Ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, a acuzat Rusia ca "triseaza" pentru ca nu respecta sanctiunile impuse Coreei de Nord de catre ONU si a declarat ca Washingtonul "are dovezi de incalcari consistente si variate ale rusilor".
Haley a declarat in Consiliul de Securitate al ONU ca Rusia ajuta Coreea de Nord sa obtina in mod ilegal combustibil prin transferuri pe mare si ca a refuzat sa expulzeze un cetatean nord-coreean pus pe lista neagra de ONU anul trecut, scrie Reuters.
De asemenea, Haley a afirmat ca Rusia a cerut modificarea unui raport independent al ONU privind sanctiunile impotriva Coreei de Nord pentru a ascunde incalcarile Rusiei.
Ambasadorul Rusiei, Vassily Nebenzia, a declarat ca Moscova nu a pus presiune pe autorii raportului si a dat vina pe Haley ca mareste tensiunile. El a subliniat ca raportul a ajuns la concluzia ca un transfer de la nava la nava al unei nave rusesti nu a incalcat sanctiunile.
Haley a declarat ca Washingtonul a gasit 148 de situatii in care nave rusesti au transportat combustibil in Coreea de Nord obtinut prin transferuri de la nava la nava care incalca sanctiunile ONU. Ea nu a precizat cate dintre acestea au primit ajutor din partea Rusiei.
"Rusia trebuie sa inceteze sa incalce sanctiunile impotriva Coreei de Nord. Trebuie sa opreasca eforturile de a ascunde dovezile care arata aceste incalcari", a declarat ea, adaugand ca aceste incalcari ale sanctiunilor sunt sistematice.
Rusia si China au propus sanctiuni mai putin... mai mult
Luni, 17 Septembrie 2018, ora 22:10
Rusia permite intrarea in tara a mii de noi muncitori nord-coreeni si acorda noi permise de munca, o actiune ce reprezinta o potentiala incalcare a sanctiunilor ONU.
Peste 10.000 de noi muncitori nord-coreeni s-au inregistrat in Rusia din septembrie, scrie Wall Street Journal (WSJ), care citeaza date ale Ministerului rus de Interne.
Actiunea Rusiei ar putea incalca sanctiunile ONU de a reduce fluxurile de numerar catre Coreea de Nord si a pune presiune asupra Phenianului pentru a renunta la armele nucleare, a relatat WSJ, citand oficiali americani.
Datele Ministerului Muncii obtinute de WSJ arata ca cel putin 700 de noi permise de munca au fost emise pentru nord-coreeni in Rusia in acest an.
Oficiali ONU investigheaza potentiale incalcari ale sanctiunilor, care contin putine exceptii, potrivit unor surse citate de WSJ.
Ministerul de Externe rus nu a raspuns la o cerere de a comenta informatia.
"Este absolut clar ca Rusia trebuie sa faca mai mult. Rusia spune ca doreste relatii mai bune cu Statele Unite, asa ca Moscova ar trebui sa dovedeasca asta cooperand cu noi, nu lucrand impotriva noastra, in legatura cu aceasta amenintare urgenta pentru toate natiunile", a declarat un purtator de cuvant al Departamentului de Stat american, citat de Reuters.
"Se estimeaza ca muncitorii nord-coreeni din Rusia trimit intre 150 si 300 de milioane de dolari anual Phenianului. Acum e momentul pentru ca Rusia sa actioneze: Moscova ar trebui sa implementeze imediat si pe... mai mult
Vineri, 03 August 2018, ora 10:33
Regimul de la Phenian continua sa eludeze sanctiunile internationale si a realizat anul trecut venituri de aproape 200 de milioane de dolari din exportul ilegal al unor produse catre tari precum China, Malaysia, Coreea de Sud, Rusia, Siria, Myanmar ori Vietnam.
Coreea de Nord "a continuat sa exporte aproape toate produsele interzise de rezolutii, realizand venituri de aproape 200 de milioane de dolari intre ianuarie si septembrie 2017", se afirma intr-un raport al expertilor ONU, potrivit site-ului postului France 24.
Phenianul a livrat carbune catre clienti din China, Malaysia, Coreea de Sud, Rusia si Vietnam folosind "o combinatie de tehnici multiple de evaziune, rute si tactici inselatoare", explica expertii ONU.
Acestia au constatat ca regimul nord-coreean "incalca deja cele mai recente rezolutii prin exploatarea lanturilor globale de aprovizionare cu petrol, complicitatea unor cetateni straini, inregistrarea de companii offshore si a sistemului bancar international".
Expertii ONU au mai indicat ca Siria si Myanmarul continua sa coopereze cu Phenianul din punct de vedere al cercetarii in domeniul militar.
Acestia au descoperit peste 40 de livrari, intre 2012 si 2017, din Coreea de Nord catre companii despre care se crede ca sunt controlate de Consiliul de Cercetare Studii Stiintifice din Siria, un institut care joaca un rol major in dezvoltarea programului de arme chimice al Damascului.
Un stat membru ONU, al carui nume nu a fost precizat, a informat... mai mult
Sambata, 03 Februarie 2018, ora 14:08
Data la care va avea loc urmatoarea intalnire dintre presedintele rus Vladimir Putin si omologul sau american Donald Trump nu a fost inca stabilita, a declarat luni ministrul de externe al Rusiei, Sergei Lavrov, care a reiterat dorinta Moscovei ca SUA si Coreea de Nord sa inceapa negocierile privind programul nuclear al Phenianului.
"Data urmatoarei intruniri personale nu a fost inca discutata", a spus Lavrov pentru agentia de stiri RIA, potrivit Reuters.
Totodata, oficialul rus a insistat pentru inceperea negocierilor intre Statele Unite si Coreea de Nord, precizand ca Rusia este pregatita sa faciliteze discutiile, mai arata Reuters.
Moscova a cerut in mod repetat ca cele doua tari sa poarte discutii in scopul aplanarii conflictului legat de programul nuclear al Coreei de Nord.
Consiliul de Securitate al ONU a adoptat vineri, in urma unui proiect de rezolutie depus de Washington, noi sanctiuni care vizeaza Coreea de Nord, masurile vizand exporturile de produse petroliere si nord-coreenii care lucreaza in strainatate.
Ministrul de externe de la Phenian a declarat ca noile sactiuni SUA reprezinta un act de razboi, fiind echivalentul unei blocade economice complete.
Citeste mai mult:
Noi sanctiuni ONU la adresa Coreei de Nord. Ce se intampla cu cetatenii care lucreaza in strainatateCoreea de Nord: Noile sanctiuni decise de ONU reprezinta un act de razboi
C.S. ...citeste mai departe despre "Lavrov sustine ca Rusia este gata sa medieze intre SUA si Coreea... mai mult
Luni, 25 Decembrie 2017, ora 11:22
Presedintele american Donald Trump considera ca amenintarea nucleara din partea Coreei de Nord este mai importanta decat presupusele ingerinte ale Rusiei in alegerile prezidentiale americane din 2016, a declarat duminica un consilier al Casei Albe.
Marc Short, director pentru afaceri legislative in cadrul Casei Albe, a raspuns la o intrebare privind opinia lui Trump despre evaluarea comunitatii de informatii a SUA, potrivit careia Rusia a incercat sa influenteze alegerile de anul trecut in favoarea lui.
Duminica, Donald Trump a avut o pozitie ambivalenta in privinta subiectului. Aflat in Vietnam, presedintele american si-a declarat sustinerea pentru serviciile secrete, dar a precizat si ca are incredere in sinceritatea liderului rus Vladimir Putin, care a negat acuzatiile de implicare in scrutinul american.
"El crede ca, dupa ani de investigatii, zeci de milioane de dolari din partea contribuabililor, nu exista dovezi care sa ateste faptul ca vreun vot a fost afectat de interferentele Rusiei. Ceea ce incearca sa faca presedintele acum este sa recunoasca faptul ca amenintarea cea mai grava cu care se confrunta SUA este Coreea de Nord, care dezvolta arme nucleare. Armele nucleare din Coreea de Nord reprezinta o amenintare mai mare decat faptul ca Rusia a cumparat anunturi pe Facebook in Statele Unite", a spus Marc Short, intr-un interviu pentru televiziunea NBC.
Consilierul Casei Albe a amintit faptul ca Trump a promulgat noi sanctiuni impotriva Rusiei, care... mai mult
Luni, 13 Noiembrie 2017, ora 11:08
Tensiunile dintre Statele Unite si Coreea de Nord sunt tot mai mari, insa solutia nu poate veni de la unul dintre cei mai mari jucatori de pe scena internationala - Rusia. In ce priveste Phenianul, acesta vrea trei lucruri in actualul context tensionat.
David J. Kramer, fost asistent al secretarului american de Stat pentru democratie, drepturile omului si munca, la sfarsitul mandatului lui George Bush, scrie intr-un articol pentru Foreign Policy ca, pe masura ce tensiunile s-au apropiat de un punct de fierbere intre presedintele Donald Trump si liderul nord-coreean Kim Jong Un, unii observatori au sugerat ca Rusia ar putea interveni si sa joace un rol care sa ajute la temperarea situatiei.
Potrivit observatorilor, chestiunea nord-coreeana ar trebui sa fie printre subiectele pe care Washingtonul si Moscova pot sa cada de acord.
De fapt, insa, Administratia Trump nu ar trebui sa priveasca spre Moscova pentru orice ajutor serios in ce priveste Coreea de Nord. Nu doar ca Rusia are mai putina influenta decat China asupra Phenianului, ci foloseste acea influenta in feluri care submineaza sanctiunile internationale impotriva regimului.
In acelasi timp, presedintele rus Vladimir Putin vede oportunitatile ce pot aparea din situatia nord-coreeana pentru tara sa - in functie de actiunile si pozitiile Statelor Unite si Chinei - si cum poate profita de pe urma lor. Kremlinul nu are niciun interes sa asiste la declansarea unui razboi din acest conflict, insa este dispus sa... mai mult
Duminica, 01 Octombrie 2017, ora 06:45
Presedintele rus Vladimir Putin avertizeaza administratia de la Washington ca ostilitatile dintre SUA si Coreea de Nord risca sa degenereze intr-un "conflict la scara larga" si sustine ca situatia poate fi remediata doar prin discutii directe intre partile implicate.
"Este esential ca problemele din regiune sa fie rezolvate prin dialog direct intre toate partile, fara impunerea unor conditii prealabile. Provocarile, presiunea si retorica belicoasa si ofensiva nu duc nicaieri", scrie Putin pe site-ul oficial al Kremlinului, potrivit Independent.
La randul sau, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat ca Washingtonul, nu Phenianul, ar trebui sa initieze discutii constructive pentru a detensiona relatiile dintre cele doua tari.
Citeste mai mult:
Rusia avertizeaza SUA: Noi sanctiuni pentru Coreea de Nord ar fi contraproductive si periculoase
Situatia s-a deteriorat atat de tare incat s-a ajuns in pragul unui "conflict la scara larga", continua Putin. Recent, bombardiere cu capacitate nucleara ale Rusiei au zburat deasupra Peninsulei Coreene intr-o demonstratie de forta.
"In opinia Rusiei, calculele conform carora este posibil sa opresti programul nuclear al Coreei de Nord exclusiv prin exercitarea de presiune asupra Phenianului sunt eronate si zadarnice", mai scrie Putin.
Avertizarile presedintelui rus vin in urma unui nou exercitiu nuclear al Coreei de Nord, care a lansat recent o racheta deasupra Japoniei.
Citeste si:
Coreea de Nord a lansat... mai mult
Sambata, 02 Septembrie 2017, ora 14:00
Coreea de Nord a respins, vineri, declaratia Consiliului de Securitate al ONU prin care a fost condamnata recenta lansare a unei rachete balistice, Phenianul precizand ca va continua testele, a anuntat un purtator de cuvant al ministerului nord-coreean de Externe, relateaza site-ul agentiei Yonhap.
"Coreea de Nord respinge categoric declaratia prezidentiala a Consiliului de Securitate al ONU, care incalca in mod flagrant dreptul unui stat suveran la autoaparare. Doar actiunile pot vorbi pentru SUA, nu vorbele politicoase", este pozitia Phenianului.
Coreea de Nord considera ca, prin declaratia sa, ONU denatureaza adevarul, intrucat a catalogat lansarea rachetei balistice drept o problema serioasa de securitate in regiune si in lume.
Ministerul nord-coreean de Externe a mai anuntat ca testele cu rachete balistice care vizeaza Oceanul Pacific vor continua, cu scopul de a dezvolta tehnologia rachetelor si de a spori eficienta de lupta a fortei sale strategice.
Kim Jong-un spune ca ultimul test al sau a fost preludiul unui tir cu rachete spre insula americana Guam
Totodata, Coreea de Nord a condamnat decizia SUA de a trimite bombardiere strategice si avioane de lupta in Peninsula Coreeana ca raspuns la testarea unei rachete balistice deasupra teritoriului Japoniei.
"Actiunile militare salbatice ale dusmanilor nu sunt altceva decat un act pripit al celor luati prin surprindere de lansarea rachetelor din Coreea de Nord, ca prima operatiune militara in Pacific",... mai mult
Vineri, 01 Septembrie 2017, ora 16:20
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, l-a avertizat pe secretarul de Stat american Rex Tillerson ca eventuale noi sanctiuni impotriva Coreei de Nord ar fi "periculoase".
Lavrov si Tillerson au avut o convorbire telefonica miercuri seara, la cateva ore dupa ce presedintele american Donald Trump a anuntat pe contul de Twitter ca "discutiile nu reprezinta raspunsul" pentru situatia din Coreea de Nord, relateaza Associated Press.
Ministerul rus de Externe a precizat ca atat Lavrov, cat si Tillerson, au condamnat Coreea de Nord pentru lansarea unei rachete balistice catre Japonia si au facut apel la dialog.
Serghei Lavrov i-a transmis lui Rex Tillerson ca Rusia indeamna toate partile sa evite o solutie militara la aceasta criza si a adaugat ca Moscova vede eventuale noi sanctiuni impotriva Coreei de Nord ca fiind "contraproductive si periculoase".
Marti, Coreea de Nord a lansat o racheta balistica deasupra teritoriului Japoniei. Racheta a zburat deasupra insulei japoneze Hokkaido si s-a prabusit in Oceanul Pacific, acesta fiind primul proiectil nord-coreean ce a zburat deasupra Japoniei dupa 1998.
Kim Jong Un, liderul de la Phenian, ar fi ordonat lansarea rachetei in cadrul unei misiuni de antrenament care a avut drept rol sa contracareze exercitiile militare SUA-Coreea de Sud, a anuntat agentia nord-coreeana de stiri KCNA. Coreea de Nord a testat 13 rachete balistice doar in acest an. ...citeste mai departe despre "Rusia avertizeaza SUA: Noi sanctiuni pentru... mai mult
Joi, 31 August 2017, ora 12:19