Presa rusa considera ca expulzarile coordonate de diplomati rusi de catre aproximativ 20 de tari dupa otravirea unui fost spion au facut ca relatiile intre Moscova si Occident sa intre intr-o noua perioada de "Razboi Rece".
Acesta este un "flashmob rusofob", titreaza semioficiosul Izvestia, in timp ce ziarul Nezavisimaia Gazeta subliniaza ca "nu au existat niciodata expulzari coordonate", relateaza France Presse.
"Relatiile intre Rusia si Occident intra intr-o adevarata perioada de Razboi Rece", concluzioneaza analistul Feodor Lukianov in paginile cotidianului economic Vedomosti, apreciind ca expulzarile "sunt deosebit distructive pentru relatiile ruso-americane".
"Nu este sfarsitul escaladarii, este clar ca ea se va acutiza, ne asteptam la masuri mai severe decat inainte, la (noi) sanctiuni economice impotriva Rusiei", avertizeaza el.
Potrivit cotidianului Kommersant, aceste "masuri de o severitate fara precedent reprezinta doar o alta agravare a relatiilor dintre Rusia si Occident".
Conform postului de radio independent Eho Moskvi, "intreaga politica a Rusiei si-a concentrat energia in directia autodistrugerii incepand cu 2014", anul anexarii peninsulei ucrainene Crimeea de catre Moscova, act ce a fost urmat de o serie de sanctiuni occidentale.
"Cu cat relatia intre Rusia si Occident este mai rea, cu atat este mai bine pentru presedintele" Vladimir Putin, asigura Eho Moskvi. "Daca sunteti intr-o citadela asediata, trebuie sa provocati in mod constant... mai mult
Marti, 27 Martie 2018, ora 15:24
Administratia Vladimir Putin nu mai mizeaza pe actiunile noului presedinte al SUA, Donald Trump, ci a inceput sa elaboreze planuri de a riposta la noile sanctiuni americane impuse Rusiei, comenteaza cotidianul The Washington Post, avansand ipoteza unui conflict comercial specific Razboiului Rece.
"Adversarul geopolitic sufera un declin si sustine ca partial este vina ta. Congresmeni furiosi aplica noi sanctiuni, iar presedintele lor afirma ca va promulga proiectul. Ce trebuie sa faca o autocratie in relansare? La Moscova, a venit vremea teoriei jocurilor geopolitice. Indiferent daca Administratia de la Kremlin crede propriile negari referitoare la ingerintele in scrutinul prezidential din SUA, exista un adevar incontestabil: Rusia este acum cel mai mare adversar politic al Statelor Unite.
Intelegand ca presedintele Donald Trump este >, Moscova analizeaza optiunile de riposta. Dupa tentativele de apropiere de Donald Trump, Rusia a revenit la realismul politic nemilos in functie de care isi configureaza identitatea politica si incepe sa isi asume rolul de erou negativ", comenteaza Andrew Roth, editorialist al cotidianului The Washington Post, intr-un articol intitulat "Kremlinul nu mai mizeaza pe Donald Trump, acum face planuri de riposta la sanctiunile SUA".
Gandirea Rusiei este de genul - "bun, deci credeti ca noi suntem tipii cei rai; vom fi tipii cei rai, vom vedea daca va place sau nu" - explica analistul Konstantin Eggert.
"Decizia Rusiei de a expulza zeci,... mai mult
Duminica, 30 Iulie 2017, ora 13:08
Razboiul hibrid, tehnica de razboi neconventional in care rusii par sa se fi specializat in ultmii ani, a ajuns sa fie studiata de comandantii trupelor americane implicate in combaterea tehnicilor diversioniste ale Moscovei.
Constand in plasarea de agenti subversivi si trupe de gherila care destabilizeaza autoritatea unui regim in diverse regiuni, razboiul neconventioanl al rusilor incepe sa ii alarmeze pe expertii militari din Statele Unite ca urmare a tehnicii moderne folosite in acest tip de conflict neconventional, relateaza Defense News.
Exemplul Crimeei si activitatea tot mai ferventa a Rusiei in Ucraina si statele baltice reprezinta motive de ingrijorare in radul liderilor Aliantei Nord-Atlantice, unul dintre comandantii militari americani din Europa afirmand recent ca Washingtonul nu a facut tot ce ii statea in putinta pentru a contracara prolifica propaganda a Rusiei in Europa, activitate considerate ca intrand in "zona gri".
Acum, Pentagonul se apleaca indeosebi pe studiul activitatii adversarilor in "zona gri" a razboiului hibrid, Rusia parand cel mai de temut inamic, urmata apoi de China si Iran, dupa cum explica secretarul adjunct pentru operatiuni speciale din Departamentul Apararii, Theresa Whelan.
"Natura conflictelor neconventionale s-a modificat fundamental, ca urmare a noilor tehnologii si tehnici aparute in secolul XXI. In multe privinte, am fost nevoiti sa o luam de la zero", sustine Whelan.
Tactica razboiului hibrid dezvoltata de rusi... mai mult
Marti, 16 Mai 2017, ora 17:29
Statele Unite si Rusia sunt intr-un nou Razboi Rece, a afirmat republicanul Richard Burr, presedintele Comisiei pentru Informatii din Senatul american.
El a atras atentia ca atat Moscova, cat si Beijingul utilizeaza noi tehnologii in sens ofensiv, informeaza site-ul publicatiei The Hill.
Intrebat intr-un interviu acordat postului UNC-TV daca Statele Unite ar fi implicate intr-un nou Razboi Rece cu Rusia, senatorul Richard Burr a afirmat: "Suntem".
"Este ceva foarte asemanator cu ceea ce am vazut in anii 1980, cu exceptia faptului ca Rusia, de altfel ca si China utilizeaza tehnologii pentru a-si promova interesele intr-un mod atat de ofensiv cum nici macar Statele Unite nu o fac", a spus Richard Burr.
"Noi avem un proces de achizitii foarte invechit in armata". Rusia si China "au depasit aceste impedimente, au asumat tehnologiile nou-aparute si le-au integrat in cercetarile si dezvoltarea de armament ofensiv", a subliniat senatorul Richard Burr.
Comisiile de Informatii din Congresul SUA investigheaza presupusele ingerinte ale Kremlinului in scrutinul prezidential din SUA, castigat de Donald Trump, precum si presupusele contacte ale actualului presedinte american cu Moscova.
"Nu exista niciun dubiu ca Rusia a fost implicata activ in campania de difuzare a stirilor false. Au produs lucruri intr-un mod care a facut companiile de stiri reale din lume sa creada ca erau stiri reale, urmarite de mii de oameni, cand de fapt erau mituri", a spus Burr.
In... mai mult
Miercuri, 26 Aprilie 2017, ora 08:42
Washingtonul are de raspuns unei noi provocari venite din partea Moscovei, dupa ce ministrul Apararii, Serghei Shoigu, a afirmat ca Rusia intentioneaza sa deschida baze militare permanente in mai multe zone de pe glob.
Printre tarile care ar putea gazdui bazele militare rusesti se numara Cuba, Vietnamul, Nicaragua si Venezuela, discutiile in acest sens fiind in derulare, dupa cum a declarat oficialul rus, citat de IB Times.
Inapoi la vechii aliati
Cuba si Vietnamul reprezinta doua puncte strategice in care fosta Uniune Sovietica si mai apoi Rusia au intretinut baze militare create in timpul Razboiului Rece, dar desfiintate in anul 2000.
Anuntul facut de ministrul Shoigu coincide insa cu o reintoarcere a Moscovei catre vechii aliati din perioada sovietica, exemplul cel mai elocvent fiind intentia de a permanentiza prezenta militara in Siria prin transformarea bazei de la Tartus in port operational permanent pentru Fortele Navale din Rusia.
Alte baze militare rusesti din afara granitelor se regasesc in teritoriile vecine - Transnistria, Belarus, Georgia si Armenia.
Cuba, intre ciocan si nicovala
Faptul ca Moscova nu exagereaza in privinta intentiilor sale privin redeschiderea unei baze militare in Cuba este confirmat si de presa de la Havana, care a raportat initierea acestor negocieri din partea Rusiei.
Pe de alta parte insa, administratia cubaneza si presedintele Raul Castro nu au dat vreun semn ca ar fi atrasi de reluarea vechilor legaturi cu... mai mult
Miercuri, 12 Octombrie 2016, ora 21:44
3Relatiile Rusiei cu Occidentului sunt "anormale", dar nu sunt la nivelul celor din timpul Razboiului Rece, a declarat adjunctul reprezentantului permanent rus la ONU, Vladimir Safronkov.
"Ar fi mai bine sa nu vorbim de Razboiul Rece, ar fi mai bine sa vorbim despre o relatie anormala intre Occident si Rusia", a spus Safronkov, citat de Sputnik News, conform News.ro.
Oficialul a subliniat ca nu impartaseste opinia unor analisti potrivit carora relatiile dintre Moscova si Washington sunt la nivelul celor din timpul Razboiului Rece.
Analist, despre scutul antiracheta: SUA vor sa incercuiasca Rusia si sa arate cine este stapan in regiune
Relatiile dintre Rusia si Occident s-au deteriorat dupa implicarea Moscovei in conflictul din Ucraina, ce a culminat cu alipirea Crimeei, in urma cu doi ani.
Washingtonul si Bruxelles-ul au adoptat numeroase sanctiuni vizand Federatia Rusa, care, la randul sau, a impus un embargou pe produsele alimentare importante din SUA si ...citeste mai departe despre "Relatiile Rusiei cu Occidentul, ca in vremea Razboiului Rece? Ce spune un oficial rus" pe Ziare.com mai mult
Luni, 16 Mai 2016, ora 12:43
Secretarul american al Apararii, Ashton Carter, a acuzat Rusia ca pune in pericol ordinea mondiala si a dezvaluit ca Pentagonul cauta mijloace creative de a diminua agresiunea Kremlinului si de a-si proteja aliatii.
La un forum din California, dupa o calatorie de opt zile in Asia, Carter a spus ca Rusia desfasoara "activitati provocatoare" pe mare, in aer, in spatiu si in spatiul cibernetic, scrie The Guardian.
NATO avertizeaza Rusia, militarii romani participa la exercitii comune cu americanii
Seful Pentagonului a mai criticat si amenintarile nucleare ale Rusiei, care ridica semne de intrebare asupra liderilor de la Moscova si respectul lor fata de normele internationale impotriva ...citeste mai departe despre "Seful Pentagonului: Nu vrem un razboi rece, cu atat mai putin un razboi fierbinte cu Rusia" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 08 Noiembrie 2015, ora 14:26
Rusia ameninta ca va reactiona daca Statele Unite ale Americii vor detasa trupe si echipament militar in zona baltica si in estul Europei, prin sporirea prezentei ruse pe granita de vest a tarii.
Un oficial al Ministerului Apararii de la Moscova a avertizat luni ca Kremlinul isi va spori fortele de pe flancul vestic, daca Statele Unite vor trimite armament greu in statele baltice si in cele din Europa de Est, anunta agentia Reuters.
Potrivit oficialului rus, generalul Iuri Iakubov, o asemenea miscare din partea Americii ar fi "cel mai agresiv pas al ...citeste mai departe despre "Rusia, amenintari fara precedent: Trimitem trupe! Este cel mai agresiv pas de la Razboiul Rece" pe Ziare.com mai mult
Luni, 15 Iunie 2015, ora 15:10
Cresterea tensiunilor dintre Statele Unite si Rusia ar putea duce la un nou Razboi Rece intre cele doua mari super-puteri, care ar ameninta intregul sistem geopolitic mondial.
O serie de analisti se teme ca, fara o functionare a relatiei dintre Washington si Moscova, marile probleme ale lumii ar ramane nerezolvate, si aici este vorba despre Iran, Siria sau Afganistan.
James Stavridis, amiral cu patru stele, in retragere, profesor la Tufts University, comenteaza pentru Foreign Policy actuala situatie geopolitica mondiala si sustine ca, in loc sa accepte deteriorarea continua a relatiilor cu Rusia, Statele Unite ar trebui sa caute orice posibila zona de cooperare, in ciuda frustrarilor si a pasilor inapoi.
Lista controverselor dintre cele doua super-puteri este lunga: Siria se afla pe primul loc. In timp ce Washingtonul crede intr-o solutie internationala care ar putea include o interventie armata pentru inlaturarea lui Bashar al Assad, Moscova se bazeaza pe Siria ca fiind cea ...citeste mai departe despre "Nou Razboi Rece intre SUA si Rusia?" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 22 Decembrie 2013, ora 10:16