Concernul rus "Gazprom" a amenintat ca va sista livrarile de gaze catre Republica Moldova din cauza datoriilor acumulate, iar compania-fiica SA "Moldova-Gaz" a cerut majorarea tarifului pentru populatie cu 48%.
"Gazprom" detine pachetul de 51% din actiunile SA "Moldova-Gaz". In ultimele zile, concernul rus a trimis mai multe notificari companiei pe care o administreaza in Republica Moldova, amenintand-o ca "va sista complet livrarile spre Republica Moldova" din cauza datoriilor. Inarmati cu notificarile primite de la "Gazprom", reprezentantii SA "Moldova-Gaz" s-au dus la Agentia Nationala pentru ...citeste mai departe despre "Deutsche Welle: Rusia sugruma energetic Republica Moldova" pe Ziare.com mai mult
Joi, 26 Martie 2015, ora 16:27
Ucraina a importat anul trecut o cantitate de 14,5 miliarde metri cubi de gaze naturale din Rusia, cu 43% mai putin decat in 2013, a informat marti compania Ukrtransgaz, operatorul retelei ucrainene de gazoducte, transmite RIA Novosti.
"In 2014, o cantitate de 14,5 miliarde metri cubi de gaze naturale a fost importata din Federatia Rusa, cu 11,3 miliarde metri cubi mai putin decat in 2013. Astfel, volumul gazelor naturale importate din Rusia a reprezentat 36,2% din cantitatea totala de gaze naturale care a intrat in sistemul national de transport in 2014", a precizat Ukrtransgaz, potrivit Agerpres.
Luni, aceeasi companie a informat ca importurile de gaze naturale din Uniunea Europeana ale Ucrainei au crescut anul trecut cu trei miliarde metri cubi, respectiv cu 59%, pana la 5,1 miliarde metri cubi. Din aceasta cantitate, aproximativ 3,6 miliarde metri cubi au fost furnizati Ucrainei din Slovacia, 900 milioane metri cubi din Polonia si 600 milioane metri cubi din Ungaria.
Ucraina a fost nevoita sa-si majoreze importurile de gaze naturale din Europa dupa ce Rusia, principalul sau furnizor, a decis la data de 16 iunie 2014 sa-si suspende livrarile din cauza dezacordurilor dintre Moscova si Kiev cu privire la pretul gazelor naturale si datoriile Kievului. Rusia a reluat livrarile de gaze naturale la data de 9 decembrie dupa ce Ucraina a platit in avans suma de 378 de milioane de dolari pentru achizitionarea unui miliard de metri cubi de gaze naturale in luna... mai mult
Marti, 06 Ianuarie 2015, ora 14:08
Gazprom, cel mai mare producator de gaze naturale din Rusia, a anuntat miercuri ca factura restanta a Ucrainei ar putea ajunge de la 2,2 milioane de dolari, cat este in prezent, la 3,5 miliarde de dolari, dupa includerea arieratelor din aprilie.
"Luand in calcul cererea companiei ucrainene Naftogaz pentru 30 aprilie si cantitatile pe care le-am livrat deja in aceasta luna, datoria totala a Ucrainei pentru gazul rus va ajunge, conform unor estimari initiale, la 3,492 miliarde de dolari", a declarat purtatorul de cuvant al ...citeste mai departe despre "Gazul, arma letala a Rusiei: Factura Ucrainei creste puternic" pe Ziare.com mai mult
Joi, 01 Mai 2014, ora 09:00
Exporturile de petrol si gaze naturale in valoare de 160 miliarde de dolari pe an ar putea reprezenta cea mai importanta arma a Rusiei in infruntarea cu UE si Statele Unite privind situatia din Ucraina, deoarece Europa nu se poate lipsi de energia ruseasca, potrivit unei analize Bloomberg.
In contextul referendumului convocat duminica in Crimeea privind aderarea la Federatia Rusa, Washingtonul si aliatii sai europeni au putine parghii la dispozitie prin care sa poata descuraja interventia presedintelelui rus Vladimir Putin in Ucraina, noteaza Bloomberg.
Discutiile dintre John Kerry si Serghei Lavrov s-au incheiat fara un acord
Amenintarile cu inghetarea activelor si interdictia de a mai calatori in UE pentru apropiatii lui Putin nu au avut efecte semnificative la Moscova. Vineri, sase ore de discutii intre secretarul de stat al SUA John Kerry si ministrul rus al Afacerilor Externe Serghei Lavrov s-au incheiat fara un acord.
Rusia este cel mai mare producator de petrol la nivel global si a exportat in 2012, catre Europa si Statele Unite, petrol, carburanti si ingrasaminte chimice bazate pe consumul de gaze naturale in valoare totala de 160 miliarde de dolari.
Intr-adevar, un embargo pe aceste exporturi ar priva guvernul rus de fonduri semnificative, insa consumatorii din Europa ar putea avea prea mult de pierdut, iar masura s-ar putea dovedi ineficace, comenteaza pentru Bloomberg Jeff Sahadeo, directorul Institutului de Studii Europene, Ruse si Euroasiatice... mai mult
Luni, 17 Martie 2014, ora 08:16
Romania se afla printre tarile care ar suferi cel mai semnificativ impact in cazul in care Rusia ar decide sa sisteze exporturile de gaze prin Ucraina, arata o analiza realizata de London School of Economics.
Una dintre principalele ingrijorari ale tarilor din Uniunea Europeana (UE) cu privire la situatia din Crimeea vizeaza dependenta lor de gazele din Rusia, 60% (nu sunt incluse Finlanda si tarile baltice) din gazele importate fiind livrate prin intermediul sistemului de conducte din Ucraina, spun autorii analizei mentionate, potrivit Standart News.
Desi situatia a fost descrisa ca o problema a UE, riscul pentru statele occidentale ar fi redus, fiind vorba, mai degraba, de o problema regionala.
Intr-un astfel de scenariu, statele din Europa Centrala si de Vest nu s-ar confrunta cu probleme imediate, datorita stocurilor de gaze pe care le detin, in cazul in care sistarea tranzitului prin Ucraina nu ar dura mai mult de aproximativ doua luni.
Patru motive pentru care Rusia ...citeste mai departe despre "London School of Economics: Lovitura puternica pentru Romania daca Rusia nu va mai livra gaze prin Ucraina" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 15 Martie 2014, ora 17:15
Autoritatile de la Chisinau cauta impreuna cu expertii de la Bruxelles o solutie de compromis pentru acordul cu Rusia privind livrarea gazelor, a declarat, marti, la Bruxelles, presedintele Parlamentului, Marian Lupu.
Presedintele Parlamentului, Marian Lupu, a afirmat ca niciun oficial rus nu a prezentat explicit reprezentantilor de la Chisinau conditia ca Republica Moldova sa denunte acordul energetic cu UE pentru a primi gaze mai ieftine.
"A fost mai degraba un mesaj indirect. Daca Republica Moldova va dori sa obtina un pret mai bun la gaze, ar trebui sa se gandeasca la denuntarea tratatului energetic cu UE", a precizat Lupu.
El a dat asigurari ca la Chisinau exista o pozitie consolidata pe aceasta tema in cadrul Guvernului, Parlamentului si Presedintiei, iar Republica Moldova nu va denunta acordul energetic cu Uniunea Europeana.
"In cadrul acestui acord, avem o anumita flexibilitate si cautam cu expertii de la Bruxelles o solutie de compromis care ar trebui sa fie prezentata partenerilor europeni pana la sfarsitul acestei luni", a mentionat presedintele Parlamentului de la Chisinau.
Ministrul rus al energiei, Aleksandr Novak, a declarat, la 12 septembrie, intr-o conferinta de presa, ca Moscova ar putea accepta reducerea tarifelor pentru livrarea de gaze naturale catre Republica Moldova doar cu conditia ca Guvernul de la Chisinau sa renunte oficial la pachetele energetice ale Uniunii Europene.
Declaratia oficialului rus a fost facuta in conditiile in... mai mult
Marti, 25 Septembrie 2012, ora 16:30
Rusia va oferi Bulgariei, de la 1 aprilie, un discount surprinzator de 11% la pretul gazelor naturale, potrivit unor informatii de la Gazprom, citate de ministrul bulgar al Energiei si Economiei, Delian Dobrev.
Bulgaria plateste in prezent 600 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze, tarif care va fi redus la 534 de dolari, pe o perioada de noua luni.
Informatia a aparut dupa o intalnire la Moscova intre Dobrev, omologul sau rus Serghei Smatko si directorul general al Gazprom, Alexei Miller, transmite Novinite.
In timpul discutiilor, Miller a exprimat interesul Gazprom in construirea la Belene a unei centrale alimentata cu gaze, in urma suspendarii proiectului centralei nucleare.
Gazprom va analiza oportunitatile pentru participarea sa la noul proiect de la Belene.
Guvernul bulgar condus de premierul Boiko Borisov a decis miercuri renuntarea la constructia unei centrale nucleare la Belene, de catre compania rusa Atomstroyexport, subsidiara a grupului de stat Rosaton, afirmand ca proiectul este prea costisitor si nefezabil. Atomstroyexport urma sa livreze doua reactoare cu o capacitate de 1.000 MW fiecare.
Bulgaria s-a angajat sa plateasca toate echipamentele produse deja de Rusia, suma exacta urmand sa fie specificata in aprilie.
Rusia a anuntat la randul sau ca va participa la toate activitatile legate de transformarea celor doua unitati prevazute pentru proiectul nuclear de la Belene intr-un singur reactor, care va fi instalat la centrala de la... mai mult
Vineri, 30 Martie 2012, ora 19:44
Pretul gazelor importate din Rusia ar putea creste cu 15,2% in T3 din 2011, fata de inceputul anului, potrivit ANRE, informeaza Mediafax. "Pretul mediu de import estimat de ANRE pentru trimestrul al treilea este de 460 dolari/1.000 metri cubi, respectiv 43,6 dolari/MWh, pentru lunile iulie, august si septembrie", se arata intr-o evaluarea realizata de institutie privind costul de achizitie a gazelor furnizate regim reglementat companiilor, cu exceptia termocentralelor care utlizeaza gazele pentru productia de energie termica destinata populatiei.
Comparativ, in luna ianuarie Romania importa gaze la pretul de 399 dolari pe 1.000 metri cubi, potrivit datelor ANRE.
Pentru estimare, ANRE a utilizat o formula care se bazeaza pe formulele de calcul al pretului din contractele de import in perioada 2004-2009 existente si inregistrate la Autoritate.
"Costurile de achizitie sunt evaluate astfel incat sa acopere integral cheltuielile ce vor fi efectuate de furnizorii licentiati pentru achizitia gazelor naturale, intr-o maniera prudenta si eficienta", se arata in document.
Totodata, pentru trimestrul al treilea, ANRE a luat in calcul un pret de 45,71 lei/MWh pentru gazele produse in Romania, valoare nemodificata fata de anul 2009.
Populatia nu va fi afectata de majorarea pretului de import al gazelor naturale, intrucat pentru o perioada de noua luni, respectiv intre 1 iulie si 31 martie 2012, Guvernul a decis sa mentina constante tarifele.
Consumatorii industrali vor plati... mai mult
Miercuri, 29 Iunie 2011, ora 15:25
Domniatia Rusiei, in ceea ce priveste resursele energetice din regiune este amenintata de tehnologia gazelor de sist, care a adus in SUA cele mai scazute preturi ale gazelor naturale pentru consumatori din 2002, se arata intr-o analiza Bloomberg.Companii precum Exxon Mobil, Chevron si Talisman Energy conduc campania de explorare a gazelor din roci de sist, din Polonia pana in Romania si Bulgaria.
Gazele naturale astfel obtinute ar putea acoperi cererea din regiune pentru aproape 80 de ani, potrivit Energy Information Administration (EIA), o agentie guvernamentala americana.
Polonia, unde s-a investit cel mai mult in aceasta tehnologie, a construit sapte puturi din 124 planificate, iar rezultatele sunt in curs de evaluare.
O campanie de foraj derulata cu succes ar redesena "harta energiei" in Europa, un continent care depinde in mare masura de Rusia, de unde se importa circa 25% din gazul consumat.
Eforturile de identificare a unor noi resurse de gaze sunt mai urgente ca oricand, dupa ce Germania a anuntat ca va inchide treptat, pana in 2022, toate reactoarele nucleare de pe teritoriul sau, si pe masura ce limitarea emisiilor de gaze cu efect de sera devine tot mai dura.
"Nevoia Europei Centrale si de Est de a incerca cel putin sa descopere daca dispun de aceasta resursa este mult, mult mai mare decat in Europa de Vest", comenteaza Oswald Clint, senior energy analist la Sanford C. Bernstein & Co., in Londra. mai mult
Miercuri, 08 Iunie 2011, ora 15:31