Guvernul bulgar va creste salariile personalului medical care trateaza pacientii bolnavi de Covid-19, a anuntat duminica prim-ministrul Boyko Borisov.
Marirea este de 1.000 de leva (aproximativ 2.500 de lei).
Bulgaria a inregistrat peste 40 de cazuri de infectare si doua decese, scrie Reuters. Tara a decretat stare de urgenta pana pe 13 aprilie, iar autoritatile au inchis deja scolile si au interzis adunarile publice mari.
Spitalele bulgare, care duc lipsa de personal, asistentii plecand in mare majoritate din tara, au inceput deja sa apeleze la voluntari pentru ca medicii sa aiba ajutor in tratarea pacientilor bolnavi de Covid-19.
Borissov si presedintele Rumen Radev au facut un apel comun catre cetateni sa nu se panicheze, ci sa inteleaga gravitatea situatiei, sa arate unitate si solidaritate, dar sa pastreze distanta sociala.
"Toti cei care se afla in prima linie si au de-a face cu coronavirusul vor primi 1.000 de leva in plus, lunar", a spus Borisov.
El a mai spus ca industria bulgara produce masti sanitare si costume pentru medici.
Vineri, Bulgaria a adoptat legi care prevad pedepse cu pana la 5 ani de inchisoare pentru cei care nu respecta perioada de plasare in carantina. De atunci, patru oameni au fost retinuti de politie.
Bulgarilor le-a fost recomandat sa renunte la calatoriile internationale, iar multi asteapta acum sa poata reveni in tara, fiind prinsi la granita dintre Croatia si Serbia, dupa ce Belgradul a inchis frontierele terestre... mai mult
Duminica, 15 Martie 2020, ora 16:31
A treia persoana a decedat din cauza epidemiei de coronavirus in Franta, unde mai multe evenimente au fost anulate, iar Muzeul Luvru din Paris a ramas inchis pe durata zilei de luni, informeaza AFP.
Potrivit unor surse concordante, persoana decedata este o femeie octogenara din Crepy-en-Valois, un oras din nordul Frantei unde lucra o alta victima a noului tip de coronavirus, care a murit la Paris saptamana trecuta.
Dupa decesul unui turist chinez, bilantul a urcat la trei victime in Franta dintre cele 130 de cazuri confirmate de la inceputul epidemiei, iar Franta a devenit astfel un nou focar major de contaminare in Europa.
Consecintele epidemiei asupra vietii de zi cu zi a francezilor incep sa se faca simtite: adunarile publice organizate in spatii inchise la care participa peste 5.000 de persoane au fost interzise.
Evenimente diverse, precum Salonul international al agriculturii, au fost scurtate, Salonul international de carte de la Paris, ce ar fi trebuit sa aiba loc intre 20 si 23 martie, a fost anulat, iar un important targ international al pietei imobiliare, salon Mipim din Cannes, programat in martie, a fost amanat pentru luna iunie.
Alte evenimente care se desfasoara in exterior, precum Semimaratonul de la Paris (programat duminica), au fost anulate.
Autoritatile franceze au suspendat si excursiile scolare in strainatate "pana la noi dispozitii" si intreruperea imediata a celor aflate in desfasurare.
Muzeul Luvru, inchis. Cresterea economica,... mai mult
Luni, 02 Martie 2020, ora 19:21
Persoanele cu venituri mari care castiga 1,5 milioane de dolari pe an in tarile G7 platesc impozit pe venituri cu peste 60% mai mult decat cele din economiile BRIC, conform unui nou studiu realizat de UHY International, o retea internationala de servicii de contabilitate.
Persoanele care castiga 1,5 milioane de dolari pe an in G7 platesc in medie impozite in valoare de 719.751 de dolari (47,9% cota efectiva de impozitare) spre deosebire de 446.883 de dolari (29,8% cota efectiva de impozitare) in tarile BRIC.
UHY afirma ca tarile G7 risca sa piarda din veniturile fiscale mari daca regimurile lor fiscale devin necompetitive pentru persoanele foarte bogate si acestea incep sa isi mute afacerile in jurisdictii cu impozite mai mici, ceea ce va afecta negativ locurile de munca si cresterea economica.
Toate tarile G7, inclusiv Franta, Canada si SUA si UK, au luat recent masuri pentru reducerea sau renuntarea la variatiile cotelor de impozitare ridicate impuse dupa criza financiara. In 2014, de exemplu, cota Frantei de 45,8% (pe un venit de 1,5m de dolari) a fost semnificativ mai mare decat cota actuala de 40,0%. In 2014, guvernul francez a decis, de asemenea, sa elimine cota marginala de 75% a tarii pentru veniturile care depaseau 1 milion de euro.
Noul Prim Ministru britanic, Boris Johnson, a declarat in timpul campaniei sale pentru conducerea partidului conservator, ca va reduce taxele pentru persoanele cu venituri mari la pragul de 40% pentru impozitul pe venit de... mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2019, ora 12:03
Airbus este pregatit sa plateasca angajatilor sai cu salarii mai mici din Franta un bonus special, dupa ce presedintele Emmanuel Macron a cerut ajutor companiilor franceze pentru a rezolva cererile "vestelor galbene", care protesteaza de cateva saptamani impotriva costului vietii, se arata intr-un memoriu adresat angajatilor francezi de grupul aeronautic european, consultat de Reuters.
Saptamana trecuta, presedintele Emmanuel Macron a anuntat o serie de masuri care vizeaza relansarea puterii de cumparare, incercand sa calmeze protestul "vestelor galbene". Oficialul francez a promis o serie de masuri care merg in sensul cresterii puterii de cumparare solicitate de protestatari: cresterea salariului minim cu 100 de euro din 2019, fara ca acest lucru sa-i coste vreun euro pe angajatori, nefiscalizarea orelor suplimentare din 2018 si anularea cresterii de taxe care a fost impusa pensionarilor care castiga mai putin de 2.000 de euro pe luna. In plus, el le-a cerut angajatorilor care pot face acest lucru "sa plateasca o prima de sfarsit de an" care nu va fi fiscalizata.
Airbus, detinuta partial de Franta, Germania si Spania, este sub presiune dupa ce Macron a cerut saptamana trecuta liderilor principalelor companii, inclusiv sefului producatorului de avioane, Guillaume Faury, sa faca mai mult pentru a atenua criza prin care trece Franta.
Totusi, Airbus - care depinde in principal de exporturile de aeronave, fiind in concurenta cu rivala americana Boeing - a subliniat... mai mult
Marti, 18 Decembrie 2018, ora 09:57
Majorarea cu 100 de euro a salariului minim interprofesional din Franta presupune "o crestere masiva a primei de activitate" care va fi varsata "de la 5 februarie pentru a completa salariul din ianuarie", a anuntat premierul francez Edouard Philippe intr-un interviu acordat ziarului Les Echos publicat duminica seara.
Aceasta crestere nu ii va afecta deci pe toti salariatii cu salariul minim, intrucat prima de activitate tine cont de venitul total pe gospodarie, dar "vom mari numarul gospodariilor eligibile, care va creste de la 3,8 milioane la 5 milioane", a precizat prim-ministrul francez.
"Aceasta reforma merge dincolo de persoanele cu salariul minim: toti salariatii celibatari fara copil vor castiga 100 de euro in plus pana la un venit net de 1.560 de euro. Mamele celibatare cu un copil, si sunt numeroase, vor putea primi prima pana la un salariu de 2.000 de euro. Un cuplu cu doi copii, dintre care unul cu salariul minim, iar celalalt cu 1.750 de euro, vor avea veniturile marite cu 200 de euro", explica Edouard Philippe.
Nu toate salariile in jurul salariului minim vor fi deci marite, cum a promis totusi guvernul in ultimele zile, noteaza AFP.
"Poate parea surprinzator, dar 1,2 milioane de salariati in jurul castigului minim se afla in 30% dintre gospodariile franceze cele mai instarite. Obiectivul nostru este de a spori puterea de cumparare a gospodariilor din clasa de mijloc, ceea ce au cerut 'vestele galbene', si in acest context a tine cont de ansamblul... mai mult
Luni, 17 Decembrie 2018, ora 08:34
Salariatii din Franta cu norma intreaga au lucrat in 2013 in medie cu 186 de ore mai putin decat cei din Germania, cu 239 de ore mai putin decat cei din Marea Britanie si chiar cu 438 de ore mai putin decat cei din Romania, tara aflata in fruntea clasamentului privind durata anuala medie efectiva de munca, potrivit unui studiu al Institutului Coe-Rexecode publicat miercuri, relateaza AFP.
Studiul arata ca durata anuala medie efectiva de munca a salariatilor cu norma intreaga este "cea mai scazuta in Franta (impreuna cu Finlanda) dintre toate tarile europene", indica societatea de cercetari economice apropiata patronatului, bazandu-se pe date obtinute, la cererea sa, de la oficiul european de statistica Eurostat.
In 2013, aceasta durata de munca era in Franta de 1.661 de ore, respectiv cu 120 de ore mai putin decat in Italia, cu 186 de ore mai putin decat in Germania, cu 239 de ore mai putin decat in Marea Britanie si chiar cu 438 de ore mai putin decat in Romania, tara ce se situeaza pe locul intai in clasament.
Francezii au o durata saptamanala individuala obisnuita de munca de 39,2 ore, dar aceasta nu tine cont de absente (concedii, zile de sarbatoare etc.)
Potrivit Coe-Rexecode, Franta este, de asemenea, tara unde durata de lucru s-a redus cel mai mult in ultimii cincisprezece ani: intre 1998 si 2013, ea a scazut cu 14,8 %, fata de 9,8 % in Spania, 8,9 % in Germania, 8,5 % in Suedia, 7,6 % in Italia si 3,1 % in Regatul Unit. mai mult
Miercuri, 25 Iunie 2014, ora 14:08
Cea mai importanta instanta din Franta a aprobat aplicarea unei taxe de 75% pe castigurile ridicate, una dintre masurile propuse de Francois Hollande.
Propunerea initiala de a taxa veniturile individuale a fost considerata ca neconstitutionala in urma cu un an, potrivit BBC.
Guvernul insa a modificat formularea acesteia, aplicand o taxa de 75% pentru salariile care depasesc un milion de euro.
Aceasta taxa se va aplica pentru cel putin doi ani, fiind aplicata veniturilor obtinute in 2013 si in 2014.
Cluburile de fotbal din Franta au intrat in greva la inceputul acestui an pentru a protesta fata de aceasta masura, spunand ca aceste organizatii sunt ...citeste mai departe despre "Franta a adoptat taxa pe salariile care depasesc 1 milion de euro" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 29 Decembrie 2013, ora 18:46
Presedintele Frantei, Francois Hollande, a declarat joi ca acele companii care acorda angajatilor salarii mai mari de un milion de euro vor trebui sa plateasca un impozit de 75% pe acele salarii, dupa ce planul sau anterior vizand supraimpozitarea persoanelor instarite a fost respins de curtea constitutionala.
Hollande a apreciat ca transferarea poverii impozitelor dinspre milionari spre companii ar fi o modalitate pentru a-i face pe cei mai bogati francezi sa contribuie la iesirea din criza, transmite Reuters.
Presedintele francez spera ca noua propunere, care are nevoie insa de aprobarea Parlamentului, va determina companiile sa reduca pachetele salariale acordate directorilor intr-un moment in rata somajului creste, iar angajatilor li se cere sa accepte salarii mai mici.
"Obiectivul meu principal este inversarea tendintei de crestere a ratei somajului", a explicat Francois Hollande intr-un interviu acordat postului de televiziune France 2.
Economia franceza a stagnat in ultimii doi ani, iar rata somajului a crescut timp de 19 luni consecutive pana la nivelul de 10,6%, un nivel fara precedent dupa 1999. In pofida situatiei grave in care se afla economia, Hollande a evitat sa introduca taieri de cheltuieli cum au facut alte state europene iar joi a subliniat ca n va adopta aceasta cale chiar daca Franta va rata in acest an tinta de deficit de 3% din PIB.
Popularitatea lui Hollande a scazut mai rapid decat oricare alt presedinte francez dupa ce a... mai mult
Vineri, 29 Martie 2013, ora 10:12
Compania americana Titan International a refuzat achizitionarea uzinei de cauciucuri Goodyear din nordul Frantei sub motivul ca angajatii acesteia "nu muncesc decat trei ore" zilnic.
Afirmatia a fost facuta intr-o scrisoare a directorului executiv al Titan International catre guvernul de la Paris. Ministrul francez pentru redresarea productiei, Arnaud Montebourg, a refuzat sa comenteze pe marginea scrisorii, declarand doar ca nu vrea sa afecteze interesele Frantei, transmite AFP, citata de Agerpres.
"Am vizitat de mai multe ori uzina. Angajatii francezi primesc salarii mari, dar nu lucreaza decat trei ore. Au o ora pentru pauze si pentru masa, discuta alte trei ore si muncesc trei", sustine Maurice M. Taylor in scrisoarea publicata de cotidianul Les Echos.
"Le-am spus in fata sindicalistilor francezi. Mi-au raspuns ca asa e in Franta!", adauga Taylor.
Scrisoarea, datata 8 februarie, se constituie in raspunsul la cea trimisa la 31 ianuarie de ministrul francez, prin care solicita Titan inceperea de discutii pentru preluarea uzinei Goodyear de la Amiens, amenintata cu inchiderea. Aproape 1.200 de angajati si-ar pierde locurile de munca prin inchiderea uzinei.
"Ne credeti atat de prosti?", a raspuns Taylor. "Titan va cumpara un fabricant de pneuri chinez sau indian, va plati mai putin de un euro salariu si va exporta toate cauciucurile de care are nevoie Franta", pentru ca "fermierul francez are nevoie de cauciucuri ieftine si nu ii pasa daca acestea vin din... mai mult
Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 11:23