Rusia a batut palma cu Pakistanul pentru a realiza in aceasta tara un proiect energetic, miscare ce face parte din incercarea lui Vladimir Putin de a-si creste influenta in Orientul Mijlociu si Asia.
Cele doua state au semnat, vineri, o intelegere in acest sens, informeaza Bloomberg.
Proiectul presupune construirea unui gazoduct care sa conecteze terminalele de gaz lichefiat din sudul Pakistanului si zona nordica a tarii, unde deficitul de energie e semnificativ.
Ambasadorul SUA la UE: Rusia vrea sa foloseasca energia ca arma politica
Rusia ar trebui sa termine conducta in 2017, au anuntat autoritatile de la Islamabad. ...citeste mai departe despre "Ce carte joaca Rusia in speranta ca-si va extinde "tentaculele" in Orientul Mijlociu si Asia" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 16 Octombrie 2015, ora 19:17
Visul bogatiei pare sa ia sfarsit pentru sauditi. In ciuda pozitiei strategice si a resurselor sale, Arabia Saudita nu a reusit sa isi consolideze pozitia, ignorand faptul ca epoca de aur a petrolului ar putea lua si sfarsit.
Obligata acum sa isi apere valorile in fata unui razboi politico-religios care se extinde rapid in tot Orientul Mijlociu, sauditii s-ar putea vedea nevoiti sa recurga la o alianta nefireasca, aceea cu Israelul, arata publicatia Quartz.
Taramul neincrederii
Decenii la rand, sauditii s-au zbatut sa asigure in jurul regatului o zona stabila pentru liderii islamici suniti. Planurile Moscovei pentru Orientul Mijlociu le-a stricat de cele mai multe ori calculele liderilor de la Riad.
A inceput cu invadarea Afganistanului de catre trupele sovietice in 1979, s-a accentuat cu fuga sahului din Iran si declansarea revolutiei islamice la Teheran si s-a perpetuat pana la declansarea Primaverii Arabe din 2011, miscare care s-a raspandit din Libia, Egipt, Yemen si Bahrain.
Intre toate aceste provocari, sauditii au fost nevoiti sa balieze intre interesele proprii, cele ale Statelor Unite, aliat traditional ai Riadului, si, din cand in cand, sa intervina dur pentru a stinge orice urma de democratizare a societatilor din Egipt, Bahrain si Yemen.
Un singur focar al Primaverii Arabe, cel din Siria, nu i-a alarmat foarte mult pe sauditi, Damascul fiind perceput ca un aliat de baza al Iranului, inamicul siit al dinastiei sunite de la Riad.
Dar, pentru... mai mult
Luni, 12 Octombrie 2015, ora 15:38
8Vladimir Putin este dispus sa faca sacrificii materiale pentru a pastra intacta sfera de influenta a Rusiei in regiunile invecinate, asa cum a dovedit si prin anexarea Crimeii si intretinerea conflictului din estul Ucrainei.
Acesta este si cazul afacerii recent incheiate intre Moscova si Teheran.
Ridicarea sanctiunilor internationale si deschiderea pietei de energie pentru petrolul din Iran va adanci criza actuala a petrolului, un produs pe care exporturile rusesti se bazeaza in proportie de 75%.
Costul pe care liderul de la Kremlin se arata gata sa-l suporte se ridica la aproximativ 27 de miliarde de dolari, conform estimarii Bancii Centrale a Rusiei, observa agentia de presa Bloomberg.
Castig strategic
"Beneficiile strategice pentru Rusia sunt mult mai importante decat eventualele pierderi. Prin mentinerea Iranului in sfera de influenta a Moscovei, Rusia intentioneaza sa-si pastreze pozitia in aceasta piata si sa divizeze zonele de influenta din Orientul Mijlociu", arata Nikolay Kozhanov, expert al Institutului Regal de Relatii Internationale din Londra.
Livrarea sistemelor de rachete S-300 in Iran, in ciuda embargoului impus acestui stat, ii ofera sansa lui Putin de a ajuta un aliat mai vechi, blocand in acelasi timp influenta adversarilor in cercurile oficiale de la Teheran, dar ii deschide si poarta unor relatii economice de viitor intre cele doua tari.
Acordul pentru programul nuclear, pe care Teheranul pare sa fie pe cale de a-l obtine in cursul... mai mult
Marti, 14 Aprilie 2015, ora 18:00