Rusia va inaugura luni primul sau gazoduct spre China, acesta fiind de altfel unul din cele trei mari gazoducte destinate sa ii consolideze pozitia de cel mai mare exportator mondial de gaze naturale, transmite AFP.
Beijingul a devenit un partener strategic pentru Moscova, care incearca sa isi diversifice pietele de export, in conditiile in care in prezent exporturile rusesti de gaze naturale merg in special in Europa.
Denumit 'Power of Siberia', gazoductul inaugurat luni are o lungime de peste 2.000 de kilometri si va conecta zacamintele de gaze naturale din Siberia orientala de frontiera ruso-chineza. La randul sau, China ar urma sa finalizeze in 2022-2023 un gazoduct care va face legatura intre frontiera cu Rusia si metropola Shanghai. Presedintii Vladimir Putin si Xi Jinping vor participa la o videoconferinta organizata cu prilejul inaugurarii acestui gazoduct care concretizeaza dorinta Rusiei de a se apropia de Asia pe fondul tensiunilor dintre Moscova si UE.
Noul gazoduct este insotit de un urias contract de aprovizionare de gaze, semnat in luna mai 2014 de grupul rus Gazprom si concernul chinez CNPC, si a carui valoare este estimata la peste 400 de miliarde de dolari pe 30 de ani.
In paralel, China este un partener major al Rusiei in domeniul gazelor naturale lichefiate, via doua uriase proiecte ale grupului privat rus Novatek in zona Arctica.
Gazoductul Power of Siberia este "unul din cele mai asteptate proiecte energetice din Asia, cu implicatii... mai mult
Luni, 02 Decembrie 2019, ora 09:59
Presedintele american Donald Trump a apreciat ca Rusia, Uniunea Europeana si China sunt, din motive diferite, "inamicii" SUA, intr-un interviu difuzat in ajunul primei sale intalniri bilaterale cu omologul sau rus Vladimir Putin la Helsinki, informeaza duminica AFP.
"Cred ca avem multi inamici. Cred ca Uniunea Europeana este un inamic, cu ceea ce ne face in domeniul comertului. Bineinteles ca nu ne-am gandi la Uniunea Europeana, dar este un inamic. Rusia este un inamic in anumite aspecte.
China este un inamic economic, evident ca este un inamic. Dar asta nu vrea sa insemne ca sunt rai, asta nu vrea sa insemne nimic. Asta vrea sa insemne ca sunt concurenti", a detaliat Trump, care a spus ca UE "este foarte dificila".
Totodata, Trump a lansat un nou atac la adresa Germaniei, potrivit dpa.
"Am o mare problema cu Germania", a spus el, facand referire la proiectul de gazoduct Nord Stream 2, care va aproviziona Germania cu gaze naturale rusesti.
"Se presupune ca tu lupti pentru cineva si acel cineva da miliarde de dolari catre cel de care tu il pazesti... Este multa furie la adresa faptului ca Germania plateste Rusiei miliarde de dolari", a declarat Trump, adaugand: "Cred ca este un lucru foarte rau si pentru Germania. Ce, ridica steagul alb?"
Citeste si: La ce sa ne asteptam de la intalnirea dintre Donald Trump si Vladimir Putin ...citeste mai departe despre "Donald Trump, inainte de intalnirea cu Putin: Rusia, Uniunea Europeana si China sunt inamicii nostri"... mai mult
Duminica, 15 Iulie 2018, ora 18:40
In urma cu mai bine de un an, dupa ce SUA si Uniunea Europeana au impus sanctiuni economice Rusiei pentru implicarea in conflictul din Ucraina, presedintele Vladimir Putin s-a gandit sa se reorienteze catre alte regiuni, care au fost oarecum neglijate dupa prabusirea URSS.
Kremlinul a cautat noi aliati in est, in ideea de a inlocui comertul si investitiile in Occident. Insa planul lui stagneaza.
Iar momentan nu exista niciun semn ca petrolul, cea mai importanta sursa de venituri pentru bugetul Rusiei, ii va veni prea curand in ajutor, se arata intr-un editoral Bloomberg.
Pretul petrolului s-a prabusit in aceasta saptamana sub pragul psihologic de 40 de dolari/baril si a ajuns la cel mai mic nivel din ultimii 7 ani. Iar tendinta e de scadere.
Pretul petrolului s-a prabusit: Cel mai mic nivel din ultimii aproape 7 ani (Video)
Vineri, cotatia titeiului tranzactionat pe bursa din Londra, etalon pentru Europa, a ajuns pana la 38,96 dolari pe baril. La randul sau, cotatia WTI, ...citeste mai departe despre "Rusia, pe butuci? De ce se va intoarce Putin cu coada intre picioare la Occident" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 12 Decembrie 2015, ora 08:52
Summit-ul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) desfasurat zilele acestea in Rusia da sansa Moscovei sa pozeze inca o data in initiatoarea unor masuri economice menite sa fereasca cele 5 piete emergente de influenta sistemului financiar occidental.
Inca din primele luni ale crizei din Ucraina, Rusia si-a concentrat atentia asupra pietei asiatice.
Dar, odata ce Japonia s-a alaturat tarilor care au initiat sanctiuni economice impotriva sa, iar relatia economica cu India nu a evoluat prea mult, China pare sa fi ramas principalul aliat al Moscovei.
Chiar si asa insa, relatia ruso-chineza are mai mult aspectul unui miraj, remarca analistii Reuters.
Multe hartii...
Din primavara anului trecut, Rusia a dezvoltat o multime de proiecte comune cu China: o noua metoda de transferuri interbancare, o agentie de credit comuna, ba chiar si noi alternative la Banca Mondiala si FMI.
China si Rusia fac parte din grupul statelor care au initiat aparitia bancii BRICS, intitulata Noua Banca de Dezvoltare, menita sa finanteze proiecte de infrastructura si alte investitii majore in statele membre.
Banca BRICS are in plan si asigurarea unui fond de rezerva de 100 de miliarde de dolari care sa previna o eventuala dezechilibrare a celor cinci piete emergente in cazul unei crize a lichiditatilor la nivel global.
Cel mai important pas facut a fost cel in domeniul cooperarii energetice, China semnand un contract de 400 miliarde de dolari care presupune furnizarea... mai mult
Miercuri, 08 Iulie 2015, ora 14:17
In conditiile in care economia se afla pe marginea prapastiei, Rusia se afla la rascruce de drumuri, asa ca trebuie sa raspunda la o intrebare importanta: ce e de facut in continuare?
Editia a 18-a a Forumului Economic International din Sankt Petersburg (22-24 mai) nu mai are scopul de odinioara, anume acela de a arata investitorilor ca Rusia este o tara puternica, bogata in resurse si sigura pentru banii oamenilor de afaceri.
In acest an, lucrurile stau altfel, noteaza New York Times.
Pentru inceput, gigantii americani cu afaceri in Rusia nu au fost prezenti la eveniment si nici macar cele mai importante companii germane (cu exceptia Metro) nu si-au trimis reprezentantii acolo, in ciuda relatiilor stranse dintre cele doua tari.
In plus, tema Forumului s-a schimbat fata de anii trecuti. Acum, liderii politici si antreprenorii dezbat ce trebuie sa faca Rusia in continuare.
Pe de o parte, grupul care sustine izolarea ei militeaza pentru ideea ca aceasta tara sa depinda tot ...citeste mai departe despre "Rusia, la rascruce de drumuri: La ce intrebare decisiva trebuie sa gaseasca rapid un raspuns - NYT" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 24 Mai 2014, ora 12:00
Pretul la care Rusia va livra Chinei gaze naturale in contractul pe 30 de ani semnat miercuri este apropiat de 350 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, a declarat, vineri, ministrul Energiei din Rusia, Alexander Novak, pentru postul de televiziune Rossiya 24, citat de Wall Street Journal.
Gazprom si compania chineza de stat CNPC nu au dezvaluit pretul de livrare la semnarea contractului, estimat la circa 400 de miliarde de dolari pentru intreaga perioada de 30 de ani.
Directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a declarat ca pretul este un "secret comercial".
Analistii au inaintat diferite variante de pret, insa majoritatea au afirmat ca proiectul de livrare de gaze in China va necesita investitii majore din partea Rusiei, punand presiune pe finantele Gazprom.
Pretul a reprezentat una dintre principalele aspecte in negocierile dintre Rusia si China, care s-au desfasurat pe parcursul a zece ani.
"Rusia si China au semnat cel mai mare contract din istoria URSS si Gazprom, urmand ca o cantitate de peste 1.000 de miliarde de metri cubi de gaze naturale sa fie livrata pe parcursul perioadei contractului. Gazele rusesti vor fi vandute pe o piata cu totul noua si cu potential urias", a mai spus, Alexei Miller.
Termenii contractului: 38 de miliarde de metri cubi de gaz pe an
Contractul pe 30 de ani prevede livrarea anuala a 38 de miliarde de metri cubi de gaz, iar pretul este fixat in functie de cotatia internationala a pretrolului, De asemenea, contractul... mai mult
Vineri, 23 Mai 2014, ora 16:20
Acordul de furnizare a gazelor naturale catre China, semnat zilele trecute de concernul rus Gazprom, va permite in cele din urma Rusiei sa devina un "pivot" in livrarile de gaze catre Europa si Asia, a declarat vineri presedintele rus Vladimir Putin, adresandu-se participantilor la Forumul economic international de la Sankt Petersburg, relateaza Reuters.
Rusia si China au semnat la inceputul acestei saptamani un contract de furnizare de gaze naturale pe o durata de 30 de ani, in valoare de peste 400 de miliarde dolari, cu ocazia vizitei presedintelui rus in aceasta tara.
Directorul-executiv al Gazprom, Aleksei Miller, declarase anterior ca acordul cu China va influenta pretul la livrarile de gaze in Europa, intr-o declaratie facuta in cadrul aceluiasi forum de la Sankt Petersburg, dupa cum a relatat agentia oficiala de presa ITAR-TASS. "Presupunem ca incheierea acestui contract va avea un impact asupra preturilor la gaze pe piata europeana", a subliniat el.
Anterior, seful diviziei de exporturi a Gazprom, Aleksandr Medvedev, declarase ca Beijingul este dispus sa plateasca 25 de miliarde de dolari in avans, iar pretul gazelor furnizate Chinei va depasi "semnificativ" 350 de dolari pe mia de metri cubi. Tocmai acest pret a fost mentionat de majoritatea analistilor rusi. Cu toate acestea, pretul oficial al gazelor pentru China nu a fost facut public de catre parti, conform RIA Novosti. mai mult
Vineri, 23 Mai 2014, ora 16:15
O alianta intre Rusia si China va reprezenta un pericol pentru Occident, atrage atentia revista Forbes.
SUA si UE sunt prinse in dezbateri legate de impunerea unor sanctiuni mai dure tarii conduse de Vladimir Putin, care ar afecta si mai mult economia macinata de probleme precum exodul de capital, inchiderea unor firme si deprecierea rublei.
Insa este probabil ca ele sa nu fie aplicate, avand in vedere ca industria germana se opune.
Nemtii nu vor sanctiuni impotriva Rusiei: Vor cauza daune ireparabile!
Moscova ar putea taia alimentarea Europei cu gaze, dar finantele sale depind foarte mult de cantitatea de energie vanduta, astfel ca ar avea de pierdut daca va decide sa adopte aceasta masura, scrie Forbes.
Harta care arata ca Rusia intoarce spatele Europei (Foto)
Pe de alta parte, Rusia poate sa se reorienteze catre alte piete, mai putin exploatate pana acum.
Iar un pas urias in acest sens a fost facut, miercuri, odata cu semnarea unui acord cu China, estimat la ...citeste mai departe despre "Alianta Rusia-China, un adevarat pericol pentru Occident - Forbes" pe Ziare.com mai mult
Joi, 22 Mai 2014, ora 09:08
Dupa mai mult de zece ani de negocieri, Rusia si China au ajuns la un acord privind furnizarea de gaze naturale in urmatorii 30 de ani, printr-o noua conducta intre cele doua tari, o tranzactie in valoare de sute de miliarde de dolari, transmit Bloomberg si Reuters.
Tranzactia va ajuta Gazprom sa-si reduca dependenta de exporturile spre Europa, care obtine aproximativ o treime din necesarul sau de gaze naturale din Rusia prin conductele care tranziteaza Ucraina.
Gazprom va livra Chinei 38 miliarde metri cubi pe an, dar compania rusa va trebui sa construiasca un nou gazoduct, ale carui costuri sunt estimate la peste 400 miliarde de dolari.
In contextul crizei din Ucraina, Gazprom cauta sa-si reduca dependenta de Europa intrand pe noi piete. Datorita acordului semnat cu China, Gazprom va reusi sa dezvolte zacamantul gigantic din estul Siberiei, aflat prea departe de actuale piete din Europa.
Contractul a fost semnat miercuri, la Shanghai, de directorul general al Gazprom, Alexey Miller, si de oficialii chinezi, la o zi dupa vizita presedintelui Vladimir Putin in China.
Anul trecut, exporturile de gaze naturale rusesti spre Europa au atins nivelul record de 162,7 miliarde metri cubi, ceea ce inseamna ca Gazprom a acoperit anul trecut 30% din necesarul de gaze naturale al Europei si Turciei, comparativ cu 26% in 2012.
Gazprom, companie controlata de statul rus, se bazeaza pe piata UE pentru 80% din exporturile sale. mai mult
Miercuri, 21 Mai 2014, ora 14:26