Guvernul german a declarat luni ca supravegheaza cu "atentie sporita" riscurile de ingerinta sau de campanii de dezinformare din partea Rusiei, odata cu apropierea alegerilor parlamentare europene de la sfarsitul lui mai, transmite AFP.
"Nu pot sa va informez aici despre cazuri concrete, dar o atentie sporita cu privire la acest subiect este de o anumita vreme nu doar necesara, dar si practicata, in Germania, ca si la nivel european", a declarat pentru presa purtatorul de cuvant al cancelarului Angela Merkel, Steffen Seibert.
"Atentia noastra sporita nu este lipsita de fundament", a adaugat el, precizand ca "urmarim cu atentie activitatile pe internet ale diferitelor surse internationale, printre care se numara si Rusia".
Potrivit AFP, purtatorul de cuvant al cancelarului a reactionat la informatiile de presa privind influenta pe care ar exercita-o Rusia asupra anumitor miscari politice din Germania, in cauza fiind in special partidul de extrema dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), principala formatiune de opozitie in Bundestag.
Si comisarul european pentru justitie, Vera Jourova, a atentionat, in presa germana de luni, in legatura cu numeroasele campanii de dezinformare strategica: "Nu trebuie sa permitem ca rezultatele alegerilor sa fie falsificate din cauza manipularilor in niciunul din statele membre", a declarat ea intr-un interviu.
La randul sau, seful diplomatiei lituaniene, Linas Linkevicius, a declarat, pentru grupul de presa regional german... mai mult
Luni, 13 Mai 2019, ora 18:00
Steve Bannon, fostul strateg-sef al administratiei Trump, a fost chestionat in cadrul investigatiei privind amestecul Rusiei in alegerile din Statele Unite.
Bannon s-a intalnit cu Robert Mueller, procurorul special care conduce ancheta, pe parcursul a doua zile. Nu se stie la ce intrebari a trebuit sa raspunda, insa a petrecut in jur de 20 de ore vorbind cu echipa lui Mueller, sustine presa americana.
O sursa apropiata anchetei a declarat pentru Associated Press ca Bannon a raspuns la toate intrebarile care i-au fost puse.
Anchetatorii cred ca Bannon ar putea detine informatii cruciale privind administratia Trump, inclusiv detalii despre motivele pentru care presedintele SUA l-a concediat pe James Comey. Fostul director al FBI sustinea atunci ca "nu are nicio indoiala" ca a fost concediat de Trump pentru a influenta investigatia, lucru negat de Casa Alba.
Investigatia lui Mueller se desfasoara in paralel cu alte patru anchete similare coordonate de politicienii din Congres. Insa, in cadrul audierilor din Camera Reprezentantilor, Bannon a raspuns doar la 25 de intrebari care fusesera aprobate anterior de Casa Alba, refuzand sa raspunda la restul.
Refuzul lui Bannon i-a determinat pe democrati sa il acuze de nerespectarea procedurilor. "A refuzat sa raspunda la intrebari care ar fi adus la suprafata informatii complete. Nu asa functioneaza privilegiile. Asa functioneaza obstructionarea justitiei", a spus democratul Adam Schiff.
Inainte sa devina oficial la... mai mult
Vineri, 16 Februarie 2018, ora 10:36
Mike Pompeo, directorul CIA, se asteapta ca Federatia Rusa sa incerce sa influenteze alegerile partiale pentru Congresul SUA care vor avea loc in noiembrie si a precizat ca incercarile rusilor de a initia actiuni subversive in Europa si SUA nu s-au diminuat.
Cu toate ca in ultima perioada CIA si serviciile rusesti de securitate au colaborat in privinta contracararii unor actiuni teroriste (CIA a contribuit la oprirea unui atentat in St. Petersburg in 2017, n. red.), Pompeo spune ca Rusia este un adversar si este ingrijorat, la fel ca multe tari europene, de incercarile subversive puse la cale de Federatia Rusa.
Intrebat daca aceste ingrijorari sunt valabile si la alegerile din luna noiembrie, Pompeo a declarat: "Bineinteles. Sunt convins ca vor continua sa incerce acest miscari, dar am incredere ca America va putea avea alegeri corecte si libere si ca vom contracara actiunile lor astfel incat sa nu aiba un efect semnificativ".
"Suntem cel mai bun serviciu de spionaj din lume. Vom face tot ce putem pentru a afla secrete pentru poporul american. Vreau sa ne revenim", a mai spus Pompeo.
Viziunea lui Trump in ceea ce priveste implicarea Rusiei este in contrast puternic cu concluziile la care ajung serviciile secrete americane. Intrebat cum vede aceasta situatie, Pompeo a spus: "Tot ce fac e sa spun adevarul. Aproape in fiecare zi ii livrez presedintelui cele mai importante informatii pe care le avem."
Programul nuclear al Coreei de Nord e un subiect important... mai mult
Marti, 30 Ianuarie 2018, ora 09:19
Fostul director de campanie al lui Donald Trump, Paul Manafort, l-a dat in judecata pe procurorul special Robert Mueller.
Manafort il acuza pe Mueller ca si-a depasit mandatul anchetand acuzatii care nu au legatura cu un presupus amestec rus in alegerile prezidentiale americane, scrie Radio Free Europe/Radio Liberty.
Procesul intentat miercuri de Manafort la un tribunal districtual de la Washington reprezinta cea mai directa contestare de pana acum a lui Mueller ca procuror special.
Procedura a fost lansata in contextul unor acuzatii din partea republicanilor, potrivit carora echipa lui Mueller a dat dovada de partinire impotriva lui Trump in cursul investigatiilor cu privire la o eventuala coordonare intre echipa de campanie a miliardarului american si Moscova cu scopul de a influenta rezultatul alegerilor americane din 2016.
Procesul lui Manafort il vizeaza de asemenea pe adjunctul secretatului Justitiei Rod Rosenstein, care supervizeaza ancheta lui Mueller si care s-a declarat recent multumit de faptul ca fostul director FBI ramane in limitele mandatului sau.
Manafort a fost incuplat in octombrie, intre altele, de conspiratie in vederea spalarii de bani provenind din activitatea de lobbyist din partea partidului fostului presedinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici. El a pledat nevinovat.
Manafort este unul dintre cei patru asociati ai lui Trump, alaturi de fostul consilier pe probleme de securitate nationala Michael Flynn, acuzati in ancheta lui... mai mult
Joi, 04 Ianuarie 2018, ora 10:55
Departamentul american al Justitiei a identificat cel putin sase membri ai unor institutii guvernamentale din Rusia implicati in atacuri cibernetice care au vizat Partidul Democrat din SUA, pentru a sustrage informatii folosite in scrutinul prezidential din 2016, informeaza Wall Street Journal.
Oficialii rusi sunt suspectati ca au accesat sistemul informatic al Comitetului National al Partidului Democrat, sustragand informatii compromitatoare folosite in campania electorala prezidentiala, au declarat surse din cadrul comisiei de investigatii, citate de WSJ.
Agentii serviciilor de investigare si procurori din SUA au colectat dovezi si ar putea formula acuzatii oficiale la inceputul anului 2018. Discutiile pe tema acestui caz sunt inca in faza preliminara, mai arata sursa.
Potrivit serviciilor secrete americane, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influentare a rezultatului scrutinului prezidential din SUA in scopul facilitarii victoriei lui Donald Trump si in ambitia de a submina sistemul liberal-democratic occidental.
Cel putin trei membri ai fostei echipe de campanie electorala a presedintelui Donald Trump - Paul Manafort, Rick Gates, George Papadopolous - sunt inculpati in investigatia din SUA privind ingerintele Rusiei.
Citeste si ce spune Rusia in cazul Manafort, dar si cum il influenteaza pe Trump caderea lui Manafort.
Biroul Federal pentru Investigatii (FBI), Senatul SUA si Camera Reprezentantilor ancheteaza cazul ingerintelor... mai mult
Joi, 02 Noiembrie 2017, ora 21:45
Facebook va pune la dispozitia Congresului SUA, care ancheteaza o posibila imixtiune a Rusiei in alegerile prezidentiale din 2016, informatii despre publicitatea legata de aceasta tara si care a fost postata pe reteaua de socializare, a anuntat compania joi.
In urma cu doua saptamani, grupul a dezvaluit ca sute de conturi false, probabil activate din Rusia, au fost folosite pentru cumpararea de publicitate cu scopul de a alimenta tensiunile politice in Statele Unite, inainte si dupa alegerile prezidentiale din 2016.
De atunci, a crescut presiunea asupra Facebook de a furniza continutul acestor reclame Congresului.
"Cred cu fermitate in procesul democratic si in protejarea integritatii sale", a afirmat joi directorul general si fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, intr-o declaratie in direct pe reteaua de socializare.
"Refuz ca cineva sa se foloseasca de instrumentele noastre pentru a submina democratia. Lucram activ cu guvernul american in ancheta sa despre implicarea Rusiei in alegerile prezidentiale castigate in 2016 de Donald Trump..
In dimineata aceasta, am cerut echipelor noastre sa furnizeze Congresului publicitatea gasita de noi", a subliniat Zuckerberg.
Datorita unei anchete interne - inca in desfasurare, potrivit lui Mark Zeckerberg - Facebook a anuntat la 7 septembrie reperarea a 470 de conturi care au cheltuit in total aproape 100.000 de dolari intre iunie 2015 si mai 2017 pentru a publica anunturi care prezentau informatii false sau conduceau... mai mult
Vineri, 22 Septembrie 2017, ora 09:05
Hackeri rusi au vizat sisteme electorale in 21 de state americane in campania de anul trecut, a declarat miercuri un oficial american de rang inalt.
Jeanette Manfra de la Departamentul Securitatii Interne (DHS) a refuzat sa dezvaluie numele acestor state, in cadrul unei audieri, intr-o comisie a Senatului, citand acorduri de confidentialitate, relateaza BBC News
Insa ea a spus ca nu exista probe care sa arate ca buletinele de vot au fost modificate in aceste atacuri.
Serviciile americane de informatii cred ca Moscova s-a amestecat in alegeri cu scopul de a-l ajuta pe Donald Trump sa invinga.
Manfra, subsecretarul interimar insarcinat cu securitatea cibernetica in cadrul departamentului, a fost audiata miercuri in Comisia pentru Informatii din cadrul Senatului, care ancheteaza un presupus amestec al Moscovei in alegerile americane din 2016.
"La ora actuala avem probe potrivit caror au fost vizate sistemele legate de alegeri in 21 de state", a declarat ea.
Insa deparatmentul are in continuare incredere in sistemul de vot american, pentru ca este "fundamental rezistent", a spus ea.
Kremlinul a negat in mai multe randuri orice implicare in atacuri cibernetice in alegeri, iar Trump a respins acuzatii potrivit carora echipa sa de campanie a fost complicea Rusiei in "stiri false".
Un purtator de cuvant al Casei Albe, Sean Spicer, a refuzat marti sa spuna daca Trump crede ca Rusia s-a amestecat in alegerile americane din 2016.
"Eu nu am stat sa discut cu... mai mult
Joi, 22 Iunie 2017, ora 10:01
O comisie din cadrul Congresului american a convenit sa efectueze o ancheta cu privire la amestecului Rusiei in alegerile americane din 2016.
Aceasta ancheta a Comisiei pentru Informatii din cadrul Camerei Reprezentantilor va examina contactele dintre membrii campaniei prezidentiale a presedintelui Donald Trump si Moscova, au confirmat membri ai comisiei, relateaza BBC News.
Presedintele republican al Comisiei Devin Nunes si democratul Adam Schiff au convenit aceasta ancheta, a anuntat comisia intr-un comunicat, care subliniaza ca "nu va lasa nicio piatra neintoarsa".
Ancheta va cauta raspunsuri la o serie intrebari, precum "ce activitati cibernetice ruse au fost indreptate impotriva Statelor Unite si aliatilor lor?" si aceste "masuri active ruse includ legaturi intre Rusia si persoane asociate campaniei politice sau alti cetateni americani?".
Comisia vrea sa afle, de asemenea, "care a fost raspunsul Guvernului american la masurile ruse active si de ce este nevoie pentru ca Statele Unite sa se protejeze si sa-si protejeze aliatii in viitor", dar si "ce eventuale scurgeri de informatii clasificate au avut loc in legatura cu evaluarea comunitatii de informatii a acestor probleme".
CIA si alte agentii au stabilit deja ca Guvernul presedintelui rus Vladimir Putin a depus un efort concertat cu scopul de a-l ajuta pe Donald Trump sa fie ales si de a o discredita pe opozanta sa Hillary Clinton.
Insa principala intrebare - cat de multe a stiut echipa de campanie... mai mult
Joi, 02 Martie 2017, ora 07:07
Presedintele american ales Donald Trump a acceptat, in sfarsit, concluziile comunitatii de informatii, potrivit carora Rusia a fost implicata in atacurile informatice menite sa perturbe procesul electoral de anul trecut, a declarat seful sau de cabinet Reince Priebus, adaugand ca "ar putea fi luate actiuni" in replica.
Intr-o declaratie transmisa Fox News Sunday, Priebus a spus ca Trump "accepta faptul ca in acest caz au fost entitati din Rusia" in spatele atacurilor informatice vizand Partidul Democrat, relateaza Reuters.
Potrivit lui Priebus, Trump intentioneaza sa ordone comunitatii de informatii sa formuleze recomandari privind ceea ce trebuie facut. In functie de aceste recomandari, "ar putea fi luate actiuni", a subliniat el.
Presedintele rus Vladimir Putin a dat ordinul atacurilor, in eforturile de a-l ajuta pe republicanul Donald Trump sa castige alegerile prezidentiale din SUA, prin discreditarea democratei Hillary Clinton, au anuntat agentiile americane de ...citeste mai departe despre "Trump accepta, in sfarsit, ca Rusia a comis atacurile informatice care au vizat alegerile prezidentiale" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 08 Ianuarie 2017, ora 22:15