Rusia se va inconjura de-a lungul frontierei sale cu un sistem neintrerupt pentru detectarea in avans a lansarilor rachetelor de croaziera, a avioanelor ridicate de la sol in numar mare si a altor obiective aerodinamice, a anuntat luni Ministerul rus al Apararii, citat de agentiile de presa TASS si Interfax.
"In viitor, va fi creat un sistem asemanator cu cel privind avertizarea impotriva atacurilor cu rachete", se mentioneaza intr-un comunicat al ministerului.
Noul sistem, potrivit planurilor Ministerului Apararii rus, va include statii-radar de tip Container (29B6), care monitorizeaza spatiul aerian pe distante lungi pana la mii de kilometri (in engleza over-the-horizon radar), dintre care prima a intrat in serviciu la 1 decembrie in Mordovia (500 km sud-est de Moscova).
Acest nou radar este capabil sa monitorizeze decolarea mai multor avioane simultan, lansarile rachetelor de croaziera sau a unor aparate hipersonice la o distanta de 2.000 de km de granitele de vest si de sud ale Rusiei.
Astfel, sustine ministerul, armata rusa dispune de timpul necesar pentru a-si articula riposta sau de a respinge un eventual atac impotriva unor obiective de pe teritoriul Federatiei Ruse.
Urmatoarea statie-radar de acest tip urmeaza sa acopere directia arctica. "Este posibil ca evolutia ulterioara a acestui sistem de detectare radar sa vizeze directia arctica, la ceea ce noi lucram in prezent", a declarat constructorul-sef al statiei-radar Container, Mihail Petrov, citat... mai mult
Luni, 02 Decembrie 2019, ora 18:45
Rusia a decis sa desfasoare in Crimeea bombardiere strategice Tupolev Tu-22M3, capabile sa transporte rachete nucleare, ca raspuns la instalarea de catre Statele Unite a bazei lor antiracheta in Romania, a declarat Viktor Bondarev, seful Comisiei pentru Aparare si Securitate din Consiliul Federatiei (camera superioara a parlamentului rus).
Moscova intentioneaza sa desfasoare escadrile de bombardiere strategice Tu-22M3 la baza aeriana Gvardeiskoie din Crimeea, a precizat Viktor Bondarev, luni, pentru agentia de presa RIA Novosti, afirmand ca instalarea mijloacelor sistemului de aparare antiracheta al SUA in Romania reprezinta o provocare serioasa pentru Rusia.
"Acest pas a schimbat in mod cardinal echilibrul de forte in regiune", a mai spus senatorul rus, potrivit caruia bombardierele desfasurate in Crimeea urmeaza sa fie modernizate in decurs de cativa ani, ceea ce va permite strapungerea sistemelor de aparare aeriana si aparare antiracheta "oriunde in Europa", conform RIA Novosti.
"Raza de actiune a unui Tu-22M3 si raza rachetelor de croaziera de la bordul sau vor permite transportarea focosului nuclear oriunde in Europa, lovind astfel orice obiect al sistemelor de aparare antiracheta si al sistemelor de aparare aeriana inamice, iar luand in considerare si modernizarea sa pe parcursul urmatorilor ani la nivelul M3M si echiparea cu noi tipuri de arme de distrugere, acesta devine un vector universal pentru lovituri asupra tuturor tipurilor de tinte la o distanta de... mai mult
Marti, 19 Martie 2019, ora 15:32
Sistemele antibalistice instalate de Statele Unite in Romania si Polonia constituie incalcari ale Tratatului fortelor nucleare intermediare (INF), acuza Sergei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, avertizand ca Rusia va lua masuri militare pentru a face fata noilor riscuri.
In ultimele zile, Rusia a condamnat cu fermitate decizia Statelor Unite de a vinde Japoniei sisteme antibalistice de tip Aegis. Maria Zaharova, purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe, a explicat ca elementele antiracheta din Japonia sunt parte a planului SUA de a crea un "sistem antibalistic global". Moscova sustine ca instalatiile antiracheta ale Statelor Unite au dubla utilitate, defensiva si ofensiva.
Japonia argumenteaza ca sistemele antibalistice primite de la SUA vor fi sub comandamentul Guvernului de la Tokyo, avand rolul contracararii amenintarilor Coreei de Nord.
Insa Rusia respinge aceasta argumentatie. "Am analizat comunicatul Ministerului nipon de Externe, conform caruia sistemul antibalistic va fi sub comandamentul Guvernului de la Tokyo si nu va ameninta Rusia si alte tari. Insa toata lumea este constienta ca Japonia a fost atrasa de mult timp in crearea segmentului asiatic al sistemului antibalistic global american (...) ", a declarat sambata Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe.
"Din punct de vedere tehnic si functional, sistemele antibalistice instalate in Japonia sunt identice cu cele americane, care pot lansa atat rachete de... mai mult
Sambata, 30 Decembrie 2017, ora 15:50
Elemente ale sistemului american antiracheta din Alaska si Coreea de Sud reprezinta o provocare la adresa Rusiei, iar Moscova nu are alta optiune decat sa-si consolideze propriile forte ca raspuns, a declarat Vladimir Putin.
Rusia nu poate sa stea degeaba si sa se uite in timp ce altii isi consolideaza capacitatile militare la frontierele sale in Orientul Extrem, asa cum s-a intamplat in Europa, a sustinut liderul de la Kremlin, joi, la Forumul Economic International de la Sankt Petersburg.
Moscova este deosebit de ingrijorata de desfasurarea sistemului american antiracheta THAAD in Coreea de Sud, cu scopul de a contracara amenintarea rachetelor nord-coreene, si de consolidarea Fort Greely, in Alaska, o instalatie de lansare de rachete antibalistice, a spus Putin.
"Acest lucru distruge echilibrul strategic in lume", a subliniat el intr-o intalnire cu presa internationala, al carei inceput a fost transmis in direct de televiziunea rusa.
"Ceea ce se intampla este un proces foarte grav si ingrijorator. In Alaska, iar acum in Coreea de Sud, apar elemente ale sistemului apararii antiracheta. Trebuie sa stam degeaba si sa ne uitam la asta? Bineinteles ca nu. Ne gandim cum sa raspundem acestor provocari. Aceasta este o provocare pentru noi", a insistat el.
Citeste si:
Tensiuni intre Washington si Seul? Trump a cerut Coreei de Sud sa plateasca pentru scutul antiracheta american. A fost refuzatChinezii le cer americanilor sa-si ia sistemul antiracheta din Coreea de... mai mult
Joi, 01 Iunie 2017, ora 18:48
Liderii Romaniei au adoptat o linie politica antirusa, inclusiv prin aplicarea sanctiunilor antiruse stabilite de UE, acuza Aleksander Botan-Harchenko, un oficial de rang inalt din cadrul MAE rus.
El a precizat ca sistemul de la Deveselu este o "amenintare" deoarece poate lansa rachete ofensive.
"Am observat din partea Bucurestiului o linie politica antirusa, rusofoba, in implementarea sanctiunilor si in retorica antirusa", a declarat, potrivit Russia Today, Aleksandr Botan-Harcenko, seful Departamentului pentru Afaceri Europene al Ministerului rus de Externe, calificand relatiile Rusiei cu Romania drept problematice.
"Conducerea Romaniei a transformat tara intr-un avanpost (NATO - n.red.), iar acest lucru este o amenintare clara pentru noi. Am transmis acest lucru partii romane, inclusiv public", a adaugat oficialul rus.
Citeste si: Rusia catalogheaza Romania drept "o amenintare clara" la adresa sa.
Rusia sustine ca sistemul antibalistic de la Deveselu, prezentat de Statele Unite si NATO ca avand rolul de a contracara amenintarile Iranului, poate fi dotat in secret cu rachete de croaziera Tomahawk, precizeaza Russia Today.
Administratia Vladimir Putin a criticat de nenumarate ori initiativa SUA de a instala elemente antiracheta, in cadrul NATO, in Romania si Polonia, precum si montarea unui sistem antibalistic in Coreea de Sud.
Washingtonul si NATO sustin ca instalatiile antiracheta din Europa nu sunt indreptate contra Rusiei, vizand contracararea... mai mult
Joi, 09 Februarie 2017, ora 17:33
Armata rusa a anuntat, vineri, ca va desfasura sisteme de aparare antiaeriana si antiracheta ultramoderne in Crimeea, peninsula ucraineana anexata in martie 2014.
Aceste sisteme vor fi instalate in regim permanent, incepand din luna august, la Feodosia, in estul peninsulei, a declarat pentru agentia de presa RIA Novosti un responsabil al armatei ruse, Evgheni Oleinikov.
S-400 este un sistem de aparare antiaeriana si antiracheta ultramodern, cu o raza de 400 kilometri. In afara celor instalate pe teritoriul sau, Rusia a mai desfasurat sisteme S-400 in special la baza sa aeriana de la Hmeimim din Siria.
In plus, sisteme S-400 ar ...citeste mai departe despre "Rusia trimite sisteme antiracheta ultramoderne in Crimeea" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 15 Iulie 2016, ora 15:50
Fortele Aeriene ruse intentioneaza sa stationeze bombardiere strategice de tip Tupolev in Crimeea, ca modalitate de contracarare a instalatiilor antibalistice NATO din Romania, Alianta Nord-Atlantica condamnand suplimentarea fortelor si avertizand ca ar putea fi periclitata stabilitatea regionala.
Potrivit unui oficial din cadrul Ministerului rus al Apararii, un escadron de bombardiere supersonice Tupolev TU-22M3 ar urma sa ajunga in Crimeea in curand.
"Capacitatile de atac ale acestor avioane vor spori apararea in regiunea Marii Negre. Este una dintre masurile luate ca reactie la instalarea unor elemente antiracheta la o baza militara americana din Romania", a declarat oficialul militar rus, sub protectia anonimatului, pentru agentia Interfax. Un escadron are intre 10 si 24 de avioane militare.
11 avioane militare ruse interceptate de NATO in apropierea spatiului aerian UE
In replica, un oficial NATO a condamnat vehement initiativa Rusiei.
"Dupa cum au aratat ministrii ...citeste mai departe despre "Rusia ar putea mobiliza avioane contra sistemului antiracheta din Romania - NATO reactioneaza" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 22 Iulie 2015, ora 23:06
Rusia acuza ca baza de aparare impotriva rachetelor antibalistice, din Romania, reprezinta o platforma de agresiune, insa NATO a transmis ca partea rusa exagereaza aprecierile despre sistemul antiracheta, in scopul obtinerii de avantaje politice.
Moscova a reiterat ca planificata implementare a componentei de comanda si control Aegis a sistemului american antiracheta din Romania transforma tara noastra intr-o platforma de agresiune impotriva Rusiei, se arata intr-un articol International Business Times.
Politician belgian, pentru Sputnik: Romania se transforma in "platforma de agresiune" contra Rusiei
Afirmatia privind transformarea Romaniei intr-o platforma de agresiune a fost facuta, saptamana trecuta, de politicianul belgian Luc Michel, liderul miscarii radicale Partidul Comunitar National European.
In plus, acesta a subliniat ca tari precum Polonia, Bulgaria si cele baltice pasesc de asemenea pe urmele strategiei NATO. In cadrul acestui program antiracheta, Agentia ...citeste mai departe despre "Rusia acuza Romania ca e platforma de agresiune a NATO - Cum raspunde Alianta" pe Ziare.com mai mult
Joi, 16 Aprilie 2015, ora 15:18
Un oficial rus a explicat ca sistemul antiracheta rusesc S-300, ce urmeaza sa fie livrat Iranului pana la sfarsitul acestui an, nu ameninta securitatea Israelului pentru ca armamentul este defensiv.
Alexei Puskov, presedinte al comitetului pentru Afaceri Externe din Duma, a explicat, miercuri, ca "aceste rachete nu pot fi folosite in scop ofensiv. Sistemele sunt create special pentru protectie impotriva atacurilor aeriene", scrie Itar Tass.
"Aparitia rachetelor S-300 in arsenalul Iranului nu va crea amenintari la securitatea Israelului, care se afla la o distanta considerabila (...) Sub amenintare va fi posibilitatea de a ataca aerian Iranul. Insa unii politicieni israelieni, inclusiv premierul, spun ca restrangerea posibilitatii unui atac aerian asupra Iranului reprezinta o amenintare la adresa securitatii Israelului, nu pot fi de acord cu asta", a spus Puskov.
Rusia poate livra rachete de tip S-300 Iranului. Care este reactia Pentagonului
Acesta a amintit ca Rusia a ...citeste mai departe despre "Un oficial rus explica de ce sistemul antiracheta S-300 nu ameninta Israelul" pe Ziare.com mai mult
Joi, 16 Aprilie 2015, ora 11:52