Rusia, primul exportator mondial de grau, isi suspenda exportul mai multor cereale - grau, secata, orz si porumb - pana la 1 iulie, a anuntat duminica Ministerul rus al Agriculturii, relateaza AFP.
Moscova a hotarat la inceputul lui aprilie sa-si limiteze exporturile de cereale - la sapte milioane de tone - pana la 30 iunie, motiv pentru care a fost criticata de organizatii multilaterale ca FAO, OMC si OMS, care se tem ca aceste restrictii in timpul pandemiei noului coronavirus ar putea sa conduca la penurii alimentare.
Insa, duminica, aceste cote au fost "in intregime epuizate", a precizat ministerul intr-un comunicat.
Astfel, exporturile de cereale "urmeaza sa fie suspendate pana la 1 iulie 2020", a anuntat Guvernul.
Rusia este primul exportator mondial de grau si unul dintre principalii producatori si exportatori de cereale din lume.
Guvernul rus a anuntat la jumatatea lui martie ca intentioneaza sa puna in aplicare restrictii ale exportului anumitor produse alimentare, din cauza pandemieiCOVID-19, pentru a asigura stabilitatea pietei nationale.
Aceasta decizie risca sa provoace o crestere si mai mare a cursurilor, deja mari. Vineri, pe Euronext, tona de grau se tranzactiona cu 199 de euro la termen in mai, iar cea de porumb cu 165,75 euro la termen in iunie. ...citeste mai departe despre "Rusia isi suspenda exportul de cereale pana la 1 iulie" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 26 Aprilie 2020, ora 20:48
Romania a devenit prima tara care a blocat exporturile de cereale in timpul pandemiei de coronavirus (COVID-19), o decizie dramatica si care ar putea spori temerile privind aprovizionarea cu alimente la nivel global, se arata intr-o analiza realizata vineri de Bloomberg.
Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anuntat, joi seara, ca in perioada starii de urgenta se va suspenda exportul pentru mai multe produse agroalimentare, precum grau, orz, ovaz, porumb, orez, faina de grau, soia, ulei de seminte si zahar.
Se estimeaza ca starea de urgenta va dura cel putin pana la mijlocul lunii mai.
Prezent joi seara la postul national de televiziune TVR 1, premierul Ludovic Orban a fost intrebat daca se ia in calcul oprirea exportului la grau si a raspuns: "Da, cel putin la grau, pentru ca in luna martie au fost niste cifre de export neasteptate. S-au exportat sute de mii, aproape 700.000 de tone de grau, din cauza faptului ca a crescut pretul si este o cerere mare. Noi nu ne putem permite sa lipsim Romania de cantitatile de grau necesare pentru asigurarea consumului zilnic pana la recolta".
Totusi, decizia este in mare masura simbolica, apreciaza Bloomberg. Romania, al doilea exportator de grau din UE, a recoltat deja si a vandut mare parte din recolta in acest moment al sezonului agricol. Mai putin de 1% din exporturile UE vor fi afectate, conform estimarilor firmei UkrAgroConsult, care ofera servicii de consultanta pentru sectorul agricol.
Decizia este inca un... mai mult
Vineri, 10 Aprilie 2020, ora 15:54
Ucraina si Rusia, cei mai mari exportatori de grau din regiunea Marii Negre, sunt pregatite sa atace piata mondiala cu exporturi mari, care ar putea ajunge la 25-30 de milioane de tone, in perioada 2011/2012, potrivit analistilor citati de Reuters. Rusia ar putea exporta in acest sezon peste 20 de milioane de tone de grau, dupa ce a livrat 3,4 milioane de tone in 2010/2011, inainte ca guvernul sa interzica vanzarile in strainatate de la jumatatea lunii august a anului trecut si pana la 1 iulie, din cauza secetei, relateaza Mediafax.
Ucraina a exportat in sezonul trecut circa patru milioane de tone de grau si vrea sa majoreze livrarile la 9,7 milioane de tone in 2011/2012.
Cele doua tari au obtinut productii mari de grau datorita vremii favorabile, ceea ce le permite sa preia piete din Orientul Mijlociu si nordul Africii, de la concurenti din Europa si alte regiuni.
Ministrul Agriculturii din Ucraina a declarat vineri ca pana pe 18 august au fost recoltate 34,1 milioane de tone de cereale, din care 23,1 milioane tone de grau.
In cazul graului, recoltarile au avut loc pe 99,6% din suprafetele cultivate.
Randamentul culturilor de grau a fost de 3,47 tone tone la hectar, fata de 2,84 tone in 2010. In Rusia, recoltarile au avut loc pe numai 40% din suprafetele cultivate si au fost obtinute 51,4 milioane tone de cereale, din care 34,3 milioane tone de grau.
Potrivit serviciului de prognoza meteorologica, Rusia ar putea sa obtina o productie de cereale de peste 90 de... mai mult
Vineri, 19 August 2011, ora 18:06