Numarul de companii in insolventa a scazut in primul semestru al acestui an cu 33%, insa aceasta diminuare este compensata de cresterea numarului de firme radiate in timp ce intarzierile la plata cresc semnificativ, iar companiile mari se confrunta cu un mediu economic dificil, conform unui studiu realizat de Coface.
"Un nou studiu realizat de Coface Romania privind evolutia insolventelor in Romania, pe parcursul primului semestru al anului 2019, puncteaza scaderea numarului de companii insolvente in aceasta perioada, cu 33%, in contextul unei cresteri economice reale sustinute, de 5,1%. Cu toate acestea, evolutia macroeconomica nu este sustenabila, din cauza mai multor dezechilibre: adancirea deficitului fiscal cu 81% in primul semestru al acestui an, prin comparatie cu aceeasi perioada a anului anterior, cea mai ridicata inflatie anuala din cadrul UE, de 4,1%, cresterea deficitului comercial si deprecierea monedei nationale. Mai mult, analiza Coface arata ca scaderea insolventelor este compensata de cresterea firmelor radiate, intarzierile la plata cresc semnificativ, iar companiile mari se confrunta cu un mediu economic dificil", se mentioneaza intr-un comunicat Coface remis, miercuri, AGERPRES.
Studiul semnaleaza ca firmele care au intrat in insolventa pe parcursul primului semestru al anului curent au generat cele mai mici pierderi financiare din ultimii 10 ani, iar distributia regionala a cazurilor de insolventa in primul semestru al anului 2019 reflecta... mai mult
Miercuri, 07 August 2019, ora 11:49
Ponderea contractelor de munca pentru norma intreaga (CIM) cu salariul brut peste 4.500 lei era, la 1 octombrie 2018, de doar 15,34% in totalul CIM inregistrat la nivelul economiei nationale, informeaza Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM).
Potrivit unui comunicat al PIAROM, remis marti AGERPRES, anul trecut, la 1 octombrie, 48,14% dintre contractele de munca pentru norma intreaga inregistrate in Romania corespundeau unui salariu mediu brut aflat in zona salariului minim pe economie, respectiv: 39,20% dintre CIM cu norma intreaga erau incheiate la valoarea salariului minim pe economie, in timp ce alte 8,94% depaseau cu putin salariul minim pe economie (sub 2.150 lei).
Numarul contractelor de munca pentru norma intreaga (CIM) a crescut in perioada octombrie 2017 - octombrie 2018 cu 4,09%, respectiv cu aproximativ 213.000, ajungand la circa 5,42 milioane, potrivit unui comunicat al Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM).
Informatia reiese din statisticile preliminare publicate de PIAROM privind dinamica fortei de munca din Romania in perioada mentionata, rezultate in urma prelucrarii datelor extrase din Registrul de Evidenta a Salariatilor, corelate cu statisticile Eurostat, cu informatiile publicate de Oficiul National al Registrului Comertului, precum si cu structura nomenclatoarelor COR si CAEN.
Pe grupe majore de ocupatii (grupe majore COR), cea mai mare crestere s-a inregistrat la grupa 2 - specialisti in diverse domenii de activitate, cu... mai mult
Marti, 19 Februarie 2019, ora 15:23
Aproximativ 64% dintre angajatori vor scoate la concurs pana la 10 pozitii noi in semestrul doi din 2018, iar alti 21%, intre 10 si 20 de pozitii noi, conform unui studiu realizat ce o platforma de recrutari online, remis miercuri AGERPRES.
Piata muncii a avut o evolutie accelerata in prima jumatate din 2018, rata somajului atingand minimul istoric de 4,5% conform datelor oficiale. Pe platforma de recrutare online BestJobs, angajatorii au scos la concurs aproximativ 200.000 de locuri de munca, cu aproape 60% mai multe fata de aceeasi perioada din 2017, iar tendinte similare de recrutare sunt asteptate si in a doua jumatate a acestui an.
Studiu BestJobs a fost desfasurat pe un esantion de 682 companii mici, medii si mari din Romania. Pentru fiecare pozitie, 73% dintre companiile care vor face angajari cauta intre 1 si 5 candidati, iar cele mai bune perspective de angajare sunt in domenii precum "Vanzari", "Administrativ" (57%) si "Productie" (54%) . In schimb, angajatii specializati in domeniile "Medicina" si "Farmacie" sau "HoReCa" vor avea mai putine oferte de munca la dispozitie.
Cea mai mare concurenta pentru un loc de munca in primele sase luni din 2018 a fost in domeniul vanzarilor, cu peste 6.000 de pozitii deschise, urmat de Inginerie, cu aproximativ 3.000 de pozitii noi, IT si Auto-Transport, fiecare cu peste 2.400 de pozitii deschise. Angajatii din HoReCa au fost si ei la mare cautare, cu peste 600 de pozitii deschise doar in perioada martie-mai 2018, pe... mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2018, ora 12:49
Salariatii romani obtin una dintre cele mai mari majorari medii in termeni reali a salariilor din Europa. Dar cresterea inflatiei va influenta negativ rata castigurilor salariale in 2018, arata rezultatele unui studiu de specialitate publicate miercuri.
Conform Raportului de planificare a salariilor (Salary Budget Planning Report), efectuat la nivel global de Willis Towers Watson, anul acesta, Romania va inregistra o crestere medie a salariului de 4,5%. "Luand in considerare si rata inflatiei prognozata la 1,2%, Romania va avea o crestere salariala reala de 3,3%", noteaza realizatorii studiului.
Datele centralizate arata ca aceasta rata ajustata este una dintre cele mai ridicate din Europa si mai mult decat tripla fata de media Uniunii Europene (UE), de 1%.
Raportul citat releva, de asemenea, ca rata inflatiei din Romania nu este comparabila cu nicio alta valoare dintr-o alta economie est-europeana: Ungaria (0,6%), Bulgaria (1,7%), Austria (0,6%), Cehia (0,6%), Croatia (1,4%), Polonia (1,4%), Slovacia (1,1%) si Slovenia (0,8%).
Acelasi document subliniaza ca, in 2018, o prognoza mai ridicata a ratei inflatiei romanesti, de 3%, va afecta in mod negativ si cresterea nivelului mediu de salarizare. "Insa in termeni reali, vorbim de o crestere de 1,6%. Chiar si in aceste conditii, Romania va fi peste media UE de 0,9%", comenteaza realizatorii cercetarii.
Raportul de planificare a salariilor este un document intocmit de serviciul de date al Willis Towers Watson.... mai mult
Miercuri, 26 Iulie 2017, ora 23:41
Romanii lucreaza mai multe ore suplimentare decat angajatii din alte tari si beneficiaza de flexibilitate la locul de munca doar in anumite cauzir, arata concluziile unui studiu.
"Generatiile urbane si prioritatile lor" este cercetarea facuta de compania de consultanta Ernst&Young in randul salariatilor din tara, care se confrunta intr-o proportie importanta cu probleme financiare.
Peste 70% dintre respondenti sustin ca fac ore suplimentare, iar 34% lucreaza chiar mai mult de 46 de ore pe saptamana, informeaza News.ro.
Programul standard este de 40 ore pe saptamana, cu maximum 8 ore suplimentare pe saptamana, care trebuie recompensate cu timp liber ulterior sau remunerate.
Jumatate dintre respondenti sustin ca numarul de ore de lucru a crescut in ultimii trei ani fata de perioada anterioara, iar cel mai mult resimt cresterea numarului de ore de lucru cei din "generatia Y" (nascuti intre 1980 si 1995).
Si romanii angajati in functii de conducere stau la munca peste ...citeste mai departe despre "7 din 10 angajati romani muncesc peste program si tot nu se descurca cu banii" pe Ziare.com mai mult
Joi, 10 Martie 2016, ora 11:38
Peste jumatate dintre angajatorii romani intentioneaza sa creasca salariile in 2015, in timp ce 43% nu au in plan sa acorde stimulente financiare suplimentare pentru a-si pastra salariatii, potrivit unui studiu KPMG in randul a 456 de manageri de companii din 8 state din Europa Centrala si de Est.
Mai mult de jumatate dintre managerii si proprietarii de firme (26%) care vor sa creasca salariile angajatilor anul viitor intentioneaza sa ofere mariri intre 2% si 4,9%, in timp ce 23% dintre respondenti au afirmat ca vor sa acorde cresteri salariale intre 5% si 10%, potrivit raportului "Pulsul Economiei" intocmit de firma de consultanta.
Tarile incluse in raport sunt Romania, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia si Slovacia.
Circa 4% dintre managerii din Romania au declarat ca vizeaza cresteri de salarii de peste 10%, iar 3% au spus ca salariile angajatilor ar putea fi mai mari cu pana la 1,9%.
Pe de alta parte, 2% dintre liderii de companii vor sa taie remuneratiile angajatilor cu peste 10% anul viitor, se arata in studiu.
Care sunt motivele cresterii salariilor
Motivele principale pentru cresterea salariilor sunt imbunatatirea productivitatii angajatilor si a rezultatelor financiare ale companiilor. Lipsa de forta de munca specializata este un alt aspect important pe care angajatorii romani il iau in considerare cand acorda cresteri salariale, urmat de presiunile din partea personalului si de perspectivele pentru imbunatatirea conditiilor... mai mult
Joi, 13 Noiembrie 2014, ora 12:15
1Daca la inceputul anului, liderii de business din Romania aveau asteptari majoritar pozitive in privinta cresterii afacerilor lor in 2014, dar distribuite mai ales intr-o zona prudenta, in segmentele 1-5% si 5-10%, cu cat ne apropiem de sfarsitul anului asteptarile sufera corectii si incep sa se accentueze extremele: fie cresteri mai mari, pentru afacerile care au fructificat oportunitatile din piata, fie scaderi.
Conform studiului O noua viziune a cresterii, publicat de EY Romania, pe zona cu asteptari de scadere a veniturilor s-au situat 12% dintre respondenti, fata de doar 2% la editia precendenta a studiului, realizata la inceputul anului 2014.
In acelasi timp, zona de crestere 1-5% a pierdut 19 puncte procentuale, acestea redistribuindu-se mai ales in zona de asteptari negative la aceasta editie a studiului.
Studiul EY are la baza raspunsurile a 305 executivi de top si analizeaza perceptia acestora in privinta perspectivelor mediului de afaceri din Romania in 2014. Raspunsurile au fost colectate in perioada 28 iulie - 8 august 2014.
Majoritatea respondentilor (51%) provin din companii cu cifre de afaceri mai mari de 50 de milioane euro, iar 54% dintre acestia detin functia de CEO/Presedinte de companie.
Oamenii de afaceri care au raspuns chestionarului EY asteapta intr-o masura mai mare decat la inceputul anului ca numarul angajatilor din compania lor sa creasca in 2014. Odata cu clarificarea directiei pietelor in care activeaza si a tendintei... mai mult
Marti, 16 Septembrie 2014, ora 12:15
Cele mai bine platite locuri de munca in Romania sunt in domeniile inginerie si productie, servicii bancare si financiare, contabilitate si asigurari.
"In ultimii ani, piata muncii este intr-o continua schimbare. Informatiile oferite de cercetarea noastra cu privire la evolutia salariilor din diverse domenii de activitate din Romania si alte tari din Europa Centrala si de Est reprezinta fundatia in baza careia analizam si selectam cei mai buni candidati pentru clientii nostri ", a declarat Robert Kicsi, Country Manager Grafton Recruitment Romania.
Grafton Recruitment, una dintre companiile de top din Europa in materie de recrutare, a realizat un studiu privind nivelul salariilor din Europa Centrala si de Est in anul fiscal 2013/2014. Studiul Grafton, singurul de acest fel publicat in Romania, releva schimbarile care au loc pe piata fortei de munca din Polonia, Ungaria, Slovacia, Cehia, Romania, Lituania si Turcia, in domenii precum: IT si telecomunicatii, farmaceutic si sanatate, inginerie si productie, logistica si achizitii, servicii bancare si financiare, contabilitate si asigurari, vanzari si marketing, resurse umane si administratie, centre de contact, centre de servicii partajate si BPO, constructii si proprietati.
Domeniul ingineriei si productiei, influentat de industria auto in Europa Centrala si de Est
Domeniul ingineriei si productiei este puternic influentat de productia de automobile in toate tarile din Europa Centrala si de Est. In acest domeniu,... mai mult
Joi, 06 Martie 2014, ora 13:37
Printre cele mai ravnite locuri de munca din Romania se numara posturile din industria auto si din domeniul IT. Acestea sunt cateva dintre sectoarele unde s-au inregistrat cresteri salariale de pana la 8%.
Salariile in mediu privat au crescut cu 5,1%, sub estimarile analistilor care prognozau 6%. Cele mai mari cresteri salariale au fost inregistrate in industria auto, 8%, se arata intr-un raport PwC Romania.
"Aceasta valoare se apropie de estimarile de la inceputul anului atunci cand companiile planificau o crestere salariala medie de 6%. Totusi, cresterea salariala efectiva a fost usor mai scazuta ceea ce reflecta prudenta angajatorilor in privinta cresterii costurilor salariale intr-o perioada de incertitudine economica avand in vedere recesiunea din zona euro", a declarat Peter de Ruiter, Liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania.
Majorari salariale peste medie s-au mai inregistrat pe langa industria auto (8%) si in sectorul IT, cel farmaceutic si cel de servicii externalizate.
De cealalta parte, sectorul bancar, cel de retail si turismul au inregistrat cresteri salariale sub media nationala.
Se observa o scadere considerabila la nivelul cresterilor salariale in sectorul industrial, de la 7,2% in 2011 la 4,7% anul acesta. Aceasta scadere poate fi pusa pe seama declinului productiei industriale la care se adauga cresterea costurilor cu forta de munca dupa cresterea salariului minim brut pe tara in 2011.
Bonusurile cele... mai mult
Marti, 25 Septembrie 2012, ora 14:26