Rusia va inaugura luni primul sau gazoduct spre China, acesta fiind de altfel unul din cele trei mari gazoducte destinate sa ii consolideze pozitia de cel mai mare exportator mondial de gaze naturale, transmite AFP.
Beijingul a devenit un partener strategic pentru Moscova, care incearca sa isi diversifice pietele de export, in conditiile in care in prezent exporturile rusesti de gaze naturale merg in special in Europa.
Denumit 'Power of Siberia', gazoductul inaugurat luni are o lungime de peste 2.000 de kilometri si va conecta zacamintele de gaze naturale din Siberia orientala de frontiera ruso-chineza. La randul sau, China ar urma sa finalizeze in 2022-2023 un gazoduct care va face legatura intre frontiera cu Rusia si metropola Shanghai. Presedintii Vladimir Putin si Xi Jinping vor participa la o videoconferinta organizata cu prilejul inaugurarii acestui gazoduct care concretizeaza dorinta Rusiei de a se apropia de Asia pe fondul tensiunilor dintre Moscova si UE.
Noul gazoduct este insotit de un urias contract de aprovizionare de gaze, semnat in luna mai 2014 de grupul rus Gazprom si concernul chinez CNPC, si a carui valoare este estimata la peste 400 de miliarde de dolari pe 30 de ani.
In paralel, China este un partener major al Rusiei in domeniul gazelor naturale lichefiate, via doua uriase proiecte ale grupului privat rus Novatek in zona Arctica.
Gazoductul Power of Siberia este "unul din cele mai asteptate proiecte energetice din Asia, cu implicatii... mai mult
Luni, 02 Decembrie 2019, ora 09:59
Presedintele american Donald Trump a apreciat ca Rusia, Uniunea Europeana si China sunt, din motive diferite, "inamicii" SUA, intr-un interviu difuzat in ajunul primei sale intalniri bilaterale cu omologul sau rus Vladimir Putin la Helsinki, informeaza duminica AFP.
"Cred ca avem multi inamici. Cred ca Uniunea Europeana este un inamic, cu ceea ce ne face in domeniul comertului. Bineinteles ca nu ne-am gandi la Uniunea Europeana, dar este un inamic. Rusia este un inamic in anumite aspecte.
China este un inamic economic, evident ca este un inamic. Dar asta nu vrea sa insemne ca sunt rai, asta nu vrea sa insemne nimic. Asta vrea sa insemne ca sunt concurenti", a detaliat Trump, care a spus ca UE "este foarte dificila".
Totodata, Trump a lansat un nou atac la adresa Germaniei, potrivit dpa.
"Am o mare problema cu Germania", a spus el, facand referire la proiectul de gazoduct Nord Stream 2, care va aproviziona Germania cu gaze naturale rusesti.
"Se presupune ca tu lupti pentru cineva si acel cineva da miliarde de dolari catre cel de care tu il pazesti... Este multa furie la adresa faptului ca Germania plateste Rusiei miliarde de dolari", a declarat Trump, adaugand: "Cred ca este un lucru foarte rau si pentru Germania. Ce, ridica steagul alb?"
Citeste si: La ce sa ne asteptam de la intalnirea dintre Donald Trump si Vladimir Putin ...citeste mai departe despre "Donald Trump, inainte de intalnirea cu Putin: Rusia, Uniunea Europeana si China sunt inamicii nostri"... mai mult
Duminica, 15 Iulie 2018, ora 18:40
Summit-ul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) desfasurat zilele acestea in Rusia da sansa Moscovei sa pozeze inca o data in initiatoarea unor masuri economice menite sa fereasca cele 5 piete emergente de influenta sistemului financiar occidental.
Inca din primele luni ale crizei din Ucraina, Rusia si-a concentrat atentia asupra pietei asiatice.
Dar, odata ce Japonia s-a alaturat tarilor care au initiat sanctiuni economice impotriva sa, iar relatia economica cu India nu a evoluat prea mult, China pare sa fi ramas principalul aliat al Moscovei.
Chiar si asa insa, relatia ruso-chineza are mai mult aspectul unui miraj, remarca analistii Reuters.
Multe hartii...
Din primavara anului trecut, Rusia a dezvoltat o multime de proiecte comune cu China: o noua metoda de transferuri interbancare, o agentie de credit comuna, ba chiar si noi alternative la Banca Mondiala si FMI.
China si Rusia fac parte din grupul statelor care au initiat aparitia bancii BRICS, intitulata Noua Banca de Dezvoltare, menita sa finanteze proiecte de infrastructura si alte investitii majore in statele membre.
Banca BRICS are in plan si asigurarea unui fond de rezerva de 100 de miliarde de dolari care sa previna o eventuala dezechilibrare a celor cinci piete emergente in cazul unei crize a lichiditatilor la nivel global.
Cel mai important pas facut a fost cel in domeniul cooperarii energetice, China semnand un contract de 400 miliarde de dolari care presupune furnizarea... mai mult
Miercuri, 08 Iulie 2015, ora 14:17
China a inceput constructia la portiunea de pe teritoriul sau din gazoductul Puterea Siberiei, prin care va primi gaze naturale din Rusia.
Proiectul face parte dintr-o serie de acorduri incheiate intre cele doua parti in domeniul energetic, la scurt timp dupa ce Occidentul a impus sanctiuni Kremlinului.
Gazprom se tine tare: Are in mana o chinta roiala - Ramane de vazut daca jocul se va schimba
"Constructia conductei prin care China va primi gaze din Rusia a fost lansata saptamana trecuta, in mod oficial, in timp ce prima conexiune este programata sa fie terminata la finalul lunii iunie", a ...citeste mai departe despre "Rusia incepe sa-si extinda "tentaculele": Anuntul venit de la Beijing" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 03 Iunie 2015, ora 20:59
Rusia a semnat un nou acord cu China, prin care Gazprom va livra inca 30 de miliarde de metri cubi de gaz catre China, dupa ce in luna mai cele doua tari au incheiat o intelegere privind furnizarea a 38 de miliarde de metri cubi de gaz pe an catre a doua mare putere economica a lumii.
Presedintele rus, Vladimir Putin, si cel chinez, Xi Jinping, au semnat memorandumul de intelegere privind livrarea de gaze din vestul Siberiei catre China la Beijing, cu o zi inainte ca presedintele SUA, Barack Obama, sa ajunga in capitala Chinei pentru summit-ul forumului Cooperarea Economica Asia-Pacific, potrivit Bloomberg, transmis de Mediafax.
Gazprom, cel mai mare furnizor de gaze naturale din Europa, si compania de stat chineza China National Petroleum Corporation (CNPC) au semnat un nou acord prin care Rusia va livra cu 30 de miliarde de metri cubi de gaz pe an in plus fata de cantitatea stabilita anterior.
De altfel, in luna octombrie, Alexei Miller, CEO-ul Gazprom, a declarat ca Gazprom este pregatit sa creasca semnificativ cantitatea de gaze pe care urmeaza sa o livreze catre China, aceasta putand ajunge de la 38 de miliarde de metri cubi "la 60 de miliarde de metri cubi pe an, si chiar la 100".
Potrivit acordului, CNPC urmeaza sa cumpere o participatie de 10% la Vankornet, o subsidiara a producatorului de petrol Rosneft. De asemenea, Rusia asteapta ca si China sa contribuie financiar si la constructia gazoductului care va lega vestul Siberiei de regiunea vestica a... mai mult
Luni, 10 Noiembrie 2014, ora 11:14
China va imprumuta Rusiei sase miliarde de dolari in schimbul cresterii livrarilor de carbune rusesc in urmatorii 25 de ani, a anuntat, marti, ministrul Energiei de la Moscova, potrivit Mediafax. Exporturile de carbune rusesc in China au crescut substantial anul trecut, la 12 milioane de tone, de la 760.000 de tone in anul precedent.
Prin acordul de imprumut, Rusia se obliga sa majoreze livrarile la 15 milioane de tone in cinci ani si la 20 milioane de tone ulterior.
Acordul, facut public marti, a fost incheiat la sfarsitul lunii trecute si face parte dintr-un pachet care include intelegeri in domeniul constructiei de gazoducte si livrarilor de energie.
O parte a imprumutului va fi folosita pentru dezvoltarea infrastructurii de transport feroviar si a porturilor din regiunea estica a Rusiei.
In plus, cele doua parti s-au inteles pentru infiintarea unei companii miniere mixte care sa exploateze depozitul de carbune de la Ogodzhinskovo din regiunea ruseasca Amur, aflata la granita Chinei. mai mult
Marti, 07 Septembrie 2010, ora 23:49