Cererea pentru petrol este in scadere, in timp ce productia creste galopant. Prin urmare, pretul a scazut semnificativ si a ajuns, luni, la cel mai mic nivel din ultimii 18 ani.
The Guardian explica pe scurt cum s-a ajuns la aceasta situatie.
Pretul petrolului Brent, relevant pentru piata europeana, a coborat sub 23 de dolari pe baril, in tranzactiile de luni dimineata, acesta fiind cel mai mic nivel din noiembrie 2002 - cand SUA si Marea Britanie se pregateau sa invadeze Irakul.
Scaderea cererii are explicatii destul de simple. Ca o consecinta a pandemiei COVID-19, avioanele au fost tinute la sol in numar mare, multi oameni lucreaza de acasa (si, prin urmare, nu mai folosesc masinile personale pentru transport), iar marile economii consumatoare de petrol si produse derivate ar putea fi lovite de recesiune, asadar, combustibilii fosili vor fi folositi mult mai putin.
Cat despre ce se intampla pe partea de productie, aici lucrurile se complica. In mod normal, daca cererea scade, atunci raspunsul normal al producatorilor ar fi sa-si limiteze capacitatea, in speranta ca pretul se va stabiliza.
Dar, de data aceasta, situatia e alta. Arabia Saudita a dat robinetele la maxim, chiar daca veniturile la bugetul de stat vor fi mai mici. Motivul? Aceasta tara face un joc de putere cu alte doua natiuni importante pe piata petrolului: SUA si Rusia.
Pe de o parte, sauditii spera ca scaderea pretului sa puna presiune pe producatorii americani ce extrag petrol din... mai mult
Marti, 31 Martie 2020, ora 00:00
Principalele burse din Asia inregistrau pierderi semnificative luni, victime ale propagarii epidemiei mondiale de coronavirus si ale prabusirii pietei petrolului, care a condus la o apreciere a yenului japonez in raport cu dolarul, transmite AFP.
Bursa de la Tokyo a incheiat sedinta cu o cadere de 5,07, indicele Nikkei pierzand 1.050,99 puncte pana la 19.698,76 puncte, cea mai mica valoare inregistrata de la inceputul lunii ianuarie 2019.
Bursa de la Seul a incheiat si ea sedinta de luni in cadere cu 4,19%.
Bursele din China au inregistrat si ele scaderi puternice, in special cea de la Hong Kong unde principalul indice a pierdut 3,87% la inceputul tranzactiilor. Bursa de la Shanghai a scazut cu 1,56% iar cea de la Shenzhen a pierdut 1,66% la deschidere.
Stephen Innes, analist la AxiCorp, este de parere ca sunt reunite toate ingredientele pentru o panica bursiera pentru ziua de luni in Asia. "Yenul s-a apreciat, investitorii se ingramadesc spre valorile de refugiu pe masura ce numarul cazurilor de Covid-19 a crescut exploziv in Europa iar Arabia Saudita a declansat un razboi al preturilor pe piata petrolului", a comentat Stephen Innes.
Italia, care a devenit cea mai afectata tara, dupa China, cu 366 de decese si 7.375 de cazuri pozitive de coronavirus, a decis duminica sa plaseze un sfert din populatie in carantina, o masura inedita in Europa.
Cotatia petrolului a scazut cu aproape 25% luni pe piata din Asia. In jurul orei 2:00 GMT, cotatia barilului de... mai mult
Luni, 09 Martie 2020, ora 09:41
Premierul rus Dmitri Medvedev a anuntat vineri ca toate ministerele si structurile statale vor fi nevoite sa taie din cheltuieli si sa-si reduca personalul pentru a face fata crizei prin care trece Rusia.
El a cerut tuturor institutiilor publice sa prezinte propuneri pentru diminuarea bugetului fiecareia si a numarului de angajati, transmite agentia EFE. Medvedev a mai precizat ca implementarea unor proiecte va fi amanata sau anulata. De asemenea, pentru a aduce noi venituri la buget, urmeaza sa fie scoase la privatizare unele societati de stat.
Premierul rus a vorbit si despre importanta unor masuri menite sa reduca dependenta Rusiei fata de evolutia pretului petrolului, produs care impreuna cu gazele naturale (al caror pret este corelat cu cel al petrolului) asigura cea mai mare parte a exporturilor Rusiei si jumatate din incasarile la buget.
Prognoza sumbra pentru 2016: Vindeti tot! ...citeste mai departe despre "Masuri de austeritate in Rusia, dupa scaderea pretului petrolului" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 15 Ianuarie 2016, ora 22:20
Scaderea pretului petrolului pare o "capcana" a sauditilor, care, prin intermediul OPEC, platesc niste vechi "polite" americanilor.
Desi americanii au acum benzina ieftina la pompa, pe termen lung sunt subminate eforturile lor de a obtine energie din alte surse: combustibilul ieftin transforma orice investitie in energia alternativa intr-o adevarata moara de tocat bani.
In plus, acelasi pret scazut poate duce foarte usor la falimentul multor companii petroliere, observa reporterii revistei Market Watch.
O strategie calculata cu efecte economice globale
Pretul actual al petrolului a ajuns la nivelul cotatiilor din 1979 si, dupa 36 de ani de la finalul primei crize a petrolului, SUA se trezesc in aceeasi postura de mare invins in batalia cu versatul adversar OPEC.
Acum, in prabusirea pietei petrolului, slaba performanta economica din Europa, Japonia si China si lipsa cererii masive pot justifica in proportie de 30-40% scaderea dramatica a cotatiei barilului pe ultimele opt luni.
Diferenta poate fi pusa in sarcina infuziei de cantitati suplimentare de petrol in piata, o masura adoptata impotriva oricarei logici firesti de catre tarile OPEC.
Cota de piata, mai importanta ca profitul
Arabii si sud-americanii nu sunt singurii insa care au pompat cantitati suplimentare in piata. In ultimii trei ani, Statele Unite au adaugat o cantitate suplimentara de circa 3 milioane de barili/zi, echivalentul productiei kuweitiene de petrol.
Acum, americanii se... mai mult
Joi, 15 Ianuarie 2015, ora 13:30
3Prabusirea pretului petrolului va impulsiona economia globala, dar pentru statele producatoare de energie, precum Rusia, reprezinta un risc major, sustine sefa FMI, Christine Lagarde.
"Pe baza unui calcul net-net, scaderea (pretului petrolului - n.red.) este, cel mai probabil, buna pentru economia globala", a spus Lagarde, la o reuniune de la Washington, in primul sau comentariu despre declinul pretului petrolului din ultima luna, potrivit Bloomberg.
Dar pentru economia Rusiei, scaderea este o "amenintare semnificativa", care "se adauga la fragilitatea si vulnerabilitatea sa, iar liderii de la Kremlin stiu asta. Ramane de vazut ce reactie va fi".
Rusia recunoaste: E lovita drastic de sanctiuni si de prabusirea pretului ...citeste mai departe despre "Sefa FMI, despre pretul petrolului: Rusii au doar de pierdut - cine castiga" pe Ziare.com mai mult
Marti, 02 Decembrie 2014, ora 21:38
Rubla ruseasca a coborat la un nivel record pentru a treia zi consecutiv, pe fondul scaderii valorii obligatiunilor, din cauza ingrijorarii legate de prabusirea pretului petrolului.
Moneda s-a devalorizat cu 3,3% si a ajuns sa se tranzactioneze la cursul de 52,0525 ruble pentru un dolar.
Indicele RTS a scazut cu 3,9%, atingand valoarea cea mai mica din iulie 2009 si pana in prezent, in timp ce obligatiunile de stat cu maturitate de 10 ani au urcat cu 22 de puncte, pana la 10,83%, un maxim al ultimilor cinci ani, potrivit Bloomberg.
Economia Rusiei se confrunta cu cea mai slaba crestere din 2009 si pana acum, pe fondul unui declin de 41% al pretului petrolului in acest an si al sanctiunilor impuse de Occident in urma crizei din Ucraina.
Banca Centrala a Rusiei a lasat ...citeste mai departe despre "Rubla ruseasca se prabuseste, pretul petrolului o trage in jos" pe Ziare.com mai mult
Luni, 01 Decembrie 2014, ora 15:34
Pretul petrolului ar putea scadea la 60 de dolari pe baril daca membrii OPEC nu vor conveni reducerea semnificativa a productiei, la reuniunea de saptamana viitoare de la Viena, potrivit reprezentantilor unor fonduri de investitii, citati de Reuters.
Preturile contractelor futures pentru petrolul Brent, de referinta la bursa din Londra, au scazut cu 34% din luna iunie si au atins un minim al ultimilor patru ani, de 76,76 dolari pe baril, pe 14 noiembrie. Cotatiile ar putea cobori in continuare in cazul in care OPEC nu va reduce livrarile cu cel putin 1 milion de barili pe zi, avertizeaza managerii de fonduri, conform Mediafax.
Productia statelor membre OPEC este in prezent de aproximativ 30 de milioane de barili pe zi, iar la nivel mondial se extrag zilnic circa 90 de milioane de barili de petrol.
"Piata va pune sub semnul indoielii credibilitatea OPEC si influenta sa pe piata mondiala a petrolului, daca nu va reduce productia", a declarat Daniel Bathe, de la Lupus Alpha Commodity Invest Fund.
Bathe a avertizat ca in acest caz cotatia petrolului Brent at putea scadea la circa 60 de dolari pe baril.
"Comportamentul de turma si trecerea la speculatii de scadere a cotatiilor vor accelera declinul preturilor", a adaugat el.
Care este pozitia managerilor de fonduri
Managerii de fonduri sunt divizati in legatura cu posibilitatea ca OPEC sa decida reducerea productiei de petrol, iar Bathe considera ca probabilitatea ca acest lucru sa se intample este de pana... mai mult
Marti, 25 Noiembrie 2014, ora 09:59
Banca Centrala a Rusiei a anuntat, luni, ca a realizat interventii in piata valutara in valoare de 113,64 miliarde de ruble (2,72 miliarde de dolari) pentru a apara moneda nationala.
Aceasta suma a fost cheltuita din rezervele internationale, joi, pe 23 octombrie, informeaza Moscow Times.
Rubla s-a depreciat din 28 februarie pana in prezent cu 15%, anunta si Bloomberg.
Nu este pentru prima data cand banca centrala intervine pentru a stabiliza cursul de schimb valutar.
Pe 13 octombrie, guvernatorul Elvira Nabiullina a sustinut ca a cheltuit, in doar 10 zile, aproape 6 miliarde de dolari din rezervele internationale pentru a tine rubla in frau.
Ea a reiterat ideea ca incepand de anul viitor, banca centrala a Rusiei va interveni mai putin in piata monetara, lasand astfel cursul mai liber.
Luni, un dolar era cotat la Moscova cu 41,7975 de ruble.
O alta problema a tarii conduse de Vladimir ...citeste mai departe despre "Care este pretul platit de Rusia pentru deprecierea rublei" pe Ziare.com mai mult
Marti, 28 Octombrie 2014, ora 11:45
Scaderea pretului petrolului, care s-a reflectat in ieftinirea carburantilor, a reprezentat o gura de oxigen pentru consumatorii occidentali. Insa este posibil ca aceasta situatie sa fie, de fapt, un plan al Statelor Unite de a "ataca" din punct de vedere economic Rusia si Iranul?
Thomas L Friedman, care scrie editoariale pentru publicatia americana New York Times, sustine ca raspunsul la intrebare este "da", potrivit BBC.
El aminteste ca in ciuda situatiei tensionate din multe tari producatoare de petrol - Libia, Irak, Nigeria si Siria - pretul resursei a scazut foarte mult in ultima perioada.
Analistii sustin ca acest lucru este generat de mai multi factori. Americanii produc acum 8,7 milioane de barili pe zi, o cantitate record in ultimele decenii. Cererea la nivel mondial este incetinita de reintoarcerea recesiunii in Europa si de cresterea economica lenta a Chinei. La acesti factori se adauga si o productie constanta a statelor membre Organizatiei Tarilor Exportatoare de ...citeste mai departe despre "Americanii prabusesc pretul petrolului pentru a lovi in Rusia?" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 18 Octombrie 2014, ora 14:26