Dupa negocieri indelungate, Rusia, Ucraina si UE au convenit joi noaptea, "in principiu", asupra unui nou acord privind livrarea de gaze naturale incepand cu data de 1 ianuarie 2020, a declarat vicepresedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, transmite Reuters.
Ucraina este o tara cruciala pentru tranzitul gazelor naturale rusesti spre Europa. Actualul acord prin care Rusia livreaza gaze Ucrainei si altor tari din Europa expira dupa 31 decembrie 2019.
"Dupa negocieri intensive sunt bucuros sa spun ca am ajuns la un acord de principiu asupra tuturor elementelor cheie, ceea ce cred ca este o veste foarte buna pentru Europa, Rusia si Ucraina", a declarat Sefcovic.
Vicepresedintele Comisiei Europene, ministrul Energiei din Ucraina, Oleksiy Orzhel, si omologul sau rus, Alexander Novak, s-au intalnit joi la Berlin pentru discutii dar nu au oferit alte detalii.
Separat, grupul rus Gazprom a informat ca oficialii de la Moscova si Kiev se vor intalni vineri la Minsk pentru a continua discutiile.
La randul sau, Oleksiy Orzhel si-a exprimat speranta ca in scurt timp se va ajunge "la un rezultat pozitiv pentru toate partile" iar ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a laudat eforturile Germaniei de a intermedia un acord intre Ucraina si Rusia.
In prezent, Rusia construieste doua noi gazoducte, Nord Stream2 si TurkStream, acesta din urma fiind destinat sa ocoleasca Ucraina. Cu toate acestea, joi la conferinta sa anuala de presa, presedintele Rusiei, Vladimir... mai mult
Vineri, 20 Decembrie 2019, ora 10:27
Europa nu va avea probleme in aprovizionarea cu gaze naturale la iarna, chiar daca nu se va ajunge la un nou acord privind livrarile de gaze naturale rusesti via Ucraina pana la finele acestei luni, cand expira actualul acord de tranzit, arata un studiu publicat miercuri de un institut german, transmite Reuters.
"Aprovizionarea cu gaze pentru iarna este in siguranta, chiar daca discutiile referitoare la livrarile de gaze din Rusia via Ucraina spre Europa vor esua", sustine studiul realizat de Institute of Energy Economics (EWI) din Koln.
Potrivit acestui studiu, este posibil ca in Germania pretul gazelor naturale sa inregistreze o crestere moderata, dar nu vor exista intreruperi in aprovizionare. Facilitatile de stocare a gazelor sunt pline, preturile sunt la cele mai mici valori din ultimii ani gratie supraofertei mondiale iar interconectarea retelelor de gazoducte este intr-o situatie mult mai buna decat era in urma cu zece ani, cand o disputa dintre Rusia si Ucraina pe tema pretului si platilor gazelor naturale a afectat aprovizionarea statelor din Europa.
Moscova a informat ca nu vrea sa ajunga la un nou razboi al gazelor naturale cu Ucraina, similar cu cel din 2009. Actualul acord care reglementeaza aprovizionarea Ucrainei cu gaze naturale rusesti precum si tranzitul spre Uniunea Europeana expira la 31 decembrie 2019, iar negocierile pentru un nou acord sunt complicate de aspecte ce tin de procedurile de arbitraj si de anexarea peninsulei Crimeea de catre... mai mult
Miercuri, 04 Decembrie 2019, ora 16:17
Presedintele american Donald Trump a salutat sambata, pe Twitter, schimbul de prizonieri efectuat intre Rusia si Ucraina, vazand in el "poate primul pas urias spre pace", dupa cinci ani de conflict. Acelasi lucru l-au facut si liderii europeni Federica Mogherini si Donald Tusk.
"O veste foarte buna, poate un prim pas urias spre pace", a transmis presedintele SUA despre indelung asteptatul schimb de prizonieri, ce ar putea anunta un dezghet in relatiile intre Moscova si Kiev, grav deteriorate dupa anexarea peninsulei ucrainene Crimeea in 2014 de catre Rusia.
La randul sau, emisarul special american pentru Ucraina, Kurt Volker, s-a declarat "foarte multumit sa-i vada pe marinarii ucraineni intorcandu-se acasa si schimbul de prizonieri Ucraina-Rusia".
"Sper ca aceasta va contribui la o noua dinamica pentru alte schimburi de prizonieri, o incetare a focului reinnoita si progrese in punerea integrala in aplicare a acordurilor de la Minsk", semnate in 2015, dar a caror componenta politica a ramas litera moarta, a adaugat emisarul american pe Twitter.
"Suntem incurajati de semnele unui dialog mai solid intre Rusia si Ucraina", a declarat pentru AFP un responsabil din Departamentul de Stat, potrivit caruia SUA sustin eforturile noului presedinte ucrainean Volodimir Zelenski in favoarea unei solutii diplomatice.
"Chemam Rusia sa-i elibereze imediat pe toti ceilalti ucraineni, inclusiv pe membrii comunitatii tatare din Crimeea, care raman inchisi pe nedrept", a notat... mai mult
Sambata, 07 Septembrie 2019, ora 21:33
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anuntat ca presedintele Vladimir Putin a fost de acord cu propunerea cancelarului Angela Merkel ca experti germani sa monitorizeze Stramtoarea Kerci.
Putin a fost de acord cu aceasta propunere cu o luna in urma, dar expertii germani nu au ajuns pana la momentul actual, relateaza Reuters.
In luna noiembrie, Moscova a retinut trei nave militare ucrainene si echipajele acestora in Stramtoarea Kerci, incident care a alimentat tensiunile existente deja intre cele doua tari.
Incidentul intre Paza de Coasta rusa, aflata in subordinea serviciilor ruse de securitate FSB, si bastimente apartinand Marinei ucrainene a avut loc la Marea Neagra, in largul Crimeii, cand acestia din urma au incercat sa traverseze Stramtoarea Kerci pentru a intra in Marea Azov, o mica mare de o importanta cruciala in exporturile de cereale si de otel produse in estul Ucrainei.
Paza de Coasta rusa a imobilizat cu forta doua vedete si un remorcher ucrainene, pe care le-a acuzat ca au intrat ilegal in apele teritoriale ruse si au luat prozonieri marinarii de la bord.
Acest incident armat a fost denuntat drept "o provocare" de catre Rusia, iar Ucraina a denuntat la randul sau un "act de agresiune" al Moscovei, cerand eliberarea marinarilor si restituirea navelor.
Citeste si:
Tensiuni intre Rusia si Ucraina: Imagini din satelit arata sute de tancuri si mii de camioane rusesti la granitaKievul sustine ca Rusia a blocat doua porturi ucrainene de la... mai mult
Vineri, 18 Ianuarie 2019, ora 15:39
Rusia si Ucraina au semnat un acord pentru furnizarea de electricitate pe parcursul anului viitor, dupa ce Rusia a anuntat sambata ca intentioneaza sa furnizeze carbune si electricitate Ucrainei, fara ca acestea sa fie platite in avans, relateaza Sputnik News.
"Contractul este valabil timp de un an, incepand din 30 decembrie 2014 si prevede livrarea constanta de electricitate, pana la 1.500 MW", a declarat Alexander Novak, ministrul rus al Energiei.
Acordul a fost semnat intre companiile de stat din cele doua tari, Inter RAO din Rusia si, respectiv, Ukrinterenergo din Ucraina.
De asemenea, cele doua companii au semnat o alta intelegere, prin care Ucraina se angajeaza sa ...citeste mai departe despre "Acord Rusia - Ucraina: energie ieftina vs alimentarea fara intrerupere a Pensinsulei Crimeea" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 31 Decembrie 2014, ora 16:03
Rusia, Ucraina si Uniunea Europeana au ajuns, joi seara, la Bruxelles la un acord pentru reluarea livrarilor de gaz rusesc in aceasta iarna, a anuntat o sursa europeana.
Modalitatile acordului urmeaza a fi precizate de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si ministrii rus si ucrainean ai energiei, Aleksandr Novak si Iuri Prodan, intr-o conferinta de presa anuntata de Comisia Europeana pentru ora 21.45 /20.45 GMT/.
Solutionarea datoriei de 3,1 miliarde de dolari se va face in doua transe, prima imediat si cealalta pana la sfarsitul anului, potrivit acestor surse, citate de AFP. "Ucrainenii au bani sa plateasca", au adaugat aceste surse.
Acordul prevede de asemenea un pret de 385 de dolari pentru 1.000 m3 pe toata durata contractului, care se desfasoara din noiembrie pana la sfarsitul lunii martie 2015. Plata se va face in avans pentru luna urmatoare. Kievul vrea garantii absolute ca acest pret nu se va schimba pe durata contractului. Ucraina, care ar avea nevoie in total de patru miliarde de m3, a obtinut aceasta asigurare.
De asemenea vor fi prezenti la conferinta de presa comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, care a condus discutiile cu rusii si ucrainenii in ultimele luni, precum si sefii grupurilor Gazprom din Rusia si Naftogaz din Ucraina.
Negocierile trilaterale, suspendate in noaptea de miercuri spre joi, au fost reluate joi seara. mai mult
Vineri, 31 Octombrie 2014, ora 08:19
Negocierile dintre Rusia si Ucraina legate de livrarea de gaze rusesti si datoria Kievului fata de Gazprom s-au incheiat fara succes, marti, la Bruxelles, in pofida unor "progrese importante", iar o noua reuniune cu UE va avea loc miercurea viitoare la Bruxelles, a anuntat Comisia Europeana, potrivit AFP.
"Am facut progrese importante", a declarat comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, la finalul unei reuniuni cu ministrii ucrainean si rus ai energiei, Iuri Prodan si, respectiv, Aleksandr Novak, potrivit Agerpres.
"Speram ca vom ajunge la un acord saptamana viitoare", a adaugat el. mai mult
Miercuri, 22 Octombrie 2014, ora 08:59
Bursele mondiale au ajuns la nivelul minim al ultimelor 10 zile, iar pretul petrolului este din ce in ce mai ridicat, resimtind presiunea tensiunilor existente intre Rusia si Occident. Mai mult, daca situatia escaladeaza, atunci pietele globale vor fi bulversate.
Indicele bursier pentru pietele emergente a ajuns la minimul ultimei luni, iar cel pentru Rusia a scazut cu 1%.
Pietele financiare, in special cele din Asia, au primit semnale ca autoritatile din China nu pot sprijini economia cu mai multe stimulente financiare, insa principala lovitura a provenit din evolutia crizei din Ucraina, potrivit Fox Business.
Liderii Grupului celor mai puternice sapte economii din lume (G7) ar putea anunta noi sanctiuni impotriva Moscovei, care vor urma masurilor anuntate dupa anexarea Crimeei.
Deja presedintele american Barack Obama a avertizat ca Rusia va fi "pedepsita" pentru escaladarea conflictului din Ucraina, iar celelalte state membre G7 ar putea sa ia decizii similare.
SUA ...citeste mai departe despre "Cum afecteaza pietele financiare conflictul Rusia - Ucraina" pe Ziare.com mai mult
Marti, 29 Aprilie 2014, ora 08:34
Formarea unui consortiu de gaz ruso-ucraineano-european, readusa in discutie de noul presedinte Viktor Ianukovici, va permite Moscovei sa puna mana pe reteaua de gazoducte din Ucraina, a declarat fostul premier Iulia Timosenko, relateaza RIA Novosti."Ianukovici a procedat la realizarea programului de formare a unui consortiu de transportare a gazului, ceea ce inseamna cedarea unei infrastructuri strategice care a costat cel putin 150 de miliarde de dolari", a spus ea.
Aparuta in 2003, ideea formarii unui astfel de consortiu a fost "ingropata" dupa sosirea la putere a lui Viktor Iuscenko in 2005.
Noul presedinte Viktor Ianukoici s-a declarat dispus vineri, la Moscova, sa revina la acest proiect dupa formarea unui guvern in Ucraina. mai mult
Sambata, 06 Martie 2010, ora 17:47