Principalul broker de pe piata americana a aurului, GoldCore, isi indeamna clientii sa mizeze din plin pe aur, pentru a acumula venituri in cursul acestui an.
Peisajul economic nesigur si turbulent de la inceputul anului canalizeaza tot mai mult atentia investitorilor asupra metalului pretios.
"Detinerea aurului in 2015 va proteja si va genera venituri asa cum a facut de-a lungul istoriei. Actualul climat economic este mai instabil decat a fost in tot timpul vietii noastre.
Volatilitatea pietelor si turbulentele sunt deja o certitudine, la fel si devalorizarea valutei. O noua criza financiara pare sa se apropie si problema nu mai este daca aceasta se va intampla, ci mai degraba cand", a afirmat Mark O'Byrne, director general la GoldCore, pentru agentia moscovita Sputnik News.
1.300 de dolari, pragul psihologic
In ultima zi a saptamanii trecute, pretul unciei de aur s-a apreciat cu peste 4,5%, atingand valoarea de 1.280 de dolari.
Pentru multi analisti, pragul estimat pentru tranzactiile acestui an se situeaza la peste 1.300 de dolari, dar cresterea ar putea sa fie facuta in trepte.
"Aurul s-a apreciat destul de mult in aceste prime saptamani ale anului, iar o corectie a pretului in termen scurt nu este exclusa. Cu toate acestea, tinand cont de riscurile macroeconomice, sistemice, geopolitice si monetare din ziua de astazi este de asteptat ca pretul aurului sa creasca constant in cursului acestui an", a mai spus O'Byrne.
Directorul GoldCore vede... mai mult
Marti, 20 Ianuarie 2015, ora 19:05
Masura de crestere a dobanzii cheie de la 10,5% la 17% adoptata de Banca Centrala a Rusiei nu a reusit sa opreasca devalorizarea accentuata a rublei. Toti ochii se indreapta acum spre ultima resursa pe care Moscova o poate pune in joc, pentru a limita efectele dezastrului produs de sanctiunile economice si caderea pretului petrolului: rezerva de aur a Bancii Centrale.
Aproximativ 10% din rezerva valutara a Rusiei este sub forma de aur, in depozitele Bancii Centrale. Este vorba despre 1.169,5 tone de aur, 150 de tone fiind adaugate numai in cursul acestui an, dupa cum a mentionat guvernatorul Bancii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, in fata Dumei, informeaza Bloomberg.
Rusia trece printr-un moment mai mult decat delicat, in ceea ce priveste stabilizarea monedei nationale si reducerea deficitului bugetar. Pana acum, o suma de 80 de miliarde de dolari din rezerva valutara a tarii a fost alocata eforturilor de stabilizare a rublei.
Insa, caderea monedei rusesti s-a produs exact pe fondul prabusirii pietei petrolului cu 40% in doar sase luni, facand ca golul din rezerva valutara sa fie resimtit din plin.
Acum, diminuarea pretului aurului pe pietele internationale tradeaza nervozitatea traderilor, care asteapta ca Moscova sa faca apel la ultima rezerva importanta a tarii in incercarea de a redresa economia: aurul din rezerva Bancii Centrale.
"Rusia se afla intr-un punct critic, in care sanctiunile economice impuse pe piata europeana si prabusirea pretului... mai mult
Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 18:00
1Banca germana Commerzbank considera ca tulburarile din Ucraina si revenirea fondurilor deschise de investitii ETF, precum si o schimbare dramatica a sentimentului investitorilor va duce la o crestere a pretului aurului, care va atinge valoarea de 1.400 de dolari uncia.
Banca germana a anuntat ca "a fost surprinsa de amploarea cresterii pretului aurului", care a urcat cu 15% in acest an, potrivit The Telegraph.
"Factori speciali, precum nelinistea si agitatia valutara din mai multe economii emergente au jucat cu siguranta un rol, precum si recentele tensiuni dintre Rusia si Ucraina si amenintarea escaladarii conflictului din peninsula Crimeea. Aceste lucruri au stimulat cererea pentru aur ca un mijloc sigur de ...citeste mai departe despre "O banca germana anunta un scenariu nelinistitor: Ce se intampla cu aurul" pe Ziare.com mai mult
Joi, 20 Martie 2014, ora 12:19
Presedintele Fed a SUA, Ben Bernanke, considera ca nimeni nu intelege cu adevarat evolutia pretului aurului, care a provocat bancilor centrale din intreaga lume pierderi de 545 de miliarde de dolari in urma devalorizarii detinerilor, fata de un nivel record al cotatiilor atins in 2011.
"Nimeni nu intelege cu adevarat preturile aurului si nu am pretentia ca eu le-as intelege cu adevarat", a declarat Bernanke in timpul unei audieri din luna iulie in comitetul bancar al Senatului, transmite Bloomberg.
Bernanke este absolvent de studii economice al Harvard College si Massachusetts Institute of Technology si a condus Rezerva Federala in timpul crizei financiare, cea mai mare produsa dupa Marea Depresiune.
Bancile centrale, care detin 18% din cantitatea totala de aur existenta la nivel mondial, vor cumpara in acest an pana la 350 de tone, in valoare de circa 15 miliarde de dolari, potrivit estimarilor Consiliului Mondial al Aurului, cu sediul la Londra.
Rusia, cel mai mare cumparator de aur
In 2012, bancile centrale au cumparat 535 de tone de aur, cel mai mult dupa 1964.
Rusia este cel mai mare cumparator, rezervele sale urcand cu 20% de cand cotatia aurului a atins un nivel record de 1.921,15 dolari uncia, in septembrie 2011. De atunci, cotatia aurului a scazut cu 31%.
In timp ce bancile cumpara aur, investitorii si-au pierdut increderea in metalul pretios, ca rezerva de valoare.
In acest an, valoarea produselor financiare garantate prin aur a scazut cu... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2013, ora 08:43
Scaderea pretului aurului, care a atins marti minimul ultimilor doi ani, a redus cu 560 miliarde de dolari, la 1.400 miliarde de dolari, valoarea rezervelor detinute de bancile centrale si de Fondul Monetar International (FMI).
Bancile centrale detin 31.694,8 tone metrice de aur, reprezentand 19% din detinerile totale la nivel global, potrivit datelor World Gold Council, transmite Bloomberg.
Aurul s-a apreciat timp de 12 ani consecutivi pana in luna septembrie a anului 2011, cand a atins pretul record de 1.923,7 dolari pe uncie (aproximativ 61,8 dolari pe gram). Ulterior, cotatia metalului pretios a intrat pe o panta predominant descendenta si se plaseaza acum la aproape 30% sub nivelul record din 2011.
La preturile record din vara lui 2011, rezervele bancilor centrale si ale FMI valorau aproape 2.000 miliarde de dolari.
SUA si Germania detin cele mai mari rezerve de aur, care reprezinta 70% din rezervele totale ale bancilor centrale din aceste tari. Rusia, aflata pe locul 7 in topul rezervelor, cu 976,9 tone, a cumparat masiv aur in ultimii ani.
Declinul aurului din ultimii doi ani a fost determinat de imbunatatirea perspectivelor economice mondiale, incetinirea inflatiei si cresterea profiturilor companiilor, care au stimulat interesul investitorilor pentru actiuni, in defavoarea activelor considerate investitii sigure, precum aurul.
Pretul aurului a revenit miercuri pe crestere
Scaderea pretului aurului s-a accentuat de la inceputul acestui an, pe... mai mult
Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 14:54
Pretul aurului este sustinut de achizitiile bancilor centrale. Cantitatea de aur pe care aceste institutii au cumparat-o a crescut cu 63% in trimestrul al doilea, la 157,5 tone, iar cresterea anuala este de 137,9%, potrivit Consiliului Mondial al Aurului (CMA).
Kazakhstan, Rusia, Ucraina si Serbia se numara printre statele care au facut cele mai mari investitii in aur in aceasta perioada. Nu este si cazul Romaniei. Rezerva de aur a Bancii Nationale s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 4,584 milioane euro in septembrie.
Pretul aurului a ajuns, saptamana trecuta, la aproape 1.800 dolari pe uncie pentru prima data in acest an, iar detinerile de aur ale investitorilor de pe burse au urcat la un nou record, de 2.681 tone. De altfel, evolutia pretului aurului in ultimii 10 ani este fulminanta: a crescut de patru ori.
Goana dupa aur: Detinerile investitorilor pe burse, la un nou record
Interesul pentru metalul pretios a crescut si in urma masurilor anticriza - de la relaxarile monetare ale Federal Reserve, la achizitia nelimitata de bonduri a Bancii Centrale Europene, care au provocat un val de neincredere in randul investitorilor. Asemenea lor, bancile centrale, mai ales din tarile emergente, se vad nevoite sa investeasca masiv in aur, pe fondul unor randamente mici si a instabilitatii valutelor, dar si pentru castigarea independentei fata de dolar.
In acest context, cererea de aur ar... mai mult
Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 08:12
Aurul a inregistrat cel mai mare declin miercuri si se tranzactioneaza sub 1.600 de dolari pe uncie, cu mult sub recordul de peste 1900 de dolari pe uncie. 10 tari au resimtit cel mai acut picajul aurului, printre care India, Japonia, Franta si Germania.
In anii 1990, cand pretul aurului coborase sub 252 de dolari pe uncie, bancile centrale au inceput sa scape de aur. Banca Centrala Europeana a emis o declaratie, in numele a 15 banci centrale, prin care asigura investitorii care vanzarile anuale de aur vor fi reduse. Acordul privind detinerile de aur ale bancilor centrale expira in 2014, aminteste Business Insider.
Anul acesta, bancile centrale eu devenit cumparatori de aur, potrivit unui raport al Consilului Mondial al Aurului. Achizitiile sunt la maximul ultimilor 40 de ani si au crescut pana la 148,4 tone in cel de-al treilea trimestru. Cea mai mare parte a cererii vine de pe pietele emergente.
Printre tarile afectate de scaderea pretului la aur se numara India, Olanda si Japonia.
India este recunoscuta pentru faptul ca achizitioneaza aur de la FMI, dar nu isi discuta public planurile privind cumpararea metalului pretios. Acum, rezervele de aur ale statului indian valoreaza mai mult de 28 de miliarde de dolari.
Cu 612,5 tone de aur, Olanda este urmatoarea tara afectata de scaderea pretului la aur. Intre 1991 si 2011, tara a vandut mai mult de 1.100 de tone de aur. Acum, banca centrala sustine ca aurul "este ultima rezerva si ultima ancora in vremuri de... mai mult
Joi, 15 Decembrie 2011, ora 08:01
Pretul aurului a crescut, joi, la un nou nivel record, pentru a treia oara in aceasta saptamana, dupa ce banca centrala din Sri Lanka a cumparat aur si in contextul in care dolarul si-a continuat declinul, determinand investitorii sa caute plasamente alternative, relateaza Bloomberg.Sri Lanka a cumparat 10 tone metrice de aur de la Fondul Monetar International (FMI), cu aproximativ 375 milioane dolari, urmand deciziile similare luate de bancile centrale din India, Rusia si Mauritius.
Aurul, care are de obicei o tendinta inversa dolarului, a atins un maxim de 1.195,13 dolari/uncie, dupa ce moneda americana s-a depreciat la un minim al ultimelor 15 luni in fata unui cos valutar."Multe banci centrale vor sa-si excluda rezervele in dolari si sa le inlocuiasca cu aur", a declarat Ben Westmore, analist in cadrul National Australia Bank.
"Aceasta inseamna ca avem o cerere mare acumulata pentru aur, la care nu s-ar fi asteptat multa lume", a mai spus el si a adaugat ca si China va fi, "foarte probabil un cumparator" de aur de la FMI in urmatoarele saptamani.Pretul aurului cu livare imediata a crescut joi la 1,193,90 dolari/uncie, comparativ cu nivelul de la inchiderea sedintei de miercuri, de 1.191,80 dolari/uncie. Pretul aurului cu livrarea in februarie a crescut cu 0,5%, la 1.194,8 dolari, dupa ce atinsese un record de 1.196,80 dolari, pe piata de la New York.Achizitia facuta de Sri Lanka, anuntata miercuri, a urmat unui articol publicat de Financial Chronicle, ce sustinea ca... mai mult
Joi, 26 Noiembrie 2009, ora 12:09
Rusia va vinde pana la 50 de tone de aur de la rezerva de stat pana la sfarsitul anului, pentru a finanta deficitul bugetar, potrivit unei surse apropiate situatiei, prima tranzactie de acest fel derulata de la destramarea spatiului sovietic la inceputul anilor '90.
Vanzarea celor 50 de tone de aur, care reprezinta circa 1,25% din consumul anual global, va permite Rusiei sa acopere primul deficit bugetar inregistrat in ultimul deceniu, informeaza Mediafax.
"Peste 20 de tone, dar sub 50 de tone vor fi plasate in acest an pe piata", a declarat sursa citata pentru Reuters, precizand ca masura vizeaza cresterea veniturilor la bugetul de stat.
Alte doua surse guvernamentale de la Moscova au confirmat pentru Reuters decizia, insa nu au comentat cu privire la volumul ce urmeaza sa fie vandut.
Oficial, purtatorul de cuvant al Executivului rus a declarat ca hotararea de guvern privind vanzarea de aur nu a fost inca semnata.
Potrivit celor mai recente prognoze oficiale, deficitul bugetar al Rusiei se va plasa in acest an intre 7,5% si 7,7% din Produsul Intern Brut.
Rezerva de stat a Rusiei, Gokhran, subordonata ministerului Finantelor, detine alaturi de banca centrala stocuri de metale pretioase si diamante, iar inventarul institutiei este considerat secret de stat.
Potrivit unei ordonante de guvern adoptate la inceputul acestui an, Gokhran poate vinde in 2009 metale pretioase in valoare de 44,4 miliarde ruble, echivalentul a 1,53 miliarde de dolari.
Totodata, institutia... mai mult
Vineri, 23 Octombrie 2009, ora 15:03