Santierele navale din Rusia au primit comenzi pentru constructia mai multor spargatoare de gheata, aceastea urmand sa fie folosite la intretinerea Rutei Maritime de Nord.
Traseul naval pe care Rusia intentioneaza sa il deschida prin zona arctica ar putea usura transportul marfurilor catre diferite regiuni ale globului, scurtand cu mult distanta si timpul de calatorie, relateaza agentia TASS.
"In privinta Rutei Maritime de Nord si a construirii flotei de spargatoare de gheata de care avem nevoie, mai multe vase de acest tip sunt in constructie acum in santierele navale.
Trei spargatoare de gheata cu o putere de 60 MW sunt in constructie la Sankt Petersburg", a anuntat ministrul Industriilor din Rusia, Denis Manturov.
Doua tari detin la aceasta ora tehnologia de a construi spargatoare de gheata de ultima generatie, dupa cum sustine Manturov, Rusia si Finlanda colaborand indeaproape in acest domeniu.
Ruta nordica ar injumatati timpul de transport intre Europa si Orientul Indepartat, iar topirea calotei glaciare permite folosirea traseului pentru 10-11 luni pe an.
In acelasi timp, oficialii de la Moscova realizeaza importanta strategica a acestui traseu, mai multe baze militare din zona arctica fiind reactivate pentru a proteja interesele Rusiei in zona.
De altfel, ministrul Manturov si-a exprimat speranta ca programul colegilor de cabinet de la Transporturi si Aparare sa includa si escorta militara pentru navele care vor alege sa foloseasca acest traseu. mai mult
Miercuri, 11 Mai 2016, ora 14:33
Romania are potential de a deveni una dintre rutele comerciale majore in viitor, prin intermediul portului Constanta, dar este nevoie de unele modificari legislative, printre care amanarea platii TVA la import pentru toate companiile, indiferent de cuantumul importurilor, potrivit Mediafax. "Romania are potential de a deveni, prin intermediul portului Constanta, principala poarta de intrare a bunurilor provenind din Estul Asiei si Orientul Mijlociu catre Europa Centrala si de Est, si astfel de a ajunge una dintre rutele comerciale majore din viitor.
Dar pentru a-si maximiza avantajele geografice competitive, in afara de imbunatatirea infrastructurii, Romania trebuie sa implementeze cateva modificari legislative esentiale, care ar transforma-o intr-o destinatie ideala pentru importurile europene.
Ma refer in principal la amanarea platii TVA la import pentru toate companiile, indiferent de cuantumul importurilor, la implementarea sistemului reprezentarii fiscale globale si la facilitati vamale precum Agentul Economic Autorizat ", a declarat, intr-un comunicat, Peter de Ruiter, Partener, liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania.
Reprezentantul firmei de consultanta si audit apreciaza ca transportatorii si companiile logistice vor trebui sa se adapteze schimbarilor in dinamica rutelor comerciale pentru a putea sa-si valorifice la maximum oportunitatile de profit.
"Companiile care isi vor adapta strategia din perspectiva modificarilor... mai mult
Luni, 18 Aprilie 2011, ora 12:19