Guvernul presedintelui american Donald Trump reitereaza ca a dat dovada de fermitate fata de Rusia in Afganistan, insa lasa usa deschisa unei participari a lui Vladimir Putin la un summit largit G7, relateaza AFP.
Executivul american este criticat dur dupa ce presa americana a dezvaluit in weekend ca agenti rusi au distribuit bani unor combatanti "apropiati talibanilor" pentru ca acestia sa ucida militari americani sau din NATO in Afganistan.
Trump a negat din nou, miercuri, faptul ca a fost informat de catre serviciile americane de informatii cu privire la acest lucru si a dat asigurari ca sursele nu au fost considerate suficient de solide pentru ca detaliile sa ajunga la el.
"Asta e o munciuna a ziarelor si democratilor", a declarat el postului Fox News. "Sincer, cred ca multi oameni din cadrul serviciilor de informatii nu au crezut ca s-a intamplat cu adevarat".
Insa, potrivit ziarelor, care citeaza surse anonime din cadrul serviciilor americane de informatii, informatiile i-au fost transmise lui Donald Trump, iar Consiliului Securitatii Nationale (NSC) de la Casa Alba a discutat subiectul la sfarsitul lui martie, fara sa angajeze vreo actiune.
La randul sau, seful diplomatiei americane Mike Pompeo a declarat ca nu e "nimic nou" in faptul ca activitatile Rusiei in Afganistan sunt contrare intereselor Statelor Unite, insa a aparat reactia administratiei Trump.
"Noi am luat asta in serios. Am gestionat acest lucru in mod adecvat", a declarat Pompeo, un... mai mult
Joi, 02 Iulie 2020, ora 13:11
Cetatenii din SUA, Rusia si Brazilia ar putea avea in continuare interdictie de intrare in Uniunea Europeana din cauza situatiilor legate de coronavirus, atunci cand blocul comunitar isi va actualiza in urmatoarele zile recomandarile de calatorie, au confirmat miercuri pentru DPA surse europene.
Comisia Europeana a recomandat ca statele membre sa isi mentina granitele inchise pentru cetatenii din afara UE cel putin pana in iulie, insa in prezent lucreaza la o abordare care sa inlocuiasca aceasta interdictie generala cu recomandari adaptate pentru fiecare tara in parte.
Diplomatii UE s-au intalnit miercuri pentru a discuta despre acest subiect. Conform unor surse UE, numarul infectiilor la 100.000 de locuitori in ultimele doua saptamani ar urma sa fie un criteriu important.
Pragul maxim ar putea fi stabilit la 16 la 100.000, a relatat anterior New York Times, iar unii oficiali ai UE au confirmat, desi indicele ar putea fi mai mare. Aceasta este in prezent media din UE, potrivit unor surse diplomatice.
Alte criterii precum un trend al infectiilor stabil sau in declin au fost de asemenea discutate. Discutiile sunt in desfasurare si ar urma sa continue vineri.
Majoritatea tarilor UE si de asemenea multe state africane au o rata a infectiilor de sub 20, conform unei analize a ultimelor doua saptamani publicate marti de Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor. La fel si Canada, Australia, Turcia si China.
Insa Brazilia, Peru si Arabia Saudita au... mai mult
Miercuri, 24 Iunie 2020, ora 21:59
Purtatoarea de cuvant a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat vineri ca proiectul de construire a gazoductului Nord Stream 2 "nu priveste pe nimeni in afara tarilor care sunt implicate in acest proiect din punct de vedere geografic sau financiar", informeaza agentia de presa TASS.
Declaratia oficialului rus vine in conditiile in care Washingtonul a anuntat ca va impune sanctiuni companiilor implicate in construirea Nord Stream 2.
"Daca Nord Stream 2 ar fi implicat vreun teritoriu al Statelor Unite, as fi inteles interesul Washingtonului in aceasta privinta. Este un subiect care tine doar de Europa. Acest proiect nu priveste pe nimeni in afara tarilor implicate din punct de vedere geografic sau financiar", a spus Zakharova.
Presedintele american Donald Trump a promulgat luna aceasta legea prin care sunt impuse sanctiuni companiilor si tarilor implicate in proiectul gazoductului Nord Stream 2, care va lega direct Rusia de Germania.
Sanctiunile vizeaza inclusiv companii care furnizeaza servicii de instalare a conductelor submarine, intrucat Washingtonul incearca sa opreasca finalizarea conductei care ar urma sa permita transportarea gazului rusesc spre Germania, pe sub Marea Baltica.
Scopul declarat al masurii luate de congresmeni este acela de a contracara influenta rusa in Europa, insa liderii europeni au indemnat SUA sa nu se amestece in politica energetica europeana.
Oficialii americani considera ca gazoductul va creste dependenta... mai mult
Sambata, 28 Decembrie 2019, ora 09:28
Rusia a anuntat, vineri, incetarea Tratatului de dezarmare nucleara privind Fortele Intermediare Nucleare (INF) "la initiativa" SUA, in timp ce Washingtonul urma sa faca un anunt oficial in acest sens privind retragerea Statelor Unite din acest pact incheiat la sfarsitul Razboiului Rece.
"La 2 august 2019, la initiativa americana, isi inceteaza validitatea Tratatul semnat la 8 decembrie 1987 la Washington de catre Uniunea Sovietica si SUA privind lichidarea rachetelor cu raza intermediara", se mentioneaza intr-un comunicat al Ministerului de Externe rus, citat de AFP si TASS.
Tratatul viza doar Rusia si SUA. Washingtonul si-a anuntat suspendarea participarii la INF incepand cu 2 februarie. Rusia a reactionat printr-o decizie similara in aceeasi zi, rezervandu-si dreptul la un raspuns simetric in materie de rachete cu raza scurta si medie de actiune, cu lansare de la sol.
Secretarul de Stat american Mike Pompeo a acuzat Rusia de "incalcare substantiala" a pactului, dar Moscova a respins constant acuzatiile.
Tratatul INF, semnat de SUA si URSS in 1987, a interzis rachetele cu lansare de la sol capabile sa transporte focoase nucleare pe o distanta intre 500 si 5.500 de kilometri.
Statele Unite nu au bani de rachete
Desi Statele Unite nu mai au interdictie de a detine aceste rachete cu raza medie de actiune, fondurile pentru testarea si dezvoltarea de rachete s-ar putea epuiza in curand, potrivit unor oficiali citati de Reuters.
In urmatoarele cateva... mai mult
Vineri, 02 August 2019, ora 12:32
SUA si Rusia isi disputa influenta in Venezuela de 10 saptamani incoace, insa aceasta demonstratie de putere a intrat intr-o faza periculoasa.
Frederick Kempe - autor, jurnalist, presedinte si CEO al think tank-ului Atlantic Council - face o analiza a situatiei pentru CNBC.
SUA au transmis ca Rusia trebuie sa plece din aceasta tara, iar vicepresedintele american Mike Pompeo a plusat, vineri, cand a anuntat impunerea unor noi sanctiuni pentru producatorul de petrol PDVSA detinut de statul venezuelean, precum si pentru doua companii care transporta titiei in Cuba.
La randul sau, Rusia a alimentat tensiunile dupa ce, pe 23 martie, a trimis doua avioane cu aproximativ 100 de soldati la Caracas. Desi declaratia oficiala este ca acestea au rolul de a suplini niste aeronave afectate de penele de curent, unele surse arata ca militarii rusi ar fi fost trimisi acolo pentru a-l apara pe Nicolas Maduro si pe oamenii sai.
Toate acestea au loc in conditiile in care Adunarea Constituanta i-a ridicat imunitatea presedintelui Parlamentului, liderul Opozitiei Juan Guaido, recunoscut ca presedinte interimar al Venezuelei de peste 50 de tari. Prin urmare, acesta ar putea fi arestat in zilele urmatoare.
Pariul lui Putin
Cea mai mare ingrijorare a oficialilor SUA este ca Vladimir Putin ar putea pune bazele unei strategii prin care Venezuela sa devina ghimpele din coasta lui Donald Trump, in ceea ce priveste politca externa, asa cum a fost Siria pentru Barack Obama.
Desi... mai mult
Duminica, 07 Aprilie 2019, ora 14:05
Statele Unite au suspendat livrarea in Turcia a echipamentelor necesare avioanelor militare multirol F-35, in contextul tensiunilor generate de cumpararea sistemului antiaerian rus S-400, afirma surse citate de agentia de presa Reuters.
Washingtonul a instiintat Administratia de la Ankara ca nu va primi echipamentele asociate livrarii avioanelor F-35 fabricate de compania Lockheed Martin, au declarat doi functionari americani sub protectia anonimatului. Practic, livrarea tuturor echipamentelor necesare programului de instruire a pilotilor si intretinerii avioanelor F-35 a fost suspendata.
Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a refuzat sa cedeze solicitarilor Washingtonului de a nu achizitiona sisteme antiaeriene S-400 din Rusia.
Administratia Recep Tayyip Erdogan a respins vineri presiunile Statelor Unite care au rolul de a impiedica achizitionarea sistemelor antiaeriene ruse S-400, considerand ca sunt "contrare dreptului international". "Am semnat un acord cu Rusia, acest acord este valabil. Acum, suntem pe cale sa discutam despre modalitatile de livrare", a declarat ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu in cursul unei conferinte de presa alaturi de omologul sau din Rusia, Serghei Lavrov. "Faptul ca se opune o tara terta intra in contradictie cu dreptul international", a precizat Cavusoglu.
Ankara a comandat un sistem antibalistic si antiaerian rus S-400, dar cazul a amplificat tensiunile dintre Turcia si Statele Unite, aliati in cadrul NATO.... mai mult
Luni, 01 Aprilie 2019, ora 23:10
Televiziunea de stat din Rusia a difuzat imagini cu obiective militare americane care ar putea fi vizate de Moscova in cazul unui atac nuclear. In plus, televiziunea a anuntat ca racheta supersonica dezvoltata acum de Rusia ar putea lovi aceste tinte in mai putin de 5 minute.
Printre obiectivele aratate se numara Pentagonul, dar si resedinta prezidentiala din Camp David, statul Maryland, potrivit The Guardian.
Chiar saptamana trecuta, liderul rus Vladimir Putin a afirmat ca Moscova este pregatita, din punct de vedere militar, pentru o criza asemanatoare celei a rachetelor cubaneze, daca SUA vor asa ceva.
Tensiunile se amplifica in Rusia din cauza temerilor ca SUA ar putea desfasura rachete nucleare cu raza intermediara in Europa pe masura ce Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare se destrama.
Amintim ca SUA au anuntat oficial, la inceputul lunii februarie, ca Statele Unite se retrag din Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare (INF) incheiat cu Rusia in 1987. In replica, Putin a anuntat ca Rusia isi suspenda de asemenea participarea la tratat si va dezvolta rachete supersonice.
Statele Unite au sustinut, insa, ca nu au planuri imediate de a desfasura astfel de rachete in Europa si au catalogat avertismentele lui Putin drept "propaganda dezgustatoare". In prezent, SUA nu dispun de rachete nucleare cu raza intermediara, pe care ar putea sa le desfasoare in Europa.
Totusi, decizia de a retrage tara din tratat permite Statelor Unite sa inceapa dezvoltarea si... mai mult
Marti, 26 Februarie 2019, ora 12:03
Ministerul Apararii din Rusia a informat, joi, ca Statele Unite ar trebui sa isi distruga sistemele balistice MK-41 plasate in Romania pentru a putea astfel sa respecte Tratatul INF.
De asemenea, ministerul a precizat ca Washingtonul ar trebui sa distruga si dronele de atac din acelasi motiv, scrie Reuters.
"Ministerul rus al Apararii invita partea americana, in perioada premergatoare anularii Tratatului INF, sa ia masurile necesare pentru revenirea la respectarea stricta a acordului prin distrugerea sistemelor de lansare terestre MK-41 dezvoltate pentru lansarea de rachete Tomahawk, a rachetelor cu raze de actiune scurta si medie si a dronelor militare care intra sub incidenta Tratatului", a comunicat joi seara Ministerul rus al Apararii.
Ministerul a informat ca l-a convocat pe atasatul militar al ambasadei SUA la Moscova pentru a-i inmana o nota care contine cererea Moscovei privind distrugerea scutului antiracheta de la Deveselu.
Pe de alta parte, ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Valery Kuzmin, a declarat, tot joi, ca tara sa este dispusa sa poarte un dialog cu Statele Unite pe tema Tratatului Fortelor Nucleare Intermediare (INF), insa nu va fi cea care sa initieze discutiile, insa a dat asigurari ca Romania nu va fi tinta unor actiuni ostile.
Despre ce anume poate astepta Romania din partea Rusiei in urma declaratiilor facute dupa ce Statele Unite au decis retragerea din Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare, Valery Kuzmin a spus intr-o conferinta de... mai mult
Joi, 07 Februarie 2019, ora 20:43
Rusia va riposta la eventuala retragere a Statelor Unite din Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare (INF), a avertizat luni seara presedintele Vladimir Putin.
"In mod natural, decizia Statelor Unite de retragere din acest Tratat nu poate fi lasata fara un raspuns din partea noastra", a declarat Vladimir Putin, citat de site-ul agentiei Tass.
Potrivit Kremlinului, Vladimir Putin intentioneaza sa discute cu presedintele Statelor Unite, Donald Trump, la summitul G20, despre situatia Tratatului Fortelor Nucleare Intermediare (INF), in contextul in care liderul de la Casa Alba a semnalat retragerea SUA din acord. Summitul Grupului natiunilor dezvoltate si emergente (G20) se va desfasura in Buenos Aires, Argentina, pe 30 noiembrie - 1 decembrie 2018.
Administratia Vladimir Putin a condamnat decizia presedintelui Donald Trump privind eventuala retragere a Statelor Unite din Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare (INF) . In acest context, fostul presedinte sovietic Mihail Gorbaciov a indemnat aliatii Statelor Unite sa nu devina "rampe de lansare a rachetelor americane".
Mihail Gorbaciov a amintit ca Tratatul INF si seria de Tratate pentru Reducerea Armamentului Strategic (START) au facilitat diminuarea substantiala a numarului bombelor atomice ruse si americane. Ministerul rus de Externe a avertizat ca abordarea conflictuala a Aliantei Nord-Atlantice fata de Rusia risca sa genereze o noua cursa a inarmarii.
La randul sau, Uniunea Europeana a atras atentia... mai mult
Marti, 20 Noiembrie 2018, ora 09:08