Rusia s-ar putea confrunta cu o recesiune mai lungă și mai profundă, pe măsură ce impactul sancțiunilor americane și europene se extinde, paralizând industrii pe care țara s-a bazat ani de zile pentru a-și alimenta economia, se arată într-un raport intern de la Moscova, pregătit pentru guvern.
Documentul, dezvăluit de Bloomberg, este rezultatul unei analize derulate de-a lungul a mai multor luni făcute de experți ruși, care încearcă să evalueze impactul real al izolării economice a Rusiei din cauza invaziei declanșată de Vladimir Putin în Ucraina.
Două dintre cele trei scenarii din raport arată că contracția economiei Rusiei se va accelera în 2023, iar revenirea este preconizată de-abia la sfârșitul deceniului sau mai târziu.
Rusia ar putea intra în panică: Armata SUA va avea 2.500 de avioane invizibile model F-35, de top mondial VIDEO
Scenariul ”inerțial” vede economia Rusiei coborând în 2023 cu 8,3% sub nivelul din 2021, în timp ce varianta ”stres” anunță o scădere masivă de 11,9% față de anul trecut. Toate scenariile prevăzute în raport, arată că presiunea sancțiunilor se intensifică, iar tot mai multe țări se vor alătura măsurilor.
Eliminarea exporturilor rusești de gaze naturale și petrol de către Europa poate afecta și capacitatea Kremlinului de a-și aproviziona propria piață. Raportul estimează că va exista un exod al creierelor din Rusia și 200.000 de specialiști în IT vor... mai mult
Marti, 06 Septembrie 2022, ora 23:00
La 6 luni după invadarea Ucrainei ordonată de Vladimir Putin, Rusia este blocată într-un război de uzură, pe care nu l-a anticipat. Deși economia sa dependentă de petrol și gaze se află într-o recesiune profundă, ea se dovedește mult mai rezistentă decât se anticipa.
Exodul afacerilor occidentale și valurile de sancțiuni ale Vestului, care au vizat exporturile vitale de energie și sistemul financiar ale Rusiei au un impact, dar nu la modul în care se așteptau cei mai mulți analiști, potrivit unei analize din CNN.
Economia Rusiei a început să coboare, dar exporturile de energie ale sale spre China și India, au ajutat Moscova să atenueze impactul sancțiunilor ocidentale. Un fost ministru al economiei al Rusiei din anii ’90, Andrei Nechaev, consideră că economia scade și se va confrunta cu o perioadă mai lungă de stagnare.
Fără avioane disponibile spre UE, rușii iau cu asalt frontierele terestre. Intrări masive în Europa după începerea războiului
Deși rubla s-a prăbușit imediat după începerea războiului din Ucraina, ulterior ea s-a întărit, revenind la cea mai mare valoare a sa față de dolarul american din 2018.
Aceasta se datorează Băncii Centrale a Rusiei, care a controlat agresiv capitalul și ratele. Dar inflația a atins deja un maximum negativ, o scădere de 18% în aprilie 2022, dar la sfâșitul anului se speră că ea va fi de doar 12-15%.
Previziunile privind scăderea PIB-ului din 2022 au... mai mult
Marti, 30 August 2022, ora 05:35
Invazia Ucrainei declanșată de Putin în 24 februarie 2022 a condus la sancțiuni puternice din partea Occidentului împotriva Rusiei, iar Marea Britanie a dat una dintre cele mai mari lovituri Moscovei.
Astfel, Londra a redus masiv importurile din Rusia, care au scăzut cu aproape 90% în luna mai 2022, la cel mai scăzut nivel din ultimii 21 de ani, iar gaura din economia Kremlinului a ajuns la peste 10 miliarde de lire sterline, în ultimul an, numai în energie.
Valoarea importurilor Marii Britanii din Rusia au ajuns la 206 milioane de lire sterline în luna mai 2022, cu o scădere de 16% față de luna aprilie, când a fost de 244 de milioane de lire sterline, potrivit Independent.
Importurile britanice din Rusia au fost cu aproape 90% mai mici în mai decât în februarie 2022, ultima lună neafectată de atacul Kremlinului asupra Ucrainei.
Putin vrea să paralizeze NATO fără să tragă niciun glonț: Planul ascuns al Rusiei
Însă, scăderea din luna mai 2022 a importurilor de energie ale Marii Britanii din Rusia, raportată la ultimul an, a fost una uriașă, de 10,2 miliarde de lire sterline (coborând cu 68%, de la 15 miliarde de lire sterline la numai 4,8 miliarde de lire sterline, în mai 2022, pentru ultimul an), ceea ce înseamnă o gaură importantă pentru economia Moscovei.
Importurile de petrol britanice din Rusia au scăzut la 0 lire sterline în luna mai 2022, de la 59 de milioane de lire sterline în aprilie și 99 de milioane de... mai mult
Miercuri, 13 Iulie 2022, ora 15:15
Anul 2016 a debutat cu semnale proaste legate de activitatea economica din China, iar acest lucru pune bete in roate Rusiei, care nu va mai putea primi o mana de ajutor din est pentru a iesi din recesiune.
Pretul petrolului, principalul "motor" financiar al tarii conduse de Vladimir Putin, a scazut cu aproape 20% in primele doua saptamani din ianuarie, ajungand sub nivelul de 30 de dolari pe baril, se arata intr-o analiza realizata de The Moscow Times.
Prabusirea cotatiei titeiului a fost cauzata de supraproductia din piata, dar si de declinul inregistrat pe bursa chineza, unde principalul index a inregistrat un recul de 10% in prima zi de tranzactionare din 2016.
"Baie de sange" pe burse din cauza Chinei: Actiunile ajung la minime istorice, monedele se depreciaza puternic
In consecinta, Rusia e lovita pe doua fronturi. In primul rand, petrolul ieftin impiedica recuperarea economica, deoarece veniturile din aceasta sursa vor fi substantial mai mici ca in anii anteriori. De ...citeste mai departe despre "Rusia si-a pariat viitorul pe China si are toate sansele sa fie facuta knock-out in 2016" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 15 Ianuarie 2016, ora 07:21
Vicecancelarul german, Sigmar Gabriel, a tras un semnal de alarma referitor la destabilizarea Rusiei prin impunerea de sanctiuni prea severe pe fondul crizei din Ucraina.
Acesta a afirmat ca o Rusie instabila va constitui un pericol pentru intreaga Europa, informeaza Deutsche Welle, care citeaza publicatia germana Bild am Sonntag.
Gabriel a declarat ca nu este in interesul Germaniei sau al Europei sa aduca Rusia in pragul colapsului.
"Scopul nu a fost niciodata sa impingem Rusia intr-un haos politic si economic", a subliniat el.
"Acest lucru va provoca o situatie si mai periculoasa pentru noi, cei din Europa", a continuat adjunctul Angelei Merkel, notand ca scopul sanctiunilor de pana acum era sa ...citeste mai departe despre "Adjunctul lui Merkel: Nu vrem sa impingem Rusia in haos. Ar fi periculos pentru Europa" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 04 Ianuarie 2015, ora 22:18
Rusia a aratat deja primele semne de recesiune, asa cum preziceau analistii, insa inceputul de an vine cu o veste buna pentru populatie: votca se ieftineste.
Rusia da primele semne de recesiune
Autoritatile au anuntat ca pretul acestei bauturi va scadea, in februarie, cu circa 16%, informeaza CNN.
Masura puncteaza o schimbare a politicii in Rusia, care a incercat in ultimii ani sa descurajeze consumul excesiv de alcool, crescand taxele si interzicand reclamele la alcool.
In Rusia, inflatia este aproape de 10%, iar rubla a scazut cu mai bine de 40% anul acesta. Tara sufera de pe urma scaderii pretului titeiului si din cauza sanctiunilor Occidentului, iar situatia nu se va ...citeste mai departe despre "Veste buna pentru rusi: e recesiune, asa ca votca se ieftineste" pe Ziare.com mai mult
Joi, 01 Ianuarie 2015, ora 21:10
Asa dupa cum au anuntat deja analistii, Rusia da primele semne ca ar intra in recesiune, PIB scazand pentru prima oara dupa octombrie 2009.
Guvernul rus se asteapta la o scadere de 0,8% a PIB anul viitor, anunta BBC.
Si rubla a scazut cu mai bine de 6%, dupa ce castigase putin teren saptamana trecuta.
Economia Rusiei, care se bazeaza mai ales pe exporturile de petrol si gaze, a fost lovita de scaderea pretului la titei si de sanctiunile Occidentului.
Banca ruseasca promovata de Bruce Willis se prabuseste - incercari disperate de resuscitare
Sanctiunile, ...citeste mai departe despre "Rusia da primele semne de recesiune" pe Ziare.com mai mult
Marti, 30 Decembrie 2014, ora 10:40
Rezervele valutare si de aur ale Rusiei au scazut sub nivelul de 400 de miliarde de dolari pentru prima data din august 2009, potrivit anuntului Bancii Centrale de la Moscova. Aceasta a cheltuit peste 80 de miliarde de dolari in acest an pentru a mentine cursul rublei.
Devalorizarea monedei nationale s-a petrecut pe fondul scaderii masive a pretului petrolului si a sanctiunilor occidentale dupa criza din Ucraina, potrivit The Moscow Times.
Analistii sustin ca rezervele valutare ale Rusiei au scazut intre 5 si 15 miliarde de dolari intr-o saptamana, din cauza interventiilor de pe piata financiara pentru sustinerea ...citeste mai departe despre "Rusia apara rubla, cheltuind masiv din rezervele valutare si de aur" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 26 Decembrie 2014, ora 09:25
Rusia ar putea contracta anul viitor un imprumut extern pentru prima oara in ultimul deceniu, a declarat marti ministrul rus de finante, Alexei Kudrin, o masura ce ar putea facilita creditarea pentru companii si ar sustine finantele tarii, in contextul recesiunii, relateaza Reuters.
Rusia s-a straduit sa ramburseze imprumuturile pe care le-a solicitat dupa criza financiara si criza interna a creditelor din 1998, acumuland cele mai mari rezerve valutare si de aur la nivel mondial.
Insa criza economica internationala a erodat rezervele si a dus economia Rusiei in prima recesiune din ultimul deceniu, accentuand presiunile asupra rezervelor de stat si lasand companiile cu mari probleme in refinantarea datoriilor externe. "Pentru noi, va fi nevoie de mai multi ani pentru a iesi din criza. Trebuie sa analizam posibilitatea de a intra pe piata externa in 2010 si sa aratam investitorilor internationali care sunt planurile si obiectivele noastre", a declarat Kudrin in cadrul unei intruniri ministeriale.
Rusia ar putea vinde eurobonduri de pana la 5 miliarde dolari, pe o perioada de 3-5 ani, a spus Konstantin Viskovski, seful departamentului de credite al ministerului. "Problema principala nu este sa obtinem fonduri pentru a acoperi deficitul bugetar, ci sa oferim un reper pentru creditorii companiilor", a spus acesta.
Companiile si bancile din Rusia au datorii in valuta de 423 miliarde dolari, in timp ce statul are datorii de numai 28,4 miliarde dolari. Rusia a intrat ultima... mai mult
Marti, 14 Aprilie 2009, ora 17:19