Masura de crestere a dobanzii cheie de la 10,5% la 17% adoptata de Banca Centrala a Rusiei nu a reusit sa opreasca devalorizarea accentuata a rublei. Toti ochii se indreapta acum spre ultima resursa pe care Moscova o poate pune in joc, pentru a limita efectele dezastrului produs de sanctiunile economice si caderea pretului petrolului: rezerva de aur a Bancii Centrale.
Aproximativ 10% din rezerva valutara a Rusiei este sub forma de aur, in depozitele Bancii Centrale. Este vorba despre 1.169,5 tone de aur, 150 de tone fiind adaugate numai in cursul acestui an, dupa cum a mentionat guvernatorul Bancii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, in fata Dumei, informeaza Bloomberg.
Rusia trece printr-un moment mai mult decat delicat, in ceea ce priveste stabilizarea monedei nationale si reducerea deficitului bugetar. Pana acum, o suma de 80 de miliarde de dolari din rezerva valutara a tarii a fost alocata eforturilor de stabilizare a rublei.
Insa, caderea monedei rusesti s-a produs exact pe fondul prabusirii pietei petrolului cu 40% in doar sase luni, facand ca golul din rezerva valutara sa fie resimtit din plin.
Acum, diminuarea pretului aurului pe pietele internationale tradeaza nervozitatea traderilor, care asteapta ca Moscova sa faca apel la ultima rezerva importanta a tarii in incercarea de a redresa economia: aurul din rezerva Bancii Centrale.
"Rusia se afla intr-un punct critic, in care sanctiunile economice impuse pe piata europeana si prabusirea pretului... mai mult
Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 18:00
1Anul trecut, Rusia a fost cel mai mare cumparator de aur la nivel mondial, depasind China. Statul rus a achizitionat 570 de tone, cu 25% mai mult decat China.
"Cu cat o tara are mai mult aur, cu atat va avea mai multa suveranitate daca dolarul, euro, lira sterlina sau orice alta moneda de rezerva va suferi un cataclism", comenteaza pentru Bloomberg Evgeny Fedorov, parlamentar in camera inferioara din partea partidului Rusia Unita, formatiunea politica a presedintelui Vladimir Putin, transmite Bloomberg.
Astfel, Rusia a cumparat in ultimii 10 ani o cantitate de aur echivalenta cu de trei ori greutatea Statuii Libertatii.
Aurul, ravnit de liderii Rusiei de la tarul Nicolae al II-lea pana la Vladimir Lenin, s-a scumpit de aproape 5 ori in ultimul deceniu. Bancile centrale ale economiilor dezvoltate au tiparit bani pentru a incerca sa-si fereasca economiile de efectele crizei financiare globale, astfel ca investitorii au cautat sa renunte la detinerile in dolari si euro in favoarea unor active mai sigure, precum aurul.
In 1998, anul cand Rusia a intrat in default pe 40 miliarde de dolari din datoria de stat, o uncie de aur costa echivalentul a 28 de barili de petrol, potrivit datelor Bloomberg. Raportul a scazut la 11,5 un an mai tarziu, cand Putin a preluat puterea. In 2005, cand o uncie de aur reprezenta in dolari echivalentul a 6,5 barili de petrol, presedintele Putin a sugerat bancii centrale sa cumpere metalul pretios.
La acea data, aurul se tranzactiona... mai mult
Luni, 11 Februarie 2013, ora 11:33
Rusia va vinde pana la 50 de tone de aur de la rezerva de stat pana la sfarsitul anului, pentru a finanta deficitul bugetar, potrivit unei surse apropiate situatiei, prima tranzactie de acest fel derulata de la destramarea spatiului sovietic la inceputul anilor '90.
Vanzarea celor 50 de tone de aur, care reprezinta circa 1,25% din consumul anual global, va permite Rusiei sa acopere primul deficit bugetar inregistrat in ultimul deceniu, informeaza Mediafax.
"Peste 20 de tone, dar sub 50 de tone vor fi plasate in acest an pe piata", a declarat sursa citata pentru Reuters, precizand ca masura vizeaza cresterea veniturilor la bugetul de stat.
Alte doua surse guvernamentale de la Moscova au confirmat pentru Reuters decizia, insa nu au comentat cu privire la volumul ce urmeaza sa fie vandut.
Oficial, purtatorul de cuvant al Executivului rus a declarat ca hotararea de guvern privind vanzarea de aur nu a fost inca semnata.
Potrivit celor mai recente prognoze oficiale, deficitul bugetar al Rusiei se va plasa in acest an intre 7,5% si 7,7% din Produsul Intern Brut.
Rezerva de stat a Rusiei, Gokhran, subordonata ministerului Finantelor, detine alaturi de banca centrala stocuri de metale pretioase si diamante, iar inventarul institutiei este considerat secret de stat.
Potrivit unei ordonante de guvern adoptate la inceputul acestui an, Gokhran poate vinde in 2009 metale pretioase in valoare de 44,4 miliarde ruble, echivalentul a 1,53 miliarde de dolari.
Totodata, institutia... mai mult
Vineri, 23 Octombrie 2009, ora 15:03