UE trebuie sa reevalueze critic relatiile sale cu Rusia, profund afectate de incalcarea deliberata de catre Rusia a principiilor democratice, valorilor fundamentale si dreptului international, prin actele sale de violenta si destabilizarea vecinilor sai, au spus deputatii Parlamentului European, miercuri.
UE trebuie sa creeze acum un plan de urgenta bazat pe puterea necoercitiva ("soft power") pentru a contracara politicile agresive si care conduc la dezbinare duse de Rusia, au adaugat ei.
"Prin agresiunea impotriva Ucrainei si anexarea Crimeei, conducerea Rusiei a adus relatiile noastre intr-un punct critic. Depinde de Kremlin sa decida acum ce cale va alege - cooperare sau o si mai mare instrainare", a spus raportorul PE, Gabrielius Landsbergis (PEE, LT).
"Sunt convins ca poporul rus, ca noi toti de altfel, doreste pace si nu razboi. Insa o schimbare in Rusia nu poate veni decat din interior. Intre timp, trebuie sa transmitem un mesaj puternic celor care conduc Rusia ca suntem uniti cu victimele agresiunii lor si cu cei care sustin valorile pe care a fost construita UE", a mai spus el.
Rezolutia a fost votata cu 494 de voturi la 135 si 69 de abtineri.
Este "o prioritate absoluta" ca statele membre trebuie sa isi pastreze unitatea in contextul anexarii ilegale de catre Rusia a Crimeei si a implicarii sale directe in razboiul din Ucraina, au aratat deputatii, cerand statelor membre sa se abtina de la orice acorduri bilaterale cu Rusia care ar putea afecta... mai mult
Miercuri, 10 Iunie 2015, ora 17:12
1Cu un deceniu in urma, Europa Centrala si de Sud-Est popula imaginatia americanilor cu o serie de natiuni mici, dar eroice, care impartaseau idealurile democratice ale Statelor Unite.
Washingtonul le-a invitat in NATO, pentru a opri extinderea instabilitatii politice din Orientul Mijlociu si expansiunea Rusiei.
Acum insa, multi dintre cei care au impartasit viziunea lui Donald Rumsfeld asupra "noii Europe" se tem ca aceste state cu rol strategic vital au devenit caii troieni ai Moscovei in cadrul aliantelor Occidentale, sustine politologul bulgar Ivan Krastev, intr-un editorial din New York Times.
Fisuri periculoase
Unul dintre semnalele privind aparitia unor brese in politica comuna a statelor din UE l-a transmis presedintele ceh Milos Zeman, in momentul in care a anuntat participarea sa la ceremonia de aniversare a 70 de ani de la victoria trupelor sovietice in fata nazistilor germani.
Parada de la Moscova pentru celebrarea victoriei aliatilor impotriva nazismului este un eveniment boicotat de toti liderii europeni, ca urmare a tensiunilor existente intre Rusia si UE pe tema conflictului din Ucraina.
Cu chiu cu vai, in urma presiunilor interne, Zeman a retras confirmarea prezentei sale la eveniment, fara a anula, insa, calatoria catre capitala Rusiei din acea perioada.
Ceva mai la sud-est de Praga, un alt admirator al lui Vladimir Putin, premierul ungar Viktor Orban, se afla pe punctul de a bloca propunerea Bruxelles-ului de creare a unei piete... mai mult
Miercuri, 29 Aprilie 2015, ora 15:39
Semnarea Acordului de asociere la Uniunea Europeana ar fi creat o amenintare serioasa la adresa producatorilor ucraineni, a declarat presedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, intr-un interviu acordat canalului de televiziune ucrainean Inter, citat sambata de RIA Novosti.
Potrivit presedintelui Ianukovici, Acordul de asociere punea in pericol in special sectorul agricol si industria constructoare de masini din Ucraina, situatie ce ar fi fost 'extrem de periculoasa' pentru tara sa.
Pentru ca producatorii ucraineni sa beneficieze de aceleasi drepturi ca producatorii europeni, ei ar trebui sa primeasca subventii de aproximativ 13-14 miliarde de euro anual, a indicat Ianukovici, in interviul acordat vineri seara cunoscutului moderator tv Vitali Korotici, fost redactor-sef al revistei Ogoniok din perioada perestroikai initiate de Mihail Gorbaciov.
'Acest acord nu era in avantajul nostru; ar fi fost foarte periculos pentru noi', a insistat seful statului ucrainean, subliniind ca in aceste conditii erau intemeiate temerile ca marfurile ucrainene nu ar fi fost competitive pe piata europeana.
'Producatorii si-ar fi redus profiturile, iar principala destinatie a exportului ucrainean - Rusia - a declarat ca isi va proteja piata, astfel am fi ajuns la un blocaj in domeniul exporturilor, cu un prejudiciu de cel putin 400 miliarde de grivne', a specificat liderul ucrainean, motivand in acest fel suspendarea, pe neasteptate, a semnarii Acordul de asociere la UE, care trebuia... mai mult
Duminica, 16 Februarie 2014, ora 11:11