Rusia dezvolta arsenalul atomic, incercand sa produca inclusiv o torpila subacvatica, intercontinentala, autonoma si invizibila pe radare, care poate transporta ogive termonucleare, acuza Administratia Donald Trump.
"Rusia considera Statele Unite si Organizatia Tratatului Nord-Atlantic (NATO) drept principalele amenintari la adresa actualelor sale ambitii geopolitice", anunta Departamenul american al Apararii in raportul intitulat "Evaluare a Situatiei Nucleare".
"Agentia americana pentru Informatii Militare (DIA) estimeaza ca Rusia detine in prezent un arsenal de 2.000 de bombe nucleare nonstrategice, inclusiv rachete cu raza scurta de actiune, bombe neghidate si dispozitive antinavale care pot fi lansate de bombardiere cu autonomie medie. De asemenea, DIA estimeaza ca Rusia are dispozitive nucleare antinavale, rachete antisubmarin si torpile", precizeaza raportul.
Specialistii Pentagonului confirma, pentru prima data, ca Rusia "dezvolta o noua torpila subacvatica, intercontinentala, cu ogive atomice si cu propulsie nucleara".
Cunoscut in limba engleza sub denumirea "Sistemul oceanic multirol Status-6", programul este descris de oficiali americani ca fiind practic o drona subacvatica ce poate parcurge mii de kilometri pentru a distruge orase ori baze militare situate in zone de coasta. La detonare, dispozitivul genereaza contaminare radioactiva pe suprafete mari.
Conform unor specialisti, o astfel de torpila poate transporta o bomba nucleara de o mie de ori... mai mult
Duminica, 04 Februarie 2018, ora 09:58
Rusia a denuntat sambata "caracterul belicos" si "antirus" al noii strategii nucleare americane, facuta publica in ajun, si a avertizat ca va lua "masurile necesare" pentru a-si asigura securitatea fata de Statele Unite ale Americii, informeaza AFP.
"De la prima lectura, caracterul belicos si antirus al acestui document sare in ochi", a reactionat Ministerul Afacerilor Externe rus intr-un comunicat de presa, declarandu-se "profund deceptionat".
"Evident, va trebui sa luam in calcul abordarile Washingtonului si sa luam masurile necesare pentru a ne asigura securitatea", se mai mentioneaza in comunicatul citat.
SUA si-au anuntat vineri intentia de a se dota cu arme nucleare cu putere scazuta ca raspuns in principal la reinarmarea Rusiei. Acest anunt i-a facut pe experti sa se teama de o relansare a proliferarii nucleare si de cresterea riscului unui conflict nuclear.
Moscova a denuntat sambata "o incercare de a repune in discutie dreptul (Rusiei) la legitima aparare". "Speram ca Washingtonul este constient de nivelul de pericol ridicat pe care il reprezinta aceste directive din punctul de vedere al planificarii militare practice", potrivit comunicatului MAE rus.
Potrivit Moscovei, documentul american este "plin pana la refuz cu tot soiul de clisee antirusesti, incepand cu acuzatia abracadabranta de 'comportament agresiv' si de toate 'ingerintele' cu putinta si terminand cu acuzatiile la fel de nefondate de 'incalcari' a tot soiul de acorduri privind controlul... mai mult
Sambata, 03 Februarie 2018, ora 17:12
Alianta Nord-Atlantica si-a exprimat temerile fata de un sistem de rachete al Federatiei Rusie care ar putea fi echipat cu focoase nucleare, incalcand astfel prevederile Tratatului Fortelor Nucleare Intermediare semnat in 1987.
NATO a anuntat ca "aliatii au descoperit un sistem de rachete rus care provoaca ingrijorari", indemnand Rusia sa "se adreseze acestor ingrijorari intr-o maniera transparenta si substantiala, angajandu-se activ intr-un dialog tehnic cu Statele Unite", se arata intr-un comunicat citat de The Associated Press.
Pe de alta parte, Rusia a anuntat ca in 2018 va efectua de doua ori mai multe teste cu rachete balistice decat era planificate in acest an, a declarat, vineri, comandantul Fortelor de Rachete Strategice Ruse, Serghei Karakaiev.
"Cinci lansari de rachete au fost efectuate in 2017, un alt test este in asteptare, iar 12 lansari au fost planificate pentru 2018", a spus Karakaiev. Generalul rus a mai anuntat ca Fortele de Rachete Strategice vor primi peste 20 de lansatoare de rachete stationare si mobile Yars anul viitor.
Alianta Nord-Atlantica a anuntat in luna septembrie ca pregateste masuri militare impotriva Rusiei, care fusese acuzata de instalarea unor sisteme de rachete care prezentau riscuri pentru baze NATO din Europa. ...citeste mai departe despre "Ingrijorare in randul tarilor NATO. Rusia si-ar fi dotat rachetele cu focoase nucleare" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 15 Decembrie 2017, ora 13:25
Statele membre NATO au dat miercuri unda verde recurgerii la tactici de razboi cibernetic in operatiuni ale Aliantei Nord-Atlantice, o noua etapa in vederea consolidarii pozitiei in fata Rusiei.
Cei 29 de ministri ai Apararii din Alianta au dat de asemenea unda verde unei reforme profunde a "structurii de comandament" a blocului militar occidental, readucand la viata un centru care supervizeaza Atlanticul de Nord ca in timpul Razboiului Rece, relateaza AFP.
Dupa anexarea Crimeei si ofensiva rebelilor prorusi in estul Ucrainei, in 2014, NATO a inceput o reforma profunda in fata Rusiei, pe care o considera "mai agresiva".
"Am vazut o Rusie care a investit puternic in materie de Aparare de multi ani, cu capacitati moderne, forte conventionale si nucleare, si care a aratat ca vrea sa recurga la forta impotriva tarilor vecine", a subliniat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, referindu-se la Ucraina.
"NATO a stiut sa-i raspunda. Ne adaptam constant", a insistat el, amintind desfasurarea batalioanelor in tarile baltice si Polonia.
NATO considera din 2016 spatiul cibernetic drept un "domeniu operational". Ca atare, "un atac cibernetic poate declansa articolul 5" al Tratatului fondator al Aliantei, care prevede ca tarile membre sa sara in ajutorul unui aliat in cazul unei agresiuni, a amintit Stoltenberg.
Tacticile razboiului cibernetic - impotriva unor site-uri sau retele de socializare, cu scopul interceptarii conversatiilor, opririi serverelor sau... mai mult
Joi, 09 Noiembrie 2017, ora 13:19
Jocul nervcilor derulat intre Rusia si tarile membre NATO continua dupa ce SUA, Marea Britanie si Romania au relocat trupe in Polonia, ca urmare a temerilor manifestate de Varsovia privind o posibila agresiune a Moscovei.
In replica, Kremlinul se pregateste sa plaseze o formatie de avioane de vanatoare si mai multe vehicule blindate in Serbia, sub pretextul "repararii si modernizarii totale a acestora", anunta IB Times.
Consolidarea puterii defensive a Poloniei cu trupe ale aliatilor NATO face parte din angajamentul luat de statele membre de a consolida flancul estic al Aliantei. Polonia, Estonia, Letonia si Lituania sunt considerate ca fiind cele mai expuse la o posibila agresiune a Rusiei.
Exemplul Ucrainei a starnit inca din 2014 panica in randul fostelor state comuniste din regiune, iar noile imagini capturate de satelitii militari arata ca Moscova isi joaca toate atuurile in acest nou Razboi Rece, mutand in eclava Kaliningrad inclusiv rachete capabile sa poarte incarcaturi nucleare.
Nu doar Polonia trebuie sa se arate ingrijorata de cresterea militarizarii enclavei mentinuta de Rusia in Marea Baltica, ci chiar si Parisul sau Berlinul, raza de actiune a rachetelor instalate in Kaliningrand permitand lovirea celor doua capitale europene.
Grupul de 1.000 de militari NATO trimisi de SUA, Marea Britanie si Romania in Polonia se va alatura brigazii blindate americane de 3.500 de oameni trimisa aici inca din luna ianuarie, iar alte 3 batalioane de cate 1.000... mai mult
Vineri, 31 Martie 2017, ora 10:26
Planurile Moscovei de a organiza in toamna acestui an un exercitiu militar de amploare in apropierea granitei de vest dau fiori guvernelor din Alianta Nord Atlantica.
Secretomania care inconjoara exercitiul Zapad 2017 i-a facut pe vecinii Rusiei sa suspecteze ca federatia se pregateste de razboi, informeaza IB Times.
La exercitiul Zapad 2017 (Vest 2017 - trad.), care se va desfasura in apropierea frontierei cu statele baltice, o zona in care Rusia a efectuat destule manevre provocatoare care au pus pe jar reprezentantii NATO, vor participa si trupe din Belarus.
Moscova nu a anuntat pana acum cati militari va mobiliza pentru desfasurarea de forte din luna septembrie, insa exercitiile de tipul Zapad au generat de fiecare data tensiuni cu Occidentul.
"Vedem ca riscurile au crescut si suntem ingrijorati de organizarea exercitiului Zapad 2017, care va comasa o forta armata agresiva si de dimensiuni mari in apropierea granitelor noastre, fapt care poate fi interpretat ca o pregatire in vederea unui razboi cu Occidentul", a afirmat presedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite.
NATO a asigurat forte suplimentare pe flancul estic al spatiului euro-atlantic, ca urmare a temerilor venite din partea tarilor membre aflate in imediata apropiere a Rusiei, dar frica de o eventuala agresiune a Moscovei persista, in special in randul celor trei tari ex-sovietice din cadrul Aliantei: Lituania, Letonia si Estonia.
"Pentru mine, Zapad reprezinta o oportunitate a Rusiei de a... mai mult
Joi, 02 Martie 2017, ora 13:26
Rusia ar putea sa-si indrepte armele nucleare spre oricare dintre instalatiile NATO, oriunde s-ar afla, ca raspuns la incercarile de extindere ale Aliantei, a declarat vineri un oficial de la Kremlin.
"Ca raspuns la actiunile agresive ale NATO, la incercarile Aliantei de a atrage noi tari pe orbita sa, din partea Rusiei va urma un raspuns dur si fara echivoc. Noi vom indrepta armele noastre, inclusiv cele nucleare, asupra oricaror instalatii ale Aliantei care ne ameninta, indiferent unde ar fi amplasate", a precizat Frant Klintevici, vicepresedintele Comisiei de Securitate si Aparare din Consiliul Federatiei (Camera Superioara a Parlamentului rus), relateaza RIA Novosti.
Oficialul rus a tinut sa precizeze ca, atunci cand vorbeste despre arme nucleare, se refera la focoase nucleare, care pot fi instalate pe vectori pe suport stationar, mobil, maritim sau aerian.
Citeste mai departe despre "Oficial rus: Vom folosi arme nucleare daca NATO se extinde spre granitele noastre!" pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 25 Noiembrie 2016, ora 13:55
Rusia este ingrijorata de perspectiva tot mai apropiata a amplasarii de arme in spatiu, a declarat adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, care a justificat astfel refuzul tarii sale de a reduce arsenalul de arme nucleare.
Intr-un interviu acordat agentiei Tass, Riabkov a exprimat ingrijorarile Kremlinului cu privire la folosirea spatiului pentru amplasarea de arme.
"Suntem alarmati de perspectiva tot mai reala a amplasarii de arme de atac in spatiu", a spus acesta. "Nu este totuna cu militarizarea spatiului. Vreau sa trag o linie aici. Multe tari folosesc de mult timp spatiul si il folosesc inca pentru culegerea de informatii si comunicatii si pentru a arunca un ochi la ce se intampla in anumite parti ale lumii", a explicat acesta.
Anuntul facut de NATO. Rusia a ...citeste mai departe despre "De ce nu-si reduce Rusia arsenalul nuclear: Se teme de atacuri din spatiu" pe Ziare.com mai mult
Luni, 08 Februarie 2016, ora 17:43
Avansul pe care l-a luat NATO catre granitele Rusiei, alaturi de faptul ca SUA isi incordeaza muschii in Europa, rezulta in ceea ce ziarul german Suddeutsche a numit intimidare nucleara.
In urma cu cinci ani, liderii Rusiei si ai Statelor Unite au semnat un tratat care obliga ambele tari sa isi reduca numarul de focoase nucleare pentru sistemele de livrare si sa limiteze cantitatea acestor sisteme de livrare, printre care se numarau si rachetele balistice intercontinentale, scrie grupul rus de presa controlat de Moscova, Sputnik.
Cu un an inainte, presedintele american Barack Obama promitea sa "continue relatiile constructive cu Rusia pe probleme de interes comun" si, in special, sa promoveze o lume fara cele mai distrugatoare arme din istorie.
"Asadar, astazi, afirm clar si cu convingere angajamentul Americii sa caute pacea si securitatea unei lumi fara arme nucleare", promitea Obama in 2009.
Tratatul ar fi trebuit sa conduca lumea in directia corecta si chiar a reusit sa ...citeste mai departe despre "Sputnik: America reintroduce armele nucleare intr-un Game of Thrones global" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 21 Iunie 2015, ora 12:56