Consiliul de supervizare al companiei FGSZ, transportatorul maghiar de gaze, a aprobat vineri un plan de investitii privind constructia unui gazoduct pana in Serbia cu o capacitate de sase miliarde metri cubi pe an, informeaza Itar Tass.
Potrivit documentelor adoptate de FGSZ, capacitatea planificata a viitoarei conducte trebuie atinsa la granita cu Serbia pana in luna octombrie 2021.
Grupul energetic ungar MOL, care controleaza FGSZ, a anuntat si el sambata ca a decis sa se va alature proiectului gazoductului TurkStream, care face legatura intre Rusia si Turcia via Marea Neagra. MOL a precizat ca Autoritatea de reglementare din Ungaria a aprobat un plan de dezvoltare pe zece ani care include constructia unui nou interconector de gaze la granita cu Serbia, cu o capacitate de 6 miliarde de metri cubi anual.
Anterior, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto a declarat ca Ungaria a semnat un acord comercial cu privire la achizitionarea unei cantitati de 4,2 miliarde metri cubi de gaze naturale de la grupul rus Gazprom in perioada octombrie 2020-octombrie 2021. Szijjarto a mai spus ca Budapesta este interesata "in oportunitatea de a cumpara gaze naturale rusesti via TurkStream si Bulgaria, incepand de la finele anului urmator".
Conducta ocoleste Ucraina
Conducta TurkStream face parte din eforturile Rusiei de a ocoli Ucraina in livrarile sale de gaze naturale spre Europa.
TurkStream va permite furnizarea de gaze naturale rusesti din Rusia pana in Turcia,... mai mult
Duminica, 28 Iunie 2020, ora 12:47
Ungaria si-a asigurat livrarile de gaze pentru anul urmator, chiar daca Moscova si Kievul nu vor reusi sa ajunga la un acord privind tranzitul gazelor naturale pana la finalul anului, a declarat joi ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, dupa discutiile pe care le-a avut cu directorul Gazprom, Alexei Miller, la Moscova, informeaza MTI.
"Astazi am semnat un acord cu directorul Gazprom care asigura ca grupul va aproviziona Ungaria cu gaze naturale anul urmator indiferent daca Rusia si Ucraina vor semna un nou acord de tranzit", a declarat Peter Szijjarto.
Potrivit acestuia, este posibil sa apara o situatie in care Rusia sa inceteze sa mai livreze gaze naturale Europei via Ucraina.
"De aceea trebuie sa ne pregatim pentru cel mai negativ scenariu atunci cand planificam aprovizionarea cu energie a tarii", a spus Szijjarto.
Cu privire la securitatea energetica pe termen lung a Ungariei, Szijjarto a spus ca Guvernul de la Budapesta mizeaza pe o noua ruta sudica de aprovizionare cu gaze naturale.
In prezent, Gazprom discuta cu Bulgaria si Serbia despre o posibila livrare de gaze naturale spre Austria si Ungaria via conducta TurkStream, a spus Szijjarto, care a promis ca Ungaria va dispune de infrastructura necesara pentru aceasta ruta de aprovizionare inca de la inceputul anului urmator.
Referindu-se si el la conducta TurkStream, directorul Gazprom, Alexei Miller a spus ca grupul rus este in discutii avansate cu Bulgaria, Grecia si Serbia iar finalizarea... mai mult
Vineri, 22 Martie 2019, ora 09:43
Romania va pune la punct conditiile tehnice pentru exporturile de gaze naturale spre Ungaria pana in 2020, in conformitate cu acordul semnat luni la Bucuresti de ministrii de Externe din cele doua tari, Peter Szijjarto si Teodor Melescanu.
Potrivit lui Peter Szijjarto, incepand din anul 2022, mai cantitati de gaze naturale extrase din Marea Neagra vor putea fi livrate Ungariei.
Szijjarto a adaugat ca firmele ungare si-au rezervat deja intreaga capacitate de 4,4 miliarde metri cubi pe an a conductei de aprovizionare care leaga Romania de Ungaria, informeaza agentia ungara de presa MTI.
"Aceasta este prima oportunitate din ultimele decenii pe care o are Ungaria de a cumpara mari cantitati de gaze naturale dintr-o alta sursa decat Rusia", a spus Peter Szijjarto, care a adaugat ca acest acord de cooperare reprezinta un progres istoric pentru asigurarea securitatii energetice a Ungariei.
Potrivit oficialului ungar, partea romana a convenit sa construiasca statii de compresare care vor permite livrarea a 1,75 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an in 2020, urmand ca aceasta capacitate sa fie majorata pana la 4,4 miliarde metri cubi in 2022.
"Guvernul Ungariei a decis sa construiasca tronsonul de conducta care lipseste intre hubul central de distributie de la Varosfold si Vecses, in apropiere de Budapesta, unde se termina gazoducutul dintre Slovacia si Ungaria. Odata cu aceasta legatura, coridorul de gaze nord-sud, o facilitate cruciala pentru securitatea... mai mult
Marti, 06 Februarie 2018, ora 16:20
Conducta de gaze BRUA, ce ar fi urmat sa duca gaze din Marea Neagra pana in Austria, ar putea fi blocata in Ungaria, potrivit intentiilor autoritatilor de la Budapesta. Masura ar fi o lovitura data Uniunii Europene si un sprijin pentru industria gazului din Rusia.
BRUA este un proiect din care fac parte Bulgara, Romania, Ungaria si Austria, care prevede legarea retelelor de gaze naturale din cele patru tari si exportul de gaze naturale din Marea Neagra.
Insa gazoductului finantat de UE i s-ar putea pune o piedica importanta, daca autoritatile din Romania si cele din Ungaria vor conveni un cadru de reglementare care ar urma sa excluda partenerul Austria, iar astfel sa beneficieze Rusia.
Cum asa?
Care sunt termenii partii maghiare
Operatorul maghiar FGSZ a luat prin surprindere piata europeana a gazului, vineri, atunci cand a anuntat ca nu mai este dispus sa sustina sectorul Romania - Ungaria - Austria al conductei, scrie site-ul ICIS, care furnizeaza informatii din piata de profil.
In schimb, FGSZ a transmis ca singura parte "viabila economic" a conductei BRUA ar fi actualul intercontector Romania - Ungaria, care ar urma sa fie modificat pentru a transporta 5,26 de miliarde de metri cubi anual, fata de 4,4 miliarde, in prezent.
In acest sens, FGSZ a contactat Transgaz, iar daca ANRE va fi de acord cu aceasta modificare, ar ramane in continuare data de inceput a operatiunilor comerciale, respectiv 1 octombrie 2022, sustine partea maghiara.
Potrivit... mai mult
Vineri, 21 Iulie 2017, ora 22:48
Un numar de opt state ale Uniunii Europene, intre care si Romania, contesta intr-o scrisoare proiectul gazoductului Nord Stream 2, care ar dubla cantitatea de gaze livrate direct de Rusia in Germania.
Scrisoarea, adresata presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a fost semnata de premierii Romaniei, Cehiei, Estoniei, Ungariei, Letoniei, Poloniei, Slovaciei, precum si de presedintele Lituaniei, relateaza agentia Reuters, citata de News.ro.
In acest fel este relansata o dezbatere care a plasat Germania in opozitie cu statele din estul si centrul Europei. "Daca proiectul va merge inainte, Nord Stream-2 va genera consecinte geopolitice cu potential destabilizator", se arata in documentul datat 7 martie.
Comisia Europeana nu a confirmat primirea scrisorii.
"Proiectul Nord Stream-2, aflat in prezent in pregatire, poate implica anumite riscuri pentru securitatea energetica din regiunea Europei Centrale si de Est", potrivit sursei citate.
Germania intoarce spatele ...citeste mai departe despre "Romania si alte 7 state membre UE se "zburlesc" la Germania din cauza gazelor Rusiei" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 16 Martie 2016, ora 20:28
Ucraina a importat anul trecut o cantitate de 14,5 miliarde metri cubi de gaze naturale din Rusia, cu 43% mai putin decat in 2013, a informat marti compania Ukrtransgaz, operatorul retelei ucrainene de gazoducte, transmite RIA Novosti.
"In 2014, o cantitate de 14,5 miliarde metri cubi de gaze naturale a fost importata din Federatia Rusa, cu 11,3 miliarde metri cubi mai putin decat in 2013. Astfel, volumul gazelor naturale importate din Rusia a reprezentat 36,2% din cantitatea totala de gaze naturale care a intrat in sistemul national de transport in 2014", a precizat Ukrtransgaz, potrivit Agerpres.
Luni, aceeasi companie a informat ca importurile de gaze naturale din Uniunea Europeana ale Ucrainei au crescut anul trecut cu trei miliarde metri cubi, respectiv cu 59%, pana la 5,1 miliarde metri cubi. Din aceasta cantitate, aproximativ 3,6 miliarde metri cubi au fost furnizati Ucrainei din Slovacia, 900 milioane metri cubi din Polonia si 600 milioane metri cubi din Ungaria.
Ucraina a fost nevoita sa-si majoreze importurile de gaze naturale din Europa dupa ce Rusia, principalul sau furnizor, a decis la data de 16 iunie 2014 sa-si suspende livrarile din cauza dezacordurilor dintre Moscova si Kiev cu privire la pretul gazelor naturale si datoriile Kievului. Rusia a reluat livrarile de gaze naturale la data de 9 decembrie dupa ce Ucraina a platit in avans suma de 378 de milioane de dolari pentru achizitionarea unui miliard de metri cubi de gaze naturale in luna... mai mult
Marti, 06 Ianuarie 2015, ora 14:08
Incheierea unui acord intre Bulgaria si Turcia pe tema realizarii unui gazoduct intre cele tari se afla pe agenda discutiilor din aceasta saptamana dintre premierii de la Sofia si Ankara, potrivit cotidianului turc Hurriyet.
Boyko Borisov, premierul bulgar, va efectua joi o vizita la Ankara, impreuna cu opt membri ai cabinetului sau.
Bulgaria intentioneaza sa reduca dependenta de gazele din Rusia, singura sa sursa de import in acest moment.
"Proiectul unei conducte de gaze intre Bulgaria si Turcia ar putea fi finantat de UE si are ca scop sa aduca in Bulgaria gaze din Azerbaidjan, stat cu care Bulgaria a semnat deja un acord preliminar in acest sens", scrie si agentia bulgara de stiri Novinite.
Sectorul energetic bulgar a fost zguduit saptamana trecuta de decizia premierului Borisov de a-l demite pe ministrul Economiei, Energiei si Turismului, Traicho Traikov. In locul lui a fost desemnat adjunctul sau, Delyan Dobrev.
Printre motivele premierului a fost si faptul ca Traikov ar fi intarziat proiectele de interconectare a sistemului bulgar de gaze cu tarile vecine.
Pana acum, Bulgaria si Turcia ar fi trebuit interconectate chiar de gazoductul Nabucco, insa consortiul care dezvolta acest proiect a renuntat la tronsonul de pe teritoriul Turciei, urmand ca Nabucco sa lege Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria. mai mult
Luni, 19 Martie 2012, ora 11:43
Planurile statelor Uniunii Europene (UE) de a liberaliza piata energiei submineaza investitiile Rusiei in aceste sector, inclusiv dezvoltarea celei de-a doua faze a proiectului de gaze naturale Nord Stream, a declarat vicepresedintele Dumei de Stat ruse, Valery Yazev, citat de Reuters si preluat de Mediafax.Legile destinate liberalizarii pietei energiei din UE vizeaza incurajarea competitiei prin desfiintarea monopolurilor din domeniul electricitatii si gazelor naturale pentru a permite companiilor mai mici sa-si asigure usor accesul la infrastructura.
Legile limiteaza, astfel, infrastructura detinuta de furnizorii de gaze naturale.
"Nord Stream va efectua livrari pilot catre Germania, in conditiile in care prima conducta a gazoductului a devenit o certitudine.
Constructia celei de-a doua conducte a fost suspendata deoarece aceasta si-a pierdut atractivitatea", a afirmat Yazev, care ocupa totodata functia de presedinte al Societatii Ruse a Gazelor Naturale.
El a adaugat ca premierul rus, Vladimir Putin, va discuta cu oficialii europeni despre probleme energetice cu ocazia vizitei pe care o va efectua joi la Bruxelles.
"Am prezentat propunerile noastre comisiei ruse care se ocupa cu dialogul cu Comisia Europeana pe teme energetice.
Una dintre cele mai importante propuneri este ca investitiile ruse deja efectuate sa fie protejate", a mentionat Yazev.
Nord Stream este dezvoltat de Gazprom in parteneriat cu mai multe companii vest-europene, printre care E.ON si GDF Suez.... mai mult
Marti, 22 Februarie 2011, ora 09:57