi se pare absolut inacceptabil sa iei 800.000 de Euro dupa ce ai luat 20-30.000 de Euro pe luna, intr-o institutie totusi publica. In America s-au impozitat cu 90% bonusurile acelea de la bancile care au intrat in faliment. Cred ca ar trebui sa facem acelasi lucru si am cerut Ministerului de Finante sa gasim o solutie", a spus Ponta.
"Nu e impozitare, e o taxa pe obraz gros", a adaugat premierul. El a precizat ca e foarte posibil ca o decizie in acest sens sa fie luata marti, in sedinta de Guvern.
"O sa discut cu domnul Rusanu sa vad cine a cerut acele asa-zise salarii compensatorii, pe care tot ei si le-au dat - nu sunt prevazute in lege sau le-a dat cineva - si le-au dat ei, ei si le-au votat, iar acuma trebuie sa fie platite. Dupa ce ai lucrat la o institutie publica si ai avut 30.000 de Euro salariu pe luna, sa mai iei 20 de salarii compensatorii, e inacceptabil", a spus Ponta.
Cat castiga sefii ASF
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si-a inceput activitatea in data de 29 aprilie, prin preluarea si reorganizarea tuturor atributiilor si prerogativelor fostei Comisii Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Comisiei de... mai mult
Luni, 03 Iunie 2013, ora 12:39