Agentia moldoveana pentru Siguranta Alimentelor a anuntat, vineri, ca Rusia a ridicat interdictia de import impusa fructelor din R. Moldova.
Prin urmare, agentia rusa Rosselhoznadzor a permis mai multor intreprinderi din Republica Moldova sa exporte mere, pere, gutui, caise, visine si cirese, piersici, nectarine, prune si porumbele proaspete pe piata rusa, informeaza Jurnal de Chisinau.
"Rosselhoznadzor anunta ca oferirea dreptului de export in acest caz are calitate de experiment si se bazeaza, inclusiv, pe constatarea ...citeste mai departe despre "Rusia a ridicat interdictia de import de fructe din R. Moldova" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 12 Iunie 2015, ora 15:09
Moscova nu are niciun motiv de ingrijorare fata de o re-exportare a unor bunuri europene de pe teritoriul Republicii Moldova si nu are nevoie de masuri restrictive in acest sens, a declarat joi ministrul moldovean pentru Economie Adrian Candu pentru RIA Novosti.
"Nu exista motive de teama ca aceste bunuri vor fi livrate catre Rusia via (Republica) Moldova. Nu exista motive economice sau legale pentru ca sa ni se impuna masuri restrictive", a declarat ministrul pentru agentia rusa citata de site-ul Sputnik.
Moscova a restrictionat importurile de carne si fructe moldovenesti anul acesta, invocand o prevenire a unor livrarii ilegale de produse europene Rusiei, ca raspuns la sanctiunile impuse de catre Uniunea Europeana Rusiei, pe care o acuza de implicare in criza din Ucraina.
Rusia a anulat si scutiri de taxe acordate anterior
De asemenea, autoritatile ruse au anulat la 1 septembrie scutiri de taxe acordate anterior pentru anumite alimente provenind din fosta republica sovietica. Ele au motivat masura invocand protejarea pietei rusesti de un "flux necontrolat de bunuri duty-free", dupa ce Chisinaul a semnat pe 27 iunie Acordul de liber-schimb cu UE.
Ministrul moldovean pentru Agricultura si Alimentatie Vasili Bumacov a estimat saptamana aceasta, tot pentru RIA Novosti, ca pierderile provocate de restrictii pot atinge 200 de milioane de dolari.,
Serviciul rus pentru controlul veterinar si al plantelor (Roselhoznadzor) a anuntat marti ca este pregatit sa... mai mult
Joi, 20 Noiembrie 2014, ora 14:38
Rusia va impune un embargou temporar asupra importurilor de carne din Republica Moldova incepand din 27 octombrie, a anuntat directorul serviciului federal veterinar si fitosanitar Rosselhoznadzor, Serghei Dankvert, relateaza agentia Tass, in pagina electronica.
Oficialul rus a declarat ca o inspectie desfasurata impreuna cu autoritatile belaruse ar fi descoperit cazuri de livrare prin intermediul Republicii Moldova a unor produse din carne nesigure, inclusiv produse achizitionate de la producatori care isi vand marfa in piete locale.
Produsele respective erau destinate in special pietei din Belarus, care are "un regim de control mai flexibil", a precizat Dankvert. In urma inspectiei, s-a constatat ca produsele din carne din Republica Moldova sunt periculoase conform criteriilor ruse, iar certificatele sanitar-veterinare sunt inexacte, a adaugat acesta.
Anuntul autoritatilor de la Moscova intervine in conditiile in care Rusia a impus de mai bine de un an un embargou asupra vinurilor din Republica Moldova, iar din iulie a interzis importurile de fructe, legume si conserve moldovenesti pe piata rusa. In aceste conditii, Chisinaul a denuntat presiuni ale Moscovei asupra Republicii Moldova in urma semnarii Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana. mai mult
Miercuri, 22 Octombrie 2014, ora 16:50
Comisia Europeana (CE) vrea sa deschida complet piata UE pentru vinurile din Republica Moldova, dupa ce Rusia a interzis incepand cu 10 septembrie importul acestor produse, invocand calitatea nesatisfacatoare.
"Comisia Europeana propune sa deschida complet piata Uniunii Europene pentru importurile de vinuri din Republica Moldova, inainte de intrarea in vigoare a Acordului de Asociere intre UE si Republica Moldova si a Acordului privind Zona de liber schimb aprofundata si cuprinzatoare, ca o masura pentru a compensa dificultatile cu care Republica Moldova se confrunta in exportul vinurilor pe unele dintre pietele sale traditionale", se arata intr-un comunicat transmis miercuri de CE.
In luna iunie a acestui an, UE si Chisinaul au incheiat negocierea acordului de asociere, care prevede si crearea zonei de liber schimb, incurajand astfel integrarea Republicii Moldova in Uniunea Europeana.
Acordul de asociere va fi parafat la Summit-ul Parteneriatului Estic, care va avea loc in noiembrie la Vilnius. Acordul si zona de liber schimb vor intra in vigoare imediat dupa semnarea acestuia.
CE propune Consiliului si Parlamentului European modificarea de urgenta a reglementarilor, astfel incat importurile de vinuri din Republica Moldova in UE sa fie complet liberalizate inainte de intrarea in vigoare a acordului si a zonei de liber schimb.
"Piata Uniunii Europene este o alternativa durabila si un pol de stabilitate viabil pentru sectorul vinicol moldovean. Deschiderea... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 15:10
Rusia nu si-a dat acordul pentru o lista cu 140 de exportatori moldoveni de fructe si legume pe care Ministerul Agriculturii de la Chisinau a prezentat-o saptamana trecuta serviciului pentru siguranta alimentara de la Moscova, Roselhoznadzor, informeaza agentia Interfax-Ucraina, citata de Kyiv Post, transmite NewsIn.Rusia are obiectii impotriva mai multor companii de pe lista, a declarat miercuri pentru Interfax adjunctul ministrului agriculturii din R. Moldova, Vasile Bumacov.
Oficialul moldovean a refuzat sa numeasca aceste companii care nu convin Moscovei.
"In prezent negociem cu Roselhoznadzor pentru ca Rusia sa aprobe toate cele 140 de companii exportatoare pe care le avem pe lista", a spus ministrul moldovean.Bumacov a cerut informatii suplimentare de la ministerele de profil din Rusia si de la agentiile care reproseaza companiilor moldovenesti ca ar incalca normele de siguranta alimentara.
Moldova vrea sa stie cate nereguli s-au inregistrat in cazul fiecarei companii si cat de grave au fost acestea, a precizat Bumacov. El si-a exprimat speranta ca problema va fi rezolvata, iar exportatorii moldoveni de fructe si legume vor avea acces pe piata rusa.Potrivit unui memorandum semnat de Moldova si Rusia, o companie exportatoare nu poate avea intr-o luna mai mult de doua incalcari ale normelor de siguranta sanitara.In urma cu cateva saptamani Rusia a blocat importurile de fructe si legume de la 100 de exportatori moldoveni sub pretextul ca nu intrunesc standardele ruse... mai mult
Joi, 16 Septembrie 2010, ora 09:53
Agentia rusa pentru comert si inspectii sanitare Rospotrebnazor nu a impus niciun fel de interdictii importurilor de vin din R. Moldova, iar aprovizionarea continua, a declarat joi seful serviciilor sanitare ruse, Ghennadi Oniscenko, remarcand insa lipsa eforturilor pentru imbunatatirea calitatii, informeaza NewsIn."Respingem lista cu masuri prezentata de partea moldoveana pentru un mai bun control si pentru cresterea calitatii vinurilor, considerand-o un raspuns lipsit de angajament, care nu reflecta adevarata situatie din principala ramura a economiei acestei tari", a declarat Oniscenko, citat de ITAR-TASS."In ultima saptamana importurile de vinuri moldovenesti in Rusia au continuat", a spus Oniscenko.
"Din pacate, ar trebui spus ca partea moldoveana nu ia practic nicio masura pentru normalizarea calitatii produselor", a adaugat seful Rospotrebnazor.
"Din 300.000 de litri furnizati intr-o perioada de sapte zile, un total de 140.000 de litri au fost refuzati, din cauza prezentei ftalatului de dibutil si a altor substante toxice", a spus oficialul rus.Oficialii Rospotrebnadzor poarta discutii cu Moldova in legatura cu "importanta faptului de a asigura calitatea potrivita produselor vinicole", a precizat Oniscenko. Joi, la Moscova, au inceput consultari cu experti reprezentand mediul de afaceri moldovenesc din domeniul vinicol.
"Discutiile vor continua si maine (vineri - n.r.), obiectivul este de a armoniza abordarea celor doua tari in legatura cu siguranta si calitatea... mai mult
Vineri, 13 August 2010, ora 09:53
Rusia a cerut Belarusului si Kazahstanului, partenerii ei din Uniunea Vamala, sa ia masuri pentru ca vinul si apa minerala din R. Moldova si Georgia sa nu poata ajunge pe teritoriul rus, informeaza Interfax-Ucraina, preluata de Kyiv Post, potrivit Newsin."Tinand cont de legile Uniunii Vamale ruso-kazaho-belaruse, ne-am informat partenerii, conform regulamentelor pe care le-a adoptat, ca folosirea unor produse este restrictionata in tara noastra. Le-am cerut sa ia masuri pentru a impiedica intrarea pe teritoriul rus a vinurilor si apelor minerale din Moldova si Georgia", a declarat pentru Interfax Ghennadi Oniscenko, seful Protectiei consumatorilor din Rusia, Rospotrebnadzor.
"Aceasta nu inseamna ca ne impunem vointa (Belarusului si Kazahstanului - n.r.) si ca le restrangem dreptul de a folosi aceste produse, dar suntem indreptatiti sa le cerem sa ia toate masurile pentru ca aceste produse sa nu poata ajunge pe teritoriul rus. Ne-am exercitat acest drept", a explicat Oniscenko.
Rusia importa 80% din vinul produs in Republica Moldova. Seful serviciului santitar rus avertizase ca Rusia va aplica interdictii la importul de vinuri moldovenesti, daca Republica Moldova nu va rezolva, in doua saptamani, problema calitatii vinurilor. 30 iulie era termenul pentru ca autoritatile moldovene sa se pronunte in acest dosar.
"Trebuie sa intelegem pana vineri (30 iulie - n.r.) ce vor face producatorii si autoritatile. Din cate stiu, aceasta industrie genereaza majoritatea veniturilor... mai mult
Sambata, 31 Iulie 2010, ora 14:38
Serviciul sanitar rus Rospotrebnadzor a anuntat sambata ca ar putea interzice in doua saptamani importul de vinuri din Republica Moldova, relateaza Interfax, citat de Newsin. Rospotrebnadzor a interzis deja vanzarea a sute de mii de sticle de vin moldovenesc, motivand probleme de calitate. O interdictie totala ar reprezenta o lovitura dura pentru un sector vital al economiei Republicii Moldova, in conditiile in care Chisinaul exporta in Rusia aproximativ 20% din productia totala de vinuri.
Seful serviciului sanitar rus, Ghenadi Onisecenko, a declarat ca aproape jumatate din cantitatea de vin moldovenesc importata recent nu corespunde standardelor de calitate. "Daca situatia nu se schimba in doua saptamani si fiecare sticla de vin importata continua sa fie de slaba calitate, atunci masurile de interdictie vor fi aplicate", a declarat Oniscenko pentru Interfax.
Onisecenko a declarat joi ca interdictia impusa de Rusia importurilor de vinuri din Republica Moldova nu va fi extinsa la marcile de calitate. "Nu va fi o interdictie completa, ci doar un control al importurilor", a spus Oniscenko.
"Vinurile de calitate slaba vor fi trimise inapoi in Republica Moldova, iar cele bune vor fi vandute in magazinele din Rusia", a adaugat el.
Oniscenko a declarat ca discutiile cu Republica Moldova privind vinurile au fost oprite doarece Chisinaul a stopat controalele in ceea ce priveste standardele de productie.
La randul sau, premierul moldovean Vlad Filat a anuntat miercuri ca se va... mai mult
Duminica, 18 Iulie 2010, ora 01:11
Serviciul federal rus de supraveghere in domeniul protectiei drepturilor consumatorului, Rospotrebnadzor, a descoperit, la un control la frontiera, un transport de vin din Republica Moldova care nu intrunea conditiile necesare pentru consum, a anuntat luni directorul institutiei, Ghennadi Oniscenko."Este pentru prima oara cand am fost nevoiti sa intoarcem de la frontiera o cantitate atat de importanta (47.000 litri), este un soc pentru noi", a explicat Oniscenko, precizand ca incidentul a avut loc dupa ce viticultorii din Republica Moldova au reluat exporturile pe piata din Rusia, in urma unor indelungi negocieri, relateaza RIA Novosti.
"Aparent, viticultura din Republica Moldova incepe sa intampine probleme", a anuntat directorul Rospotrebnadzor In martie 2006, Moscova a sistat exporturile de vin din Republica Moldova, motivand ca acesta nu corespunde normelor calitatii din Rusia.
In plus, autoritatile ruse au afirmat ca au descoperit pesticide si ale substante in baturile din Republica Moldova. In cea de-a doua jumatate a lui 2007, piata rusa a fost deschisa partial pentru anumite produse, iar restrictiile care vizau importurile de vin din Republica Moldova au fost ridicate definitiv in iulie 2009.
La 19 ianuarie, premierul Vlad Filat a discutat telefonic cu omologul sau rus Vladimir Putin despre exportul productiei vinicole moldovenesti in Rusia.
Putin a mentionat atunci ca nu exista probleme in acest sens si ca situatia aparuta in ultima vreme are la baza... mai mult
Luni, 05 Aprilie 2010, ora 23:59