Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a imbunatatit perspectiva ratingului Romaniei de la "stabila" la "pozitiva" si a confirmat calificativul la "BB+". Imbunatatirea ratingului reflecta cresterea semnificativa a exporturilor, consolidarea fiscala si stabilitatea sectorului financiar.
Calificativul pentru credite pe termen lung, in valuta si moneda locala, a fost confirmat la "BB+", iar cel pentru imprumuturi pe perioada scurta la "B", se arata intr-un comunicat al S&P. Ratingul pe termen lung are perspectiva pozitiva.
Perspectiva pozitiva incorporeaza posibilitatea unei imbunatatiri a ratingului Romaniei, daca Guvernul respecta programul fiscal si cel de reforma.
"Confimarea ratingului reflecta progresele constante ale Romaniei in privinta ajustarii economiei catre cererea externa, consolidarea fiscala si intarirea stabilitatii sectorului financiar", se arata in comunicatul S&P.
S&P este singura dintre cele trei mari agentii de rating, incluzand Fitch si Moody's, care evalueaza Romania cu rating din categoria nerecomandata investitorilor (junk). Calificativul "BB+" se afla cu o singura treapta sub categoria recomandata investitorilor.
Moody's evalueaza Romania cu rating "Baa3", cu perspectiva negativa, iar Fitch cu "BBB-", cu perspectiva stabila. Ambele ratinguri sunt pe ultima treapta a categoriei recomandate investitorilor. mai mult
Vineri, 22 Noiembrie 2013, ora 11:10
Agentii de rating din Portugalia, India, Africa de Sud, Malaezia si Brazilia vor lansa in noiembrie o agentie globala de evaluare financiara, despre care afirma ca va fi o alternativa la serviciile Fitch, Standard & Poor's (S&P) si Moody's, cele mai mari astfel de companii din lume.
Noua agentie, ARC Ratings, va fi lansata oficial saptamana urmatoare, ca o companie mixta intre CPR (Portugalia), CARE Rating (India), GCR (Africa de Sud), MARC (Malaezia) si SR Rating (Brazilia), potrivit Reuters.
Piata calificativelor pentru credite este dominata de Fitch, S&P si Moody's
Piata globala a calificativelor pentru credite este dominata de Fitch, S&P si Moody's, care impreuna detin o cota de 90%. Moody's si Standard & Poor's sunt companii americane, in timp ce Fitch are sedii atat la Londra, cat si la New York.
Ratingurile reprezinta o parte esentiala a sistemului financiar, fiind utilizate de investitori pentru a evalua cat de probabil este sa-si primeasca inapoi banii imprumutati. Criza financiara, in care companii cu ratinguri solide s-au prabusit intr-un timp scurt, a ridicat semne de intrebare asupra dependentei de Fitch, S&P si Moody's.
"Lucrand impreuna, agentiile vor furniza calificative noii economii globale multipolare, in concurenta directa cu agentiile din SUA", a aratat ARC, adaugand ca ratingurile vor fi ghidate de "o abordare din mai multe perspective si de expertiza locala".
Agentia este inregistrata la autoritatea europeana pentru pietele... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 19:41
Decizia S&P de a retrograda noua tari din zona euro ar putea avea ca efect cresterea costurilor de finantare in euro pentru Romania, atat prin contagiunea aversiunii la risc a investitorilor, cat si prin canalul bancar, intrucat institutiile-mama se vor finanta si mai scump, afirma analistii romani.
In ciuda amploarei deciziei S&P, analistii nu vad uniform efectele la nivelul UE sau al Romaniei, iar diferentele sunt observabile inca de la interpretarea anuntului agentiei de rating.
"Decizia S&P de a reduce ratingul suveran pentru majoritatea tarilor din zona euro este una foarte greu de digerat. Teoretic, pentru a repara aceasta situatie, zona euro trebuie sa reduca datoria publica si sa arate cum poate credibil sa creasca veniturile. Pentru ambele este nevoie de timp. O alta solutie ar fi fost cresterea economica, dar aici probabilitatea este mult mai mica", a comentat analistul Florin Citu.
El crede ca pe termen scurt aceste decizii vor afecta negativ cresterea economica din Romania, prin costuri mai mari ale capitalului.
"Efectul imediat al acestor decizii se va simti in costul de finantare. Din pacate pentru noi, faptul ca Franta, Italia, Austria se finanteaza mai scump inseamna ca si pretul capitalului directionat catre Romania va fi mai mare", a spus Citu.
Pe termen lung, daca UE vrea sa ramana competitiva la nivel global, Citu considera ca efectul ar trebui sa fie o crestere a productivitatii si inscrierea pe un canal de crestere economica... mai mult
Sambata, 14 Ianuarie 2012, ora 15:20
Verdictul mult asteptat al Standard&Poor's (S&P) privind ratingurile a 15 tari din zona euro, puse sub supraveghere in aceasta luna cu implicatii negative, este asteptat in ianuarie, au declarat vineri doua surse guvernamentale europene.
"Am primit informatii neoficiale din partea S&P ca rezultatul evaluarii ratingurilor va veni in ianuarie. Din discutiile pe care le-am avut, au lasat sa se inteleaga acest lucru", a spus unul dintre oficiali.
El a aratat ca poate vorbi doar despre tara sa, dar presupune ca toate cele 15 state evaluate vor afla decizia in acelasi timp.
Un oficial din alta tara din zona euro a spus la randul sau ca este probabil ca decizia sa aiba loc luna viitoare.
S&P a avertizat ca va retrograda tarile din zona euro daca liderii UE nu vor rezolva criza datoriilor
S&P a avertizat pe 6 decembrie ca va retrograda in bloc ratingurile tarilor din zona euro, daca liderii UE nu vor reusi sa hotarasca cum sa rezolve criza datoriilor, la summitul de pe 9 decembrie.
Deciziile anuntate la summit de liderii europeni au fost primite cu raceala de pietele financiare.
Un purtator de cuvant al S&P a refuzat vineri sa comenteze.
Pe de alta parte, directorul diviziei S&P pentru institutii financiare, Scott Bugie, a declarat vineri, intr-un interviu pentru Reuters, ca imprumuturile de 489 de miliarde de euro acordate de Banca Centrala Europeana (BCE) bancilor europene sunt un semnal pozitiv, dar nu protejeaza institutiile de credit de riscul... mai mult
Vineri, 23 Decembrie 2011, ora 20:10
Departamentul Justitiei din SUA investigheaza daca agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a atribuit inainte de criza financiara rating incorect pentru zeci de obligatiuni garantate prin ipoteci, au declarat surse apropiate situatiei, citate de cotidianul New York Times, citat de Mediafax.Investigatia a inceput inainte ca S&P sa retrogradeze ratingul pentru credite pe termen lung al SUA, de la "AAA" la "AA+" in august.Departamentul Justitiei cerceteaza cazurile in care analistii agentiei au vrut sa acorde ratinguri mai scazute obligatiunilor garantate prin ipoteci, insa propunerile au fost respinse de conducere.Un purtator de cuvant al Departamentului Justitiei a refuzat sa comenteze.
Este neclar daca ancheta vizeaza si celelalte doua mari agentii de rating, Moody's si Fitch, sau numai S&P, noteaza New York Times.S&P a primit in ultimii ani mai multe cereri pntru informatii din partea autoritatilor americane si coopereaza pentru a respecta aceste cereri, a declarat, pentru cotidianul american, un purtator de cuvant al S&P.
In pofida esecurilor agentiilor de rating in timpul crizei financiare, investitorii se bazeaza inca foarte mult pe evaluarile S&P, Moody's si Fitch.Agentia S&P a fost puternic criticata in SUA de politicieni, investitori si Trezorerie, dupa ce a retrogradat Statele Unite. mai mult
Joi, 18 August 2011, ora 14:24
Comisia americana pentru bursa si valori mobiliare (SEC) analizeaza corectitudinea metodei de analiza aplicata de agentia Standard&Poor's care a dus la retrogradarea ratingului Statelor Unite, precum si respectarea confidentialitatii, potrivit unei surse apropiate situatiei, citata de Bloomberg.
Inspectorii SEC verifica politicile S&P pentru astfel de analize si daca aceste proceduri au fost urmate atunci cand agentia de evaluare financiara a retrogradat ratingul "AAA" al SUA pe 5 august, a spus sursa.
Revizuirea in scadere a ratingului Statelor Unite a dus la scaderea cu circa 6.800 de miliarde de dolari a valorii actiunilor la nivel mondial.
Oficialii americani au afirmat ca retrogradarea s-a bazat pe o analiza eronata, care a supraestimat datoriile SUA cu circa 2.000 de miliarde de dolari.
S&P sustine ca discrepanta nu modifica estimarile ca raportul intre datoriile si PIB-ul SUA va continua sa creasca in urmatorii zece ani.
Agentia de rating a revizuit ratingul SUA de la "AAA" la "AA+", dupa ce a avertizat pe 14 iulie ca va lua aceasta masura in absenta unui plan credibil pentru reducerea deficitului bugetar, chiar daca va fi majorat plafonul de indatorare.
Moody's Investors Service si Fitch Ratings au decis sa mentina ratingul SUA la nivelul maxim "AAA".
SEC investigheaza si daca unii investitori au aflat despre retrogradarea ratingului SUA inainte de anuntul oficial al S&P.
Investigatia se afla in faza preliminara, a precizat sursa.... mai mult
Luni, 15 August 2011, ora 15:40
O restructurare noua si mai ampla a datoriilor Greciei este probabila in urmatorii doi ani, a declarat un oficial al agentiei de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P), adaugand ca retrogradarea statului elen, din nou, este "destul de certa" ."Ratingul are perspectiva negativa, asa ca suntem destul de siguri ca va fi revuizuit negativ, deoarece acum se afla pe masa o restructurare concreta a datoriei", a spus seful diviziei S&P pentru ratinguri suverane, David Beers, intr-un interviu pentru postul de televiziune CNBC.
Grecia a devenit in iunie tara cu cel mai scazut rating S&P din lume, dupa o retrogradare cu opt trepte.
"Ne-am mai exprimat opinia ca orice restructurare a datoriei Greciei pe termen scurt nu ar reprezenta, probabil, sfarsitul. Ar putea avea loc o alta restructurare masiva in viitor", a spus Beers.
Intrebat cand ar putea avea loc aceasta restructurare, analistul S&P a raspuns: "Depinde partial de politicienii eleni.
Dar nu ne-ar surprinde daca o a doua restructurare ar trebui analizata in urmatorii ani".
Liderii din zona euro au convenit, saptamana trecuta, asupra unui amplu pachet de ajutor financiar pentru Grecia, care include o preschimbare a obligatiunilor detinute de banci, asiguratori si alti investitori privati.
Creditorii vor accepta o pierdere de 21% pentru plasamentele in titluri elene, parte a unei contributii de 37 miliarde de euro, pe parcursul a trei ani, la sustinerea Greciei.
Moody's a retrogradat, luni,... mai mult
Miercuri, 27 Iulie 2011, ora 15:28
Italia a primit o evaluare negativa de perspectiva a ratingului din partea agentiei Standard & Poor's (S&P). Scaderea ratingului, de la stabila la negativa, se datoreaza perspectivelor economice slabe si riscurile tot mai mari ca guvernul sa nu poata reduce datoriile uriase ale tarii, potrivit Reuters, citat de Mediafax.Masura de revizuire, care marcheaza cresterea riscului de scadere a ratingului Italiei, ar putea alimenta temerile privind potentiala revarsare a crizei datoriilor de stat din Grecia, Irlanda si Portugalia catre alte state vulnerabile din zona euro, cu datorii si deficite nesustenabile.
"Consideram ca perspectivele actuale de crestere ale Italiei sunt slabe, iar angajamentul politic pentru reforme de consolidare a productivitatii pare sa se clatine", se arata intr-un comunicat transmis de S&P.
Agentia avertizeaza ca fragilitatea guvernului Berlusconi, care se bazeaza pe o majoritate parlamentara asigurata de o coalitie de centru-dreapta, sugereaza ca astfel de reforme nu vor putea fi adoptate in viitorul apropiat.
"Un posibil blocaj politic ar putea contribui la derapajul fiscal. In consecinta, consideram ca perspectivele Italiei de a-si reduce datoria guvernamentala au scazut", considera analistii S&P.
S&P a afirmat ratingurile "A+" pentru datoriile pe termen lung, respectiv "A-1+" pentru creditele pe termen scurt ale guvernului italian.
Tara se redreseaza incet dupa cea mai severa recesiune de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial... mai mult
Luni, 23 Mai 2011, ora 09:56
Standard & Poor's (S&P) a renuntat marti la supravegherea cu implicatii negative impusa Greciei in decembrie si a confirmat ratingurile statului elen la niveluri din categoria cu recomandare de investitii, ca urmare a masurilor de reducere a deficitului bugetar, mentinand insa perspectiva negativa.Astfel, potrivit comunicatului transmis, S&P a mentinut calificativul 'BBB+' pentru imprumuturile pe termen lung, respectiv 'A-2' pentru cele pe termen scurt.
"Consideram ca programul actual de consolidare fiscala sustine nivelul actual al ratingului, de aceea il confirmam.
Totusi, in pofida noilor masuri, consideram ca va fi dificil pentru Grecia sa-si respecte integral planul de consolidare fiscala, pentru reducerea deficitului la 5,6% din PIB in 2011 si 2,8% din PIB in 2012, daca nu va lua masuri suplimentare in anii urmatori", mai arata S&P.
Guvernul elen a adoptat, pe 5 martie, al treilea set de masuri de reducere a deficitului bugetar, pana la 8,7% din PIB. Dupa mai multe saptamani de negocieri si ezitari, ministrii de finante din zona euro au clarificat luni seara detaliile tehnice ale planului de asistenta financiara pentru Grecia.
Mecanismul va consta in imprumuturi bilaterale in valoare totala de 20-25 miliarde euro. La cererea Germaniei, liderii Uniunii Europene vor trebui sa aprobe acest plan la urmatorul summit european, ce va avea loc pe 26 martie.
Pe 13 martie, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, declara ca... mai mult
Marti, 16 Martie 2010, ora 22:38