Conform unui proiect de hotarare de Guvern lansat in dezbatere de ministerul Muncii, salariul minim brut ar urma sa se majoreze la 3.000 de lei de la 1 ianuarie 2023.
"Prin prezentul act normativ se propune ca salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata sa fie majorat la 3.000 lei lunar incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei hotarari de Guvern, ceea ce reprezinta o crestere de 17,6%, fata de luna decembrie 2022", arata documentul, citat de Economedia.
Data de intrare in vigoare a noului salariu minim este 1 ianuarie 2023.
Coalitia de guvernare a stabilit, de asemenea, ca din cei 3.000 de lei, 200 de lei vor fi scutiti de taxe. Insa proiectul Ministerului Muncii nu contine mentiuni cu privire la deductibilitate, deoarece taxarea, care implica modificarea Codului Fiscal, se face prin ordonanta de urgenta, nu prin hotarare de Guvern.
In prezent, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este stabilit la 2.550 lei lunar pentru anul 2022.
Ministerul Muncii precizeaza ca in Romania beneficiaza in prezent de salariul minim brut garantat in plata de 2.550 lei un numar de circa 856.830 de salariati, ceea ce reprezinta un procent de aproximativ 16,27% din numarul total de salariati activi - 5.265.252. De majorarea salariului de baza minim de 3.000 de lei vor beneficia un numar de 2.181.134 salariati, mai arata sursa citata.
Marius Budai a mai declarat marti, 15 noiembrie, ca sunt 1,3 milioane de romani platiti cu salariul minim, si... mai mult
Joi, 17 Noiembrie 2022, ora 17:38
Camera Deputatilor a adoptat, marti, un proiect de modificare a Codului Muncii si a Codului Administrativ in care sunt prevazute mai multe drepturi suplimentare pentru salariati, printre care acela de a li se acorda un concediu in vederea oferirii de ingrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieste in aceeasi gospodarie.
De asemenea, s-a stabilit ca si functionarii publici pot lucra in regim de telemunca.
S-au inregistrat voturi 253 voturi "pentru", unul "impotriva" si 23 de abtineri.
Propunerea legislativa modifica si completeaza Legea nr. 53/2003 si Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 57/2019 in scopul transpunerii in legislatia nationala a mai multor directive europene.
Conform noilor prevederi, salariatul are dreptul de a solicita trecerea pe un post vacant care ii asigura conditii de munca mai favorabile daca si-a incheiat perioada de proba si are o vechime de cel putin sase luni la acelasi angajator. Angajatorul are obligatia sa-i raspunda motivat, in scris, in termen de 30 de zile de la primirea solicitarii.
Deputatii au introdus mai multe articole noi care prevad ca angajatorul are obligatia acordarii pe o perioada de cinci zile lucratoare intr-un an calendaristic, la solicitarea scrisa a salariatului, a concediului de ingrijitor in vederea oferirii de catre acesta de ingrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieste in aceeasi gospodarie si care are nevoie de ingrijire sau sprijin ca urmare a unei... mai mult
Miercuri, 21 Septembrie 2022, ora 09:34
In luna august, angajatii din Romania vor avea parte de o minivacanta cu ocazia sarbatorii Adormirii Maicii Domnului.
Salariatii se vor bucura de o minivacanta de trei zile libere, pentru ca 15 august, atunci cand este Adormirea Maicii Domnului, pica intr-o zi de luni, arata Monitorul de Botosani.
Impreuna cu sambata si duminica, respectiv 13 si 14 august, romanii vor avea, astfel, trei zile libere pentru a se relaxa.
In anul 2022 Codul Muncii, legea care stabileste numarul zilelor libere acordate angajatiilor din Romania, prevede 15 zile de sarbatoare legala pe care romanii le vor avea libere. Din cele 15 zile nelucratoare de sarbatoare legala doar 9 pica in timpul saptamanii. Deoarece 6 dintre cele 15 zile zile nelucratoare de sarbatoare legala pica in weekend, salariatii care au un program de lucru de luni pana vineri se vor bucura de doar 9 zile libere.
Alte zile libere care urmeaza in 2022
- 30 noiembrie (miercuri) - Sfantul Andrei;
- 1 decembrie (joi) - Ziua Nationala a Romaniei; ...citeste mai departe despre "Minivacanta pentru salariati. Cand au trei zile libere angajatii" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 29 Iulie 2022, ora 11:19
Operatorul restaurantelor McDonald's pe plan local, Premier Restaurants Romania, a demarat o campanie de recrutare la nivel national pentru peste 1.000 de tineri.
Cele 1.000 de locuri de munca se adreseaza celor cu varsta de peste 16 ani si pot fi accesate si de candidati fara experienta, cu studii medii sau care sunt in curs de finalizare a studiilor superioare.
Locurile de munca vizeaza toate functiile disponibile in restaurantele McDonald's si includ pozitiile de Crew member - lucrator comercial, Barista, Manager Trainee sau Guest Experience Leader - responsabil ospitalitate, arata datele furnizate de oficialii companiei, scrie zf.ro.
"Peste 44% dintre membrii echipei McDonald's au varsta sub 25 de ani, iar peste 30% dintre colegii nostri se afla la primul lor job", spune Monica Zdrancota, director Resurse Umane in cadrul Premier Restaurants, operatorul McDonald's in Romania.
Ce salarii se ofera
Salariul variaza pentru un angajat nou, in functie de pozitia ocupata si numarul de ore lucrate, la care se adauga tichetele de masa, diverse sporuri pentru ture de noapte sau de weekend si bonusuri in functie de rezultatele restaurantului.
Pentru o norma de opt ore, un lucrator comercial poate primi un pachet salarial de pana la 2.800 de lei net, iar un Manager Trainee poate avea un venit de 3.700 de lei net.
"Angajatii beneficiaza de sesiuni de training gratuit pentru dezvoltarea abilitatilor de lucru cu clientii sau pentru a deprinde abilitati de... mai mult
Joi, 23 Iunie 2022, ora 16:37
O companie americană recrutează români şi le oferă salarii ca în Silicon Valley pentru muncă de la distanță.
Compania americană Crossover caută manageri IT care să fie plătiţi cu sume cuprinse între 16.600 dolari şi 33.300 dolari pe lună.
„Un coleg care lucrează din Iaşi, Cluj, Timişoara sau Bucureşti, va fi plătit pentru aceeaşi poziţie la fel cu cineva din San Francisco. Şi suntem deschişi cu privire la remuneraţie pentru că noi credem în transparenţă în tot ceea ce facem. De aceea, fiecare anunţ de job postat de Crossover explică, în mod clar, care este remuneraţia aferentă”, explică Andrew Allen, vicepreşedinte global şi purtător de cuvânt în cadrul Crossover, potrivit adevarul.ro.
În prezent, compania are în echipă circa 150 de profesionişti români, recrutaţi din toată ţara, dintr-un total la nivel global de aproximativ 4.000 de contractori.
„Lucrurile se desfăşoară în mod corect, iar discuţiile sunt oneste, dar respectuoase. Noi credem în recrutarea de oameni pe care să îi lăsăm mai departe să-şi facă treaba cum ştiu ei mai bine”, explică Andrew Allen.
Compania recrutează doar pentru poziţii full time şi doar în regim remote. „Noi nu credem că munca la distanţă este antisocială. Noi o practicăm cu succes de la înfiinţare, din 2014”, spune reprezentantul Crossover.
„Cu toţii ştim cât de important este să te poţi concentra pe un singur proiect câte 2-3... mai mult
Marti, 24 August 2021, ora 10:50
Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a anunţat majorarea salariului minim cu 2%, informează publicaţia Ekathimerini.
"Contrar sugestiilor reprezentanţilor mediului de afaceri, Guvernul a decis majorarea salariului minim cu 2% anul acesta", a declarat Mitsotakis, înaintea reuniunii online a Cabinetului.
Recunoscând că oamenii de afaceri şi grupurile comerciale au cerut îngheţarea salariului minim, din cauza circumstanţelor speciale provocate de pandemie şi de scăderea economiei cu 8% anul trecut, premierul elen a afirmat: "Am încredere în dinamismul economiei şi în perspectivele ei".
În sectorul privat, salariul minim este de 650 euro pe lună, iar salariul nominal este de 758 euro, dacă sunt incluse bonusurile de Crăciun şi de Paşti.
În urma creşterii de 2%, salariul minim lunar va creşte la 663 de euro (sau 773,50 euro dacă sunt luate în calcul toate cele 14 salarii).
Conform datelor Eurostat, peste două treimi dintre statele membre ale Uniunii Europene (21 din 27 de ţări membre) aveau la 1 ianuarie 2021 un salariu minim pe economie, care în general avea o valoare mai mică de 700 de euro pe lună în est şi de peste 1.500 de euro pe lună în nord-vestul blocului comunitar.
La începutul acestui an, zece state membre din estul UE aveau salarii minime sub 700 de euro pe lună: Bulgaria (332 euro), Ungaria (442 euro), România (458 euro), Letonia (500 euro), Croaţia (563 euro), Cehia (579 euro), Estonia (584 euro),... mai mult
Marti, 27 Iulie 2021, ora 12:23
Un program de calcul al salariilor este un instrument pretios pentru organizatia ta. Utilizand un soft de salarizare performant, te asiguri ca angajatii isi primesc salariul la timp si corect, un aspect motivant pentru acestia. In acelasi timp, departamentul de resurse umane isi eficientizeaza activitatea si castiga energie si timp pretios, pe care il poate aloca in alte directii.
Alegerea programului de salarii va porni mereu de la nevoile afacerii tale:
Ce marime are compania si care este numarul salariatilor?Care sunt previziunile de crestere, atat individuale, cat si ale sectorului de activitate din care aceasta face parte?Care este industria in care aceasta activeaza (sistemul de beneficii sau tipul de program este de multe ori asemanator in aceeasi industrie)?
Toate acestea sunt intrebari pe care le vei clarifica, cu siguranta, impreuna cu analistii firmei de la care vei achizitiona programul de salarizare, pentru a te asigura de compatibilitatea nevoilor tale cu capabilitatile produsului software oferit.
Ai mai jos o serie de aspecte la care se recomanda sa fii atent, care se pot traduce in intrebari relevante adresate organizatiei de la care achizitionezi software-ul de resurse umane ce integreaza un modul de salarizare sau programul de salarizare individual.
Modul de calcul al salariilor si usurinta prelucrarii datelor
Soft-ul va calcula numarul de ore efectuate de angajati si / sau de catre contractori si va stabili sumele de plata catre acestia.... mai mult
Miercuri, 14 Iulie 2021, ora 15:55
Neimpozitarea salariului minim a aparut din nou in discutiile din coalitie, numai ca nici una dintre solutiile identificate de econommisti nu prea ajuta Romania. Potrivit ministrului Economiei, Claudiu Nasui, se va pune in aplicare un proiect pilot pentru neimpozitarea salariului minim care va fi aplicat in doar doua sectoare de economie: agricultura si HoReCa.
"Povara fiscala mare asupra celor mai mici salarii este una dintre cauzele majore ale gonirii romanilor de pe piata oficiala a muncii si chiar din tara. Prea multi oameni traiesc in saracie cu toate ca muncesc 40 de ore pe saptamana. Romania are cea mai mare povara fiscala pe salariul minim din UE, romanii facand salariul aproape jumi-juma cu statul. La fiecare leu castigat, statul opreste aproape 45 de bani", a declarat ministrul Economiei, in cadrul emisiunii "Interviurile lui Vitalie".
Nici o solutie nu prea pare buna pentru Romania
Chestionat de Ziare.com, analistul financiar Adrian Codirlasu, a afirmat ca in Romania salariile mici sunt o problema si vedem cum se pleaca extrem de mult afara.
"O mare parte din aceste plecari sunt determinate de salarii, dar mai sunt o mica parte care pleaca datorita serviciilor sociale care sunt primite la destinatie. Din acest motiv, clar, salariile trebuie sa creasca, dar acum sa vedem cum facem acest lucru, fie neimpozitandu-le, fie impozitandu-le mai putin pe unele", ne-a spus vicepresedintele CFA Romania, asociatie de analisti financiari.
Potrivit lui, daca... mai mult
Joi, 24 Iunie 2021, ora 03:15
Dupa doua tentative nereusite de aprobare a bugetului local pe anul 2021, consilierii locali din Focsani, au aprobat dupa sase ore de discutii banii pentru programul de functionare si dezvoltare din acest an.
A fost o sedinta tensionata, de la care primarul PSD Cristi Misaila a plecat suparat inca de la jumatatea ei, fara sa mai revina in sala, planurile sale fiind date total peste cap de majoritatea PNL-USR PLUS din Consiliul Local, care au impus foarte multe amendamente si au taiat sume de la alte capitole considerate neimportante.
Printre taieri se afla si cele de salarii la Primaria Focsani, cu 30%, dupa ce alesii care au decis diminuari de sume au aratat ca in alte orase comparative cu Focsaniul veniturile functionarilor sunt mai mici. Aici a fost criticat in special primarul Misaila, care i-a avantajat de fiecare data pe sefii de servicii, oferindu-le salarii mari, de 14.000 de lei sau 12.000 de lei/ luna, in detrimentul simplilor angajati. De altfel, presedintele de sedinta, care este si viceprimar, a adus ca argument faptul ca tot sefii de servicii au fost recompensati anul acesta cu bani, prin dispozitie de primar.
La Politia Locala, o alta institutie in subordinea Primariei, pe care consilierii o doresc desfiintata, s-a aprobat doar jumatate din fondul de salarii, pe acelasi considerent al salariilor foarte mari, seful Politiei Locale fiind chiar ginerele actualei sotii a primarului municipiului.
Alesii PNL-USR-PLUS au taiat bani si de la Catedrala... mai mult
Luni, 10 Mai 2021, ora 23:30