Serbia merge inainte cu planul de a adera, la sfarsitul lunii viitoare, la Uniunea Economica Eurasiatica, infiintata de presedintele Vladimir Putin pentru a concura piata libera europeana si pentru a reconstrui sfera de influenta a Rusiei in randul fostelor state membre ale Uniunii Sovietice.
Uniunea Europeana a cerut raspicat Serbiei anularea oricaror acorduri comerciale bilaterale cu alte state daca doreste aderarea, liderii blocului comunitar declarand ca si-ar dori sa vada o aliniere mai rapida a Belgradului la politicile UE, scrie Bloomberg.
Oficialii sarbi au ignorat criticile si vor semna un acord pentru aderarea la Uniunea Economica Eurasiatica pe 25 octombrie.
Planul nu este "o piedica pentru integrarea europeana", a declarat ministrul sarb al Comertului, Rasim Ljajic. Avertismentul Comisiei Europene nu va afecta "decizia Serbiei de a incheia acest acord cu Moscova", a adaugat el.
Liderii UE au indicat faptul ca si-ar dori sa vada mai multe angajamente ale Serbiei in vederea aderarii, mai ales avand in vedere rezultatele celui mai recent raport privind progresele statului, care arata ca Serbia a facut progrese modeste in vederea alinierii politicilor externe si de securitate cu cele europene.
Liderii sarbi au declarat faptul ca apartenenta la UE este o prioritate, un obiectiv pe care sa-l atinga pana la jumatatea deceniului viitor. In acelasi timp, statul are legaturi istorice si religioase cu Rusia, care ii ajuta sa impiedice recunoasterea... mai mult
Miercuri, 11 Septembrie 2019, ora 15:27
Siria flirteaza cu ideea de a intra in Uniunea Economica Eurasiatica, condusa de Rusia, potrivit premierului de la Damasc.
Wael Al Halqi a sustinut de curand ca acest lucru va usura cooperarea cu "prietenii", arata Russia Today.
"Au loc negocieri cu Moscova pentru a ne alatura Uniunii Economice Eurasiatice si in zona vamala libera. Vedem acest lucru ca un beneficiu ce ne-ar putea aduce intarirea relatiilor cu statele prietenoase, in domeniul economic si in cel comercial", a mentionat premierul sirian, intr-un interviu acordat RIA Novosti.
Uniunea Economica Eurasiatica, formata la 1 ianuarie, vrea sa dialogheze cu UE
El a mai spus ca Damascul si Moscova au semnat mai multe contracte pentru construirea unor ...citeste mai departe despre "Tara faramitata de razboaie care bate la portile zonei eurasiatice: Cere ajutorul Rusiei" pe Ziare.com mai mult
Joi, 23 Iulie 2015, ora 13:52
Pe masura ce grecii si creditorii europeni ai tarii se confrunta pe un teren al declaratiilor, inainte de alegerea pe care populatia elena trebuie sa o faca in privinta apartenentei tarii la zona euro, toata lumea asteapta sa vada un zambet ivindu-se pe fata lui Vladimir Putin.
Evenimentele par sa decurga in favoarea lui, distragand atentia tarilor occidentale de la criza din Ucraina si oferindu-i prilejul de a exploata fisurile ivite in blocul UE, remarca reporterii Reuters.
Arma elena
Economia Rusiei, deja slabita de prabusirea pietei petrolului si sanctiunile economice dictate dupa amestecul in criza din Ucraina, nu va scapa nezdruncinata daca Grecia va parasi zona euro si eventual Uniunea.
Insa, criza aceasta serveste drept lectie pentru Moscova care isi creioneaza incet incet propriul bloc politico-economic pe ruina fostei Uniuni Sovietice.
Rusia este si una din tarile spre care Atena se poate indrepta pentru a cere ajutor financiar in cazul in care populatia decide sa respinga oferta creditorilor internationali.
Deja presa controlata de Kremlin se inghesuie sa descrie Uniunea Europeana ca un imperiu discreditat si disfunctional ajuns in stadiu final.
"Nu am nicio indoiala ca vor folosi Grecia ca pe o arma impotriva Germaniei si impotriva Uniunii Europene.
Asta a facut URSS si asa a procedat si KGB-ul, care a folosit guvernele statelor mici in campania impotriva Occidentului", sustine Evghenia Albats, editor al revistei New Times si unul dintre... mai mult
Vineri, 03 Iulie 2015, ora 16:30
Uniunea Economica Eurasiatica, formata oficial la 1 ianuarie, este dispusa la dialog cu Uniunea Europeana in vederea constituirii unui spatiu economic comun, afirma ambasadorul Rusiei la UE, Vladimir Cijov.
"Planul nostru este sa initiem cat mai curand contactele oficiale intre Uniunea Europeana si Uniunea Economica Eurasiatica. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a vorbit despre acest lucru mai de mult. Sanctiunile impuse de UE Rusiei nu reprezinta un obstacol", a declarat Vladimir Cijov.
"Cred ca logica ne indeamna sa exploram posibilitatea constituirii unui spatiu economic comun in regiunea eurasiatica, ...citeste mai departe despre "Uniunea Economica Eurasiatica, formata la 1 ianuarie, vrea sa dialogheze cu UE" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 02 Ianuarie 2015, ora 14:54
Liderii din Rusia, Kazahstan si Belarus au semnat un tratat, joi, la Astana, ce pune bazele crearii Uniunii Economice Eurasiatice (UEE), organism ce va fi condus de Rusia.
Acordul a fost semnat de presedintii rus, Vladimir Putin, kazah, Nursultan Nazarbaev, si belarus, Alexandr Lukasenko, si creeaza un teritoriu cu tarife vamale unice incepand cu 1 ianuarie 2015, scrie Radio Free Europe/Radio Liberty.
Criticii proiectului spun ca este o incercare a Moscovei de a recrea Uniunea Sovietica. Putin respinge aceasta acuzatie. el a declarat joi ca Rusia este asaltata de tarile dornice sa se alature acestui proiect: "Oriunde merg sunt intrebat cum pot adera alte tari".
In pofida acestei cereri covarsitoare, proiectul UEE se afla la a 7-a incercare de a se naste, ...citeste mai departe despre "Putin isi face imperiu economic din cenusa URSS - primul pas pentru Uniunea Eurasiatica" pe Ziare.com mai mult
Joi, 29 Mai 2014, ora 14:55
Rusia, Kazahstan si Belarus au stabilit principiile de baza ale noii Uniuni Economice Eurasiatice (UEE), a anuntat marti, la Moscova, presedintele rus Vladimir Putin, in deschiderea Consiliului economic suprem eurasiatic, la nivel de sefi de stat, informeaza agentiile de presa ITAR-TASS si RIA Novosti.
In cele doua luni care s-au scurs de la ultima reuniune de la Minsk, am reusit sa obtinem rezultate noi in directia integrarii intre tarile noastre, a afirmat liderul rus, indicand ca in acest timp 'a fost elaborat proiectul partii institutionale a Tratatului privind Uniunea Economica Eurasiatica'.
Seful statului rus a explicat ca documentul defineste statutul legal, cadrul organizatoric, obiectivele si mecanismele de functionare a Uniunii, care ar urma sa inceapa sa functioneze de la 1 ianuarie 2015.
'Am stabilit principiile de baza ale proiectului de integrare eurasiatica', a subliniat Vladimir Putin, potrivit caruia principiul-cheie este ca, prin activitatea sa, noua Uniune sa raspunda pe deplin intereselor nationale ale tuturor membrilor sai.
'Noi infiintam Uniunea eurasiatica pentru consolidarea economiilor noastre, asigurarea unei dezvoltari armonioase a acestora si apropierii acestora', a afirmat locatarul de la Kremlin, care a promovat intens acest proiect in ultimii doi ani.
Aceasta alianta - a spus Putin - va spori competitivitatea si, in cele din urma, va avea impact asupra cresterii bunastarii nationale a tuturor tarilor participante la prezentul... mai mult
Marti, 24 Decembrie 2013, ora 15:29
Rusia vrea sa formeze Uniunea economica eurasiatica pana in 2015, a anuntat joi Dmitri Medvedev.
"Vom continua sa progresam pe calea integrarii economice", a spus Medvedev, relateaza Nia Rovosti.
"De la 1 ianuarie 2012, spatiul economic unit format din Rusia, Belarus si Kazahstan va vedea lumina zilei, permitand astfel libera circulatie a marfurilor, serviciile, capitalurilor si mainii de lucru. Obiectivul este formarea pana in 2015 a Uniunii economice eurasiatice, de care va depinde mult viitorul tarii noastre", a explicat Medvedev. mai mult
Joi, 22 Decembrie 2011, ora 13:13