Rusia a inceput sa livreze gaze naturale spre Europa via noul gazoduct TurkStream, a declarat duminica directorul companiei Bulgartransgaz, operatorul retelelor de transport de gaze naturale din Bulgaria, transmite Reuters.
In conformitate cu strategia sa, care vizeaza ocolirea Ucrainei, Rusia a decis sa construiasca gazoductul TurkStream via Marea Neagra si sa dubleze capacitatea gazoductului Nord Stream via Marea Baltica.
"Livrarile de gaze naturale rusesti, nu doar pentru noi dar si pentru Grecia si Macedonia de Nord, se realizeaza cu succes prin noul punct de intrare Strandzha 2 de la granita Bulgariei cu Turcia" a declarat duminica directorul general de la Bulgartransgaz, Vladimir Malinov pentru postul public de radio din Bulgaria.
Citeste si: Europa vrea sa scape de dependenta de rusi: Acord pentru cel mai lung gazoduct din lume
Cat gaz livreaza Gazprom
Anterior, grupul rus Gazprom a informat ca de la data de 1 ianuarie 2020 a inceput sa livreze Bulgariei aproximativ trei miliarde metri cubi de gaze naturale via TurkStream, inlocuind conducta Trans-Balkan care trece prin Ucraina si Romania.
Anul trecut Gazprom a livrat aproximativ trei miliarde metri cubi de gaze naturale Greciei si aproximativ 500 milioane metri cubi Macedoniei de Nord via conducta Trans-Balkan.
Vladimir Malinov a mai spus ca in prezent conducta Trans-Balkan nu este utilizata si a adaugat ca este posibil ca aceasta conducta sa fie utilizata in sistem revers pentru a transporta... mai mult
Duminica, 05 Ianuarie 2020, ora 15:35
Romania este, in continuare, dependenta 100% de importul de gaze din Rusia, iar Rusia face tot ce ii sta in putinta sa mentina aceasta dependenta, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor.
"In mod chirurgical cele mai importante decizii privind sectorul energetic din Romania au fost blocate, amanate sau chiar anulate. O sa incerc sa va dau cateva exemple... In primul rand, pentru a deveni hub prima conditie este sa ai surse de alimentare, in cazul nostru, cu gaze naturale, daca vrem sa fim hub de gaze naturale. Dar mai este o conditie: sa ai diversificarea surselor de alimentare cu gaze naturale. Suntem in continuare dependenti 100% de importul de gaze din Rusia, iar Rusia face tot ce ii sta in putinta sa mentina aceasta dependenta.
Diversificarea ar putea sa fie o chestiune volatila, care, la un moment dat, sa fie atinsa. Ce observam ca se intampla in continuare? Ca Romania este o pata alba in traseele tranzitului de hidrocarburi catre Europa.
Observam ca se discuta de Northstream 2, care incearca sa creasca capacitatea de import de gaze din Rusia, de la 55 de miliarde la 110 miliarde de metri cubi, ceea ce inseamna 80% din importul de gaze naturale din Rusia. De asemenea, cu toate discutiile purtate in Uniunea Europeana cu Turcia se realizeaza un Turkish Stream, care prinde practic Romania ca intr-un cleste, ocolita prin nord, ocolita prin sud, dar la pachet cu... mai mult
Marti, 26 Iunie 2018, ora 14:29
Romania si-a manifestat interesul de a se conecta la asa-numitul Coridor Sudic de Gaze (SGC), din Rusia spre Europa, a anuntat joi Maros Sefcovic, vicepresedintele Comisiei Europene si comisar european pentru Uniunea Energiei, relateaza site-ul agentiei de stiri Trend.
Sefcovic a facut aceste declaratii ca urmare a unei reuniuni ministeriale la Baku a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze. Romania a fost reprezentata de catre Iulian-Robert Tudorache, secretar de stat in cadrul Ministerului Energiei.
"2018 va fi o perioada speciala pentru implementarea proiectului Coridorului Sudic de Gaze. Gazele din Azerbaidjan vor ajunge in Europa in 2020. Este un proiect strategic care va consolida securitatea energetica a Europei si, prin urmare, UE sustine proiectul inca de la inceput", a spus vicepresedintele Comisiei Europene.
Maros Sefcovic a mai precizat ca, de la inceputul implementarii strategiei energetice, Uniunea Europeana a discutat cu tarile din Europa de Sud-Est pentru conectarea acestora la Coridorul Sudic de Gaze.
"Exprimarea interesului din partea unor tari precum Bulgaria si Romania are o importanta deosebita. Europa va fi mai puternica decat oricand datorita implementarii acestui proiect", a mai declarat inaltul oficial european.
Coridorul Sudic de Gaze, de peste 3.500 kilometri, va permite transportul a peste zece miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an de la zacamantul azer Shah Deniz II din Marea Caspica pana in Italia.... mai mult
Joi, 15 Februarie 2018, ora 19:44
Pentru Ungaria, singura optiune pentru diversificarea resurselor energetice o reprezinta o noua conducta care sa lege Rusia de Uniunea Europeana, in timp ce polonezii au pus ochii pe gazele americane. Insa care ar fi cel mai bun plan pentru tara noastra?
Luna trecuta, ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, a spus ca "singura optiune realista pentru diversificare o reprezinta legarea de coridorul sudic de gaze", arata Bloomberg.
Declaratia a avut loc in contextul in care oficialii de la Budapesta au semnat un acord cu gigantul rusesc Gazprom, care construieste gazoductul Turkish Stream, ce va transporta gaz in Turcia pe sub Marea Neagra, ocolind Ucraina.
Robinetul ar urma sa fie deschis in anul 2019, iar ungurii merg pe mana lui Vladimir Putin si pentru ca alte proiecte cu tarile din regiune (inclusiv cu Romania si Croatia) nu sunt batute inca in cuie.
Pe de alta parte, Polonia nu vede in gazul rusesc o oportunitate, asa ca se axeaza pe cel provenit din SUA, iar un acord in acest sens va fi semnat cat de curand.
Asta in conditiile in care presedintele american Donald Trump a facut lobby la cateva tari de pe Batranul Continent pentru a construi terminale de gaz natural lichefiat (GNL), ca sa aiba americanii o piata de desfacere mai mare.
Iar acest plan i-a suras omologului sau roman, Klaus Iohannis, care a evaluat propunerea dupa o intalnire cu seful de la Casa Alba.
"Trebuie sa fim foarte realisti si sa ne gandim in primul rand la economiile... mai mult
Marti, 25 Iulie 2017, ora 09:58
Rusii asteapta oferte din partea Romaniei, Bulgariei, Slovaciei si Ungariei pentru asocierea in proiectul gazoductului Eastring. Acesta ar urma sa strabata teritoriile celor patru state, facand legatura intre gazoductul din Ucraina si varianta Turkish Stream.
"Asteptam oferte. Inca nu a fost depusa nicio oferta oficiala pentru asocierea in cadrul acestui proiect", a explicat ministrul Energiei din Rusia, Alexander Novak, citat de agentia Tass.
Eastring ar urma sa reprezinte un retur al coridorului principal de alimentare cu gaze a Europei, Turkish Stream, care sa transporte combustibilul de la frontiera turco-bulgara pana la granita dintre Slovacia si Ucraina.
Incepand cu 2019, Gazprom vrea sa renunte la reteaua de transport a gazelor naturale de pe teritoriul Ucrainei, oferind ca varianta gazoductul Turkish Stream, care face legatura intre Rusia, Turcia si granita Uniunii Europene.
Proiectul implica comasarea sistemelor de transport al gazelor din Romania, Bulgaria, Ungaria si Slovacia si preluarea unei cantitati de 20 de miliarde de metri cubi de gaz din reteaua Turkish Stream.
Eustream, operatorul retelei de gaze naturale din Slovacia, ramane prima firma care a anuntat pana acum implementarea proiectului Eastring in planurile sale de dezvoltare.
Reprezentantii Comisiei Europene vad insa in proiectul Turkish Stream o investitie prin care Rusia incearca sa-si pastreze o pozitie dominanta pe piata europeana de energie, propunand in schimb dezvoltarea... mai mult
Joi, 04 Iunie 2015, ora 13:30
Bratislava a propus Moscovei un proiect in legatura cu realizarea gazoductului Turkish Stream, care sa implice si Romania.
"Noi propunem Rusiei un proiect, care sa fie un proiect comun al Bulgariei, Romaniei, Ungariei si Slovaciei, cu participarea UE. Acesta este legat de gazoductul ruso-turc, proiect ce va fi realizat din 2016", a precizat premierul slovac, Robert Fico, dupa convorbirile avute cu omologul sau rus Dmitri Medvedev, dupa cum relateaza TASS si Interfax.
Rusia instaleaza primele conducte ale Turkish Stream
De amintit ca, la sfarsitul anului trecut, concernul rus Gazprom a anuntat ca a decis sa abandoneze proiectul gazoductului South Stream, ...citeste mai departe despre "Romania ar putea primi gaze de la Rusia printr-o noua ruta - Ne legam de Turkish Stream?" pe Ziare.com mai mult
Marti, 02 Iunie 2015, ora 20:57
Serbia discuta cu Romania despre posibilitatea importului de gaze din regiunea Marii Negre si este deschisa convorbirilor privind obtinerea de gaz din Rusia pe rute alternative, a declarat joi premierul sarb Aleksandar Vucic, pe marginea unui forum al Reuters de la Davos, relateaza Tanjug.
"Tocmai am terminat convorbirile cu premierul Victor Ponta despre importul de gaz din portiunea romaneasca a Marii Negre", a spus Vucic la Davos, porivit Agerpres.
"In acelasi timp, suntem gata sa discutam toate posibilitatile de a primi gaz rusesc prin gazoductele din Turcia, Grecia sau Macedonia", a adaugat premierul sarb.
Potrivit Reuters, Serbia primeste aproximativ 90% din importurile de gaz din Rusia prin Ucraina, dar cauta in prezent rute alternative dupa decizia Moscovei de a renunta la proiectul de constructie a gazoductului South Stream. mai mult
Vineri, 23 Ianuarie 2015, ora 10:12
Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, spune ca ar fi o "idee benefica" pentru consumatorii de gaze interconectarea Romaniei la conducta de gaze Trans Adriatic Pipeline (TAP), iar aceasta posibilitate este discuta inclusiv la Bruxelles.
"Conectarea Romaniei, Bulgariei si, probabil, si a Ungariei la TAP ar fi o initiativa care ar putea fi benefica pentru consumatorii din Romania, intrucat preturile ar fi mai competitive. Este o idee care poate deveni un proiect realizabil. Este un concept discutat, inclusiv cu reprezentantii Comisiei Europene", a declarat Nicolescu, potrivit Mediafax.
TAP porneste de la granita Greciei cu Turcia, unde urmeaza sa fie conectata cu TransAnatolian Pipeline, si va furniza gaze din campul Shah Deniz II din Azerbaijan, tranzitand Grecia si Albania, cu destinatia finala in Italia.
TAP a fost concurentul Nabucco pentru furnizarea de gaze din Azerbaijan, proiect sustinut de Romania.
Partenerii Nabucco erau OMV (Austria), Transgaz Medias (Romania), BEH (Bulgaria), MOL (Ungaria), BOTAS (Turcia) si GDF Suez (Franta). Liderul consortiului Nabucco era OMV Austria.
Atat actionarii TAP, cat si Nabucco, sperau sa convinga cosortiul SHah Deniz II sa le furnizeze gaze, dar anul trecul castigatorul a fost desemnat TAP.
Consortiul care va exploata rezerva de gaze Shah Deniz din Azerbaijan este condus de British Petroleum, proprietarul a 20% din dezvoltatorul proiectului. Partenerii BP in proiect sunt Statoil (Norvegia) - 20%, Socar... mai mult
Duminica, 27 Iulie 2014, ora 14:41
Turci ar putea sa nu prelungeasca acordul pe gaz semnat in urma cu 25 de ani cu Rusia, daca aceasta nu reduce pretul gazului livrat Turciei, precizeaza ministrul turc al energiei, citat de NewsIn."Daca Rusia da un raspuns linistitor propunerii noastre de reducere a pretului gazului, vom aprecia acest lucru. In caz contrar, nu vom prelungi acest acord si vom incredinta aceasta activitate sectorului privat", a spus ministrul.
Turcia este al doilea importator de hidrocarburi rusesti.
In 1986, Rusia a semnat primul acord de livrare de gaz Turciei.
Conform acestuia, Rusia trebuie sa furnizeze sase miliarde metri cubi de gatz pe an prin "itinerariul occidental" ce traverseaza Ucraina, Romania si Bulgaria. Acordul expira in decembrie.
Mai tarziu, Rusia a semnat cu Turcia inca un acord ce prevedea furnizarea de gau rusesc prin gazoductul Blue Stream, trecand prin fundul Marii Negre. Potrivit ministrului turc, daca primul acord nu este prelungit, Turcia nu va avea probleme serioase in materie de aprovizionare cu gaz.
"Traseul occidental" este folosit mai ales pentru alimentarea nord-vestului tarii, mai ales a orasului Istanbul. mai mult
Joi, 29 Septembrie 2011, ora 17:06