Castigul salarial mediu nominal brut a fost in luna august 5.337 lei, cu 131 lei (-2,4%) mai mic decat in luna iulie, in timp ce castigul salarial mediu nominal net a fost 3.275 lei, in scadere fata de luna precedenta cu 97 lei (-2,9%), potrivit datelor publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS).
Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), respectiv 7.431 lei, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.704 lei).
"In luna august 2020, castigul salarial mediu nominal brut a fost 5.337 lei, cu 131 lei (-2,4%) mai mic decat in luna iulie 2020. Castigul salarial mediu nominal net a fost 3.275 lei, in scadere fata de luna precedenta cu 97 lei (-2,9%). Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei, inclusiv activitati de servicii informatice, (7.431 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.704 lei)", arata datele INS.
In august 2020, comparativ cu august 2019, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,6%.
In ceea ce priveste castigul salarial in raport cu evolutia preturilor de consum, indicele castigului salarial real a fost 104,8% pentru luna august 2020 fata de aceeasi perioada a anului precedent. Indicele castigului salarial real a fost 97,1% pentru luna august 2020 fata de luna precedenta.
Fata... mai mult
Vineri, 09 Octombrie 2020, ora 10:33
Pe perioada starii de urgenta statul a cheltuit aproape un miliard de lei pentru achizitii de medicamente, de echipamente si dispozitive medicale, materiale sanitare, pe transport persoane si bunuri dar si pentru drepturi salariale specifice acestei perioada, potrivit raportului Curtii de Conturi.
Daca ne uitam mai in detaliu la aceste cifre vom vedea ca peste un sfert din banii cheltuiti s-au dus pe drepturi salariale specifice acestei perioade. Mai precis, din cele 982 de milioane de lei cheltuite in starea de urgenta pe cele mentionate mai sus, aproape 263 de milioane s-au dus pe "drepturi salariale specifice acestei perioade".
Trecand peste sumele care s-au dat pentru drepturile salariale, unele spitale si-au acordat sporuri mult mai mari decat cele acceptate legal, altele au acordat sporuri mai multor categorii decat era legal si-au si-a dat bani pentru mai multe zilel libere decat aveau dreptul.
Ce inseamna fraza de mai sus? Se refera la ore suplimentare, stimulente si sporuri.
"Ca urmare a analizei cheltuielilor in domeniul asistentei medicale, s-a constatat faptul ca nivelul cheltuielilor angajate a fost de 982.144.000 lei, din care: 25.182.000 lei pentru achizitii de medicamente, 354.310.000 lei pentru achizitii de echipamente/dispozitive medicale, 244.186.000 lei pentru achizitii de materiale sanitare, 262.826.000 lei - cheltuieli determinate de acordarea unor drepturi salariale specifice pe perioada starii de urgenta (ore suplimentare, sporuri,... mai mult
Marti, 18 August 2020, ora 17:45
Deloitte Romania a creat un calculator estimativ de costuri salariale dedicat angajatorilor care sunt afectati de restrictiile impuse pe fondul pandemiei de COVID-19 si care nu mai pot suporta integral plata salariilor.
In aceasta perioada, companiile au la dispozitie cateva variante legale de adaptare a contractelor de munca la volumul redus de activitate, iar, cu ajutorul calculatorului, pot estima costurile salariale pentru fiecare varianta in parte, in baza a doua variabile: salariul brut si numarul de persoane aflate in intretinerea angajatului.
Cele mai recente modificari ale legislatiei privind piata muncii permit angajatorilor sa ia anumite masuri pentru a-si reduce povara salariala in perioade de dificultate financiara.
Practica a demonstrat ca trei dintre acestea sunt de luat in considerare pentru implementare in mod individual sau combinat, acolo unde legislatia o permite, si anume intrarea in somaj tehnic conform legislatiei anterioare, intrarea in somaj tehnic in conditiile prevazute de OUG 30/2020 pentru angajatorii afectati direct sau indirect de COVID-19 si acordarea de zile libere parintilor pentru supravegherea copiilor.
"Fiecare dintre aceste scenarii are un tratament fiscal aplicabil diferit, iar angajatorii trebuie sa treaca printr-un proces complex pentru a stabili datele referitoare la costurile salariale si la impactul aplicarii acestor solutii raportat la venitul net al angajatilor.
In acest sens, companiile pot utiliza acest... mai mult
Miercuri, 15 Aprilie 2020, ora 16:53
Pseudo-revolutia fiscala a insemnat o crestere salariala de 3 lei, dar din punct de vedere aritmetic vorbim de fapt pe undeva despre scaderi, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, Florin Jianu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
"Majorarea salariului mediu o vad din punct de vedere matematic. Trebuie sa ne uitam aritmetic la acesta. Daca nivelul salariului minim a crescut, iar nivelul salariului mediu a ramas acelasi, pentru ca 3 lei nu-i mai iei in seama, inseamna ca undeva a scazut. Daca media ramane la fel, iar partea de jos s-a dus mai sus, inseamna ca partea de sus (salariul mediu, n.r.) a venit mai in jos. A venit clasa de sus spre clasa de jos. Asta inseamna ca foarte multor angajati le-a scazut salariul, deci cel aflat peste medie. Deci, pseudo-revolutia fiscala a insemnat 3 lei...", a afirmat Jianu.
Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), publicate saptamana trecuta, in Romania, castigul salarial mediu nominal net s-a situat, in februarie, la 2.487 de lei, in crestere cu 3 lei fata de luna anterioara.
La nivel brut, castigul salarial mediu nominal a fost de 4.128 lei. mai mult
Luni, 16 Aprilie 2018, ora 15:05
Romania este tara din Uniunea Europeana (UE) cu cele mai mici diferente in ceea ce priveste salariile primite de femei si barbati, potrivit unei statistici Eurostat. Motivul este unul simplu si deloc incurajator.
In 2016, la nivelul UE, domnii au castigat cu 16% mai mult decat doamnele.
Cu alte cuvinte, o femeie a primit 84 de eurocenti pentru fiecare euro cu care a fost platit un barbat, arata datele publicate de Eurostat.
Dar diferentele salariale intre sexe variaza destul de mult daca ne uitam la fiecare stat membru in parte.
Cel mai mic ecart se inregistreaza in Romania (5,2%) si Italia (5,3%), iar cel mai mare este in Estonia, unde femeile castiga, in medie, cu 25% mai putin ca barbatii. O disparitate semnificativa se mai observa in Cehia si in Germania (ambele cu aproape 22%), dar si in Marea Britanie (21%), respectiv Austria (20,1%).
Exista o veste incurajatoare: diferentele salariale intre sexe au scazut din 2011 pana in 2016 in majoritatea statelor membre.
Astfel, Romania conduce plutonul (-4,4 puncte procentuale), fiind urmata de Ungaria (-4 pp), Spania si Austria (-3,4 pp), Belgia (-3,3 pp) si Olanda (-3 pp). La polul opus, in ultimii sase ani, ecartul intre salariile femeilor si barbatilor a crescut cel mai mult in Portugalia (+4,6 pp) si Slovenia (+4,5 pp).
Per total, la nivelul UE, in perioada analizata, diferenta intre castigurile doamnelor si ale domnilor s-a diminuat cu 0,6 pp.
Explicatia pentru situatia din Romania
Diferenta... mai mult
Joi, 08 Martie 2018, ora 07:21
Toti salariatii care vor da in judecata statul sau angajatorii pentru a-si recupera pierderile salariale suferite in urma revolutiei fiscale pot primi asistenta juridica din partea Blocului National Sindical (BNS), incepand cu data de 8 februarie.
"Intre 30.000 si 50.000 de angajati din sectorul public sunt afectati in mod direct de experimentele fiscale si cele de politica salariala practicate de actuala coalitie (PSD-ALDE -n.red.), iar peste 2 milioane de angajati din mediul privat sunt deja victime sigure ale aceluiasi model pagubos de fiscalizare a muncii", apreciaza BNS intr-un comunicat remis joi redactiei Ziare.com.
Tuturor acestor angajati pagubiti prin aplicarea prevederilor Legii 153/2017 si a Ordonantelor 79/2017 si 82/2017, BNS le pune le dispozitie un set de informatii juridice si formulare standardizate. Acesta ar urma sa le fie de ajutor salariatilor atunci cand se vor hotari sa dea statul sau angajatorii in judecata pentru a-si recupera pierderile salariale suferite dupa data de 1 ianuarie 2018.
Proiectul de asistenta juridica standardizata este disponibil, incepand din 8 februarie 2018, pentru toti salariatii afectati de revolutia fiscala.
BNS sustine ca membrii sai sunt pregatiti sa se implice in sustinerea initiativelor care vor duce la restabilirea unei relatii sanatoase pe piata muncii.
"Realitatea este ingrijoratoare, iar artificiile fiscale continua intr-un ritm alarmant, prin ordonante de urgenta validate de Guvern, aparute si... mai mult
Joi, 08 Februarie 2018, ora 14:02
Presedintele Confederatiei Nationale Sindicale Cartel Alfa Bogdan Hossu a spus ca sindicalistii au avertizat inca de la inceput ca transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat va determina o scadere a salariilor. Liderul sindical a atras atentia asupra faptului ca urmeaza scaderi ale lefurilor in sectoare prioritare de activitate, printre care Invatamant, Sanatate si Agricultura.
Bogdan Hosu sustine ca modul in care a fost gandit transferul de contributii de la angajator la angajat sta la baza scaderilor salariale.
"Noi am avertizat (asupra scaderii salariilor, n.red.) de cand a inceput transferul taxelor sociale, de la angajator la angajat, si asta datorita faptului ca nu a fost o constructie care sa fie clarificata de la inceput si care sa analizeze toate posibilitatile.
De fapt, a fost o oferta pentru legea salarizarii bugetare initiale si se pare ca guvernantii de la vremea respectiva au constatat ca isi depasesc capacitatea bugetara acordata si au venit cu inovatia transferului de taxe, ca o modalitate de a reduce oferta initiala si, practic, ramanand pe brut cu oferta initiala, dar pe net, pentru salariatii din institutiile bugetare, fiind o diminuare", a declarat vineri Bogdan Hossu..
Vor scadea salariile in sectoare prioritare
"Combinatia intre Legea salarizarii cu mecanismul de plafonare a sporurilor din sector si impreuna cu transferul de taxe creeaza de fapt o situatie delicata pentru ca multi din sectorul bugetar, astazi, in 2018,... mai mult
Vineri, 02 Februarie 2018, ora 15:31
Ministerul Justitiei a pus in dezbatere publica un proiect de ordin care prevede majorari salariale de pana la 50% pentru functionarii cu statut special din cadrul institutiei, care executa lucrari de exceptie si misiuni speciale.
"Functionarii publici cu statut special din Ministerul Justitiei - aparatul central - care executa lucrari de exceptie si misiuni speciale, apreciate ca atare de conducatorul acestuia, beneficiaza de o majorare de pana la 50% din salariul de baza prevazut de legislatia in vigoare la data de 31 decembrie 2009", potrivit normelor metodologice publicate de Ministerul Justitiei.
Lucrarile de exceptie vizeaza elaborarea de politici publice, strategii si documentatii "cu impact la nivelul sistemului judiciar sau la nivel national", contributia la modificarea legislatiei in vigoare sau la elaborarea de propuneri legislative si aplicarea unei bune gestiuni financiare in atragerea altor resurse decat cele de la bugetul de stat, se arata in documentul citat.
Misiunile speciale sunt considerate reprezentarea Ministerului Justitiei la diverse negocieri si proceduri de atribuire, participarea in cadrul grupurilor guvernamentale, parlamentare sau internationale, monitorizarea si implementarea strategiilor din cadrul institutiei si "indeplinirea altor atributii decat cele din fisa postului, cu grad ridicat de complexitate", potrivit documentului.
Proiectul mai prevede ca majorarea salariala se va acorda prin ordinul ministrului Justitiei, lunar,... mai mult
Luni, 01 Mai 2017, ora 13:31
Cresterile salariale sunt inevitabile si miscarea fortei de munca le accentueaza, dar acestea trebuie tinute sub control intr-o maniera rezonabila, considera guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
"Noi le monitorizam (cresterile salariale n.red.). In urma cu mai multe trimestre am spus ca avand in vedere migratia fortei de munca, am prezentat aici in fata dvs. daca nu ma insel si la ultimul raport privind inflatia si un indicator, l-am numit indicatorul privind tensionarea pietei fortei de munca, lucrurile devin aici evidente. Se manifesta lipsa de forta de munca in mai multe sectoare.
In consecinta ceea ce am spus noi si repetam si acum este ca majorarile salariale sunt inevitabile si aceasta miscare a fortei de munca le accentueaza. Ceea ce trebuie sa facem noi insa este sa fim intelepti, sa le tinem sub control intr-o maniera rezonabila, corelat cu mai multi indicatori...productivitatea este numai unul, l-am mentionat pe acesta, tin de ceea ce se numeste echilibru macroeconomic si macrostabilitate financiara. Sunt bunuri de foarte mare pret. Romania le-a obtinut cu mari sacrificii si ar fi o eroare sa le slabim toate aceste echilibre macro", a spus Mugur Isarescu, miercuri.
Citeste si Isarescu, despre majorarile salariale: Intrebati istoria. S-au mai luat decizii in campanii care dupa alegeri au fost schimbate
Acesta a precizat ca nu depind numai de Banca Nationala si din acest motiv se discuta despre mix echilibrat de politici.... mai mult
Miercuri, 05 Aprilie 2017, ora 18:10