Ministrul Economiei, Claudiu Nasui, a vorbit joi seara, 7 ianuarie, despre salariile uriase din agentiile de stat, care ar trebui plafonate, ministrul Economiei spunand ca nu este "de bun simt" un venit de 17.000 euro pe luna, ca la ASF, sau 33.000 euro/luna la un institut de cercetare.
"Am vorbit si in programul de guvernare. Hai sa plafonam macar la salariul presedintelui, deci la 12 ori salariul minim. E un criteriu de bun simt. De 12 ori salariul minim e deja un salariu destul de bun pentru Romania si mai ales pentru un stat care nu e un stat bogat. Romania nu debordeaza de bani, mai ales ca vine un an dificil bugetar", a declarat Nasui, la Antena 3.
Ministrul Economiei a sustinut ca a fost si este un mare critic al acestor institutii asa-zise autofinantate, care au profitat de acest statut pentru a-si aloca salarii si sporuri exorbitante.
"Am fost si sunt un mare critic al acestor institutii asa-zise autofinantate, care profitand de acesta statut isi dau niste salarii exorbitante. Am fost cel care a pus reflectorul pe cel mai bine platit bugetar din Romania, un presedinte al unui Institut de Cercetare care avea 33.000 de euro pe luna, bani de la stat.
Cum facea lucrul acesta? Spunea ca suntem autofinantati si putem sa ne dam cat vrem, sporuri, foarte multe recalculari si iesea la pensie cu o suma colosala. Avea in administrare niste bunuri de la stat, dar banii pe care le produc acele bunuri nu trebuie sa se regaseasca in veniturile catorva oameni care... mai mult
Vineri, 08 Ianuarie 2021, ora 08:22
Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, sustine ca o crestere a majorarilor salariale pentru profesori ar putea fi acordata pe anumite criterii de performanta.
Potrivit ministrului, cresterile salariale pentru dascali vor fi acordate din fondurile viitorului Plan de Redresare si Rezilienta.
"Nu neaparat pe excelenta sau elitism, este mult mai greu sa duci un elev de la nota 5 la nota 6, decat sa-l duci de la 9 la 10", a spus Cimpeanu.
Cimpeanu a declarat zilele trecute ca va insista pe cresterea componentei cheltuielilor de functionare a scolilor din constul standard per elev, care in opinia sa nu s-a majorat suficient in raport cu dublarea componentei pentru dsalarii in ultimii patru ani.
CITESTE SI:
Ministrul Sorin Campeanu: "Daca s-au distribuit toate tabletele nu inseamna ca ele au ajuns la elevi" ...citeste mai departe despre "Salariile profesorilor vor fi majorate. Ce a anuntat ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu" pe Ziare.com mai mult
Joi, 07 Ianuarie 2021, ora 10:30
Inghetarea salariului minim vine cu minusuri si plusuri pentru mediul economic, acum depinde doar de care parte a acestei decizii esti. Pentru ca, daca esti angajator, in aceste vremuri tulburi, sigur te vei bucura ca nu va trebui sa platesti mai mult la stat si angajatului. In schimb, daca esti angajat si acele cateva zeci de lei care ar fi venit in plus ar fi fost bune, in conditiile in care de la 1 ianuarie ne asteapta un nou val de scumpiri.
"Pentru angajati o eventuala crestere a salariului minim este pozitiva pentru ca asta inseamna un castig mai mare raportat la nivelul salarial din prezent, avand in vedere cresterea preturilor anticipata odata cu majorarea preturilor la utilitati incepand cu 1 ianuarie. De asemenea, si cresterea preturilor la carburanti va aduce un nou val de scumpiri. Este posibil sa asistam la aceste majorari, iar o crestere a salariului minim vine sa compenseze macar in parte din noile cheltuieli", este de parere Adrian Negrescu, analist economic.
Acesta crede ca, pentru companii urmeaza o perioada cel putin dificila, de minim trei luni, in care vor trebui sa supravietuiasca in cautarea unor parteneri de afaceri sau clienti, adica sa caute noi surse de venit, iar o majorare a salariilor, in acest moment, nu face altceva decat sa puna presiune si mai mare pe finantele companiilor.
"O amanare temporara a cresterii salariului minim, pentru doua luni, este salutara, pana ce Guvernul va reusi sa implementeze la propriu masurile de... mai mult
Marti, 22 Decembrie 2020, ora 00:25
Produsele s-au tot scumpit in ultimii cinci ani, dar salariul tau a ramas la acelasi nivel ca-n 2015. Din diferite motive, seful tau nu ti-a marit salariul, dar ai observat cum, de la un an la altul, poti cumpara tot mai putin cu banii pe care-i castigi.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", ce inseamna inflatia.
Principalul vinovat pentru acest lucru este inflatia. In termeni cat mai simpli, inflatia inseamna scumpirea produselor si serviciilor pe care tu le consumi sau nu.
Daca inflatia creste, dar salariul tau ramane la fel, atunci te vei trezi in situatia pe care am expus-o mai sus. Vei ajunge sa iti permiti tot mai putine lucruri.
Din acest motiv, daca in 2015 castigai, sa spunem, un salariul de 3.000 de lei net, iar cheltuielile tale obligatorii erau de 2.000 de lei lunar, in 2020, daca ar fi sa ne luam dupa cum a evoluat inflatia, pentru produsele pe care dadeai acum 5 ani 2.000 de lei, vei plati acum undeva la peste 2.150 de lei.
Din 2015 pana in 2020, preturile au crescut cu aproape 7,7%. Nu pare mult, dar sunt 150 de lei pe care nu-i mai poti redirectiona catre alte produse, servicii sau chiar mici placeri vinovate ale tale.
In schimb, desi putin probabil, daca ai acelasi salariul ca acum 10 ani, cheltuielile tale care insumau atunci 2.000 de lei, acum fac peste 2.600 de lei.
Rubrica "Profu' de bani" este sustinuta de BCR
CITESTE SI:
Creditul "la urgenta": Cum iti rezolvi repede nevoia de bani
4 lucruri care... mai mult
Luni, 30 Noiembrie 2020, ora 09:30
Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat ca exclude taierea sau inghetarea salariilor bugetarilor, dar ca se poate lua in calcul inghetarea salariilor demnitarilor, lucru care a fost facut si in 2020.
"Este o tema falsa. Infirm categoric acest scenariu, infirm categoric cresterea taxelor. Am spus foarte clar in programul de guvernare, taxele nu vor creste, nu vom taia salariile bugetarilor. Ba mai mult, din ce spun datele statistice, venitul mediu salarial a crescut cu 7,5% fata de venitul mediu salarial al anului trecut. Adica vorbim in aceasta perioada de pandemie de o crestere a veniturilor salariatilor. Deci nu vorbim de o taiere sau o inghetare. Este exclus", a declarat Virgil Popescu la Realitatea Plus, luni seara, fiind intrebat daca salariile bugetarilor vor avea de suferit.
Virgil Popescu a adaugat ca salariile demnitarilor au fost inghetate.
"Noi putem vorbi, cum am vorbit la inceputul anului, prin acea Ordonanta 1 din cate imi aduc aminte, prin care am inghetat salariile demnitarilor care mi se par mari. Sau ale parlamentarilor. Si eu sunt parlamentar si pot sa va zic ca una este sa te duci in Parlament, sa activezi in comisii, alta e sa fi parlamentar asa virtual si sa treci legi asa fara numar la final de mandat cum se intampla acuma, cum face majoritatea toxica PSD din Parlament. dar sa vorbim de inghetarea salariilor bugetarilor, este exclus (...) Exclus taierea salariilor, exclus inghetarea salariilor, inghetarea salariilor poate fi la... mai mult
Luni, 23 Noiembrie 2020, ora 23:58
IMM-urile sunt de acord cu o majorare a salariului minim de la 1 ianuarie care sa acopere rata inflatiei de 2,2%, a declarat presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR), Florin Jianu. Seful IMM-urilor este de acord ca majorarea sa acopere o eventuala pierdere de putere de cumparare din partea angajatilor.
"Vineri am avut Conventia Nationala (Conventia Nationala a Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania) si am un mandat din partea colegilor mei, iar mandatul e acela sa fim de acord cu o crestere care sa acopere rata inflatiei, adica 2,2%. Este normal sa fim de acord cu acest lucru pentru a acoperi o eventuala pierdere de putere de cumparare din partea angajatilor. Nu putem fi de acord cu o crestere asa cum este ea propusa de catre sindicate pentru ca, in acest moment, economia Romaniei nu are capacitatea sa plateasca noi cresteri de salarii", a declarat Jianu.
Acesta este de parere ca majorarea salariului minim are consecinte si asupra celorlalte salarii pentru ca o grila salariala intr-o companie, intr-o institutie publica a statului se bazeaza pe salariul minim.
"Noi trebuie sa privim in ansamblu felul in care este crescut acest salariu minim. In egala masura, salariul minim are impact si asupra amenzilor. De exemplu, toate se raporteaza la salariul minim pe economie. Inca o data, insa, nu este nicio decizie luata. Se va discuta. Guvernul nu a exprimat un punct de vedere in acest... mai mult
Luni, 23 Noiembrie 2020, ora 16:42
Valentin Lazea, economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei afirma ca statul trebuie ca, incepand de anul viitor, sa reduca deficitul bugetar, care ar ramane deosebit de ridicat in comparatie cu regiunea, si ca este nevoie de masuri atat pe partea de venituri, cat si pe cea de cheltuieli.
"Nu e deloc normal ca salariul mediu din sectorul bugetar sa fie mai mare decat in sectorul privat", considera Lazea, posibile solutii pentru reducerea cheltuielilor fiind ca programul de lucru al bugetarilor sa fie redus cu o cincime, cu reducerea corespunzatoare a salariilor, iar angajarile sa fie cvasi-inghetate.
Fara masuri de ajustare, deficitul bugetar va depasi anul viitor 8% din produsul intern brut, dupa ce in acest an este previzionat de Guvern la peste 9% avertizeaza Valentin Lazea intr-o videoconferinta organizata de Consiliul Fiscal si Universitatea Al. I. Cuza din Iasi, conform Profit.ro.
"Reducerea cheltuielilor ar fi necesara, numai ca trebuie sa creasca in viitor alte cheltuieli nesalariale, cheltuieli cu dotarea spitalelor, a scolilor, cu infrastructura. Chiar presupunand ca un guvern isi va propune sa inghete salariile si pensiile, tot nu este suficient, pentru ca sunt cheltuieli de natura nesalariala care trebuie sa creasca", arata Lazea.
Economistul BNR mai arata ca sunt si cheltuieli deja legiferate care urmeaza sa produca efecte, cum ar fi cresterea alocatiilor sau cresterea salariilor profesorilor. Totodata, o scadere a numarului de angajati ai... mai mult
Joi, 19 Noiembrie 2020, ora 21:19
Un proiect de lege depus la Camera Deputatilor propune impozitarea progresiva a salariilor. Specialistii avertizeaza ca taxele foarte mari pe serviciile care aduc valoare adaugata vor forta salariatii de valoare sa plece peste hotare.
Astfel, potrivit unui proiect de lege initiat de deputatul PER Sorin Bota (fost membru PSD pana in ianuarie 2020), "Lege pentru cresterea venitului net al salariatilor", se propune o taxare de 35% (25% - CAS si 10%- CASS) pentru veniturile brute sub 3.000 de lei si va ajunge pana la 50% (27,5% - CAS, 12,5% - CASS, 10% - impozit) pentru cei cu venituri brute de peste 15.001 lei.
"Un impozit progresiv va descuraja munca. Si acum, cu cota unica, cine castiga mai mult plateste mai mult, dar de acum, cine castiga mai mult, va plati si mai mult impozit. Acest lucru il va descuraja sa munceasca pe cel care este bine platit. Noi, in Romania, avem una dintre cele mai mari taxari din UE, iar acest impozit progresiv ar adauga si mai mult peste", a avertizat Adrian Codirlasu, vicepresedinte al Chartered Financial Analyst (CFA) Romania.
Potrivit lui, in felul acesta se penalizeaza munca performanta, iar aici ne referim la cea calificata si se descurajeaza aceste sectoare.
"Aici vorbim de sectoare precum telecomunicatii si IT si altele de acest fel. Iar o astfel de decizie vine in momentul in care se presteaza foarte mult munca la distanta. Iar pentru cineva din Romania va insemna sa poata munci pentru orice companie din UE fara nici o... mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 01:38