Rusia a anuntat, vineri, incetarea Tratatului de dezarmare nucleara privind Fortele Intermediare Nucleare (INF) "la initiativa" SUA, in timp ce Washingtonul urma sa faca un anunt oficial in acest sens privind retragerea Statelor Unite din acest pact incheiat la sfarsitul Razboiului Rece.
"La 2 august 2019, la initiativa americana, isi inceteaza validitatea Tratatul semnat la 8 decembrie 1987 la Washington de catre Uniunea Sovietica si SUA privind lichidarea rachetelor cu raza intermediara", se mentioneaza intr-un comunicat al Ministerului de Externe rus, citat de AFP si TASS.
Tratatul viza doar Rusia si SUA. Washingtonul si-a anuntat suspendarea participarii la INF incepand cu 2 februarie. Rusia a reactionat printr-o decizie similara in aceeasi zi, rezervandu-si dreptul la un raspuns simetric in materie de rachete cu raza scurta si medie de actiune, cu lansare de la sol.
Secretarul de Stat american Mike Pompeo a acuzat Rusia de "incalcare substantiala" a pactului, dar Moscova a respins constant acuzatiile.
Tratatul INF, semnat de SUA si URSS in 1987, a interzis rachetele cu lansare de la sol capabile sa transporte focoase nucleare pe o distanta intre 500 si 5.500 de kilometri.
Statele Unite nu au bani de rachete
Desi Statele Unite nu mai au interdictie de a detine aceste rachete cu raza medie de actiune, fondurile pentru testarea si dezvoltarea de rachete s-ar putea epuiza in curand, potrivit unor oficiali citati de Reuters.
In urmatoarele cateva... mai mult
Vineri, 02 August 2019, ora 12:32
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat pregatirea unor masuri militare ca reactie la eventuala retragere a Statelor Unite din Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare (INF).
La sfarsitul lunii noiembrie, Vladimir Putin a avut o serie de intrevederi cu directorii serviciilor de securitate, cu managerii din industria de aparare si cu sefii comandamentelor militare, anunta TASS.
"Au fost analizate masuri pentru consolidarea capacitatilor de lupta ale fortelor armate si mijloace necesare in contextul accelerarii cursei inarmarii din cauza planului Statelor Unite de retragere din Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare", a declarat Serghei Soigu, ministrul rus al Apararii.
"Comandantul suprem a fost informat despre procesul de construire si dezvoltare a fortelor armate, despre capacitatea de a garanta securitatea militara si a contracara un inamic avansat tehnologic", a subliniat Serghei Soigu.
Presedintele Donald Trump a anuntat ca Statele Unite se vor retrage din Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare (INF), acuzand Rusia de incalcarea acordului semnat in anul 1987.
Tratatul semnat de Statele Unite cu Rusia prevede interzicerea rachetelor cu raze de actiune cuprinse intre 500 si 5.500 de kilometri. Donald Trump sustine ca Rusia a incalcat acest tratat, dar Administratia Vladimir Putin a acuzat in mai multe randuri ca sistemele balistice instalate de Statele Unite in Europa, inclusiv in Romania, constituie incalcari ale acordului.
Washingtonul insista... mai mult
Marti, 04 Decembrie 2018, ora 16:43
Rusia va riposta la eventuala retragere a Statelor Unite din Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare (INF), a avertizat luni seara presedintele Vladimir Putin.
"In mod natural, decizia Statelor Unite de retragere din acest Tratat nu poate fi lasata fara un raspuns din partea noastra", a declarat Vladimir Putin, citat de site-ul agentiei Tass.
Potrivit Kremlinului, Vladimir Putin intentioneaza sa discute cu presedintele Statelor Unite, Donald Trump, la summitul G20, despre situatia Tratatului Fortelor Nucleare Intermediare (INF), in contextul in care liderul de la Casa Alba a semnalat retragerea SUA din acord. Summitul Grupului natiunilor dezvoltate si emergente (G20) se va desfasura in Buenos Aires, Argentina, pe 30 noiembrie - 1 decembrie 2018.
Administratia Vladimir Putin a condamnat decizia presedintelui Donald Trump privind eventuala retragere a Statelor Unite din Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare (INF) . In acest context, fostul presedinte sovietic Mihail Gorbaciov a indemnat aliatii Statelor Unite sa nu devina "rampe de lansare a rachetelor americane".
Mihail Gorbaciov a amintit ca Tratatul INF si seria de Tratate pentru Reducerea Armamentului Strategic (START) au facilitat diminuarea substantiala a numarului bombelor atomice ruse si americane. Ministerul rus de Externe a avertizat ca abordarea conflictuala a Aliantei Nord-Atlantice fata de Rusia risca sa genereze o noua cursa a inarmarii.
La randul sau, Uniunea Europeana a atras atentia... mai mult
Marti, 20 Noiembrie 2018, ora 09:08
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, intentioneaza sa discute cu omologul sau din Statele Unite, Donald Trump, la summit-ul G20, despre situatia Tratatului Fortelor Nucleare Intermediare (INF), in contextul in care liderul de la Casa Alba a semnalat retragerea SUA din acord.
"La evenimentele desfasurate la Paris pe 11 noiembrie, Vladimir Putin a discutat foarte rapid cu Donald Trump. Au convenit ca au multe lucruri de discutat, inclusiv situatia Tratatului INF. Au decis sa faca aceste lucruri la summit-ul G20 din Argentina", a declarat luni dupa-amiaza Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Presedintiei Rusiei, citat de site-ul agentiei Tass.
Summit-ul Grupului natiunilor dezvoltate si emergente (G20) se va desfasura in Buenos Aires, Argentina, pe 30 noiembrie - 1 decembrie 2018.
Statele Unite se vor retrage din Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare (INF), a anuntat, pe 21 octombrie, presedintele american, Donald Trump, acuzand Rusia de incalcarea acordului semnat in anul 1987.
Tratatul semnat de Statele Unite cu Rusia prevede interzicerea rachetelor cu raze de actiune cuprinse intre 500 si 5.500 de kilometri.
Citeste si: Kremlin: Retragerea SUA din Tratatul Nuclear va face lumea mai periculoasa. Rusia nu va ataca niciodata prima, dar va riposta
Uniunea Europeana a atras atentia Administratiei Donald Trump ca decizia de retragere a Statelor Unite din Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare (INF) va genera "instabilitate" si o "cursa a inarmarii", cu... mai mult
Luni, 12 Noiembrie 2018, ora 21:59
Retragerea planificata de SUA dintr-un important tratat nuclear semnat in timpul Razboiului Rece, anuntata in urma cu doua zile de presedintele american Donald Trump, "va face lumea mai periculoasa", a transmis, luni, Kremlinul.
"Initiativele de acest gen, daca sunt puse in aplicare, vor face lumea mai periculoasa", a insistat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, adaugand ca Moscova asteapta "explicatii" de la Washington. "Abolirea acestui document va submina stabilitatea si securitatea mondiale", a adaugat el, citat de AFP.
Dupa ce Donald Trump a acuzat Rusia ca nu respecta "de multi ani" Tratatul INF (Intermediate Nuclear Forces Treaty), Kremlinul a declarat luni ca este "categoric in dezacord" cu aceste acuzatii. "Rusia a fost si ramane atasata acestui tratat", a spus Peskov.
"Am furnizat dovezi ca tocmai Statele Unite au subminat baza acestui acord, dezvoltand rachete care pot fi folosite nu numai ca interceptoare, ci si ca rachete cu raza scurta si medie", a spus el in continuare.
Rusia "nu va ataca niciodata pe nimeni prima" in caz de razboi nuclear, a asigurat Peskov, mentionand ca recenta afirmatie a presedintelui Vladimir Putin ca "rusii vor merge in Rai" in caz de razboi nuclear a fost o "alegorie", prin care seful statului a incercat sa explice ca doctrina militara a Federatiei Ruse nu prevede atacul preventiv.
"Nu vom ataca niciodata pe nimeni primii", a tinut sa sublinieze, luni, purtatorul de cuvant al Kremlinului, subliniind ca... mai mult
Luni, 22 Octombrie 2018, ora 15:14
Tensiunile din ultima perioada dintre Statele Unite ale Americii si Coreea de Nord, precum si discutiile pe tema dotarilor nucleare ale Phenianului - care au starnit din start temeri - atrag atentia asupra armelor nucleare pe care le detin in acest moment tarile lumii. Si nu sunt deloc putine.
Seful Pentagonului, generalul James Mattis, a avertizat Coreea de Nord ca SUA vor raspunde "eficient si coplesitor" daca isi continua testele cu rachete, scrie The Telegraph.
In luna decembrie, presedintele rus Vladimir Putin a spus ca intarirea capacitatii nucleare ar trebui sa fie un obiectiv cheie pentru anul 2017, iar Donald Trump, pe atunci presedinte ales, a raspuns pe Twitter, promitand ca va face acelasi lucru.
"Statele Unite trebuie sa-si intareasca si sa-si extinda capabilitatea nucleara pana cand lumea isi baga mintile-n cap in ceea ce priveste armele nucleare", a scris atunci Donald Trump pe Twitter.
Sursa citata noteaza ca o astfel de retorica a dus la ingrijorari legate de capacitatile nucleare ale lumii si la imprevizibilitatea celor care sunt responsabili de focoasele nucleare.
In luna ianuarie, Arms Control Association scria ca in total exista peste 15.000 de focoase in intreaga lume - detinute de tarile care sunt inarmate nuclear.
Mai mult de 90 la suta dintre acestea apartin Statelor Unite (6.800) si Rusiei (7.000), insa doar 9.600 din total reprezinta focoase care sunt in dotarile armatelor. Celalalte asteapta sa fie dezmembrate.
Arsenalurile... mai mult
Sambata, 29 Aprilie 2017, ora 15:32
Moscova a amplasat un nou tip de rachete de croaziera cu raza medie de actiune, in ciuda plangerilor oficialilor americani ca incalca Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare (INF), care le interzice Statelor Unite si Rusiei sa amplaseze astfel de rachete la sol, a declarat marti un inalt oficial din administratia Trump.
Rusia a amplasat in secret racheta terestra de croaziera SSC-8, pe care o dezvolta si testeaza de mai multi ani, a afirmat oficialul, confirmand un material aparut initial in The New York Times.
Potrivit unor informatii care circula pe Internet, rachetele cu raza medie de actiune au fost amplasate in districtul militar central al tarii. "Analizam informatia", a precizat oficialul din administratia Trump.
Rusia ar avea in prezent doua batalioane de astfel de rachete, dintre care unul se afla la poligonul Kapustin Yar, din sud-estul tarii, iar celalalt la o baza operationala din alta regiune, au declarat oficiali americani citati sub acoperirea anonimatului de New York Times.
"Stim ca este o poveste veche. Rusii au construit si testat aceste lucruri, incalcand tratatul INF, inca din timpul administratiei Obama", a spus sursa citata de Reuters sub acoperirea anonimatului.
"Problema acum este ca acestea sunt amplasate si este o si mai mare incalcare a tratatului INF", a adaugat oficialul.
Ministerul rus al Apararii nu a comentat deocamdata informatiile.
Departamentul american de Stat a transmis, intr-un raport din 2014, ca "Federatia Rusa... mai mult
Miercuri, 15 Februarie 2017, ora 11:33
Pentagonul analizeaza "in mod activ" posibilitatea de a folosi arme nucleare impotriva unor obiective din Rusia, tara acuzata ca nu respecta Tratatul INF, Moscova anuntand ca urmareste cu atentie informatiile despre planul SUA de instalare a unor rachete nucleare in Europa si in Asia.
Administratia Barack Obama analizeaza un plan care prevede instalarea de rachete nucleare in Europa si Asia pentru a putea distruge tinte nucleare pe teritoriul Rusiei.
Mai precis, potrivit agentiei Associated Press, Pentagonul analizeaza "in mod activ" posibilitatea folosirii armelor nucleare impotriva unor tinte militare din Rusia, ca reactie la presupusa incalcare de catre Moscova a Tratatului Fortelor Nucleare Intermediare (INF), semnat in anul 1987.
Rusia respinge acuzatiile privind incalcarea INF prin testarea unor rachete de croaziera care au raza de actiune intre 500 si 1.000 de kilometri. Associated Press citeaza un fragment neclasificat al unui raport elaborat de generalul Martin ...citeste mai departe despre "SUA vor sa instaleze rachete nucleare in Europa si Asia. In vizor, obiective din Rusia" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 06 Iunie 2015, ora 14:10
Doi dintre generalii activi din fiecare tabara implicata in Razboiul Rece, James E. Cartwright si Vladimir Dvorkin, au analizat impreuna riscul declansarii unui potential razboi nuclear intre Occident si Rusia.
Cartwright si Dvorkin au tratat la rece riscurile ridicate de fiecare forta implicata in conflictul din Ucraina de a duce tensiunile militare la un nivel neatins pana in prezent, intr-o opinie comuna publicata de ziarul New York Times.
O noua criza globala
Stabilitatea relatiilor dintre Rusia si Occident a fost zdruncinata din temelii de criza izbucnita primavara trecuta in Ucraina, adaugand o dimensiune nucleara conflictului, dupa ce presedintele rus Vladimir Putin a fost sfatuit sa amplaseze o parte din arsenalul nuclear al tarii in Crimeea.
Eforturile diplomatice au facut pana acum prea putin pentru a limita o astfel de amenintare, ceea ce indica necesitatea unei discutii cruciale intre Rusia si Statele Unite pe aceasta tema pentru a elimina riscul unei lansari accidentale.
Chiar daca Razboiul Rece a luat sfarsit, traim in continuare intr-o lume dominata de doctrina atacurilor cu arme nucleare.
Aceasta lasa in picioare doar trei optiuni pentru combatanti: primul atac, lansare in caz de alarma sau represalii duse dupa atac.
Nu se intrevede niciun motiv ca Statele Unite sau Rusia sa fi eliminat aceste calcule din strategia de aparare a fiecarei tari, in conditiile in care arhitectura fortelor de distrugere reciproca a ramas intacta in ultimii... mai mult
Joi, 23 Aprilie 2015, ora 10:35
2