Rusia a decis sa desfasoare in Crimeea bombardiere strategice Tupolev Tu-22M3, capabile sa transporte rachete nucleare, ca raspuns la instalarea de catre Statele Unite a bazei lor antiracheta in Romania, a declarat Viktor Bondarev, seful Comisiei pentru Aparare si Securitate din Consiliul Federatiei (camera superioara a parlamentului rus).
Moscova intentioneaza sa desfasoare escadrile de bombardiere strategice Tu-22M3 la baza aeriana Gvardeiskoie din Crimeea, a precizat Viktor Bondarev, luni, pentru agentia de presa RIA Novosti, afirmand ca instalarea mijloacelor sistemului de aparare antiracheta al SUA in Romania reprezinta o provocare serioasa pentru Rusia.
"Acest pas a schimbat in mod cardinal echilibrul de forte in regiune", a mai spus senatorul rus, potrivit caruia bombardierele desfasurate in Crimeea urmeaza sa fie modernizate in decurs de cativa ani, ceea ce va permite strapungerea sistemelor de aparare aeriana si aparare antiracheta "oriunde in Europa", conform RIA Novosti.
"Raza de actiune a unui Tu-22M3 si raza rachetelor de croaziera de la bordul sau vor permite transportarea focosului nuclear oriunde in Europa, lovind astfel orice obiect al sistemelor de aparare antiracheta si al sistemelor de aparare aeriana inamice, iar luand in considerare si modernizarea sa pe parcursul urmatorilor ani la nivelul M3M si echiparea cu noi tipuri de arme de distrugere, acesta devine un vector universal pentru lovituri asupra tuturor tipurilor de tinte la o distanta de... mai mult
Marti, 19 Martie 2019, ora 15:32
Elemente ale sistemului american antiracheta din Alaska si Coreea de Sud reprezinta o provocare la adresa Rusiei, iar Moscova nu are alta optiune decat sa-si consolideze propriile forte ca raspuns, a declarat Vladimir Putin.
Rusia nu poate sa stea degeaba si sa se uite in timp ce altii isi consolideaza capacitatile militare la frontierele sale in Orientul Extrem, asa cum s-a intamplat in Europa, a sustinut liderul de la Kremlin, joi, la Forumul Economic International de la Sankt Petersburg.
Moscova este deosebit de ingrijorata de desfasurarea sistemului american antiracheta THAAD in Coreea de Sud, cu scopul de a contracara amenintarea rachetelor nord-coreene, si de consolidarea Fort Greely, in Alaska, o instalatie de lansare de rachete antibalistice, a spus Putin.
"Acest lucru distruge echilibrul strategic in lume", a subliniat el intr-o intalnire cu presa internationala, al carei inceput a fost transmis in direct de televiziunea rusa.
"Ceea ce se intampla este un proces foarte grav si ingrijorator. In Alaska, iar acum in Coreea de Sud, apar elemente ale sistemului apararii antiracheta. Trebuie sa stam degeaba si sa ne uitam la asta? Bineinteles ca nu. Ne gandim cum sa raspundem acestor provocari. Aceasta este o provocare pentru noi", a insistat el.
Citeste si:
Tensiuni intre Washington si Seul? Trump a cerut Coreei de Sud sa plateasca pentru scutul antiracheta american. A fost refuzatChinezii le cer americanilor sa-si ia sistemul antiracheta din Coreea de... mai mult
Joi, 01 Iunie 2017, ora 18:48
Pozitionarea sistemelor defensive de rachete S-400 in enclava Kaliningrad de catre Rusia este perceputa ca o adevarata amenintare la adresa Europei de catre Washington.
Intr-un raspuns la comentariile facute de seful comisiei de aparare din Duma de la Moscova, oficialii din Departamentul american de Stat au aratat ca masurile luate de Rusia nu au nicio justificare reala, relateaza CNBC.
"Rusia a amenintat de mai multe ori in ultimii 10 ani ca va instala rachete Iskander in Kaliningrad, ca raspuns la diverse evenimente din Europa, desi niciunul dintre acestea nu justifica actiuni de natura militara", a comentat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat de la Washington, John Kirby.
"Cerem Rusiei sa se abtina de la comentarii sau actiuni care nu sunt corespund telului de a promova securitatea si stabilitatea in regiune", a mai spus acesta.
Ca raspuns la ceea ce considera o extindere a NATO catre zona de est a Europei, Moscova a anunta ca va instala sisteme defensive S-400 si focoase nucleare pe rachetele Iskander in enclave pozitionata la granita cu Polonia si Lituania.
Amplasarea de rachete Iskander in Kaliningrad a fost efectuata de mai multe ori in ultimii ani, dar, pana acum, Kremlinul a sustinut ca aceste miscari fac parte din exercitiile de rutina ale fortelor sale militare.
"Ca masura de raspuns la amenintarile cu care ne confruntam, va trebui sa sporim fortele. Aceasta presupune amplasarea bateriilor de rachete S-400 si Iskander in... mai mult
Marti, 22 Noiembrie 2016, ora 11:54
Presedintele rus Vladimir Putin si omologul sau turc Recep Tayyip Erdogan au discutat recent, cu ocazia intalnirii lor de luni de la Istanbul, despre posibilitatea ca Moscova sa livreze sisteme de aparare antiaeriana Ankarei, a spus vineri purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Cei doi lideri au spus ca diferite sisteme antiracheta ar putea fi livrate de Rusia "daca va exista o astfel de dorinta din partea Turciei", le-a declarat Peskov reporterilor aflati in capitala Armeniei, Erevan, transmite Reuters.
Rusia si Turcia au semnat luni, la Istanbul, in prezenta celor doi presedinti, un acord privind realizarea proiectului de gazoduct TurkStream, care va transporta gaz rusesc in Europa pe sub Marea Neagra.
Acordul parafeaza reconcilierea dintre Moscova si Ankara dupa o grava criza diplomatica declansata de doborarea de catre aviatia turca a unui avion al armatei ruse care survola frontiera siriano-turca in noiembrie 2015.
Rusia si Turcia, un nou inceput: Putin ...citeste mai departe despre "Putin s-a oferit sa-i trimita lui Erdogan sisteme rusesti de aparare antiracheta" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 14 Octombrie 2016, ora 18:50
Instalarea sistemelor antiracheta in tari europene in pofida acordului nuclear cu Iranul confirma cele mai mari temeri ale Rusiei, sustine ambasadorul rus la UE, Vladimir Cizhov, considerand ca este vorba de un proiect militar "ofensiv" al Statelor Unite, informeaza site-ul agentiei TASS.
"Exista o intrebare logica: daca Iranul nu mai reprezinta un pericol - chiar daca nu este un partener, nu mai este un inamic -, atunci de ce mai este construit sistemul antiracheta si impotriva cui", a declarat Vladimir Cizhov, ambasadorul Rusiei la Uniunea Europeana, intr-un interviu acordat postului Rossiia 24.
Rusia ar putea mobiliza avioane contra sistemului antiracheta din Romania - NATO reactioneaza
"Reactia Statelor Unite fata de aceasta ...citeste mai departe despre "Ambasador rus: Proiectul sistemului antiracheta confirma temerile Moscovei" pe Ziare.com mai mult
Joi, 23 Iulie 2015, ora 19:30
Armata rusa este preocupata de instalarea sistemelor NATO antiracheta in Romania, Polonia si in alte tari europene, urmand sa ia masuri pentru contracararea acestor amenintari, afirma colonelul Oleg Pusni, directorul Institutului de cercetare al Ministerului rus al Apararii.
"Aceste rachete ar urma sa fie instalate in Polonia si Romania inainte de anul 2018. Observam ca Statele Unite creeaza noi sisteme antiracheta. Da, credem ca vor aparea noi sisteme de tip SM-3 care vor fi o amenintare pentru Rusia. Testele efectuate anul acesta cu sisteme SM-3 au generat preocupare", a declarat Pusni, potrivit agentiei Sputnik.
Potrivit oficialului militar rus, Statele Unite ar intentiona sa modernizeze aproximativ 50 de nave militare pentru a le folosi la extinderea sistemului antibalistic.
"Pana in anul 2020, ne asteptam ca 48-49 de nave militare americane sa fie modernizate, pentru a fi folosite la sistemul antibalistic. Americanii au anuntat clar aceste planuri", a subliniat ...citeste mai departe despre "Moscova avertizeaza: Rusia este preocupata de sistemele antiracheta din Europa si va lua masuri" pe Ziare.com mai mult
Marti, 21 Iulie 2015, ora 17:44